macGyver 96 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 4 godziny temu, łom napisał: Mi brakuje tylko nr 2 więc ten jeden remaster z chęcią zobaczę. A co do nowych wydawnictw jeszcze raz zarzucę pomysł z numerami poświęconymi danemu rokowi, czyli PE 1994 a w nim najważniejsze wydarzenia i premiery sprzętowe, wszystkie najlepsze gry (bez podziału na platformy), ukryte perełki, recki w stylu aktualnych retrocenzji, czyli kawałek wstępu z historią, opis gierki, jak się zestarzała i dwie oceny jedna w kontekście swoich czasów, druga patrząc na dzisiaj + głosowanie na GOTY. Można by było wystartować z numerem poświęconym 1990 ewentualnie 198X (z całym dziesięcioleciem). Z reedycją pierwszego numeru jakoś to jeszcze miało sens, ale z kolejnymi już może być gorzej, bo nie wiem ile takich osób można znaleźć, które by chciały po prostu uzupełnić brakujące numery. Mnie by to nie przeszkadzało, że to tylko reedycje (też tylko drugiego nie mam), ale z pewnością by uderzyło w rynek sprzedających te stare wydania ;-) Zatem jakieś zupełnie nowe spojrzenie na retro numery mogłoby się udać. 4 godziny temu, Konsolite napisał: Wniosek niepotrzebny, „łapushing” (tak, celowo z małej litery) funkcjonuje od nie pamietam którego pH kiedy wymyśliłem to określenie, brak jedynie wpisu na wikipedii 3 godziny temu, Konsolite napisał: Konsolite unchained Na wypłacie za ostatni numer, to już chyba Ci nie zależy? Chyba że już dostałeś. ;-P 1 Cytuj
macGyver 96 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 5 godzin temu, Roger napisał: Ja jako czytelnik, nie naczelny, chciałbym zobaczyć stare numery w takiej wersji reżyserskiej. Czyli np. wychodzi drugi numer zremasterowany, ale z dodatkowymi 16 stronami, gdzie są rozbudowane recenzje, jakieś anegdotki, zdjęcia, przypisy, teksty, które nie weszły, czyli wszystko co działo się za kulisami takiego numeru plus jakiś dodatkowy content. Teoretycznie spoko pomysł, ale praktycznie wyciągnąć z pamięci te stare gry i wspomnienia autorów sprzed ćwierć wieku w zasadzie nierealne. Dobra, może jakieś pojedyncze przypadki ;-) Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 7 minut temu, macGyver napisał: Z reedycją pierwszego numeru jakoś to jeszcze miało sens, ale z kolejnymi już może być gorzej, bo nie wiem ile takich osób można znaleźć, które by chciały po prostu uzupełnić brakujące numery. Mnie by to nie przeszkadzało, że to tylko reedycje (też tylko drugiego nie mam), ale z pewnością by uderzyło w rynek sprzedających te stare wydania ;-) Zatem jakieś zupełnie nowe spojrzenie na retro numery mogłoby się udać. Pytanie ile faktycznie jest jebania się z tym dla grafika. Bo tekstów nowych nie trzeba pisać, więc można dorobić teoretycznie małym kosztem. Cytuj
macGyver 96 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 30 minut temu, Shen napisał: Pytanie ile faktycznie jest jebania się z tym dla grafika. Bo tekstów nowych nie trzeba pisać, więc można dorobić teoretycznie małym kosztem. 1/97 ostatecznie czym był? Skanem? Podobno te stare numery w wersji cyfrowej były nie do odzyskania. Cytuj
Konsolite 552 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 35 minut temu, Shen napisał: Pytanie ile faktycznie jest jebania się z tym dla grafika. Bo tekstów nowych nie trzeba pisać, więc można dorobić teoretycznie małym kosztem. Zależy od punktu widzenia / doświadczenia i oczywiście wynagrodzenia. Odwzorowanie, szczególnie tego typu DTP to nie jest nic skomplikowanego. Najwiecej roboty to materiały graficzne, konkretnie screeny i arty. Reszta to odtworzenie itp, wiec tyle roboty co przy normalnym wydaniu - wymyślanie i kompletowanie artykułów. Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 3 minuty temu, macGyver napisał: 1/97 ostatecznie czym był? Skanem? Podobno te stare numery w wersji cyfrowej były nie do odzyskania. Jakość reedycji tego pierwszego numeru była tragiczna. Gówno skan z kompletnie skopanymi screenshotami. Żeby to wypaliło to trzeba przynajmniej minimum napracowanka a nie lecieć po kosztach, w formie skanów to powinny być tylko grafiki które są kompletnie niedostępne, screenshoty, tekst, nawet grafiki w tłach (które były prostackie więc też proste do odtworzenia) powinny być zrobione od nowa. 1 Cytuj
Konsolite 552 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 54 minuty temu, macGyver napisał: Na wypłacie za ostatni numer, to już chyba Ci nie zależy? Chyba że już dostałeś. ;-P No dobra, poczekam ma te kokosy Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 13 minut temu, Konsolite napisał: No dobra, poczekam ma te kokosy Moze nowy wlasciciel da jakas podwyzke 1 Cytuj
Perez 1 722 Opublikowano 22 marca Autor Opublikowano 22 marca 5 minut temu, Shen napisał: Moze nowy wlasciciel da jakas podwyzke Zanotować: "Shen, podburza redakcję, sugeruje związki zawodowe". Status: przypadkowy ban w wyniku przypadkowej awarii bazy - 85,4%! 1 3 1 Cytuj
grzybiarz 10 299 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 52 minuty temu, macGyver napisał: 1/97 ostatecznie czym był? Skanem? Podobno te stare numery w wersji cyfrowej były nie do odzyskania. Skanem. Roger ma chyba płytkę Verbatim z plikami z numerów ale chyba ciężko to przywrócić w 2024 roku. Cytuj
triboy 979 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca Godzinę temu, Perez napisał: Zanotować: Perez robi listę jak Gamera. Będzie w-y-c-z-y-t-y-w-a-n-k-o. 2 Cytuj
Perez 1 722 Opublikowano 22 marca Autor Opublikowano 22 marca 38 minut temu, triboy napisał: Perez robi listę jak Gamera. Będzie w-y-c-z-y-t-y-w-a-n-k-o. Extreme Party 2024 i „zapraszamy na scene nastepujacych Czytelnikow…”. A Gamera oczywiscie czai sie z zaslona! Cytuj
grzybiarz 10 299 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca … i cała ekipa z Radzionkowa. sorry, musiałem, ale zawsze mnie śmieszyła ta nazwa, bo była „nieadekwatna” do Gamery Cytuj
Mari4n 427 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca Żadnych numerów sprzed #94 nie mam (poza remasterem #1), więc te najstarsze na pewno bym kupił. Pytanie tylko ilu byłoby chętnych poza mną. Cytuj
Mantis 1 123 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca Też bym wiele kupił. Bo numery z czasów psxa mam tyle, że na palcach jednej ręki można policzyć. Chętnie więc bym kupił też. Cytuj
Square 8 609 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 9 minut temu, Mari4n napisał: Żadnych numerów sprzed #94 nie mam Czyli najlepszy numer (#91) w historii cię ominął? 1 Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 24 minuty temu, Square napisał: Czyli najlepszy numer (#91) w historii cię ominął? Czemu najlepszy? Też go niestety nie mam. Cytuj
Square 8 609 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca Bo miał super zawartość. Recka MGS3 i RE4, opisy MGS3 i GTA SA, playtesty DMC3, GT4, Tekken 5, test PSP. No samo złoto. https://archive.org/details/PSX_Extreme_091/mode/2up 2 Cytuj
Mari4n 427 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca Niestety, ale #94 był pierwszym jaki kupiłem. Mam go do tej pory w całkiem niezłym stanie. Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 19 minut temu, Square napisał: Bo miał super zawartość. Recka MGS3 i RE4, opisy MGS3 i GTA SA, playtesty DMC3, GT4, Tekken 5, test PSP. No samo złoto. https://archive.org/details/PSX_Extreme_091/mode/2up Z GTA SA kojarzy mi się głównie #88. Pamiętam że kupiłem wtedy specjalnie dla tej gry używane PS2 i ten numer towarzyszyl mi podczas rozgrywki. Cytuj
Bzduras 12 581 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 91 i 51 najlepsze gierki, tam też grubo było - GTA3, THPS3, MGS2, SH2... Samo gęste. Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca 38 minut temu, Bzduras napisał: 51 najlepsze gierki, tam też grubo było - GTA3, THPS3, MGS2, SH2 Dokładnie 52, 51 to Ico. Numer 52 to pierwszy w którym tyle hiciorów wyszło na PS2 w które chciałem zagrać i trzeba było zacząć ostro zbierać kasę, wcześniej TTT + jedna gierka na wymianę starczały. 1 Cytuj
Bzduras 12 581 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca Masz rację, miesiące mi się pomyliły - miałem na myśli oczywiście #52. Zdecydowana topka numerów PE Cytuj
dee 8 808 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca W ogóle pojebane, że w czasach 5. I 6. generacji(czyli Psx i PS2) w ciągu miesiąca mogło wyjść więcej sztosiw, niż teraz często przez rok. Oczywiście mowa o segmencie AAA, teraz magia dzieje się w indie. 1 1 Cytuj
Grześ 381 Opublikowano 23 marca Opublikowano 23 marca Gry wtedy były mniej skomplikowane i wymagały o wiele mniej wkładu i czasu pracy. Trzy części final fantasy potrafiły wychodzić rok do roku po sobie, a przecież fabularnie to były ogromne tytuły. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi