Frantik 2 600 Opublikowano 7 marca 2024 Opublikowano 7 marca 2024 Uwaga, gra będzie mocno inna od pierwowzoru Cytat Unlike The Sinking City 1 which was a detective adventure with a horror flavor, the sequel is a full-scale survival horror game with emphasis on combat and exploration. We are also keeping investigation as an optional mechanic, one that will yield real gameplay benefits if you decide to engage with it! Czyli w zamyśle chyba takie lovecraftowe The Evil Within. Niby fajnie, ale mając w pamięci, jak drewniany był combat system w jedynce, to mam nadzieję, że solidnie odrobili pracę domową. Co jeszcze wiadomo? Unreal Engine 5, niedługo odpalają zbiórkę na Kickstarterze i, o ile wojna jeszcze bardziej nie namiesza im w grafiku, to premiera w 2025. Cytuj
Szermac 3 105 Opublikowano 7 marca 2024 Autor Opublikowano 7 marca 2024 No i to jest zajebista wiadomość ze zmianą formuły Cytuj
Pure Bladestone 151 Opublikowano 7 marca 2024 Opublikowano 7 marca 2024 Trochę szkoda, bo w dwójce mieli by co poprawiać, innych takich gier nie ma. Jednak jeśli zmieniają kierunek to survival horror jest jedynym słusznym. Czekam mocno. Ostatnie lata to obrodzenie w tego typu gry co mnie cieszy. Dobrze, że minęły te smutne czasy kiedy Amnesia w 2010 roku była jakimś śmiesznym mesjaszem horroru. Sama gra była dobra, ale jedna wystarczy. 2 Cytuj
Josh 5 402 Opublikowano 8 marca 2024 Opublikowano 8 marca 2024 Niby się cieszę, jednak niepokoi mnie zmiana formuły. Jedynka była taka dobra właśnie dlatego, że była unikatowa, fajnie łączyła cechy survival horroru i open worlda z grą detektywistyczną, szukanie poszlak i dochodzenie do pewnych rzeczy na własną rękę mocno wciągało. Jeżeli zrobią z tego RE-wannabe, to też ok, na pewno się zagra, ale chyba jednak liczyłem na rozwinięcie starej formuły... 1 1 Cytuj
Ölschmitz 1 571 Opublikowano 8 marca 2024 Opublikowano 8 marca 2024 jedynka byla spoko, ale walka dramatyczna i przez to przerwalem Cytuj
Josh 5 402 Opublikowano czwartek o 17:29 Opublikowano czwartek o 17:29 Niezłe drewno, ten odrzut podczas strzelania ze shotguna (a raczej jego brak) ale wywalone na to: jest łódka, jest baraszkowanie po rozwalonych chałupach, jest gęsty Lovecraftowski klimat, a więc będzie GRANE. 1 Cytuj
Szermac 3 105 Opublikowano czwartek o 18:15 Autor Opublikowano czwartek o 18:15 Podoba mnie się. Zapowiada się na dopieszczoną wizje jedynki. A lovecraftowe rzeczy zawsze wjeżdżają Cytuj
XM. 11 379 Opublikowano czwartek o 19:37 Opublikowano czwartek o 19:37 Godzinę temu, Szermac napisał(a): Podoba mnie się. Zapowiada się na dopieszczoną wizje jedynki. A lovecraftowe rzeczy zawsze wjeżdżają Właśnie chyba nie dopieszczona bo główny nacisk na być położony na walkę, a motyw detektywistyczny ma być zdałniony. Też ma być otwarte miasto jak w jedynce? Cytuj
Wojtq 865 Opublikowano czwartek o 20:07 Opublikowano czwartek o 20:07 Super to wygląda. Gęsty klimat, opuszczone i zalane miasto, powolna eksploracja, no też mi się podoba. Do tego nietypowe maszkary wyglądają i ruszają się świetnie, a drewniane elementy zawsze można dopracować. Trzymam kciuki, żeby się udało. Cytuj
Szermac 3 105 Opublikowano czwartek o 21:59 Autor Opublikowano czwartek o 21:59 2 godziny temu, XM. napisał(a): Właśnie chyba nie dopieszczona bo główny nacisk na być położony na walkę, a motyw detektywistyczny ma być zdałniony. Też ma być otwarte miasto jak w jedynce? Ja tam nie przepadam za motywami detektywistycznymi, także mi to robi. Będą i tak jakieś, to nadal ziomki od Sherlocka. No z tego trailera wychodzi, że będzie otwarte jak w jedynce. Cytuj
suteq 318 Opublikowano czwartek o 22:35 Opublikowano czwartek o 22:35 5 godzin temu, Josh napisał(a): Niezłe drewno, ten odrzut podczas strzelania ze shotguna (a raczej jego brak) ale wywalone na to: jest łódka, jest baraszkowanie po rozwalonych chałupach, jest gęsty Lovecraftowski klimat, a więc będzie GRANE. Gra Frogwares nie będąca drewnem to nie gra Frogwares. Oczywiście jaranko. Cytuj
Wredny 10 015 Opublikowano piątek o 09:03 Opublikowano piątek o 09:03 Zastrzeżenia mam do kamery, która jest zdecydowanie za blisko, no i główny bohater jakiś taki bezjajeczny - Charles Reed był naprawdę spoko, miał dość charakterystyczny wygląd i był fajnie zagrany, a to tutaj wygląda mi na jakiś generyczny, unrealowy placeholder. No ale się zobaczy, bo pamiętam, że Arthura Morgana też skreślałem po pierwszym zwiastunie Cytuj
Josh 5 402 Opublikowano piątek o 09:06 Opublikowano piątek o 09:06 Widać, że chcą iść bardziej w kierunku bardziej popularnych horrorów, w SH2 czy Residentach kamera też jest zawsze bardzo blisko postaci. Oby w takim razie nie przegięli z ilością walki, bo to akurat był najsłabszy element pierwszego TSC i tutaj też nie zapowiada się wybitnie. Cytuj
Wredny 10 015 Opublikowano piątek o 09:11 Opublikowano piątek o 09:11 Po pierwszych zwiastunach SH2 też wszyscy szydzili z walki, a wyszło naprawdę spoko, więc może i Frogwares dowiozą. A ta walka w jedynce nie była taka zła, strzelanko było spoko, na pewno lepsze niż w tym nowym Alone in the Dark. Cytuj
Josh 5 402 Opublikowano piątek o 09:21 Opublikowano piątek o 09:21 Walce w pierwszej części dużo pomagało to, że była mocno survivalowa: mało pocisków, a więc liczenie się z każdym strzałem, konieczność craftowania, zastawianie pułapek itp. Jeżeli powtórzą ten motyw i rozbudują poszczególne mechaniki (więcej możliwości kreatywnego eksterminowana wrogów, jakieś nowe fajne brońki, może trochę skradania?), to wybaczę drewniane i pozbawione polotu walenie śrutem. Sam fakt, że gierkę robi jakieś małe gównostudio z Ukrainy, a nie kolos pokroju Capcomu sprawia, że chyba nikt nie ma nie wiadomo jakich wymagań i łatwiej będzie wybaczyć pewne niedociągnięcia. Cytuj
Wredny 10 015 Opublikowano piątek o 13:34 Opublikowano piątek o 13:34 No ja jedynkę nadrobiłem w zeszłym roku i mimo kilku niedociągnięć, zakochałem się praktycznie od razu - platynka wbita i ani razu nie miałem większych zastrzeżeń - dla mnie hidden gem zeszłej generacji. 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 584 Opublikowano piątek o 14:42 Opublikowano piątek o 14:42 Szkoda, zamiast zrobić niszową grę o detektywie, kolejny survival horror a'la Resident. Jedynka miała swój klimat i motyw detektywa naprawdę robił. No ale kickstarter z sukcesami https://www.kickstarter.com/projects/frogwares/the-sinking-city-2. 1 Cytuj
Dante 492 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Trochę dziwne wywalić/ograniczać najciekawsze i najbardziej lovecraftowskie elementy z sequela swojej gierki. No ale niech klepią im więcej produkcji w klimatach horroru, tym lepiej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi