Suavek 4 805 Opublikowano 21 lutego Opublikowano 21 lutego https://www.bandainamcoent.com/games/gundam-breaker-4 Platformy: Steam, Switch, PS4/PS5 Uwielbiam tę serię. Naprawdę mocno niedoceniony hack'n'slash z olbrzymią customizacją. Sądząc po trailerze, to zapowiada się miodnie i raczej nie powtórzą błędu, jakim był New Gundam Breaker. Cieszy wydanie gry na Steam, choć pewnie sprowadzę pudło na PS5, a potem cyfra na PC. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 23 lutego Autor Opublikowano 23 lutego Ta, wiem, że gra nikogo, ale trochę info spoza trailerów: Gra bazuje na mechanice Gundam Breaker 3; Mechaniki i rozwiązania z New Gundam Breaker, których gracze nie lubili, zostały usunięte; Nacisk na single player z opcjonalnym co-opem do 3 graczy; Fabuła jakoś tam bazuje, czy nawiązuje do poprzedników, gry Mobile i jednego z anime, ale to akurat nawet mnie mało obchodzi; Możliwość ekwipunku dwóch różnych broni jednocześnie (już w poprzednich odsłonach styl gry był mocno zależny od ekwipunku i dobranych zdolności, a tu dojdzie jeszcze możliwość łączenia combosów); Ponad 250 mechów na start (których części będzie można dowolnie mieszać i modyfikować); Mają być do wyboru głosy JAP i dubbing ENG. Co mi się nie podoba, czy też niepokoi, to słaba oprawa graficzna. Nie widzę specjalnych różnic względem poprzedników. Koniec końców i tak będę młócił, ale kurczę, widać, że to ma być gra, którą pociągnie PS4 i Switch. Oby chociaż na pozostałych platformach było minimum te 60fps. Edit: No czekam na konkretny gameplay, bo póki co gra wygląda jak poprzednik, plus miałem wrażenie, że chrupnięcie animacji było w jednym momencie. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 16 marca Autor Opublikowano 16 marca Subiektywnie wygląda zabawnie i będę się zagrywał day-1. Obiektywnie wygląda bardziej na pokaźny update trójki. Graficznie takie se. Nawet niektóre utwory muzyczne są z poprzednich odsłon. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 18 marca Autor Opublikowano 18 marca 11 minuta... Ta arena w kanionie paskudztwo okrutne. To już w poprzednich odsłonach były ładniejsze lokacje pustynne. Dziwne, bardzo, nawet jak na grę o plastikowych modelach. Reszta aren nieco lepiej, ale też bez szału. Plus tła jakieś rozmazane. Dla kogoś kto nie grał tytuł może wyglądać niepozornie, szczególnie na tle niedawnego Armored Core, ale urok tej serii tkwi w swobodzie customizacji, w tym także na kreowaniu swojego własnego stylu rozgrywki. Dodanie dwóch broni melee i dwóch ranged z pewnością tylko poszerzy możliwości walki i tworzenia szalonych combosów. Reszta to uzależniający gameplay loop charakterystyczny dla hack'n'slasha, czy innych looter shooterów. Ciekawe, czy zrobią jakąś cenzurę... Bo ta szeroka customizacja w połączeniu z trybem photo i diorama pozwoli na przekomiczne scenki. Szczególnie, że w grze mają się pojawić modele pokroju Super Fumina. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 29 kwietnia Autor Opublikowano 29 kwietnia #nikogo Wygląda na to, że w EU nie będzie wydania fizycznego. Wszędzie cisza w tej kwestii. Czyli pewnie na premierę kupi się wersję Steam, a pudło do kolekcji importuje kiedyśtam, w bliżej nieokreślonej przyszłości. Tymczasem zachód dostanie plakat i dwustronną okładkę. Ogólnie obejrzałem trochę filmów z tego Network Testu i w sumie gra wygląda bardzo dobrze, ale coś mi nie do końca pasuje, jeśli chodzi o samą walkę. Tj. w ogóle nie czuć siły uderzeń. Nie wiem, czy to tylko wrażenie, czy coś faktycznie jest na rzeczy. Bo GB 1-3 miały bardzo satysfakcjonujący system walki i faktycznie co niektóre kombinacje ciosów, czy konkretne ataki dało się odczuć. Tutaj mam wrażenie, że ataki przenikają przez wrogów, zaś animacje są nieco drętwe. Liczę, że to po prostu wczesna wersja beta. A może to dlatego, że poprzednie odsłony to było 30fps, a teraz jest 60? Co by nie było, opinie graczy póki co są bardzo dobre, więc nie tracę nadziei. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 8 maja Autor Opublikowano 8 maja Premiera 29 sierpnia. Nowy trailer, ale lektor irytujący. Ale customizacja zapowiada się ekstra. Aż dziwne, że na zwiastunach wolą pokazać jakieś losowe karykatury. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 11 maja Autor Opublikowano 11 maja Ja wiem, że dla kogoś, kto nie jest fanem Gundamów, albo kogoś kto nie grał w poprzednie odsłony część info wiele nie mówi, ale ja się trochę jaram. Gra wygląda, jak wygląda, więc wymagania sprzętowe nie są wysokie, dlatego biorę pre-order na PC. Pudło się może kiedyś dokupi na konsolę do kolekcji. Fanatical ma dobrą ofertę, ale poczekam jeszcze i porównam z Gamebillet. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 2 lipca Autor Opublikowano 2 lipca Open Network Test 19 lipca na konsolach. Cytat Join the battle at 02:00 - 07:00 CEST and 11:00 - 16:00 on July 19, and from July 20 04:00 CEST to July 21 08:00 CEST Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 10 lipca Autor Opublikowano 10 lipca Ech, chciałbym grę jakoś bardziej polecić, zareklamować pomimo tematyki, ale oficjalne materiały promocyjne średnio w tym pomagają... Cytuj
Dante 450 Opublikowano 13 lipca Opublikowano 13 lipca Sam poziom z Pac-Mana spoko, ale jak go zobaczyłem to pierwsze co mi przyszło do głowy to tytuł Free to Play z Balltlepasem i mikropłatnościami. Dlatego pewnie poczekam do promki na Steam zanim zagram. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 29 lipca Autor Opublikowano 29 lipca Po otwartym network test przeważają opinie pozytywne. Ja nie grałem, nie chciało mi się ściągać gry na kilka godzin weekendu, ale gra i tak wlatuje na premierę. Może nie wygląda rewelacyjnie, jak na dzisiejsze standardy, ale cała ta customizacja i gameplay loop nastawiony na zdobywanie nowych części, ekwipunku i ulepszeń jest sprawdzony i uzależniający. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 1 sierpnia Autor Opublikowano 1 sierpnia Kolejny Open Network Test 10-11 sierpnia na konsolach. Chyba dobra okazja, żeby sprawdzić gierkę, jeśli ktoś nigdy nie miał styczności. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 10 sierpnia Autor Opublikowano 10 sierpnia Trwa właśnie kolejna open beta na konsolach i jakoś spontanicznie się wstrzeliłem i trochę pograłem na PS5. Gameplay jest dużo lepszy, niż sądziłem oglądając filmiki. Do sterowania będzie trzeba się przyzwyczaić, ale rozwiązane jest ono w taki sposób, że pozwoli na naprawdę cudaczne combosy i ruchy. Customizacja rewelacja. Opcji jest naprawdę multum, nie tylko samych części i ekwipunku, ale możliwości ich regulacji, czy nawet 'malowania'. Wydzielenie lewej i prawej ręki oraz trzymanych w nich broni zarówno melee, jak i ranged ekstra. Aż jestem ciekaw możliwości, jakie to otworzy w miarę postępów. Tryb diorama również może się okazać fajnym dodatkiem, szczególnie dla kogoś, kto lubi photo mode. Gra nie jest jakoś szczególnie piękna, ale modele i animacje mechów mimo wszystko świetne i nieporównywalnie lepsze od GB3. Otoczenie niestety proste podczas właściwej gry. Całość zrobiona trochę jak live-service, z lobby, dostępem do multi, avatarami itp. Niby powszechne w grach, ale jednak wolałem swobodny dostęp do wszystkich opcji w jednym miejscu, bez konieczności przemieszczania się. Może są jakieś skróty, ale nie zagłębiałem się, albo przegapiłem. Ogólnie czuć, że będzie to taki looter-shooter/hack'n'slash nastawiony na zdobywanie kolejnych części o różnej rzadkości i poziomach. Nie wiem jeszcze, jak to się przełoży na grind, bo w poprzedniej odsłonie mogliśmy customizować i ulepszać dowolnie każdą część, dzięki czemu nie było tak, że A jest lepsze od B, tylko mogliśby B dobić do poziomu A i jeszcze dalej. No okaże się. Mam tylko nadzieję, że nie wprowadzą perfidnych blokad, czy mikrotransakcji do już i tak drogiej gry. Biorę na PC na premierę, bo czuję, że jest to gra, w której się zatracę. Oczywiście gameplay loop będzie nieco monotonny, ale właśnie cała ta customizacja i przystępność rozgrywki powinny sprawić, że będę grał małymi partiami przez długi czas. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 27 sierpnia Autor Opublikowano 27 sierpnia Najbardziej wyczekiwane przeze mnie 7/10 od lat Są pierwsze recki. https://toucharcade.com/2024/08/27/gundam-breaker-4-review-steam-deck-pc-port-switch-vs-ps5/ https://www.siliconera.com/review-gundam-breaker-4-feels-like-a-fun-grind-for-friends/ https://www.rpgsite.net/review/16218-gundam-breaker-4-review Odblokowany framerate na PC. Podobno działa bez problemów w 60-90fps na Steam Decku. Na PS5 60fps. Najsłabiej wypada Switch, bo 30fps i to już i tak ze spadkami, plus długie loadingi. Trochę potwierdzają się moje obawy co do monotonii rozgrywki. Nie ma już całych map tematycznych podzielonych na pomniejsze lokacje, tylko gra sama nas przenosi na kolejne areny. Szkoda, bo w starszych GB trafiały się bardzo fajne misje i gry były bliższe hack'n'slashom. Tu chyba będzie raczej odpieranie kolejnych fal wrogów. No ale tak jak mówię, jedni kupią Sparking Zero, bo Dragon Ball, a inni GB4, bo Gundam. Mam co prawda obecnie rozgrzebanego Armored Core VI, który z pewnością jest lepszą mechanicznie grą, ale i tak nie mogę się doczekać czwartku i nadchodzącego urlopu. Chętnie z czasem pospamuję kolejnymi cudacznymi mechami, jakie mi wyjdą z tej całej customizacji. Cytuj
Emtebe 2 575 Opublikowano 28 sierpnia Opublikowano 28 sierpnia Jak już zakupisz to podziel się opinią. Nigdy nie grałem w tą serię, ale mocno się napaliłem i zastanawiam się czy brać day 1. Wielka szkoda, że nie będzie w pudełku dostępna gra. Brałbym na PS5 Cytuj
Emtebe 2 575 Opublikowano 28 sierpnia Opublikowano 28 sierpnia @Suavek jaki jest w ogóle próg wejścia w grę? Grałem w Armored Core i tam wielu bosów pokonałem za którymś podejściem, bo trzeba było ostro kombinować z ekwipunkiem i dobrze go dobrać. W Gundam jest podobnie? Łatwiej? Trudniej? Da się stworzyć "czołg" i rozwalić wszystkich dookoła? Jeszcze nie grałem w żadną część, ale taka sroga kastomizacja mechów wygląda miodnie. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 28 sierpnia Autor Opublikowano 28 sierpnia @Emtebe, poprzednie odsłony były raczej proste. Bardziej bym serię porównał do Diablo i podobnych, gdzie samo przejście gry nie jest problemem, ale post-game i wyższe poziomy trudności mogą już stanowić jakieś wyzwanie. Gundam Breaker nie polega na tym, żeby tworzyć buildy tylko i wyłącznie celem pokonania bossa czy poziomu, jak w AC, lecz żeby tworzyć buildy pod swój własny styl rozgrywki z uwzględnieniem faworytów i budowania czegoś co fajnie wygląda, a niekoniecznie jest w pełni efektywne. Zdobywane części mają różne parametry, a z czasem można je też ulepszać i modyfikować, poprawiając statystyki robota. Czyli takie drobne elementy looterowo-rpg. Ogólnie jest co robić i w czym wybierać, bo opcji jest naprawdę dużo. Można zrobić czołg pełen broni dystansowej, rakiet samonaprowadzających i podwójnych działek maszynowych, a można zrobić maszynę do wyżynania wszystkiego w zwarciu nastawioną na combosy i juggle podwójnymi mieczami, czy innymi gigantycznymi toporami (a w GB4 jest system lepszych nagród za dłuższe combosy). Ten gość całkiem fajny materiał zrobił. Jest fanem Gundamów, ale bardzo rzeczowo grę opisał, bez koloryzowania. Ja czekam na swój klucz Steam z Gamebillet i niby od północy można już grać, ale ja jutro do wieczora siedzę w pracy, więc zbyt wiele nie napiszę. Na pewno w weekend pogram dłużej, to i co nieco wrzucę. Korci mnie zrobić mecha wzorowanego na "czołg" z AC, ale do tego będę potrzebował konkretnych części. 1 Cytuj
Emtebe 2 575 Opublikowano 28 sierpnia Opublikowano 28 sierpnia Piękne dzięki za rzeczową opinię. Pierwszy akapit już mnie przekonał. Kolejne tylko potwierdziły aby kupić day one. 1 Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 28 sierpnia Autor Opublikowano 28 sierpnia 8 godzin temu, Emtebe napisał(a): Wielka szkoda, że nie będzie w pudełku dostępna gra. Brałbym na PS5 Jest, ale nie w EU. Trzeba z US lub Azji sprowadzić - https://www.play-asia.com/search/gundam+breaker#fc=prc:0.2487234786 yaczes czasem sprowadzał różne niszowe gierki z azji, nawet parę gundamów i podobnych. Może warto go spytać. SD Gundam Battle Alliance miał ostatnio niedrogo na PS5. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 28 sierpnia Autor Opublikowano 28 sierpnia Opinie raczej zgodne, że gra fajna, ale mocno powtarzalna, schematyczna, z kiepską fabułą. Takie 7/10. Najlepiej oczywiście wypada customizacja, główna idea gry. EDIT: Jedziem. Sen poczeka. Cytuj
Emtebe 2 575 Opublikowano 29 sierpnia Opublikowano 29 sierpnia (edytowane) Ale ta gra cholernie wciąga. Ale to jest fun, budowanie swoich robocików. Mega, naprawdę. Szkoda, że tak późno zainteresowałem się serią. @Suavek gdzie mogę zmienić nazwę swojego robota? Zapisuję blueprint, tam zmieniam nazwę ale podczas gry czy na karcie profilu mam i tak default czyli 'gundam breaker'. Jakiś bug czy coś źle robię? Edit. Ok, chyba mam. Po zapisaniu nazwy na blueprincie oraz zapisaniu robota, biorę LOAD i wtedy mam już wszędzie właściwą nazwą. No mega gra. Brakuje mi tylko oznaczenia albo od razu sprzedaży części z poziomu "montażowni". Byłoby szybciej. Edytowane 29 sierpnia przez Emtebe Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 29 sierpnia Autor Opublikowano 29 sierpnia Szkoda, że nie ma cross-play, skoro jest tyle elementów online. 60fps na Steam Decku z ustawieniami High i bezproblemowa możliwość grania zamiennie na PC i SD. Ustawienia graficzne się zapisują lokalnie. Ja tylko 5 misji Story na razie zrobiłem, ale podoba mi się, jak przypuszczałem. Nie będę czarował, że nie jest monotonnie, bo jest, ale ta customizacja to rekompensuje. Nie wiem póki co tylko co myśleć o tym systemie podtrzymywania combo dla rang S, bo zamiast na walce, to się skupiam na tym pasku. No i sterowanie momentami trochę kuleje, a konkretnie celowanie. Ale można się przyzwyczaić. Bardzo przyjemna gierka. Nie rewelacyjna, bo kilka rzeczy wypada gorzej niż GB2 czy GB3, ale to jest jednak pełnoprawna odsłona serii, w przeciwieństwie do potworka jakim był New Gundam Breaker. Liczę, że jutro i w weekend będę miał okazję więcej pograć. Na razie na szybko takie coś mi wyszło. Docelowo jednak już mam w głowie kilka fajnych pomysłów, ale muszę części pozbierać odpowiednie. Cytuj
Suavek 4 805 Opublikowano 31 sierpnia Autor Opublikowano 31 sierpnia Got a job for you, 621. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrt... Raptem 30min zabawy stosunkowo wcześnie w grze, więc tak naprawdę to jest nic. A w tym można spędzić dziesiątki godzin. Także fajnie umożliwili przeglądanie twórczości innych graczy w różnych trybach, a nawet walczyć z nimi w Bounty Hunt. Gra to tak naprawdę areny z kolejnymi falami wrogów, ale wciąga jak diablo... tj. diabli. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi