dee 8 808 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca 47 minut temu, LeifErikson napisał: Nie rozważaliście przejścia na dwumiesięczny cykl, o ile jest jeszcze co ratować? Takie pomysły przerabiało wiele pism. Zawsze był to początek końca Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 103 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca (edytowane) 20 minut temu, MichAelis napisał: Najgłupszy pomysł na świecie Bo? 10 minut temu, dee napisał: Takie pomysły przerabiało wiele pism. Zawsze był to początek końca A teraz jest okej? Wolę mieć szmatlawca jako dwumiesięcznik czy kwartalnik jeszcze przez jakiś czas niż nie mieć go jako miesięcznik już teraz-zaraz. Zresztą ten pomysł już się dzieje w pewnym sensie, bo jak 318 wciąż czeka na druk to raczej ciężko się spodziewać nadrobienia tego już. Ewentualnie robiąc przynajmniej jeden podwójny numer i potem wracając do cyklu miesięcznego. Edytowane 5 Marca przez LeifErikson Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 596 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Teraz nie jest okej, ale to nie przez to że nie wychodzi co dwa czy trzy miesiące - bo to nie jest rozwiązanie żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. RedXIII 15 Opublikowano 5 Marca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 5 Marca W dniu 3.03.2024 o 13:49, Grif napisał: BTW, łatwo was było uruchomić. Ciekaw jeszcze jestem, czy mnie zaraz Gamera pobije Widzę Grifter, że syndrom oblężonej twierdzy postępuje w zatrważającym tempie odkąd Cię zbanowali na PPE za trollowanie i obrażanie, i wraz z grupką kilku tobie podobnych mianujących się "Elitą portalu" poszliście na swoją niszową stronkę o gierkach i diskorda, cały czas jednak wchodząc na PPE i z podnieceniem komentując jaki to tam niski poziom i co nowego Gruszczyk i spółka napisali dla klików. Tutaj widzę robisz jeszcze lepszy cyrk, kilkukrotnie zapowiadając odejście i niekupowanie gazety, a potem i tak wracasz i robisz z siebie pośmiewisko. Borderline czy znowu nadużywasz alkoholu? Ewidentnie coś jest na rzeczy. Śmieszne to i żenujące zarazem, 40 letni chłop zachowujący się jak niestabilny emocjonalnie nastolatek. Mimo wszystko zdrowia życzę, widać, że potrzebne. 9 1 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 325 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Niezły plot twist Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 714 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca (edytowane) Jak mam wybierać między psxem co 2 miesiące a jego brakiem- to wolę to pierwsze. Edytowane 5 Marca przez PiotrekP Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 319 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca 1 godzinę temu, dee napisał: Takie pomysły przerabiało wiele pism. Zawsze był to początek końca no jakoś cda sie jeszcze trzyma jako kwartalnik. ale nie ma co kombinować, w pewnym sensie dzięki temu psxe jest unikatem w branży, bo wiadomo, że nowy numer wyjdzie, tylko nie wiadomo kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza
23kowal 54 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca to wyczekiwanie na 318 nr brzmi z mojego punktu widzenia dość abstrakcyjnie bo ja jeszcze czekam na listonosza z 317-tym... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 373 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Spokojnie, nie od razu Rzym wybudowano. Cytuj Odnośnik do komentarza
23kowal 54 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca nie wiem czy mam aż tyle czasu... coś mi śmierdzi z tą moją prenumeratą bo nie mogę się zalogować na konto, żeby chociaż pobrać pdf skoro nie mam na papierze. reset hasła też nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wojtas1986 1 621 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Francesco Shettino mówi ze wszystko jest pod kontrola i będzie dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza
macGyver 96 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Jakby nie patrzeć, to PE dalej jest miesięcznikiem, tylko z nieco pełzającą datą wydruku. Najbardziej się to rozlazło wtedy, gdy Łapusz zaniemógł i nikt nie mógł dokończyć sprawy z punktu widzenia wydawcy. No i w rezultacie z powodu tego opóźnienia przeskoczył miesiąc na okładce. A czy są jakieś inne, zakulisowe problemy? O tym dowiemy się ewentualnie po faktach. Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 319 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca nie ma żadnych zakulisowych problemów, jest dobrze, dobrze robią, pozytywny przekaz leci 7 Cytuj Odnośnik do komentarza
macGyver 96 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca 1 godzinę temu, 23kowal napisał: to wyczekiwanie na 318 nr brzmi z mojego punktu widzenia dość abstrakcyjnie bo ja jeszcze czekam na listonosza z 317-tym... Leif zdaje się dostanie drugi, więc w ramach wspierania się społeczności może odstąpi swój zapasowy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 103 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca 1 minutę temu, macGyver napisał: Leif zdaje się dostanie drugi, więc w ramach wspierania się społeczności może odstąpi swój zapasowy ;-) A tak, już dostałem od pani Marlenki drugi egzemplarz, więc jak coś to Dodam jako ciekawostkę że pomimo 8 okładek do wyboru obie przyszły mi takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza
macGyver 96 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca 5 minut temu, LeifErikson napisał: A tak, już dostałem od pani Marlenki drugi egzemplarz, więc jak coś to Dodam jako ciekawostkę że pomimo 8 okładek do wyboru obie przyszły mi takie same. Pasuje jak ulał! I do Głosu ludu się nadaje ;P Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 290 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Gdzie mój lutowy numer? W skrzynce nie ma 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 714 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca (edytowane) Godzinę temu, LeifErikson napisał: A tak, już dostałem od pani Marlenki drugi egzemplarz, więc jak coś to Dodam jako ciekawostkę że pomimo 8 okładek do wyboru obie przyszły mi takie same. Mi tak samo- obie z tym tygrosoludem czy luj wie co to jest Edytowane 5 Marca przez PiotrekP Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 507 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca 1 godzinę temu, LeifErikson napisał: Dodam jako ciekawostkę że pomimo 8 okładek do wyboru obie przyszły mi takie same. Czyli poprawnie, wysłali dokładnie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza
bobo84 63 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2 godziny temu, macGyver napisał: Jakby nie patrzeć, to PE dalej jest miesięcznikiem, tylko z nieco pełzającą datą wydruku. Najbardziej się to rozlazło wtedy, gdy Łapusz zaniemógł i nikt nie mógł dokończyć sprawy z punktu widzenia wydawcy. No i w rezultacie z powodu tego opóźnienia przeskoczył miesiąc na okładce. A czy są jakieś inne, zakulisowe problemy? O tym dowiemy się ewentualnie po faktach. No jakie mogą być problemy? Faktycznie, trudno się domyślić, że wszystko finalnie rozbija się się o pieniądze. Sherlocka Holmesa nie potrzeba, żeby dojść do takiej konstatacji. Jakby była duża sprzedaż, to pismo byłoby szerzej dostępne i nie trzeba by było go szukać. Nie byłoby mowy o symbolicznych kwotach za artykuły czy recenzje płacone autorom. Nie bawiono by się w patronajty. Więcej ludzi byłoby tam na etacie. Teraz jest chyba tylko naczelny. Inaczej wyglądałaby kwestia przesyłek prenumeraty, bo byłaby większa siła przebicia i lepsze umowy. Nie byłoby cyrków z drukarniami. Wreszcie byłoby lepsze wydawnictwo, bardziej profesjonalne -- mające prawa do marki. Ale to nie wina stricte pisma, bo naczelny i dziennikarze wykonują kawał solidnej roboty. Widać na tym odcinku pasję i samozaparcie. Taki teraz jest rynek i tyle. Lepiej już było. Cytuj Odnośnik do komentarza
Brolin 328 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca 16 minut temu, bobo84 napisał: No jakie mogą być problemy? Faktycznie, trudno się domyślić, że wszystko finalnie rozbija się się o pieniądze. Sherlocka Holmesa nie potrzeba, żeby dojść do takiej konstatacji. Jakby była duża sprzedaż, to pismo byłoby szerzej dostępne i nie trzeba by było go szukać. Nie byłoby mowy o symbolicznych kwotach za artykuły czy recenzje płacone autorom. Nie bawiono by się w patronajty. Więcej ludzi byłoby tam na etacie. Teraz jest chyba tylko naczelny. Inaczej wyglądałaby kwestia przesyłek prenumeraty, bo byłaby większa siła przebicia i lepsze umowy. Nie byłoby cyrków z drukarniami. Wreszcie byłoby lepsze wydawnictwo, bardziej profesjonalne -- mające prawa do marki. Ale to nie wina stricte pisma, bo naczelny i dziennikarze wykonują kawał solidnej roboty. Widać na tym odcinku pasję i samozaparcie. Taki teraz jest rynek i tyle. Lepiej już było. Jest extreme, jak sama nazwa wskazuje, gratsy dla wszystkich wciąż ciągnących ten wózek. Odświeżam sobie stare numery i czytałem co dopiero artykuł o tym, jak wygląda powstawanie pojedynczego numeru Szmatławca (z nr 254). Czyste złoto, takie teksty się nie starzeją. Aż chciałoby się poznać wersję zaktualizowaną, jak to wygląda dzisiaj, plus nowe anegdotki. Cytuj Odnośnik do komentarza
macGyver 96 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Godzinę temu, bobo84 napisał: No jakie mogą być problemy? Faktycznie, trudno się domyślić, że wszystko finalnie rozbija się się o pieniądze. Sherlocka Holmesa nie potrzeba, żeby dojść do takiej konstatacji. Jakby była duża sprzedaż, to pismo byłoby szerzej dostępne i nie trzeba by było go szukać. Nie byłoby mowy o symbolicznych kwotach za artykuły czy recenzje płacone autorom. Nie bawiono by się w patronajty. Więcej ludzi byłoby tam na etacie. Teraz jest chyba tylko naczelny. Inaczej wyglądałaby kwestia przesyłek prenumeraty, bo byłaby większa siła przebicia i lepsze umowy. Nie byłoby cyrków z drukarniami. Wreszcie byłoby lepsze wydawnictwo, bardziej profesjonalne -- mające prawa do marki. Ale to nie wina stricte pisma, bo naczelny i dziennikarze wykonują kawał solidnej roboty. Widać na tym odcinku pasję i samozaparcie. Taki teraz jest rynek i tyle. Lepiej już było. W najprostszym uzasadnieniu - tak, o kasę w tym się rozchodzi. PE to nie jest jakiś New York Times (istnieje jeszcze w papierze?), czyli ikona tytułów prasowych na świecie, którą będzie chciał ktoś utrzymać ponad wszystko. Bardziej miałem na myśli to, że Łapusz nie żyje tylko z wydawania Szmatławca, więc złe zainwestowanie kasy gdzie indziej może pociągnąć w dół i samo PE. Pixel Heaven na przykład - czy widać progres kolejnych edycji? Moim zdaniem jest coraz bardziej "byle tanim kosztem". Na króciutkim filmiku reklamowym nie ujrzysz tej bylejakości, którą widać na żywo. Ile razy da się to sprzedać tej samej publice co roku? Jest jeszcze kwestia niefartownych wyborów drukarni (która to już?) jak i sieci sprzedaży (czy odzyskano kasę od Ruchu?). Skoro to wszystko ledwo przędzie, to wykolejenie się jednego z ogniw może zaważyć na losie pisma z miesiąca na miesiąc. A jakie są standardy umów i stawki na rynku prasy? Raczej nie za bogato, ale tylko sobie gdybam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Grześ 373 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Pisaliście do Rogera maile z żądaniami zniżek na prenumeraty, bo Wasze bombelki boli głowa od zapachu gazety to teraz nikt nie dostanie kolejnych numerów, doigraliście się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 290 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Roger napisz swoje trzy grosze, jakiś nius. Wiemy że to nie Twoja wina więc nie musisz się tłumaczyć ale chciałbym wiedzieć czy np w ciągu tygodnia wyjdzie nowy numer i jak go oznaczycie? Lutowo-marcowy? Cytuj Odnośnik do komentarza
bobo84 63 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca (edytowane) 56 minut temu, macGyver napisał: W najprostszym uzasadnieniu - tak, o kasę w tym się rozchodzi. PE to nie jest jakiś New York Times (istnieje jeszcze w papierze?), czyli ikona tytułów prasowych na świecie, którą będzie chciał ktoś utrzymać ponad wszystko. Bardziej miałem na myśli to, że Łapusz nie żyje tylko z wydawania Szmatławca, więc złe zainwestowanie kasy gdzie indziej może pociągnąć w dół i samo PE. Pixel Heaven na przykład - czy widać progres kolejnych edycji? Moim zdaniem jest coraz bardziej "byle tanim kosztem". Na króciutkim filmiku reklamowym nie ujrzysz tej bylejakości, którą widać na żywo. Ile razy da się to sprzedać tej samej publice co roku? Jest jeszcze kwestia niefartownych wyborów drukarni (która to już?) jak i sieci sprzedaży (czy odzyskano kasę od Ruchu?). Skoro to wszystko ledwo przędzie, to wykolejenie się jednego z ogniw może zaważyć na losie pisma z miesiąca na miesiąc. A jakie są standardy umów i stawki na rynku prasy? Raczej nie za bogato, ale tylko sobie gdybam. Jeżeli chodzi o NYT to ma przede wszystkim 10.4 miliona stałych płatnych subskrybentów swojej gazety z czego 9.7 miliona tylko w wersji cyfrowej. Najwięcej na świecie, jeżeli chodzi o tradycyjne czasopisma, które mają swoje wersje on-line. Pozwoliło im to na przekroczenie miliarda dolarów przychodu w 2023 roku za wersje cyfrowe gazety. Sam też ich czytam, choć wolę Washington Post. Edytowane 5 Marca przez bobo84 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi