Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kmiot 13 579 Opublikowano 13 Stycznia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Sprawa z Kalendarzem Gracza bardzo mnie zmartwiła. Mam nadzieję, że mój egzemplarz się nie zmarszczy leżąc na dnie szafy przygnieciony tymi z 2022, 2021, 2020, 2019 roku i możliwe, że wcześniejszymi. Ale ten tegoroczny wydaje się wyjątkowo dobrze chłonąć wilgoć, więc daję okejkę. Co Nowego. Panowie, mamy hat-trick. Jest GTA, bo prawie całe “liczby” są dedykowane GTA6, w tym ta bezcenna informacja o 25 przestępstwach popełnionych w zwiastunie. Przypominam, że liczono tam takie bandytyzmy, jak przechodzenie przez jezdnię w niedozwolonym miejscu. Rockstar = kontrowersja. Jest Wiedźmin, bo musi być. Nawet jeśli news nie mówi absolutnie nic więcej, poza tym, że kolejna część “się robi”. O mój boże. Robi się!. Wiemy. No i jest CoD w formie cytatu Głosu Kratosa, gdzie branża ostro oburzona, bo jak tak można. Można, nawet trzeba, bo CoD już wszedł w taką formę mutant, że wychodzi ponownie tak samo zatytułowany jak 20 lat temu. Nawet na to inwencji zabrakło. Przy okazji Grucha piękny kij wiadomo gdzie (“beznadziejny, paskudny żart” xd). Prawie jak 26 przestępstwo w zwiastunie GTA6. Ohayo Nippon. Już kiedyś o tym pisałem i choć zdaję sobie sprawę, że moje narzekania nie mają kompletnie żadnej mocy sprawczej, to i tak ponarzekam ponownie na brak kluczowych materiałów graficznych. Mowa o nowym oficjalnym logo muzeum Nintendo, które zaprezentowano i aż się prosi, by w newsie zamieścić jakieś zdjęcie czy coś. Ale chuj mi w dupę, poszukaj sobie w internecie. Dobre, bo polskie. Kroolik zapowiada listopadowe premiery. W styczniu. Ogarnijcie to, bo śmiech xd News o Tales of Kanzera: ZAU. Dowiedziałem się ciekawej rzeczy, że ponoć dubbing Bayeka z AC: Origins jest “jednym z najlepszych w historii gier”. Że fani od dawna cmokają z zachwytu. A ja pierwsze słyszę, ale może to tylko ja (albo co gorsza - tylko fani AC). A może Zax znowu ma jakieś projekcje. Stawiam na to ostatnie. Gdyby informacja o 25 przestępstwach w zwiastunie GTA6 Wam nie wystarczała, to SoQ przygotował dwie strony więcej. Ale trzeba mu oddać, że fajne ciekawostki i statystyki powyciągał. Grandtheftauciarze pewnie już wszystko to wiedzieli, bo temat był grzany przez kilka dni (nawet w radiowych wiadomościach mówili o GTA6 xd), ale normalni ludzie przyswajający wieści w naturalnym tempie sporo mogli się z tego materiału dowiedzieć. Good job, Parappa. DVD, Blu-Ray. Artykuł, który ma vibe tych z "PS2 Extreme". Podejrzewam, że praca nad numerem specjalnym dała inspirację, by pochylić się nad kwestią filmów DVD i ich następców. Wszystko tu jest przyjemne, nawet oglądanie grzbietów pudełek na zdjęciach i rozpoznawanie tytułów filmów. Panowie wyżej już się wypowiedzieli w temacie ze swojej kolekcjonerskiej perspektywy, ze mnie raczej niedzielny oglądacz, więc chuja się znam. Ale epoka DVD była bez wątpienia przełomowa, wtedy obejrzałem chyba najwięcej filmów w życiu i nawet teraz mając kilka subskrypcji nie oglądam tyle, co wtedy. Trylogia "Władcy Pierścieni" najlepiej smakowała na DVD właśnie (no i w kinie, ale nie było to “od ręki”). Blu-ray? Mam kilka wybranych filmów, ale niektóre wciąż w folii, więc szału oglądania nie było. A artykuł wiadomo - Dżujo, czyli topka autorów PE, człowiek od wszystkiego, na którym polegać można. Nie przeskoczył swojego materiału o Dreamcaście z zeszłego miesiąca, ale i tak jest git. GOTY 2023. Rozumiem chęć poczynienia zmian w skostniałej formule. Chęć postawienia na prostotę i przejrzystość. Ale mimo wszystko pozostaję zwolennikiem klasycznej formy. Co z tego, że większość kategorii była przez Zgredów omijana i że niektóre gry trudno sklasyfikować gatunkowo. Lubiłem ten chaos i kreatywny rozpierdol, który zdolny Zgred potrafił dobrze wykorzystać, by wyróżnić więcej niż jeden tytuł. Nawet małą czcionkę lubiłem. Teraz jest… banalnie? Niewyróżniająco. I lektura jakoś szybko mija. Spis Top100 gier oddaje trochę miejsca oraz sprawiedliwości tym mniejszym perełkom i nawet jeśli bywa chaotycznie rozplanowany, to przynajmniej pozwala wyhaczyć kilka tytułów, o których się już zapomniało czy przegapiło w tumulcie hitów. Z rzeczy “dyskusyjnych”, to Butcher wskazujący PS5 za “rozczarowanie roku” trochę razi. Jestem po stronie Piechoty, który za rozczarowanie wskazał po prostu Sony, bo to ono zawiodło. Na PS5 w zeszłym roku wciąż można było ograć najgorętsze tytuły roku i było konsolą tak samo dobrą, jak XSX - ot, platforma - miałeś PS5/XSX miałeś w co grać. Zabrakło exów bezpośrednio od Sony, które zamiast tego popisało się innymi dziwnymi ruchami (PS Portal, nikłe zaangażowanie w PSVR2). Ale nie można powiedzieć, że mając PS5 w domu nie było w co grać. Może czepiam się słówek, ale tak mam wpisane w CV. No i klasycznie - Zax i jego “za kilka lat Starfield zostanie włączony do grona klasyków RPG-ów” to trochę, jak to młodzież mówi, COPIUM. No to czekamy. Za kilka lat już na pewno! Hyde Park. O nie, 10/10 dla TLoU2 Remaster incoming. Sojer zapomniał wspomnieć o rowerze, dziwne. Adamus, ja Cię proszę - klaunów, nie pajaców. To są klauny. Za rok się popraw. Piechota gra w Małą Syrenkę na NES-ie, haha. Też bym zagrał. Sentyment ogromny. Recenzje. Avatar. Dowiedziałem się, że gra jest GODNA filmowych Avatarów. Pięć razy się dowiedziałem. A potem szósty raz z wyróżnionego cytatu. Wątku godności z pewnością nie zabrakło. Gdyby ktoś pytał, czy nowy Avatar jest godny tych filmowych. Disney Dream Valley. No przyznaję, że brodacz w sukience księżniczki jest bardziej zachęcający, niż cała treść recenzji. Ale nie da się handlować rzepą, więc pewnie odpuszczę. The Finals. Kurde, recenzja brzmi zachęcająco. A potem włączyłem jakiś stream z gry i po 10 minutach ostygłem jak zwłoki porzucone w lesie. Wygląda jak każda inna tego typu gra. Orten Was The Case. Zaintrygowało mnie tylko z jednego powodu - uwielbiam pętle czasowe, to mój konik, na którym mógłbym galopować przez gamingowe życie, jakkolwiek to zabrzmi. Będę miał na uwadze. VR Mode do RE4R. Rewelacyjna gra staje się jeszcze lepsza. Capcom TOP. Warhammer 4k: Stary Najebany Wstał. Czy to tylko ja, czy ten cały Warhammer co miesiąc, dwa dostaje nową grę? Bo mam wrażenie, że tak. Pojebane. Rozbowi się już pewnie te gry pierdolą we wspomnieniach, skoro co miesiąc ogrywa nową. Astral Ascent. Podejrzana sprawa, gdy Konsolite zaczyna recenzję od filozofowania. No i wszystko się zgadza, bo to nie Darek. Treść pochodzi z zeszłego numeru, z recenzji The Gap autorstwa Grabarczyka. Roger najebany, że tego nie wyłapał, a teraz wszyscy siedzą cicho i udają niewiniątko. Taka recenzja to w przeliczeniu na strony to pewnie z 10 groszy mnie kosztowała. Oczekuję zwrotu w plusikach/serduszkach. Ale generalnie osobiście mi szkoda właśnie akurat tej recenzji, bo skoro surowy Konsolite dał 8/10, to gra nie jest gamingową sraką. Mimo, że to kolejny roguelike. Można liczyć na zamieszczenie treści recenzji w kolejnym numerze, albo chociaż tutaj w temacie? Szkoda, żeby się zmarnowała. A propos Rogera, to trochę dziwne, że ten gość od gier dla dzieci 3-10 lat dostał do recenzji The Walking Dead: Destinies. Niech zgadnę - wyglądało na fajną? Strona 63. Chciałbym, aby każdy czytelnik przeczytał obie zamieszczone tam recenzje i porównał, z której dowiedział się więcej o samej grze, a w której doświadcza głównie lania wody. Kontrast jest ogromny. Jedna już od drugiego zdania skupia się na grze i leci merytorycznie do końca. Druga przez kilkanaście zdań częstuje nas historią twórców i banałami (“ciekawa gra o Robin Hoodzie”). Potem dowiadujemy się, że świat gry jest ciekawy i że NPC nie mają animacji ust, a recenzja kończy się bez puenty, jakby urwana w połowie. Retrorecenzja. Z Croca pamiętam, że niezwykle słodziuchno kiwał mu się plecaczek podczas biegu (przynajmniej w Croc 2). U Lary tego nie było. No i widzę, że wrzucanie rozpikselowanych logotypów to już mała tradycja. W ogóle nie przestaje mi się podobać idea tego kącika. Bo oto gry, które wtedy dostawały recenzje autorstwa prostych chłopaków z podwórka czy oderwanych z Manieczek, teraz doczekały się sprawiedliwości i na operacyjny stół biorą je fachowcy sprawnie władający słowem. Rozgrzebują i oglądają sumiennie. Hardkor. Avatar. Dlaczego mam wrażenie, że ten materiał jest przynajmniej częściowo sponsorowany? Jest recenzja Avatara i od razu artykuł o powstawaniu gry, gdzie wiadomo, że w tej chwili będą znane fakty jedynie ściśle reglamentowane przez PR-owców Ubisoftu. Całość brzmi po prostu jak obszerna przybudówka do recenzji gry, o której możliwe, że za trzy miesiące nikt pamiętał nie będzie, bo miana klasyka jej nie wróżę. Ruchanie, seks, hehe. Się nam Kacper rozbisurmanił. Tak, wiemy, robiłeś to Mordo, gratki i zazdro, Ty łóżkowa Bestio. Fajnie, że zachowałeś profesjonalne podejście do tematu i naświetliłeś to, co każdy powinien wiedzieć. Że tworzenie tego rodzaju scen jest czasochłonne, precyzyjne i ryzykowne wizerunkowo, bo albo narazisz się na śmieszność, albo znajdzie się urażona grupa odbiorców. Rozpisałeś się nie na żarty. Ale wciąż jestem pod wrażeniem, że udaje Ci się przy tym unikać chaosu informacyjnego i trzymać jakiegoś planu. Kolejny jakościowy artykuł, cieszę się, że trzymasz fason, choć nie wątpię, że czasu mniej, bo doszło parę kup do posprzątania. No i kurwa, przy tekście o Druckmanie w kostiumie Abby prychłem głośno (nie znałem tego wątku). Akira. Akirę po raz pierwszy oglądałem kilkanaście lat temu na DVD… dołączanego do jakiegoś czasopisma. A po lekturze artykułu zapragnąłem pognać do piwnicy w poszukiwaniu tego krążka. To świadczy o treści jak najlepiej. Chociaż wciąż nie mogę przeboleć, że redakcja nie pozwala wielu debiutującym autorom choćby krótko się czytelnikom przedstawić. Kim jest Bartek Kubica? Nie wiadomo, chuj mnie to obchodzi (tak naprawdę obchodzi). Ale przekażcie mu, że mi się podobało. Digitalizacja. Spodziewałem się peanów na rzecz Mortala i w sumie dałem się zaskoczyć. Mortal jest, ale w ramach finishera. A wcześniej bywa różnie. Zgodnie z tradycją ustanowioną przez Grabarczyka czasami sam zapędza się w nawał nazwisk, dat, nazw firm, podwykonawców, kolanem gdzieś między to wszystko upycha cytaty i wychodzi trochę Wikipediowy wpis. Doceniam trzymanie się faktów, ale wątek The Journey potrafi być mało angażujący. Zresztą odnotowałem, że Grabarczyk ma tendencję do merytorycznego przeładowania pierwszych akapitów, a zwykle potem się nieco rozluźnia. Początki najtrudniejsze? Save. Dobra, lekka rzecz. Choć mam z nią ten sam problem, co z “Używkami” z zeszłego miesiąca. Tego rodzaju temat zawsze pozostanie wybiórczy. Tam brakowało m.in. Yakuzy, tutaj też pewnie o paru tytułach zapomniano wspomnieć. Na szybko z głowy przychodzi mi Eternal Darkness, które jako element straszenia gracza stosowało patent z sejwem. Na tym powinien według mnie skupić się artykuł (ciekawym wykorzystywaniem systemu), a nie na tym, że w takim Callisto Protocol są chujowo zaprojektowane checkpointy. Bo w dzisiątkach innych gier też są chujowe, żadna sztuka. PSP. Nie miałem, nie byłem na bieżąco (to mój okres dziury w gamingu). Dopiero jakieś dwa lata temu, zupełnym przypadkiem wpadł mi w ręce PSP i całkiem fajna zabaweczka (do emu, hehe). Choć Vita to nie jest. Ech, Vitunia, cóż to jest za wspaniały kawałek sprzętu. Eliminowała każdą wadę PSP (dwie gałki, wyjebanie UMD, ekran chad wśród ekranów). Czekam na rocznicę Vity. Bloodborne. Gra wyjątkowa. Znam profesjonalnych soulsiarzy, którzy wybierają ją za najlepszą grę From Software, nawet pomimo 30 fpsów. Dajcie ją w 60 fps i na pozostałych platformach, a popularność tej gry rozjebie sufit. Wierzę, że coś tam jest w tej materii działane, bo hej Sony, można zarobić. A artykuł? Dobry, nawet bardzo dobry. Wydaje się świetnie wyważony między lekkością, a “ciężarem suchych faktów”. Już Kotlet zauważył wcześniej, że Grabarczyka bez problemu można określić solidnym autorem. Czasem się mota i mam wrażenie, że gubi myśl (pamiętny Tomb Raider i sprawa polska), zdarza się dostarczyć treść przyciężkawą, ale coraz częściej tworzy tekst po prostu udany. I ten o Bloodborne wydaje mi się jednym z nich. Fajnie, że akurat przy takim kultowym tytule się udało, gratki. BAKA. Wiem, że Konsolite ma to w piździe, ale wciąż proporcje treść/grafika w kąciku są zaburzone. A Pluto pewnie obejrzę, więc przynajmniej w tej materii sukces. Felietony. Zax. Och, Zax. Oburzony, że krytykowanie gier na YT i w ogóle w Internecie sprzedaje się najlepiej. Oburzony, że ktoś śmiał wystawić 4/10 Starfieldowi (przypominam - przyszłemu klasykowi RPG-ów) i zbijać na tym wyświetlenia. Bydlak! Kto jak kto, ale akurat Zax, jako autor licznych TOP10 na ppe.pl powinien znać ten schemat: tworzymy kontrowersję —> ludzie komentują, kliki się zgadzają. Ale najwyraźniej obrażenie Starfielda to granica, która Zaxa rozsierdziła i aż postanowił przerwać pisanie kolejnego TOP10, by wyrazić oburzenie. Walkiewicz po raz kolejny z Rozumem i Godnością Człowieka. Mam wrażenie, że chłop wyjątkowo dobrze czuje, o co w grach wideo chodzi, bo ostatnio propsuje bardzo trafnie. Marcellus coś pierdoli po swojemu o “woke”, że niby ktokolwiek się oburzył o kobiecą bohaterkę w GTA6. Musiał solidnie zgłębić temat, bo mnie jakimś cudem on ominął. Pewnie na siłę szukał materiałów w bagnie 4chanowych czy wykopowych kanałów, aby tylko udowodnić, że MĘŻCZYŹNI SĄ OBURZENI. Wśród normalnych graczy ta informacja jest przyjmowana ze spokojem, bo ufności w Rockstar nie brakuje. Już więcej obaw czytałem na temat bohatera męskiego, który wydaje się niewystarczająco wyrazisty, ale podobne narzekania czytałem przy okazji pierwszego trailera do RDR2 na temat Arthura. Wniosek? Marcellus pierdoli po swojemu i chuja się zna. Piechota. Mordeczka moja. Chłop mniej się angażuje w PE, ale “w branży” działa dość owocnie, więc pasja jest silna. Oglądałem tę rozmowę. Większość faktów zdążyłem poznać już wcześniej, ale sam siebie uznaję za dość wtajemniczonego słuchacza. Inni mogą wyciągnąć z tego podcastu tylko więcej, a osobiście czekam na bardziej wymagające rozmowy z ludźmi z innych redakcji. Bo te już są martwe i aby złapać kontakt trzeba coś więcej, niż “Roger, daj mi namiary do Kaliego i Norby’ego, bo chcę pogadać”. Trzymam kciuki. Mazzi (+Graczpospolita). W sumie podziwiam na ile sposobów można opisać, że gry wideo poprawiają zdrowie psychiczne, leczą różne choroby i uczą pozytywnych nawyków czy utrwalają dobre odruchy oraz emocje. Dla mnie to wszystko jest kwintesencją nudnych banałów ubranych w ładne słowa, a stawianie w jednym zdaniu Animal Crossing i Dark Souls świadczy o tym, że możemy tam równie dobrze wstawić kompletnie dowolną grę. I jeszcze zdjęcie w felietonie, jak chłop metr przed TV empatycznie odczuwa bohatera, to kwintesencja przerysowania xd Roger. Ech, Roger to moja taka bratnia dusza, bo ma posiadaniu podobne artefakty do moich. Moglibyśmy pewnie rozmawiać godzinami, najlepiej siedząc w swoich piwnicach i zachwycając się kolorowymi gównami, które tam znajdujemy. Listy. Wyjątkowo treściwe, bo mało zdjęć. Jest progres. Ale jednocześnie Hiv pośrednio narzeka, że w listach mało wartości merytorycznej. Tyle że to trochę wzajemnie napędzający się mechanizm. Dajcie atrakcyjny dział Listów, to pewnie znajdzie się więcej chętnych do korespondencji. Prowadzący też jest ważny, bo nikt nawet nie próbuje ukrywać, że Hivowi zapału brakuje. Głos Ludu. Jestem Farming Simulatora w plecy, ale profilaktycznie uznajmy, że odczekam jakiś czas przed wywiązaniem się z umowy, aby nie okazało się, że za dwa miesiące Głos Ludu umrze, a ja będę Farming Simulatora w plecy. Perez, aby nie było, że mam szmatę zamiast mordy, to kupuję Ci kolejnego premierowego Farming Simulatora. Chyba że wolisz aktualnego, to się dogadamy. Dobrze mieć Cię z powrotem. “Czytelnik poleca” do wyjebania, definitywnie. Bardzo dobry numer. Bardzo dobra robota. 8 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
K.Adamus 668 Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 8 godzin temu, Kmiot napisał: Tak, wiemy, robiłeś to Mordo, gratki i zazdro, Ty łóżkowa Bestio Ale tylko raz, zona nalegała na potomstwo, kazała. Kolega Grabarczyk zdecydowanie zalicza progres. Ten dotychczasowt chaos to chyba na początku publicystycznej drogi (a w PSX swiezakiem jesres przez pierwsze pol dekady ) problem każdego z autorów, którzy mają jakąś okreslona ilość znaków. Czy poświęcić 2, 3 ciekawostki w imie budowania tekstu? Czy odwrotnie, złożyć kompozycje na informacyjnym ołtarzu. Krzysztof widzę powoli z tego klinczu wychodzi. Jest też trzecia droga - regularne przekraczanie znaków/pozorowane przepraszanie Rogera i zapewnianie że to ostatni raz/unikanie rozmowy o limitach. Ale tego nie polecam, bo jak inni zaczną to mi się ukróci XD I tekst Dżuja o DVD najlepszym tekstem numeru. Swietny oldschoolowy vibe 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Perez 1 679 Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 11 godzin temu, Kmiot napisał: Głos Ludu. Jestem Farming Simulatora w plecy, ale profilaktycznie uznajmy, że odczekam jakiś czas przed wywiązaniem się z umowy, aby nie okazało się, że za dwa miesiące Głos Ludu umrze, a ja będę Farming Simulatora w plecy. Perez, aby nie było, że mam szmatę zamiast mordy, to kupuję Ci kolejnego premierowego Farming Simulatora. Chyba że wolisz aktualnego, to się dogadamy. Dobrze mieć Cię z powrotem. “Czytelnik poleca” do wyjebania, definitywnie. Oczywiście, zaczyna się - miał być Farming, a teraz już "a może za dwa miesiące, może pięć" - nie taka była umowa! Rezygnuje! ;). A tak poważnie co będzie dalej to wyjdzie w praniu, ale na najbliższy numer właśnie sklejam GL. Tak że poczekajmy z tym Farmingiem, niech Ci będzie! No i na ten numer już bez Polecanych, najpewniej wjedzie Właśnie ukończyłem, bo sporo tam dobrych treści i jest z czego wybrać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Konsolite 542 Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 11 godzin temu, Kmiot napisał: GOTY 2023. Rozumiem chęć poczynienia zmian w skostniałej formule. Chęć postawienia na prostotę i przejrzystość. Ale mimo wszystko pozostaję zwolennikiem klasycznej formy. Co z tego, że większość kategorii była przez Zgredów omijana i że niektóre gry trudno sklasyfikować gatunkowo. Lubiłem ten chaos i kreatywny rozpierdol, który zdolny Zgred potrafił dobrze wykorzystać, by wyróżnić więcej niż jeden tytuł. Nawet małą czcionkę lubiłem. Teraz jest… banalnie? Niewyróżniająco. I lektura jakoś szybko mija. Spis Top100 gier oddaje trochę miejsca oraz sprawiedliwości tym mniejszym perełkom i nawet jeśli bywa chaotycznie rozplanowany, to przynajmniej pozwala wyhaczyć kilka tytułów, o których się już zapomniało czy przegapiło w tumulcie hitów. Z rzeczy “dyskusyjnych”, to Butcher wskazujący PS5 za “rozczarowanie roku” trochę razi. Jestem po stronie Piechoty, który za rozczarowanie wskazał po prostu Sony, bo to ono zawiodło. Na PS5 w zeszłym roku wciąż można było ograć najgorętsze tytuły roku i było konsolą tak samo dobrą, jak XSX - ot, platforma - miałeś PS5/XSX miałeś w co grać. Zabrakło exów bezpośrednio od Sony, które zamiast tego popisało się innymi dziwnymi ruchami (PS Portal, nikłe zaangażowanie w PSVR2). Ale nie można powiedzieć, że mając PS5 w domu nie było w co grać. Może czepiam się słówek, ale tak mam wpisane w CV. No i klasycznie - Zax i jego “za kilka lat Starfield zostanie włączony do grona klasyków RPG-ów” to trochę, jak to młodzież mówi, COPIUM. No to czekamy. Za kilka lat już na pewno! Przepraszam że zabrakło wzmianki o Guilty Gear Nowa forma ma swoje zalety, choć nie jestem pewien czy nie lepiej by było w kolejnym GOTY, dać każdemu autorowi stronę lub 1/2 strony na opisanie swoim słowami zeszłego roku i jakieś TOP10 dla tradycji, po prostu 10 gierek bez podziału na gatunki, które od dawna się już zlewają ze sobą ... 11 godzin temu, Kmiot napisał: Warhammer 4k: Stary Najebany Wstał. Czy to tylko ja, czy ten cały Warhammer co miesiąc, dwa dostaje nową grę? Bo mam wrażenie, że tak. Pojebane. Rozbowi się już pewnie te gry pierdolą we wspomnieniach, skoro co miesiąc ogrywa nową. Nie co miesiąc Spalić heretyków 11 godzin temu, Kmiot napisał: BAKA. Wiem, że Konsolite ma to w piździe, ale wciąż proporcje treść/grafika w kąciku są zaburzone. A Pluto pewnie obejrzę, więc przynajmniej w tej materii sukces. Nie mam, ale przypominam że Ja tego nie składam... Zamysł od początku był, by dział kilka większych screenów aby można było zobaczyć i ocenić design/styl bez potrzeby lupy czy googlania. Jednak z oryginalnego projektu został jedynie zarys... Więc albo znowu przygotuje layout, który zostanie zlany, albo sam bym musiał to składać aby wyglądało poprawnie... Strach się bać jak wyjdzie materiał, który pojawi się (?) w kolejnym numerze 11 godzin temu, Kmiot napisał: Bardzo dobry numer. Bardzo dobra robota. Dziękuję(my) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Post Kmiota. Check. Temat można zamknąć. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 579 Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 5 godzin temu, K.Adamus napisał: Ale tylko raz, zona nalegała na potomstwo, kazała. Dobrze, nie daj się omotać. Niech zasłuży. Pozdrawiam ją przy okazji, jak zapyta "co tam na forumku?". 3 godziny temu, Perez napisał: Oczywiście, zaczyna się - miał być Farming, a teraz już "a może za dwa miesiące, może pięć" - nie taka była umowa! Rezygnuje! ;). A tak poważnie co będzie dalej to wyjdzie w praniu, ale na najbliższy numer właśnie sklejam GL. Tak że poczekajmy z tym Farmingiem, niech Ci będzie! No i na ten numer już bez Polecanych, najpewniej wjedzie Właśnie ukończyłem, bo sporo tam dobrych treści i jest z czego wybrać. Jesteś na okresie próbnym, jak się sprawdzisz, to za trzy miesiące masz Farminga. Daję Ci po prostu czas na wycofanie się bez konsekwencji. Nie chcę byś czuł się zobowiązany do pozostania, bo dali Farminga. Z "właśnie ukończyłem" da się coś wygrzebać, bo temat od lat dość solidnie eksploatowany i ciągle aktywny, więc i w przyszłości nie powinno zabraknąć materiału. 2 godziny temu, Konsolite napisał: Nowa forma ma swoje zalety, choć nie jestem pewien czy nie lepiej by było w kolejnym GOTY, dać każdemu autorowi stronę lub 1/2 strony na opisanie swoim słowami zeszłego roku i jakieś TOP10 dla tradycji, po prostu 10 gierek bez podziału na gatunki, które od dawna się już zlewają ze sobą ... O ile tradycyjna forma dawała Zgredom więcej miejsca, z którym często nie wiedzieli co zrobić (gatunki, które ich nie interesują), tak nowa formuła wydaje się za ciasna, by każdy oddał w niej swoje wrażenia, szczególnie po takim sytym 2023. Strona czy 1/2 strony do dyspozycji dla każdego to z kolei może być za dużo, bo pomnożone przez15-16 autorów daje już parę stron. Może chociaż 1/3 strony? Cóż, przekonamy się za rok. Na tę chwilę chciałem tylko obwieścić, że spośród tych dwóch formuł wolałem jednak starą i zabałaganioną. 3 godziny temu, Konsolite napisał: Nie co miesiąc Miesiąc temu była recenzja Warhammera, ale tego fantasy, więc w sumie niech Ci będzie, że to nie to samo. 3 godziny temu, Konsolite napisał: Nie mam, ale przypominam że Ja tego nie składam... Zamysł od początku był, by dział kilka większych screenów aby można było zobaczyć i ocenić design/styl bez potrzeby lupy czy googlania. Jednak z oryginalnego projektu został jedynie zarys... Więc albo znowu przygotuje layout, który zostanie zlany, albo sam bym musiał to składać aby wyglądało poprawnie... Strach się bać jak wyjdzie materiał, który pojawi się (?) w kolejnym numerze Wiem, że nie składasz. Bardziej mi chodziło o to, że zapowiadany był nowy layout i chyba machnąłeś na to ręką. A ten obecny jest dziwny w proporcjach: ogromna czcionka we wstępniaku, malutka w treści recenzji, wystarczy trochę zmniejszyć ten pierwszy, a recenzja zyska odrobinę miejsca. Chciałbym jednak zaznaczyć, że się na tym nie znam i czasem trzeba rzeźbić w gównie od strony składu, żeby wyszło cokolwiek. A Pluto dzisiaj sobie zapuściłem, zaraz chyba idę odpalić drugi epizod, więc jeden mały potwierdzony sukces kącik może sobie dopisać do życiorysu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Piechota 428 Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 20 godzin temu, Kmiot napisał: Retrorecenzja. Z Croca pamiętam, że niezwykle słodziuchno kiwał mu się plecaczek podczas biegu (przynajmniej w Croc 2). U Lary tego nie było. No i widzę, że wrzucanie rozpikselowanych logotypów to już mała tradycja. W ogóle nie przestaje mi się podobać idea tego kącika. Bo oto gry, które wtedy dostawały recenzje autorstwa prostych chłopaków z podwórka czy oderwanych z Manieczek, teraz doczekały się sprawiedliwości i na operacyjny stół biorą je fachowcy sprawnie władający słowem. Rozgrzebują i oglądają sumiennie. Dział ma już rok, a również czuję, że jego potencjał tylko rośnie. Choć jest też ta strona czytelników, która twierdzi, że to strata miejsca, zauważmy uczciwie. Ja bym to najchętniej rozszerzył na trzech potrafiących się zobowiązać autorów i trzaskał 6 takich stron, z czymś stacjonarnym, czymś przenośnym i czymś pecetowym. No ale wiadomo - to była moja idea, moje dziecko, chciałbym, by rosło. Drugi odcinek podcastowego cyklu o pismach będzie też jego „marketingowym” testem, bo bez znanych ksywek nie pofrunie tak mocno w necie, jak ten z Kalim i Norbim. Ale zapowiada się ciekawie, bo właśnie - nie będzie o czymkolwiek, co jako starzy czytelnicy JUŻ WIEDZIELIŚMY. Piszesz, że się wycofuję z PE, to fakt, tak będzie przynajmniej do wakacji, ale te rozmowy, wywiady (których chcę dziesięć w 2024 roku) to spory kamyczek do naszego oczka wodnego. Dziękuję za Twój post, do usłyszenia, do przeczytania. Kiedy organizujemy forumkowe pubowanie btw? 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
kr4wi3c 11 Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Czy z wersją cyfrową magazynu to są jakieś jajca czy niektórzy mają po prostu na nią wywalone? Jakieś lorem ipsum, brakujące strony. Wtf? Dopiero co wykupiłem prenumeratę i się zastanawiam czy aby na pewno dobrze zrobiłem. Weźcie nie róbcie sobie jaj i dajcie poprawny plik 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
PomPolok 0 Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia O, dołączam do przedmówcy. Specjalnie wlazłem na forum, odszukałem ten temat i przewertowałem go od początku po znalezieniu powtorzonej recenzji "The GAP" żeby ustalić czy jest jakaś szansa na poprawke pdf'a. Albo chociaz dosłanie Extreme Plusa, bo temat o Carmacku mnie akuratnie dość interesuje teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza
Grif 15 Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia Magazyn widzę pikuje. Z kumplami zakładaliśmy się kiedyś, który numer będzie ostatnim. Ja strzeliłem na 332, ale coś czuję, że byłem zbytnim optymistą 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
dominalien 259 Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia Kilka dni temu już się z nami żegnałeś. Po co cię tu znowu przygoniło? Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia W dniu 15.01.2024 o 23:39, kr4wi3c napisał: Czy z wersją cyfrową magazynu to są jakieś jajca czy niektórzy mają po prostu na nią wywalone? Jakieś lorem ipsum, brakujące strony. Wtf? Dopiero co wykupiłem prenumeratę i się zastanawiam czy aby na pewno dobrze zrobiłem. Weźcie nie róbcie sobie jaj i dajcie poprawny plik Ciekawe czy ten niekompletny PDF jest do kupienia na stronie czy tam jest wersja poprawiona? Cytuj Odnośnik do komentarza
sph! 831 Opublikowano 18 Stycznia Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia GRAĆ SZYBCIEJ bo się miesiąc kończy! Cytuj Odnośnik do komentarza
Grif 15 Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) W dniu 17.01.2024 o 14:49, dominalien napisał: Kilka dni temu już się z nami żegnałeś. Po co cię tu znowu przygoniło? Żebyś dymił z niemocy (BTW, przyimek "po" w twym zdaniu całkowicie zbędny Korekty brak (Detroid, noż kufa, miasto Detroid), ludzie którzy mają prenumeratę dostają niekompletny materiał, kalendarz nie nadaje się do niczego (zrobiony po taniości, kartki cienkie jak twój sik i karbuje się straszliwie), dymanie ludzi na jakieś "specjalne numery", które przychodzą inne niż zamawiali, przepisywanie tekstów z kanałów YT-bowych. Faktycznie to już nie jest pikowanie. To już upadek. Teraz następuje faza pełzania po powierzchni. Ja rozumiem, że wyznawcy tego magazynu są jak sekta (jeszcze gorsza niż katolicka zaraza), ale to już trzeba być Panem Magoo, by nie zauważyć co się odjaniepawla Ale spoko, pójdę sobie, ten numer jeszcze kupiłem, ale to już naprawdę ostatni. Hej! Edytowane 21 Stycznia przez Grif 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Pewnie że się odjaniepawla i nawet zatwardziali extrimowcy to widzą. Ale… nie chciałbym żeby pismo czy forumek padły. Lubię wąchać, wertować kartki, a wieczorem siedzieć na tel na forum. PS masz jakąś alternatywę? Pismo cdaction i ich forum? Cytuj Odnośnik do komentarza
Grif 15 Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Nope. CDA nie, ale ich specjalne wydania RETRO kupuję. Swoją drogą, nawet Koso wysłał im tam swoje stare teksty Jest alternatywa w równoległym wszechświecie - Neo+ wciąż się ukazuje i wciąż jest najlepszym czasopismem na rynku No dobra, czas kończyć leżakowanie, budzimy się!! Ja też toleruję tylko papier, jestem pierdołą starej daty. I ja nie życzę nikomu upadku. Dla mnie wszystkie pisma mogą sobie wychodzić do końca świata (Extasy musi wychodzić!! , naprawdę życzę im jak najlepiej. Ale Szmata to chyba już nie moja bajka. CDA tym bardziej nie. Zostanie mi chyba tylko Teraz Rock i Nowa Fantastyka. Trudno... Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 341 Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Nie miałeś już iść? Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 23 Stycznia Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia Napisał przecież, że to ostatni raz nie, tak, ok? Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano 23 Stycznia Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia PSX EXTREME 316? Świetny numer jak zawsze, @Perez. Mam nadzieję, że zostanę umieszczony w moim ulubionym dziale magazynu, czyli Głos Ludu, który wraca po kilkunastomiesięcznej przerwie. Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 724 Opublikowano 23 Stycznia Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia Smutno by było bez PSXa i forumka. Ekszyn się stoczył jednak jako kwartalnik, a ich forum to cmentarzysko- wszystko się tam na fb kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza
K.Adamus 668 Opublikowano 23 Stycznia Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 28 minut temu, PiotrekP napisał: a ich forum to cmentarzysko Fora internetowe powinno się traktowac z takim szacunkiem jak parki narodowe Cale mlodziencze lata spędziłem na Tawernie RPG i poznałem tam ludzi, z którymi do dziś utrzymuje kontakt w "realu", zresztą z kilkoma osobami z forumka tez udało się piwo strzelić. Stary dziad ze mnie ale "soszjale" wydają mi sie bardziej jakimś chaotycznym marketingowym bagniskiem niż platformą do wymieniania myśli. Ale ja to już chyba boomer który coraz mniej rozumie (zona mi dzis tlumaczyla o co chodzi z pełzaczami w galeriach handlowych) i takie fora to dla mnie internetowy odpowiednik kocyka i grzanego winka ;] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 724 Opublikowano 23 Stycznia Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia @K.Adamus sam byłem na forumku CDA w latach 2005-2014. Markolf to kilka lat wyjętych z życiorysu. Gdyby nie to, że grupy/fanpage na FB to "fora" pod jednym kontem, to pewnie bym tam dalej profilu nie miał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Grześ 376 Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia Wielkim minusem grup na FB jest ich chaos. Posty rozmieszczone w zależności od tego, gdzie został napisany najnowszy komentarz, ciężko coś znaleźć za pomocą wyszukiwarki, zazwyczaj brak moderacji, a gdy grupa się rozwinęła to zaraz została wykupywana i stawała się ścianą reklam. Nigdy nie była to dla mnie alternatywa dla for internetowych, ale niestety chyba byłem nieliczny w takim myśleniu patrząc na to, że prawie żadne forum, na którym byłem aktywny, już nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza
iluck85 2 836 Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia Forum tylko i wyłącznie Widze po forach modelarskich gdzie sporo osób poszło na FB- zasięgi, ludzie z całego świata. Troche też poszło na YT. Cytuj Odnośnik do komentarza
Seba89 13 Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia A może by tak jakaś zajawka PSX_EX 317? Powolutku miesiąc się kończy... Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi