Beelzeboss 309 Opublikowano 27 lutego 2024 Opublikowano 27 lutego 2024 (edytowane) Właśnie zapowiedziano nową część legends. Niestety zero gameplayu. Edytowane 27 lutego 2024 przez Beelzeboss Cytuj
Basior 1 166 Opublikowano 27 lutego 2024 Opublikowano 27 lutego 2024 Pewnie to będzie też na start Switcha 2 Cytuj
tlas 469 Opublikowano 27 lutego 2024 Opublikowano 27 lutego 2024 Nie, masz podane w teaserze że na switcha jeden. Cytuj
funditto 712 Opublikowano 27 lutego 2024 Opublikowano 27 lutego 2024 (edytowane) Moim zdaniem to będzie cross-gen na start konsoli jak Breath of The Wild Edytowane 27 lutego 2024 przez funditto 1 Cytuj
tlas 469 Opublikowano 27 lutego 2024 Opublikowano 27 lutego 2024 Tak tylko przypominam, że Black/White 2 na DSa zostało zapowiedziane już po premierze 3DSa. GameFreak don’t care. A co do samej zapowiedzi to fajnie, że koncept Legends nie poszedł do kosza, bo Arceus mimo kilku niedociągnięć to najświeższe co seria miała do zaoferowania od lat. Tutaj obstawiam po teaserze że cała gra będzie działa się w mieście? Cytuj
Beelzeboss 309 Opublikowano 27 lutego 2024 Autor Opublikowano 27 lutego 2024 Na to wygląda, bo w tłicie u niny jest napisane "entirely within" Cytuj
Pierre Deck 779 Opublikowano 27 lutego 2024 Opublikowano 27 lutego 2024 1 godzinę temu, funditto napisał: Moim zdaniem to będzie cross-gen na start konsoli jak Breath of The Wild Moim zdaniem puszczanie tej gry w 2025, gdy wtedy ma byc potencjalny nastepca moze swiadczyc o tym, ze nowa konsola bedzie kompatybilna wstrcznie Cytuj
Shen 10 408 Opublikowano 27 lutego 2024 Opublikowano 27 lutego 2024 Zerowa podjarka na ten moment. Arceus był nudny i powtarzalny na dłuższą mete, do tego technicznie gówno. Chyba nawet nie przeszedłem do końca po poczatkowym hajpie. Czekam na konkrety, potencjał jakiś tam jest jeśli rozwina formułe. Cytuj
Daffy 10 836 Opublikowano 27 lutego 2024 Opublikowano 27 lutego 2024 1 godzinę temu, Shen napisał: Zerowa podjarka na ten moment. Arceus był nudny i powtarzalny na dłuższą mete, do tego technicznie gówno. Chyba nawet nie przeszedłem do końca po poczatkowym hajpie. Czekam na konkrety, potencjał jakiś tam jest jeśli rozwina formułe. Arceus techniczne govno? Przecież na tle reszty govnopoksow switchowych to wręcz działał jak ósmy cud świata. Cytuj
Shen 10 408 Opublikowano 27 lutego 2024 Opublikowano 27 lutego 2024 5 minut temu, Daffy napisał: Arceus techniczne govno? Przecież na tle reszty govnopoksow switchowych to wręcz działał jak ósmy cud świata. Dropy, doczytywanie poksów metr przed twarzą, najgorzej było na wodzie jak się szybko pływało, rzucałem pokeballa to zanim się załadował cały to wyglądał jak wyjęty z gameboy color. Samo łapanie poksow było całkiem fajne, wiec nie skreślam. Cytuj
Daffy 10 836 Opublikowano 27 lutego 2024 Opublikowano 27 lutego 2024 Do mnie to prawie 30fps rocksolid trzymało w przeciwieństwie do innych poksow ze switcha. Otwarty świat też odczytywał się lepiej niż te govno huby z sword/shield czy z tych ostatnich. Cytuj
ogqozo 6 705 Opublikowano 27 lutego 2024 Opublikowano 27 lutego 2024 Coś tam musieli ogłosić. W sumie dziwne, że nie poszli ciągle typowo w kolejny tani remake. Taki remake Diamond i Pearl wydaje się absurdalnie łatwą metodą sprzedania ponad 15 mln sztuk gry po 60 euro, ktoś tam musiał te grafiki porobić, ale relatywnie to musiała być straszna taniocha i łatwocha. Czyli zanosi się na podobny rok co 2022. Na początek roku Legendsy, które znajdą swoich tam zwolenników, i przed świętami główna wersja. Od czasu przejścia na równoczesne premiery światowe, każde pokemony wychodzą równo co 3 lata, mus to mus. (Kurde, kto pamięta tę szajbę czekania półtora roku na pokemony Gold/Silver w Europie hehe, człowiek czytał w magazynach latami o tym co to za gra a ona normalnie wyszła, tyle że nie w Europie). Pokemon Company ma to gdzieś jakie będą konsole dostępne. Jak Nintendo ogłosi że się przerzuca na lodówki, to ich sprawa, Pokemony mają być co 3 lata, wyszłyby w formie magnesów. Pokemon White/Black 2 wyszły półtora roku po premierze 3DS-a. Cokolwiek będzie sprzętowo, to normalni ludzie nie wyrzucą Switcha ot tak. Cytuj
Sebas 1 645 Opublikowano 27 lutego 2024 Opublikowano 27 lutego 2024 Niby nowe Legends ale całkiem w mieście, więc nie wiadomo jak to będzie wyglądało pod względem gameplayu. Arceus to najlepsze poki na switcha ale poprzeczka nie jest wysoko. Cytuj
bisoner 104 Opublikowano 27 lutego 2024 Opublikowano 27 lutego 2024 Ciekawe czy Nintendo Switch systems oznacza juz Switch 2 czy chodzi tylko o v2, oled i lite. Cytuj
jimmy 1 679 Opublikowano 29 lutego 2024 Opublikowano 29 lutego 2024 (edytowane) A jakie to ma znaczenie skoro gra jest rzeźbiona pod switcha 1 czyli dalej jesteśmy w czarnej dupie? Edytowane 29 lutego 2024 przez jimmyyy8 Cytuj
Pupcio 19 315 Opublikowano 29 lutego 2024 Opublikowano 29 lutego 2024 Przecież tym parobasom można dać zrobić gre na komputery nasa a i tak będą wyglądałaby jak gra dodawana do pierogów i chodziła w zawrotnych 24 klatkach. Nie sprzęt a technika 1 Cytuj
Jeez_PS 898 Opublikowano 29 lutego 2024 Opublikowano 29 lutego 2024 (edytowane) Jedynka technicznie i graficznie gunvo ale za to jak się grało . Fakt że można było rzucić pokeballem w środowisku 3D a nie komendą z menu, czekaliśmy na to od lat 90. Ja czekam, Legends Arceus IMO najlepsze poki na switch Edytowane 29 lutego 2024 przez Jeez_PS 1 Cytuj
ogqozo 6 705 Opublikowano 27 lutego Opublikowano 27 lutego Średnio mnie to rusza. Inny system walki mógłby być ciekawy, ale ten silnik niezbyt nadaje się do ich prezentowania. Za to wylatuje esencja pokemonów, co już w Arceusie sprawiło, że gra stała się po prostu dość typowym open worldem. Potencjał na tego typu grę jest, Arceus pokazał potencjał na takie treści - ale twórcy ewidentnie nie są w stanie technicznie stworzyć gry, która porywajaco by cały ten potencjał zrealizowała. Za to Legends nie będzie miało esencji głównej serii, bogactwa budowania składu i taktycznych walk multi. Ten typ gry aż prosi się o soczystszy wygląd, głównie dodanie efektów, które jakoś by ożywiły jak to wygląda. No i jakoś żwawsze działanie. W turówce to aż tak nie bolało, zwłaszcza że latało się po całej planecie szybciutko, a pokemonów na ekranie pojawiało się mnóstwo. Miasto zamiast open worlda, ale nie wygląda na żywe. Nie obchodzą mnie piksele, na GBC było 5 pikseli, a miasta wydawały się bardziej żywe, zamieszkane i nowoczesne. Serio to było niesamowite, jak udało im się w Gold Silver stworzyć faktyczne uczucie miasta, do którego warto regularnie zaglądać i zawsze coś tam się nowego trafi i są różni ludzie i własny charakter. Tutaj wygląda na jakieś pustki na ulicach, a budynków znając życie będzie tyle co w każdym open worldzie. Nieprzypadkowo ulubiony setting open worldów to ruiny i postapo, tyle że ta gra niby według zarysu historii chyba ma się dziać w normalnym niezrujnowanym mieście lol. A to szkoda, bo Lumiose to według l o r e chyba synonim wielkiego żywego miasta w świecie Pokemon. Cytuj
tlas 469 Opublikowano 27 lutego Opublikowano 27 lutego (edytowane) Wygląda jak wygląda, ale i tak się weźmie. Łapanie pokemonów i walki wyglądają jak dobra zabawa. Arceus na zapowiedziach też wyglądał średnio, a wciągnąłem się niesamowicie. No i do dziś mam w głowie ostatnią walkę - chyba po walce z Red w GSC jest to walka najbardziej zapadająca w pamięć z całej serii. Edytowane 27 lutego przez tlas Cytuj
Daffy 10 836 Opublikowano 27 lutego Opublikowano 27 lutego To jest niewytłumaczalne że mając taki hajs robią gierki wyglądające jak pierwsze bety na PS2. Nie kumam ich spierdolenia technicznego pomimo spania na kasie. Co gorsze nie rozumiem, że w żadnej nowożytnej czesci/remake/remaster choćby tak dla próby dla picu nie poszli w oprawę w 2d lub 2,5d. Przecież ten typ gierki wogole by nie wymagał cudów z silnikiem, a od czasów 3ds wreszcie by wydali dzięki temu poksy, które wizualnie nie wyglądają i nie działają jak stolec na klatę fanów. Cytuj
Shen 10 408 Opublikowano 27 lutego Opublikowano 27 lutego Wygląda jak sraka, fanem formuły też nie jestem, Arceusa nawet nie skończyłem, znudziłem się w połowie. Poczekam na jakis remake albo nowa generacje. Cytuj
jimmy 1 679 Opublikowano 28 lutego Opublikowano 28 lutego Oni to muszą robić specjalnie, bo nie wierzę że nie są w stanie zatrudnić na rynku 30 osób do zrobienia gry na poziomie technicznym PS3/PS4. Chyba sobie przekalkulowali, że jak raz się wykażą to potem nie ma odwrotu i trzeba będzie dowozić coś jakościowego co 1-2 lata. Prościej babrać się w tym gówienku i trzymać oczekiwania klientów na najniższym możliwym poziomie Cytuj
ogqozo 6 705 Opublikowano 28 lutego Opublikowano 28 lutego Ci mityczni "fani", wiecznie rozczarowani, to głównie efekt tego, że jest typ człowieka, który jest bardzo głośny i bardzo dużo komentuje w sieci, zazwyczaj są to osoby starszego pokolenia, które i tak i siak by takiej gry nie kupiły. Co zresztą doskonale widać na forumie, ze sporą liczbą "fanów gier video", którzy na niczym nie spędzają tyle czasu, co na kłóceniu się, jak okropne są gry, w które nawet nie grali. Te są dla nich najważniejsze, z jakiegoś powodu. I muszą wyliczać, czy mają 80 na Metacriticu, czy 79,5. Obiektywnie, seria nie ma problemów z fanami. Jest ich więcej, niż kiedykolwiek. Zwłaszcza moda na streaming ewidentnie przyciągnęła nowe miliony do gier, jako głęboka turówka, w której każdy może niby powtórzyć sam to samo, co streamer, pokemony okazały się idealne do streamowania z komentarzem opisującym szeroko sytuację, na wzór np. Hearthstone'a. Ci mityczni "fani" woleliby na pewno w ogóle skasować sendo pokemonów, zrobić zwykłego singlowego jRPG-a z trzema możliwościami składu na krzyż, byle ładnie wyglądało. Nie znaczy to jednak jeszcze, że gdyby taka powstała, to oni by masowo tę grę faktycznie kupili. Tylko by mniej krytykowali, jasne, ale z tego nie ma tak naprawdę przychodu. Jest masa niekrytykowanych gier w sieci, codziennie wychodzi sto. Nagród za to nie dają. GameFreak na pewno jest ofiarą własnego sukcesu, nawet wielu pracowników to dość irytuje, wystarczy zobaczyć opinie tych, co tam pracowali. Firma jest bardzo konserwatywna w rozrastaniu się, w tym roku owiększając zatrudnienie znacząco do ok. 200 osób, i ma swoje priorytety. Z punktu widzenia fajowego singlowego RPG-a dla forumowiczów, robienie ponad TYSIĄCA postaci nie jest na pewno sensownym sposobem spędzania czasu (ma jednak wiele zalet, nie tylko dla faktycznych fanów gry, ale też jako generator contentu dla anime, karcianki, kolekcji itd.). Tak samo niezwykle bogaty system, który potem wymaga lat pracy setki speców od debuggingu, nikogo z mitycznych "fanów" nie obchodzi. a to większość roboczogodzin podczas produkcji gier Pokemon. GameFreak nie ma zbyt wielu pracowników, którzy by siedzieli nad tą warstwą gry, która tutaj wszystkich obchodzi, nad singlową kampanią. Ponadto, 3 lata to krótki czas produkcji jak na tak sporą grę. Firma wydaje się niezbyt zainteresowana robieniem "dobrej gry" w tym sensie. Wielka popularność serii dowodzi, że gra osiąga coś. Może nie w tym gatunku, co ci mityczni "fani" chcą, ale w swoim osiąga. Mówienie "a bo fani gupi, gupie gupki, kupują bo pokemony" nie jest logiczną odpowiedzią. Jest masa popularnych marek, które nie mają ciągle topowej trwającej popularności. Nie każdy Harry Potter się sprzedaje doskonale. Nie każde Gwiezdne Wojny się sprzedają doskonale. Nie każdy Marvel... I tak dalej. Proste dowody. Nawet same produkty Pokemon nie zawsze jakoś strasznie schodzą. Taki Snap na Switcha to dobrze oceniona gra (user score 7.8/10 - główna seria 3.4/10), a wcale się topowo nie sprzedała. Każdy może zrobić to lepiej, droga wolna. Mówię to bez przekąsu, mówię dosłownie. Grałem w masę gier "pokemonopodobnych" i mogę sobie wyobrazić, że dla pewnych osób mogą być lepsze od oryginału, z racji na zupełnie inaczej zrobione wszelkie elementy. Osobiście nie widziałem żadnej gry, która w byciu pokemonami nawet się zbliża do pokemonów. Ale nikt nie broni takiej robić, sam chętnie kupię. Ceny pokemonów są denne. Ten Legends, jak go widzę, chciałbym powiedzieć "kupię na przecenie", ale przecież te gry nigdy nie mają przeceny nawet o 10% lol. Nie mam nic przeciwko, super pomysł, niech ktoś zrobi lepsze pokemony, pliz. Jednak jakimś cudem nikt przez 30 lat nie przebił tej gównianej dupnej gry, którą każdy nieleniwy developer z palcem w dupie by zrobił lepiej. Nie wiadomo, na co czekają. "Fani" by się rzucili. Takie gry są, ale mają zazwyczaj tylko powierzchowne elementy pokemonów, nie są grą z całym światem budowania składu i walk. 2 Cytuj
Labtec 3 718 Opublikowano 1 marca Opublikowano 1 marca Nie widzi mi się to za bardzo no ale pewnie będę musiał wsiąść na premiere bo syn lubi w to grac, Arceus-a nie skończyłem, wiec mam jeszcze czas dokończyć i się przekonać bardziej do Z-A Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi