Skocz do zawartości

Kingdom Come: Deliverance II

Sylvan Wielki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, PiotrekP napisał(a):

cena spadnie. Choć ta jest przecież śmiesznie niska jak na obecne czasy

I właśnie dlatego już sobie zamówiłem dwójeczkę - niech mają Pepiki na premierę.
Co prawda postoi trochę w folii, bo w jedynce jeszcze mam od cholery do zrobienia, ale będzie satysfakcja z głosowania portfelem na właściwego kandydata.

Opublikowano
3 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

No granie w KCD2 od dwójki nie ma raczej sensu, bo to bezpośrednia kontynuacja gry, gdzie najważniejsza jest fabuła, zresztą to dalej prawie ten sam gameplay z kilkoma usprawnieniami, jak komuś się jedynka wydawała wolna i drewniana, a używanie sznapsów do zapisu denerwujące to tutaj jest to samo przecież. 

Nie ma już sznapsów, grafika śmiga w 60 fps na konsolach. Jest wiele usprawnień. Zobaczymy jak dużo, po premierze.

Opublikowano
11 minut temu, addhoc napisał(a):

Nie ma już sznapsów, grafika śmiga w 60 fps na konsolach. Jest wiele usprawnień. Zobaczymy jak dużo, po premierze.

Jak nie ma?

Saving within the game is more difficult than regular games. Instead of the traditional saving system, you can only save if one of four circumstances are met: 1. You save and quit the game. 2. You start a new quest or reach a checkpoint in the quest. 3. Rest in a bed that you’ve paid for. 4. you have a specific potion that allows you to save; that potion can be brewed, bought, and even stolen from stores/NPCs. If you die, you will have to reload at a previous save point which can result in you losing hours of progress.

Opublikowano (edytowane)

Sznapsy są nadal na 100 procent, system zapisu został bez zmian jedynie częstsze są automatyczne zapisy.

Problem z dostępnością sznapsów w KCD mógł doskwierać na początku, kasy nie było dużo, Henryczek nie poznał przepisu zanim nie nauczył się czytać a w sklepie były dość drogie. Początek gry daje w kość i z tego co widziałem w drugiej części start też będzie trudny.

Podejrzewam że wielu graczy nie doszło do etapu kiedy zapas sznapsów można było nawarzyć za kilka groszy kupując tylko czarną jagodę, pokrzywa jest wszędzie do zebrania.

Edytowane przez Dalhi
Opublikowano

No właśnie jest bardzo usprawniona gra i ma trafić do większego grona. Cały czas się mówi o quality life i jest tym czym rdr2 dla rdr. Nie wiem czemu piszecie ze 99 % to samo co kdc 1. Nie ma opcji na to

Gra zachowa swego ducha, ale to już nie będzie to samo.

Nawet UV mówił, że nie jest w stanie wrócić gameplaowo do kdc po kdc2. A on wie co mówi akurat jeśli chodzi o kdc.

Opublikowano

Rdzeń gry jest w zasadzie bez zmian, więc jak najbardziej to to samo. Jednocześnie wszystkie mechaniki wyglądają na znacznie ulepszone i rozgrywka wydaje się płynniejsza stąd jak mniemam trudno po tym będzie znowu zagrać w nieco bardziej drewniane KCD. 

Oba stwierdzenia nie muszą się wykluczać, a raczej stanowią dopełnienie. 

W dwójce Henryczek znowu będzie gołodupcem na początku gry, ale już od kompletnego zera nie zaczyna więc będzie nieco łatwiej.

Podczas ostatniego strumyka zauważyłem że podczas walki jest opcja na mały "trash talk", można używać czegoś co można określić jako okrzyki bojowe. Podobno można tak zakończyć niektóre walki przed czasem jak się przeciwnik przerazi nas.

Trochę mi to przypomina Sword and Sandals, taka stara flashowa gra w której można było grać krzykaczem i to było całkiem skuteczne xd.

Opublikowano

W KCD 2 ma być normalnie zapis w dowolnym momencie. Nie grałem w pierwszą część podczas premiery ale w obecnej wersji szybkie sejwy też są. W wersji na konsole też niby tylko wiąże się to z wyjściem z gry (zapisz i wyjdź).

Opublikowano
On 1/26/2025 at 3:28 PM, Galaktyczny Wojażer said:

Chyba jest "slot wyjściowy", niedawno ruszyłem i jest jakiś tekst że wyjście nadpisze zapis na wyjściu czy coś w ten deseń. W każdym razie, nie da się wrócić do jakiegoś poprzedniego "wyjściowego zapisu". 

Oni mają to bardzo dobrze przemyślanie, bo nawet jak wyjdziesz do menu, zapiszesz grę to nie możesz jej wczytac. Ten save jest tylko i wyłącznie "zapauzowaniem" i możesz do niego wrócić tylko kontynując dalej 

Opublikowano

Info o premierze i opcji wcześniejszego pobierania, na Xbox chyba już można wrzucać w kolejkę.

Cieszy mnie że będę miał dzień na steam na ściągnięcie gry, przy moim łączu powinno wystarczyć i możliwe że odpalę na premierę. 

Opublikowano

Gra ma się odblokować 4 lutego o 17 naszego czasu, więc nie dadzą rady tyle godzin nabić.

Mnie czeka grubo ponad 20 godzin pobierania.