Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Roger 2 081 Opublikowano 6 marca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 6 marca (edytowane) Lutowy/marcowy numer dostępny - 13 marca (środa) Prenumerata - wysyłka - 12 marca (wtorek) Cena magazynu - 24,99 zł. (116 stron) Idą zmiany. Sony zamknęło jedno ze swoich kultowych studiów, Microsoft wydaje gry na PS5, Michał Walkiewicz odszedł z Filmwebu, i tylko taki Perez ciągle nie nauczył się grać w piłkę tak dobrze jak ja. Wszystko się zmienia, czas pędzi przed siebie niczym dawny Sonic, człowiek kupił sobie kolejny abonament serialowego giganta, by obejrzeć w końcu to Halo, ale nie ma kiedy znaleźć na to czasu. I tylko PSX Extreme co miesiąc dojeżdża niczym ta stara, zasapana lokomotywa. Choć w tym miesiącu dojechała z mocnym opóźnieniem stąd numer łączony - luty/marzec. Trwają bowiem intensywne rozmowy odnośnie przyszłości magazynu i nowego wydawcy o czym będziemy Was informować na bieżąco. Kolejny numer ma pojawić się na początku kwietnia i mamy nadzieję, że będzie już trafiał na rynek regularnie być może z nowym właścicielem na pokładzie. Patronite PSX Extreme Początek roku miał być ogórkowy, ale coś chyba nie wyszło. Recenzujemy aż 36 gier, w tym sporo potencjalnych hitów jak Final Fantasy VII Rebirth, Helldivers 2, Banishers: Ghosts of New Eden, Granblue Fantasy: Relink, The Thaumaturge czy Skull and Bones. Są też indycze perełki, które niespodziewanie wybiły przed szereg, a jedna wyrwała nawet Kaliego z kapci. A jako że sporo się dzieje w branży, tym razem w Tematach Numeru i Co nowego poczytacie obszerne artykuły o powodach masowych zwolnień w segmencie gier, najbardziej obiecujących produkcjach, które deweloperzy skasowali w ostatnich latach (o niektórych dowiedzieliśmy się tylko dzięki wyciekom danych) czy coraz większym nacisku na abonamenty cyfrowe, wraz z listą, zawartością i ceną tych najważniejszych, aby pomóc wam w wyborze. Piszemy też jak optymalizuje się gry na konsole i na czym ten proces w ogóle polega, mamy wywiad z twórcą konsolowej wersji Project Downfall, który opowiada o tym jak magazyny PSX Extreme znalazły się w jego grze jako znajdźki, przyglądamy się też mrocznym czasom inwokacji i jak ten element historii przenoszono do gier. Premiera Suicide Squad to doskonała okazja, by poznać komiksową, filmową i serialową historię tych antybohaterów, a wciąż niesłabnące echa premiery Alan Wake 2 skłoniły nas do napisania artykułu, w którym przyglądamy się obłędom w jakie wpadali najbardziej znani pisarze horrorów na świecie. Myślę, że wielu czytelnikom spodobają się także artykuły o tym, jak różnią się anglojęzyczne i japońskie wydania tych samych gier, kulisach powstawiania i „porażki” Days Gone, jednej z najbardziej niedocenionych gier na PS4, historia uniwersum „Facetów w czerni”, która ma ważne epizody w grach wideo czy analiza tego, jak wyglądają w grach i jak projektowane są systemy zdrowia (apteczki z Tomb Raidera zawsze w serduszku!). No i mamy coś dla fanów Mission Impossible. Miłej lektury Kochani. Świat się zmienia, ale i chyba kończy, bo MyszaQ nie spóźnił tekstu. Co się z tymi ludźmi porobiło, to ja nie wiem… PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMAT NUMERU Optymalizacja gier na konsolach Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie CO NOWEGO Light No Fire Avoved Hollow Knight: Silksong Subskrypcje - Osiołkowi w żłoby dano Kataklizm czy naturalna korekta? - masowe zwolnienia RECENZJE Skull and Bones Legion Samobójców: Śmierć Lidze Sprawiedliwości Mario vs. Donkey Kong The Thaumaturge 9 Years of Shadows Shiren the Wanderer The Mystery Dungeon of Serpentcoil Island Warhammer 40,000: Chaos Gate Daemonhunters Penny’s Big Breakaway Granblue Fantasy: Relink Foamstars Expeditions: A MudRunner Game Final Fantasy VII Rebirth Classified: France ’44 Balatro Project Downfall Helldivers 2 Banishers: Ghosts of New Eden Brothers: A Tale of Two Sons Remake Cartel Tycoon The Inquisitor Garden Life: A Cozy Simulator Captain Velvet Meteor: The Jump+ Dimensions Welcome to ParadiZe Diablo 4: Sezon Konstruktów Jujutsu Kaisen Cursed Clash King Arthur: Knight's Tale Inkulinati Lost of Exile Tomb Raider I-III Remastered The Outlast Trials Anomaly Agent Spirit Hunter: Death Mark II Silent Hill: The Short Message Pacific Drive Ultros Survive the Wilds HARDKOR Project Downfall - wywiad Michał Neugarten Zwariowane mięso armatnie Inkwizycja Systemy zdrowia Pisarze - mędzy wierszami obłędu Osobliwe dzieje japońskich gier na Zachodzie RETRO Retrocenzja Paradoks Mission Impossible Days Gone - Wieczny Nomada Let's put it on! - historia o facetach w czerni FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot MyszaQ lubi Region Filmowy Comix Zone Komiks - Śledziu Graczpospolita Listy Głos Ludu Patronite W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym Edytowane 6 marca przez Roger 6 18 1 Cytuj
PiotrekP 1 787 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca (edytowane) Niczym osioł ze Shreka "NO NARESZCIE!" I oby wszystko się naprostowało i Szmatławiec trwał jak najdłużej. Edytowane 6 marca przez PiotrekP Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca 14 minut temu, Roger napisał: Trwają bowiem intensywne rozmowy odnośnie przyszłości magazynu i nowego wydawcy o czym będziemy Was informować na bieżąco. Oby udało się to domknąć i zmienić na kogoś rzetelnego. 2 Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Ciekawy numer. Szkoda ze się tak długo kisił i czekał na druk, bo by się już położyło na nim łapska. No to trzymamy kciuki za deal z wydawcą! Cytuj
Winopijca 12 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Oby 1 kwietnia AD 2024 r. był dla nas łaskawy... Niczym 1 kwietnia 1996 r. via premiera pierwszego nr CDA... Cytuj
aux 3 784 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Śmiechłem mocno widząc okładkę, ważne że jest kolorowo i intrygująco. Super że w końcu jest info o numerze i że przyszłośc szmatławca rysuje pozytywnie. Ta gazetka to dla nas tu obecnych ważny element życia Chętnie poczytam o kryzysie w branży, temat jest bardzo poważny i mam wrażenie że za mało się o tym mówi/pisze. Walkiewicz odchodzi z Filmwebu? Ło matko!! Cytuj
Ukukuki 6 992 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Oby to nie był ten sam wydawca co CDA bo znowu będzie kanibalizm w ramach tej samej firmy. Co do numeru zapowiada się całkiem fajnie tylko co robi Days Gone w retro. Cytuj
gnysek 9 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Mam prenumeratę do numeru 333, to połowa 666, proszę nie znikać z rynku Cytuj
Mantis 1 123 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Super wiadomość. Czekam na numer i liczę, że PE czeka świetna przyszłość. Oby udało się z nowym wydawcą i by pomógł on w obecnych bolączkach jakie trapią magazyn. 1 Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Ale okładka to z gatunku tych co chowamy przed przyjściem znajomych. Cytuj
Sep 1 620 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Dobrze że wreszcie zapowiedź. Okładka nawet mi się podoba, jakaś odmienność od dużych, znanych gier. Cytuj
Kmiot 13 664 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Roger, przekaż proszę temu potencjalnemu nowemu wydawcy gdyby się wahał, że jak dopnie deal, to jemu też kupię nowego Farming Simulatora. Tymczasem fajnie, że jest zapowiedź nowego numeru. W końcu. Bym już coś pokartkował. A skoro coś się tam kotłuje za kulisami, to spóźnienie będzie usprawiedliwione. 2 Cytuj
Roger 2 081 Opublikowano 6 marca Autor Opublikowano 6 marca 25 minut temu, Kmiot napisał: Roger, przekaż proszę temu potencjalnemu nowemu wydawcy gdyby się wahał, że jak dopnie deal, to jemu też kupię nowego Farming Simulatora. Tymczasem fajnie, że jest zapowiedź nowego numeru. W końcu. Bym już coś pokartkował. A skoro coś się tam kotłuje za kulisami, to spóźnienie będzie usprawiedliwione. Namówiłeś Cytuj
Mari4n 415 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Przez tą obsuwę jest więcej gier których recki można było upakować w numerze, więc w sumie win. Cytuj
PiotrekP 1 787 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca W środę po robocie wdepnę do saloniku i sobie kupię, nie czekając na prenumeratę. Ostatni raz to było przy numerze 300, bo były u mnie okładki z MGS, a z prenumeraty był Leoś. Chyba kilka dni później. Cytuj
macGyver 96 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca No to robi się ciekawie. Oby ten nowy wydawca wiedział w co się pakuje ;-) 1 Cytuj
kaj.dam 15 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Powodzenia @Roger! Do ostatniego numeru (byle nie prędko) jestem z Wami! 1 1 Cytuj
Brolin 328 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Z tą okładką, to już lepiej by było, gdyby ten numer jednak nie wyszedł Ale na serio, to super, że jest zapowiedź i super, że doczekałem się tekstu o Days Gone. Trzymamy kciuki za nowego wydawcę! Cytuj
Square 8 604 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca A mnie się tam nawet podoba okładka, znaczy się nie powiem, że jest brzydka jak to już miało miejsce kilka razy. Zmiany wydawcy się nie spodziewałem, zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj
dee 8 808 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca 41 minut temu, Square napisał: Zmiany wydawcy się nie spodziewałem, zobaczymy co z tego wyjdzie. Może być tylko lepiej, robercik nie udźwignął Cytuj
Roger 2 081 Opublikowano 7 marca Autor Opublikowano 7 marca 1 godzinę temu, Shen napisał: Byle nowy wydawca forumka nie zamknął W średniowieczu za takie bluźnierstwo zbierałbyś gałęzie w zagajniku na swój stos 3 1 3 Cytuj
Pix 912 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca Fajnie, że się udało wydać ten numer. Oby do 350. Chociaż miałem nadzieję @Roger że jako fan Tify i płaczących Japonek załatwisz takie fajne okładeczki z siódemki jak przed czterema laty No nic, najważniejsze, że szmatławiec dalej istnieje. Zdradzisz kto napisał reckę Rebirth? Cytuj
macGyver 96 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca (edytowane) Mam bogatą wyobraźnię, więc przyszedł mi do głowy taki scenariusz: jak to z tą zmianą wydawcy było/jest/będzie. Na spotkaniu biznesowym u Łapusza zjawia się potencjalny nabywca Szmatławca: - Panie Robercie, ta gazeta to popularna jest? Nie wiem czy zrobię dobry deal... - Huh! I to jak! Ponad ćwierć wieku się ukazuje! Zasadniczo to kura znosząca złote jajka, tylko mi czasu brakuje. Ja to obrotny chłopak jestem, ale się nie rozdwoję. No to jak? - Biere! - Gratuluję! Interes życia! Klika dni później, na zebraniu redakcji. - Dobra, chłopaki. Macie jakieś życzenia na początek naszej współpracy? - Podwyżki o sto procent! W zamian damy z siebie wszystko! - Niech będzie! Myślę, że na takie drobne wydatki nas stać! - Hurra! Biuro wydawcy. Dwa miesiące później. Właśnie przyszedł sms z banku, że wpłynęła spłata za sprzedane numery miesiąc temu. - No to zaloguję się na konto. Zobaczmy ile jestem na plusie, heheh... (klik, klik, klik, klik...) - Wtf?! Minus 10k?! Łapuuusz, yoooouuu baaaastaaard! ;D A tak ogólnie, to idealnym partnerem byłby Orlen. Kasy jak lodu, ogromna sieć, własne paczkomaty. A na dodatek nazwisko (byłego już) prezesa łatwo kojarzące się z oldskulowym czasopismem komputerowym (w wołaczu) ;P I jeszcze dla malkontentów okładkowych: Chociaż w tym przypadku naprawdę ciężko udawać, że się tego nie widzi. Pisemko dla czterdziestolatków. Kto by uwierzył? ;-) Edytowane 7 marca przez macGyver 1 3 Cytuj
Grześ 380 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca (edytowane) 1 godzinę temu, Pix napisał: Chociaż miałem nadzieję @Roger że jako fan Tify i płaczących Japonek załatwisz takie fajne okładeczki z siódemki jak przed czterema laty Również liczyłem na fajnalowe okładki z Tifą czy Aerith, ale trzeba się zadowolić wielkim robalem udającym konia Edytowane 7 marca przez Grześ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi