Skocz do zawartości

Boomer Horror - hidden gemy & niszowe horrory

Gość Nyu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
On 11/15/2024 at 9:23 AM, Szermac said:

Grał ktoś z Was kiedyś w DreadOuty 1 i 2 ?

Grałem w jedynkę całkiem długo i zaszedłem daleko ale nie skończyłem. Im dalej w las tym gorzej, początek jest obiecujący. Można spróbować bo gra lata za grosze, na PC chyba nawet za darmo to miałem razem z dodatkiem.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 28.10.2024 o 09:42, Pupcio napisał(a):

Ostatnio mam twyta zasranego tą grą, wygląda całkiem ciekawie

Wiadomo że to kultowa gra, budząca szerokie dyskusje fanów, i nawet nie zdziwiło mnie, że dzisiaj zamknęła listę najlepszych gier roku na Rock Paper Shotgun (którzy mają... specyficzne bardzo te listy... ale nie zaskoczyło mnie to akurat).

Czy boomer horror, to bym nie powiedział. Jakkolwiek niskopikselowa, jest to współczesna gra narracyjna. Nie używa niczego niskopikselowego celowo, nawet w sensie estetyki. Gra ma bardzo poważne podejście do treści, pozbawione zabawy, mało gejmerskie. Nie ma żadnego powtarzającego się mechanizmu rozgrywki. Z dużych gier, najprędzej bym to postawił może koło Somy, oczywiście w znacznie szybszym, indie podejściu (z którym eksperymentowała masa małych FPP walking simów od kilkunastu lat, ale Mouthwashing zdobył popularność większą od nich wszystkich, może z racji na intensywną horrorową zawartość).

Trudno wiele o niej mówić w kulturze spoilerofobii. No bo kuuurna, co tam się dzieje (grałem w to nie widząc nawet tego zwiastuna, no i, hmmmm...). Kto zagra ten wie. Ależ tam są zagrywki intensywne. Zaskakująco bogata, żwawa i powiem nawet że życiowa (jakkolwiek z odjechanymi wizjami wyrażona) historia i nawet ekscytująco rozwiązana w sensie interaktywności w wielu momentach. 

Nie ma się co dziwić ludziom, że się jarają, ta gra może zostać na długo w człowieku... Nawet bym się odważył stwierdzić, że to może być ciekawsza narracja 2024 niż samo Metaphor Refantazio...

• Plusik 1