Donatello1991 1 510 Opublikowano 28 lutego Opublikowano 28 lutego Obie gry mają zajebisty przygodowy klimat, a to w tym chodzi. 1 Cytuj
Czoperrr 5 533 Opublikowano 28 lutego Opublikowano 28 lutego Uncharted zajebiste, skończyłem na PS3 i remastery na PS4 (tutaj trylogię nawet splatynowałem). U4 i Zaginione Dziedzictwo też eleganckie. Indiana jest zupełnie inny, ale również wspaniały tyle, że tutaj po jednym przejściu już raczej nie wrócę bo ma gorsze replayability. Cytuj
izon 1 024 Opublikowano 1 marca Opublikowano 1 marca 22 godziny temu, ASX napisał(a): Uncharted fajny, ale ilość strzelania czesto jest przytłaczająca. Indiana ma dla mnie o wiele lepszy balans i więcej nacisku kładzie na eksplorację rozwiązanie zagadek niż walkę. No i nie ma takich sytuacji że eksplorujemy starożytny grobowiec do którego nikt nie zaglądał przez tysiące lat i chwilę potem musimy znowu strzelać się z jakimiś najemnikami bo okazało się że jak zwykle nas śledzili To są zupełnie różne gry. Indiana jest dużo bardziej rozbudowany pod kątem np. zagadek czy czy zwiedzania grobowców. Niejednokrotnie byłem zaskoczony rozbudowaniem takich „z dupy” miejscówek z zadań pobocznych. Co do strzelania to imo w Indianie jest ono tyle nie potrzebne co bardzo słabe, więc ciężko porównywać te dwa elementy. W Indianie jest multum nawet bardziej głupawych momentów, gdzie wrogowie nie dostrzegają Cię z metra, albo walisz kogoś w jape, dostajesz kulkę i nagle wszyscy zapominają o całej akcji bo podniosłeś kapelusz. Indiana to współczesny point and click, a Uncharted to jednak typowy action-adventure, obydwie gry/serie topka w swoich gatunkach. Dałbym Uncharted oczko wyżej ze względu na to, że taka 4 dalej wygląda kapitalnie i ma dla mnie dobre repleyability, a do Indiany już raczej nie wrócę chyba, że zrobią jakieś dlc/dodatek. Tak czy siak Indiana to dla mnie jedna z najlepszych gier tej generacji i majstersztyk pod kątem optymalizacji na XSX. Cytuj
Bartg 5 640 Opublikowano 1 marca Opublikowano 1 marca 1 hour ago, izon said: , a do Indiany już raczej nie wrócę chyba, że zrobią jakieś dlc/dodatek. DLC będzie jeszcze w tym roku - "The Order of Giants". Czyli zapewne skupi się na postaciach "gigantów", mówi się o jednej nowej lokalizacji + wykorzystanie obecnych. Zobaczymy, ja czekam mocno, Tony Todd jako Locus był świetny. 1 Cytuj
ASX 15 031 Opublikowano 1 marca Autor Opublikowano 1 marca Dla mnie osobiście Indiana ma o wiele większe replayability niż liniowa nomen omen strzelanka. Już w trakcie pierwsze przejścia, wracam do odkrytych już lokacji i starając się zrobić wszystko odkrywam je na nowo. 1 Cytuj
ASX 15 031 Opublikowano 1 marca Autor Opublikowano 1 marca 3 minuty temu, Basior napisał(a): A to DLC to w game passie będzie? Nie 1 Cytuj
Basior 1 167 Opublikowano 1 marca Opublikowano 1 marca To ciekawe czy mozna będzie prosto dokupić. Ja właśnie wbilem "platyne". Genialny tytuł. Pewnie nostalgia mocno mnie wzięła, ale i tak cudo. 1 Cytuj
jimmy 1 683 Opublikowano niedziela o 16:04 Opublikowano niedziela o 16:04 Ale premium ładniutka Cytuj
Homelander 2 642 Opublikowano niedziela o 20:32 Opublikowano niedziela o 20:32 A na płytce instaler i trzeba wszystko pobrać z neta. Esencja pudełek dziś Cytuj
iluck85 3 233 Opublikowano niedziela o 21:56 Opublikowano niedziela o 21:56 Godzinę temu, Homelander napisał(a): A na płytce instaler i trzeba wszystko pobrać z neta. Esencja pudełek dziś Nie, to esencja MS. Jakby Sony to wydawało albo ktoś od Sony na PS5, to gra byłaby normalnie na płycie. To MS nie wydaje gier na płytach, bo tego nikt nie kupuję, tylko ogrywa w abonamencie. Cytuj
Paolo de Vesir 9 671 Opublikowano niedziela o 21:58 Opublikowano niedziela o 21:58 1 minutę temu, iluck85 napisał(a): Nie, to esencja MS. Jakby Sony to wydawało albo ktoś od Sony na PS5, to gra byłaby normalnie na płycie. To MS nie wydaje gier na płytach, bo tego nikt nie kupuję, tylko ogrywa w abonamencie. Cała sytuacja jest o tyle dziwna, że grę wydaje Bethesda i u nich spodziewałbym się pełnego wydania. Ciekawe jak sprawy będą miały się z DOOMem. Cytuj
iluck85 3 233 Opublikowano niedziela o 22:00 Opublikowano niedziela o 22:00 Mimo wszystko nadal jest wybór i możesz tego instalera Indiany pogonić po tygodniu na OLX. 1 1 Cytuj
Homelander 2 642 Opublikowano poniedziałek o 06:03 Opublikowano poniedziałek o 06:03 8 hours ago, iluck85 said: Mimo wszystko nadal jest wybór i możesz tego instalera Indiany pogonić po tygodniu na OLX. No i to jest ten jeden jedyny powód kupna pudełek Cytuj
ASX 15 031 Opublikowano poniedziałek o 06:10 Autor Opublikowano poniedziałek o 06:10 8 godzin temu, iluck85 napisał(a): Nie, to esencja MS. Jakby Sony to wydawało albo ktoś od Sony na PS5, to gra byłaby normalnie na płycie. myślę że to nie jakiś przeciwpłytkowy spisek, a bardziej kwestia wielkości gry. Po prostu nie zmieściła się na płytę i dlatego trzeba pobrać całą lub część gry z neta. Jasne mogli wrzucić dwie płyty blu-ray do pudełka, ale pewnie z powodu kosztów mało kto się na to decyduje. To jest główny i pewnie jedyny powód dlaczego płyty na xboxie częściej nie mają pełnej gry na płycie, ponieważ mają one 2x mniejszą pojemność niż te z PS5. Ale i na PS5 z powodu tego że gry są coraz większe coraz częściej będą wymagały pobrania danych z internetu. Wrzucanie gier na 2 lub więcej płyt będzie raczej rzadkością niż normą. 1 Cytuj
Czoperrr 5 533 Opublikowano poniedziałek o 06:34 Opublikowano poniedziałek o 06:34 1 hour ago, ASX said: myślę że to nie jakiś przeciwpłytkowy spisek, a bardziej kwestia wielkości gry. Po prostu nie zmieściła się na płytę i dlatego trzeba pobrać całą lub część gry z neta. Jasne mogli wrzucić dwie płyty blu-ray do pudełka, ale pewnie z powodu kosztów mało kto się na to decyduje. To jest główny i pewnie jedyny powód dlaczego płyty na xboxie częściej nie mają pełnej gry na płycie, ponieważ mają one 2x mniejszą pojemność niż te z PS5. Ale i na PS5 z powodu tego że gry są coraz większe coraz częściej będą wymagały pobrania danych z internetu. Wrzucanie gier na 2 lub więcej płyt będzie raczej rzadkością niż normą. No kurde przy cenie 350 zł za grę wrzucenie drugiej płyty do pudełka wygenerowałoby ogromne straty dla wydawcy. Ciekawe jak kiedyś firmy radziły sobie z grami na 4 płytach. Do tego jeszcze dochodziły grube, czasami nawet kolorowe instrukcje papierowe!! 1 2 Cytuj
ASX 15 031 Opublikowano poniedziałek o 06:45 Autor Opublikowano poniedziałek o 06:45 Jeśli chodzi o moje prywatne zdanie to uważam że gry na płytach powinny jednak zawierać całą zawartość na płytach, taka jest jednak idea nośników fizycznych. Kiedyś gry czy to na PC czy np.Xboxa 360 były wrzucane na kilka płyt, bo dostęp do internetu nie był tak powszechny jak dzisiaj. A że dziś jest pod tym względem trochę inaczej to wydawcy sobie na to pozwalają i szukają oszczędności gdzie się da. Sam zresztą opisywałeś przykład któregoś Residenta na PSX gdzie poszedł przykaz z góry że trzeba upchnąć grę na jednej płycie, bo wydanie tego na dwóch wygeneruje dla frimy za duże koszty. Dzisiaj już nie ma takiej presji na developerów, nie są ograniczani wielkością nośników, bo gdy gra okaże się za duża na płytę to wrzuca się na nią po prostu launcher i tyle, pora na CS-a. To + cyfryzacja sprawia że gry tak puchną w ostatnich latach pod względem rozmiaru. Chociaż gdyby włożyć więcej wysiłku w optymalizacje to pewnie bardzo często okazałoby się że nie muszą aż tyle zajmować. Cytuj
Czoperrr 5 533 Opublikowano poniedziałek o 07:11 Opublikowano poniedziałek o 07:11 25 minutes ago, ASX said: Jeśli chodzi o moje prywatne zdanie to uważam że gry na płytach powinny jednak zawierać całą zawartość na płytach, taka jest jednak idea nośników fizycznych. Kiedyś gry czy to na PC czy np.Xboxa 360 były wrzucane na kilka płyt, bo dostęp do internetu nie był tak powszechny jak dzisiaj. A że dziś jest pod tym względem trochę inaczej to wydawcy sobie na to pozwalają i szukają oszczędności gdzie się da. Sam zresztą opisywałeś przykład któregoś Residenta na PSX gdzie poszedł przykaz z góry że trzeba upchnąć grę na jednej płycie, bo wydanie tego na dwóch wygeneruje dla frimy za duże koszty. Dzisiaj już nie ma takiej presji na developerów, nie są ograniczani wielkością nośników, bo gdy gra okaże się za duża na płytę to wrzuca się na nią po prostu launcher i tyle, pora na CS-a. To + cyfryzacja sprawia że gry tak puchną w ostatnich latach pod względem rozmiaru. Chociaż gdyby włożyć więcej wysiłku w optymalizacje to pewnie bardzo często okazałoby się że nie muszą aż tyle zajmować. Z Residentem to przekręciłeś. Pisałem o tym ja i nie przyszedł przykaz tylko trzeba było przeliczyć na nowo koszta bo gra przecież wydana została na dwóch płytach (RE2). 1 Cytuj
ASX 15 031 Opublikowano poniedziałek o 07:22 Autor Opublikowano poniedziałek o 07:22 Mój błąd, sorry, faktycznie poprzekręcałem. Cytuj
giger_andrus 3 328 Opublikowano poniedziałek o 16:35 Opublikowano poniedziałek o 16:35 Różnica w cenie 50pln na korzyść PS5 to fakt ? O.O Cytuj
Czoperrr 5 533 Opublikowano poniedziałek o 16:39 Opublikowano poniedziałek o 16:39 4 minutes ago, giger_andrus said: Różnica w cenie 50pln na korzyść PS5 to fakt ? O.O Microsoft nienawidzi posiadaczy Xboxa, to fakt znany od dawna. 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 671 Opublikowano poniedziałek o 17:43 Opublikowano poniedziałek o 17:43 Godzinę temu, Czoperrr napisał(a): Microsoft nienawidzi posiadaczy Xboxa, to fakt znany od dawna. Tak, ale tylko konsoli. Gracze PC mają jak pączki w maśle, a konsolorze ruchani bez masła. Cytuj
ASX 15 031 Opublikowano poniedziałek o 17:46 Autor Opublikowano poniedziałek o 17:46 To nic nowego, tak samo jest z grami z PS5 gdy wychodzą po czasie na PC. Na PC są 300 zł lub niżej, a na PSN dalej są sprzedawane w cenie 350 zł. Cytuj
jimmy 1 683 Opublikowano poniedziałek o 17:50 Opublikowano poniedziałek o 17:50 Taniej, w pudle premium i ps5 pro enhanced Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi