Skocz do zawartości

PSX EXTREME 318

Featured Replies

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

429876537_423146123573477_434428143614091242_n.thumb.jpg.3874bc99a1d0c448965423067cef5ba7.jpg

Lutowy/marcowy numer dostępny - 13 marca (środa)

Prenumerata - wysyłka - 12 marca (wtorek)

Cena magazynu -  24,99 zł. (116 stron)

Idą zmiany. Sony zamknęło jedno ze swoich kultowych studiów, Microsoft wydaje gry na PS5, Michał Walkiewicz odszedł z Filmwebu, i tylko taki Perez ciągle nie nauczył się grać w piłkę tak dobrze jak ja. Wszystko się zmienia, czas pędzi przed siebie niczym dawny Sonic, człowiek kupił sobie kolejny abonament serialowego giganta, by obejrzeć w końcu to Halo, ale nie ma kiedy znaleźć na to czasu. I tylko PSX Extreme co miesiąc dojeżdża niczym ta stara, zasapana lokomotywa. Choć w tym miesiącu dojechała z mocnym opóźnieniem stąd numer łączony - luty/marzec. Trwają bowiem intensywne rozmowy odnośnie przyszłości magazynu i nowego wydawcy o czym będziemy Was informować na bieżąco. Kolejny numer ma pojawić się na początku kwietnia i mamy nadzieję, że będzie już trafiał na rynek regularnie być może z nowym właścicielem na pokładzie. 

Patronite PSX Extreme

Początek roku miał być ogórkowy, ale coś chyba nie wyszło. Recenzujemy aż 36 gier, w tym sporo potencjalnych hitów jak Final Fantasy VII Rebirth, Helldivers 2, Banishers: Ghosts of New Eden, Granblue Fantasy: Relink, The Thaumaturge czy Skull and Bones. Są też indycze perełki, które niespodziewanie wybiły przed szereg, a jedna wyrwała nawet Kaliego z kapci. A jako że sporo się dzieje w branży, tym razem w Tematach Numeru i Co nowego poczytacie obszerne artykuły o powodach masowych zwolnień w segmencie gier, najbardziej obiecujących produkcjach, które deweloperzy skasowali w ostatnich latach (o niektórych dowiedzieliśmy się tylko dzięki wyciekom danych) czy coraz większym nacisku na abonamenty cyfrowe, wraz z listą, zawartością i ceną tych najważniejszych, aby pomóc wam w wyborze. 

Piszemy też jak optymalizuje się gry na konsole i na czym ten proces w ogóle polega, mamy wywiad z twórcą konsolowej wersji Project Downfall, który opowiada o tym jak magazyny PSX Extreme znalazły się w jego grze jako znajdźki, przyglądamy się też mrocznym czasom inwokacji i jak ten element historii przenoszono do gier. Premiera Suicide Squad to doskonała okazja, by poznać komiksową, filmową i serialową historię tych antybohaterów, a wciąż niesłabnące echa premiery Alan Wake 2 skłoniły nas do napisania artykułu, w którym przyglądamy się obłędom w jakie wpadali najbardziej znani pisarze horrorów na świecie.

Myślę, że wielu czytelnikom spodobają się także artykuły o tym, jak różnią się anglojęzyczne i japońskie wydania tych samych gier, kulisach powstawiania i „porażki” Days Gone, jednej z najbardziej niedocenionych gier na PS4, historia uniwersum „Facetów w czerni”, która ma ważne epizody w grach wideo czy analiza tego, jak wyglądają w grach i jak projektowane są systemy zdrowia (apteczki z Tomb Raidera zawsze w serduszku!). No i mamy coś dla fanów Mission Impossible.

Miłej lektury Kochani. Świat się zmienia, ale i chyba kończy, bo MyszaQ nie spóźnił tekstu. Co się z tymi ludźmi porobiło, to ja nie wiem…

PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!

429595686_721090006819264_4014770755784429550_n.thumb.jpg.8cf3a7627ddb4d5c8ccfad0aa293bc66.jpg

429908816_981877636950339_7002549276387521404_n.thumb.jpg.be41ab95a3b0f63ab4b16fd552903112.jpg

429839459_424886180029399_8914919457253694929_n.thumb.jpg.cc6edfbcbb8eef70228f538e9eba4502.jpg

429099028_890828339504272_5064746028540234312_n.thumb.jpg.3aff7d8e1f6796a101704c6c9021da5f.jpg

TEMAT NUMERU

Optymalizacja gier na konsolach 
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie 

CO NOWEGO

Light No Fire   
Avoved  
Hollow Knight: Silksong 
Subskrypcje - Osiołkowi w żłoby dano 
Kataklizm czy naturalna korekta? - masowe zwolnienia 

RECENZJE

Skull and Bones 
Legion Samobójców: Śmierć Lidze Sprawiedliwości 
Mario vs. Donkey Kong 
The Thaumaturge 
9 Years of Shadows 
Shiren the Wanderer The Mystery Dungeon of Serpentcoil Island 
Warhammer 40,000: Chaos Gate Daemonhunters 
Penny’s Big Breakaway 
Granblue Fantasy: Relink 
Foamstars 
Expeditions: A MudRunner Game 
Final Fantasy VII Rebirth 
Classified: France ’44 
Balatro 
Project Downfall 
Helldivers 2 
Banishers: Ghosts of New Eden 
Brothers: A Tale of Two Sons Remake 
Cartel Tycoon 
The Inquisitor 
Garden Life: A Cozy Simulator 
Captain Velvet Meteor: The Jump+ Dimensions 
Welcome to ParadiZe 
Diablo 4: Sezon Konstruktów 
Jujutsu Kaisen Cursed Clash 
King Arthur: Knight's Tale 
Inkulinati 
Lost of Exile 
Tomb Raider I-III Remastered 
The Outlast Trials 
Anomaly Agent 
Spirit Hunter: Death Mark II 
Silent Hill: The Short Message 
Pacific Drive  
Ultros  
Survive the Wilds  

HARDKOR

Project Downfall - wywiad Michał Neugarten 
Zwariowane mięso armatnie 
Inkwizycja 
Systemy zdrowia 
Pisarze - mędzy wierszami obłędu 
Osobliwe dzieje japońskich gier na Zachodzie 

RETRO

Retrocenzja 
Paradoks Mission Impossible 
Days Gone - Wieczny Nomada 
Let's put it on! - historia o facetach w czerni 

FELIETONY

Fabularna tawerna [Zax] 
Savepoint [Michał Walkiewicz] 
Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] 
Na piechotę [Piechota] 
Od gracza dla graczy [Mazzi] 
Okiem maniaka [Roger] 

STAŁE RUBRYKI

Co nowego 
Ohayo Nippon 
Dobre, bo polskie 
Hyde Park 
Headshot 
MyszaQ lubi
Region Filmowy 
Comix Zone 
Komiks - Śledziu 
Graczpospolita
Listy 
Głos Ludu 
Patronite 

W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.

Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym

Edytowane przez Roger

• Odpowiedzi 384
  • Wyświetleń 40,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• W latach 90 miałem kiosk pod blokiem, jakieś 10 metrów od okien na pierwszym piętrze. Pomiędzy klatką, a kioskiem były gęste choinki, od strony ulicy nie było przez nie nic widać, ale od strony klatki

• Znaki były wszędzie. 

Opublikowano

Niczym osioł ze Shreka

"NO NARESZCIE!" I oby wszystko się naprostowało i Szmatławiec trwał jak najdłużej.

Edytowane przez PiotrekP

Opublikowano
14 minut temu, Roger napisał:

Trwają bowiem intensywne rozmowy odnośnie przyszłości magazynu i nowego wydawcy o czym będziemy Was informować na bieżąco.

Oby udało się to domknąć i zmienić na kogoś rzetelnego. 

Opublikowano

Ciekawy numer. Szkoda ze się tak długo kisił i czekał na druk, bo by się już położyło na nim łapska. 

No to trzymamy kciuki za deal z wydawcą! :thumbsup:

Opublikowano

Oby 1 kwietnia AD 2024 r. był dla nas łaskawy... Niczym 1 kwietnia 1996 r. via premiera pierwszego nr CDA... 

Opublikowano

Śmiechłem mocno widząc okładkę, ważne że jest kolorowo i intrygująco. Super że w końcu jest info o numerze i że przyszłośc szmatławca rysuje pozytywnie. Ta gazetka to dla nas tu obecnych ważny element życia :)

Chętnie poczytam o kryzysie w branży, temat jest bardzo poważny i mam wrażenie że za mało się o tym mówi/pisze. 

Walkiewicz odchodzi z Filmwebu? Ło matko!!

Opublikowano

Oby to nie był ten sam wydawca co CDA bo znowu będzie kanibalizm w ramach tej samej firmy. 

Co do numeru zapowiada się całkiem fajnie tylko co robi Days Gone w retro. 

Opublikowano

Mam prenumeratę do numeru 333, to połowa 666, proszę nie znikać z rynku ;)

Opublikowano

Super wiadomość. Czekam na numer i liczę, że PE czeka świetna przyszłość.  Oby udało się z nowym wydawcą i by pomógł on w obecnych bolączkach jakie trapią magazyn. 

Opublikowano

Dobrze że wreszcie zapowiedź. Okładka nawet mi się podoba, jakaś odmienność od dużych, znanych gier.

Opublikowano

Roger, przekaż proszę temu potencjalnemu nowemu wydawcy gdyby się wahał, że jak dopnie deal, to jemu też kupię nowego Farming Simulatora.

Tymczasem fajnie, że jest zapowiedź nowego numeru. W końcu. Bym już coś pokartkował. A skoro coś się tam kotłuje za kulisami, to spóźnienie będzie usprawiedliwione.

Opublikowano
  • Autor
25 minut temu, Kmiot napisał:

Roger, przekaż proszę temu potencjalnemu nowemu wydawcy gdyby się wahał, że jak dopnie deal, to jemu też kupię nowego Farming Simulatora.

Tymczasem fajnie, że jest zapowiedź nowego numeru. W końcu. Bym już coś pokartkował. A skoro coś się tam kotłuje za kulisami, to spóźnienie będzie usprawiedliwione.

Namówiłeś ;) 

Opublikowano

Przez tą obsuwę jest więcej gier których recki można było upakować w numerze, więc w sumie win.

Opublikowano

W środę po robocie wdepnę do saloniku i sobie kupię, nie czekając na prenumeratę. Ostatni raz to było przy numerze 300, bo były u mnie okładki z MGS, a z prenumeraty był Leoś. Chyba kilka dni później.

Opublikowano

No to robi się ciekawie. Oby ten nowy wydawca wiedział w co się pakuje ;-)

Opublikowano

Z tą okładką, to już lepiej by było, gdyby ten numer jednak nie wyszedł :kekw: Ale na serio, to super, że jest zapowiedź i super, że doczekałem się tekstu o Days Gone.

Trzymamy kciuki za nowego wydawcę!

Opublikowano

A mnie się tam nawet podoba okładka, znaczy się nie powiem, że jest brzydka jak to już miało miejsce kilka razy.

Zmiany wydawcy się nie spodziewałem, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano
41 minut temu, Square napisał:

Zmiany wydawcy się nie spodziewałem, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Może być tylko lepiej, robercik nie udźwignął 

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Shen napisał:

Byle nowy wydawca forumka nie zamknął:rayos:

W średniowieczu za takie bluźnierstwo zbierałbyś gałęzie w zagajniku na swój stos ;) 

Opublikowano

Fajnie, że się udało wydać ten numer. Oby do 350. 

Chociaż miałem nadzieję @Roger że jako fan Tify i płaczących Japonek załatwisz takie fajne okładeczki z siódemki jak przed czterema laty :frog:

No nic, najważniejsze, że szmatławiec dalej istnieje. 

Zdradzisz kto napisał reckę Rebirth?

Opublikowano

Mam bogatą wyobraźnię, więc przyszedł mi do głowy taki scenariusz: jak to z tą zmianą wydawcy było/jest/będzie.

Na spotkaniu biznesowym u Łapusza zjawia się potencjalny nabywca Szmatławca:
- Panie Robercie, ta gazeta to popularna jest? Nie wiem czy zrobię dobry deal...
- Huh! I to jak! Ponad ćwierć wieku się ukazuje! Zasadniczo to kura znosząca złote jajka, tylko mi czasu brakuje. Ja to obrotny chłopak jestem, ale się nie rozdwoję. No to jak?
- Biere!
- Gratuluję! Interes życia!

Klika dni później, na zebraniu redakcji.

- Dobra, chłopaki. Macie jakieś życzenia na początek naszej współpracy?
- Podwyżki o sto procent! W zamian damy z siebie wszystko!
- Niech będzie! Myślę, że na takie drobne wydatki nas stać!
- Hurra!

Biuro wydawcy. Dwa miesiące później. Właśnie przyszedł sms z banku, że wpłynęła spłata za sprzedane numery miesiąc temu.
- No to zaloguję się na konto. Zobaczmy ile jestem na plusie, heheh...
(klik, klik, klik, klik...)
- Wtf?! Minus 10k?! Łapuuusz, yoooouuu baaaastaaard!

;D

A tak ogólnie, to idealnym partnerem byłby Orlen. Kasy jak lodu, ogromna sieć, własne paczkomaty. A na dodatek nazwisko (byłego już) prezesa łatwo kojarzące się z oldskulowym czasopismem komputerowym (w wołaczu) ;P

I jeszcze dla malkontentów okładkowych:

Chociaż w tym przypadku naprawdę ciężko udawać, że się tego nie widzi.

Pisemko dla czterdziestolatków. Kto by uwierzył? ;-)

Edytowane przez macGyver

Opublikowano
1 godzinę temu, Pix napisał:

Chociaż miałem nadzieję @Roger że jako fan Tify i płaczących Japonek załatwisz takie fajne okładeczki z siódemki jak przed czterema laty :frog:

Również liczyłem na fajnalowe okładki z Tifą czy Aerith, ale trzeba się zadowolić wielkim robalem udającym konia :sadkek:

Edytowane przez Grześ