giger_andrus 3 328 Opublikowano poniedziałek o 17:59 Opublikowano poniedziałek o 17:59 12 minut temu, ASX napisał(a): To nic nowego, tak samo jest z grami z PS5 gdy wychodzą po czasie na PC. Na PC są 300 zł lub niżej, a na PSN dalej są sprzedawane w cenie 350 zł. Wolę porównania konsola vs konsola. Cytuj
ASX 15 014 Opublikowano poniedziałek o 18:07 Autor Opublikowano poniedziałek o 18:07 11 minut temu, giger_andrus napisał(a): Wolę porównania konsola vs konsola. dla mnie to bez znaczenia, PC to taka sama platforma jak konsole. Ale jeśli chcesz porównania z konsola vs konsola to proszę bardzo: https://www.xbox.com/pl-PL/games/store/death-stranding-directors-cut/9NQGN8TGNT8P https://www.playstation.com/pl-pl/games/death-stranding/ tak jak pisałem, to nie jest nic niespotykanego. że platforma która dostaje grę później ma lepiej dopasowaną niższą cenę. Cytuj
giger_andrus 3 328 Opublikowano poniedziałek o 18:15 Opublikowano poniedziałek o 18:15 Nie no bez przesady. PC jest z innej kategorii produktów niż konsole. Może służyć do gier ale nie musi. Nie mam PC ale strzelałbym, że gry premierowe mają inne założenia cenowe niż gry konsolowe. Właśnie, chodzi o cenę premierową świeżego tytułu, stąd moje zdziwienie różnicą. A Ty mi tu starego DSa wklejasz. Jeżeli już to chciałbym porównanie ich cen premierowych jeśli okienko wydawnicze było w miarę blisko siebie. Plus tutaj chodzi o exa sprzedawanego chwilę później na obcą konsolę…. taniej. 1 Cytuj
ASX 15 014 Opublikowano poniedziałek o 18:46 Autor Opublikowano poniedziałek o 18:46 Chyba nie ma sensu ta dyskusja, z PC nie można porównywać, bo nie służą tylko do grania (mimo istnienia SteamDecka i innych pecetowych handheldów służących do grania), a z Death Stranding też nie można, bo okazuje się... to zbyt stara gra i również nie pasuje do narracji. Lepiej wrócić do normalnego tematu, jakiś czas temu skończyłem Indiane i to świetna gra, więc kto jeszcze nie miał okazji zagrać i ma ochotę na prawdziwie przygodę w duchu starych filmów to gorąco polecam. Nie zawiedziecie się. Cytuj
Ukukuki 7 592 Opublikowano poniedziałek o 18:48 Opublikowano poniedziałek o 18:48 A ta gra nie jest czasem w abonamencie? Bez sensu wtedy kupować płytkę za 350 zł, no chyba ,że się nie szanuje swoich pieniędzy. Cytuj
Czoperrr 5 532 Opublikowano poniedziałek o 18:53 Opublikowano poniedziałek o 18:53 4 minutes ago, Ukukuki said: A ta gra nie jest czasem w abonamencie? Bez sensu wtedy kupować płytkę za 350 zł, no chyba ,że się nie szanuje swoich pieniędzy. No na Xboxa jacyś wariaci tylko to kupują na płycie, natomiast na PS5 nie będą mieć wyjścia. Cytuj
Paolo de Vesir 9 667 Opublikowano poniedziałek o 18:55 Opublikowano poniedziałek o 18:55 Ktoś mi wytłumaczy skąd ten hejt na płyty na Xboxa? Może za 20 lat nie będą działały, ale dzisiaj to wciąż bardzo dobry sposób na ogrywanie gier. Cytuj
giger_andrus 3 328 Opublikowano poniedziałek o 18:57 Opublikowano poniedziałek o 18:57 @ASX dyskusja owszem ma sens ale pytam o konkretny przypadek. Premierowa cena gry wewnętrznego studia na konsole X jest 50pln wyższa niż na konsole Y kwartał później. Twierdzisz, że to nic nowego to podaj analogiczny przykład. Cytuj
XM. 11 473 Opublikowano poniedziałek o 18:58 Opublikowano poniedziałek o 18:58 9 minut temu, Ukukuki napisał(a): A ta gra nie jest czasem w abonamencie? Bez sensu wtedy kupować płytkę za 350 zł, no chyba ,że się nie szanuje swoich pieniędzy. To nie Ty kupujesz boxy starych gier na pc za milion polskich złotych które są dostępne na gogu za cenę starego cheeseburgera? 3 Cytuj
Szermac 3 171 Opublikowano poniedziałek o 19:00 Opublikowano poniedziałek o 19:00 2 minuty temu, giger_andrus napisał(a): @ASX dyskusja owszem ma sens ale pytam o konkretny przypadek. Premierowa cena gry wewnętrznego studia na konsole X jest 50pln wyższa niż na konsole Y kwartał później. Twierdzisz, że to nic nowego to podaj analogiczny przykład. Każda gra AAA z Xboxa na PS5 kosztuje 299zł na premierę i tyle w temacie 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 667 Opublikowano poniedziałek o 19:00 Opublikowano poniedziałek o 19:00 Celowa strategia zniechęcenia do Xboxa - przecież im najbardziej opłaca się inwestować w PC (bo jednak cyfra only) i konsole konkurencji, bo z racji braku XGP te gry trzeba siłą rzeczy jednak kupić. Coś czuję w kościach, że przy słabych wzrostach liczby subskrybentów MS chciałby się wymiksować z tego układu, ale tutaj jest sytuacja jak z 500+ - wycofanie się to PR-owe samobójstwo. Cytuj
Ukukuki 7 592 Opublikowano poniedziałek o 19:01 Opublikowano poniedziałek o 19:01 1 minutę temu, XM. napisał(a): To nie Ty kupujesz boxy starych gier na pc za milion polskich złotych które są dostępne na gogu za cenę starego cheeseburgera? Więcej kupuję te same gry fizycznie + kopię na gogu! No ale to inny temat kupić płytę gdzie nie ma na niej nawet gry a kupić w abo. Takich śmieci to nawet ja nie zbieram Cytuj
ASX 15 014 Opublikowano poniedziałek o 19:02 Autor Opublikowano poniedziałek o 19:02 Płyty na xboxie to po prostu słaby nieperspektywiczny interes, ponieważ: - mają małą pojemność, przez co gry często nie ma na płycie tak jak np. Indiany - coraz częściej mają mały nakład przez co chwile po premierze może być problem z dostępnością - do tego już następna konsola xboxa będzie najprawdopodobniej pozbawiona napędu i kupione już płyty staną się na niej bezużyteczne - a na koniec kupując płytę takiego Indiany na płycie pozbawiasz się benefitów z Play Anywhere czyli darmowej wersji na PC. Jedynymi plusami jest to że można je pożyczyć, lub odsprzedać + ewentualna choć wątpliwa wartość kolekcjonerska. BTW. Indiana nie dość że jest w GP, to dodatkowo od premiery można go kupić cyfrowo za 280 zł dzięki Game Passowej zniżce, i w tej cenie otrzymać wersję na konsole i PC. Cytuj
Paolo de Vesir 9 667 Opublikowano poniedziałek o 19:03 Opublikowano poniedziałek o 19:03 Teraz, Ukukuki napisał(a): No ale to inny temat kupić płytę gdzie nie ma na niej nawet gry a kupić w abo. Takich śmieci to nawet ja nie zbieram No, ale dzisiaj jak kupisz płytę to jakby nie patrzeć możesz w tę grę zagrać, pożyczyć komuś albo sprzedać i wówczas masz hajs na drugi tytuł. Cytuj
Ukukuki 7 592 Opublikowano poniedziałek o 19:04 Opublikowano poniedziałek o 19:04 3 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a): No, ale dzisiaj jak kupisz płytę to jakby nie patrzeć możesz w tę grę zagrać, pożyczyć komuś albo sprzedać i wówczas masz hajs na drugi tytuł. No tak, jednak strata na odsprzedaży to ~ cena miesięcznego abo. A nie trzeba się użerać z debilami na olx. Dla takich gier wolę wykupić abonament na miesiąc niż brać za pełną cenę na steam. A jak będę chciał to kupi się kiedyś za 50 zł do cyfrowej kolekcji po latach. Pożyczanie gier to dla mnie abstrakcja, nigdy w życiu. Cytuj
Paolo de Vesir 9 667 Opublikowano poniedziałek o 19:10 Opublikowano poniedziałek o 19:10 i dla takich ludzi jak ty jest cyfra, a dla mnie właśnie pudło Cytuj
iluck85 3 233 Opublikowano poniedziałek o 19:14 Opublikowano poniedziałek o 19:14 To ja odpowiem. Gra mi się podobała, pomimo bugów i nadal ma błędy że nie mogę wbić 1000GS. Play Anywhere mi jest zbędne. Albo gram na PC albo konsoli i nie potrzebuję tego na dwóch urządzeniach. Grę ograłem w abo na PC, a pudełko kupiłem na Xboxa. Kiedyś oglądałem po kilka razy te filmy, gra jest klimatyczna i czuję film na każdym kroku. I mimo tych błędów które występują, postanowiłem zakupić pudełko. Niech mają A nie czekałem aż gra będzie po 149zł, bo do tego nie dojdzie. Tej gry brakowało, czekałem chwile aż się pojawi znowu i wtedy zakupiłem za 319zł w MM. ASX opisał jak to wygląda. Kilka gier mnie ominęło na Xboxa, bo czekałem aż będzie tańsza. Cytuj
Czoperrr 5 532 Opublikowano poniedziałek o 19:19 Opublikowano poniedziałek o 19:19 15 minutes ago, ASX said: Płyty na xboxie to po prostu słaby nieperspektywiczny interes, ponieważ: - mają małą pojemność, przez co gry często nie ma na płycie tak jak np. Indiany - coraz częściej mają mały nakład przez co chwile po premierze może być problem z dostępnością - do tego już następna konsola xboxa będzie najprawdopodobniej pozbawiona napędu i kupione już płyty staną się na niej bezużyteczne - a na koniec kupując płytę takiego Indiany na płycie pozbawiasz się benefitów z Play Anywhere czyli darmowej wersji na PC. Jedynymi plusami jest to że można je pożyczyć, lub odsprzedać + ewentualna choć wątpliwa wartość kolekcjonerska. BTW. Indiana nie dość że jest w GP, to dodatkowo od premiery można go kupić cyfrowo za 280 zł dzięki Game Passowej zniżce, i w tej cenie otrzymać wersję na konsole i PC. Ale dzięki niskiemu nakładowi gra nie straci na wartości i z czasem sporo zyska bo kolekcjonerzy są gotowi sporo płacić nawet jeśli to bez sensu. Z resztą argumentów się zgadzam. Cytuj
iluck85 3 233 Opublikowano poniedziałek o 19:21 Opublikowano poniedziałek o 19:21 Jeszcze dodam: Jakby małpa była na Xboxa, to też bym kupił za 3 bomby pudełko. Pomimo że ograłem na PC kupując cyfrowo (jpr ) Są gry które jak mi usiądą to kupuję pudełko i wybrałbym Xboxa, bo jakby nie patrzeć coś się kończy. Indiana to ostatnia gra którą kupiłem na X w pudelku, bo pudełka już tylko Switch i PS5. A małpę kupie, ale na PS5 i tutaj problemów nie będzie, więc czekam na obniżkę. To tyle w kwestii marnowania kasy o której pisał @Ukukuki Cytuj
Luqat 1 002 Opublikowano poniedziałek o 23:31 Opublikowano poniedziałek o 23:31 17 godzin temu, Homelander napisał(a): No i to jest ten jeden jedyny powód kupna pudełek Nie jedyny, bo jest jeszcze inny dość istotny, a mianowicie cena, która nierzadko na premierę jest niższa i to czasem sporo, niż cyfra. Czyli kupuję pudełko taniej niż digital i jeszcze mogę je odsprzedać z małą stratą Cytuj
Czoperrr 5 532 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu 8 hours ago, Luqat said: Nie jedyny, bo jest jeszcze inny dość istotny, a mianowicie cena, która nierzadko na premierę jest niższa i to czasem sporo, niż cyfra. Czyli kupuję pudełko taniej niż digital i jeszcze mogę je odsprzedać z małą stratą Albo po latach z zyskiem. 1 Cytuj
iluck85 3 233 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Tu bywa różnie. Są gry na x które są ogólnie dostępne i są tanie. Ale taka Forza Horizon 5, no poniżej 350 trudno kupić nową w folii. Używana też w okolicach 250-300 lata. Na Allegro, bo na OLX są używane za 150 nawet. Jak grę zniknie ze sklepów, to płytka Indiany może być w cenie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi