Skocz do zawartości

Kingdom Come: Deliverance II

Sylvan Wielki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jprd milion lat grania w gry i zawsze, zawsze te pierwsze misje w erpegach typu: przynieś dziesięć łodyg mieszka lekarskiego, czy tam piętnaście żółtej pokrzywy  zapowiadają dobrą zabawę i nadal cieszą mimo, że chciało by się JUŻ być władcą miecza, czy topora.

81ab18f4-3796-4413-a7ae-a38920a4c593.png

• Haha 2
Opublikowano

Na PS5 Pro widoczki piękne (prolog bez patcha wyglądał okropnie) więc dzisiaj odpalając poczułem się jakbym dostał w łeb hehe. Jak ktoś wychowywał się na wsi to poczuje się jak w domu. 

Screenshots_2025-02-05-21-23-32.png

Screenshots_2025-02-05-21-23-18.png

:gachigasm:

• Plusik 2
Opublikowano
11 minut temu, PiotrekP napisał(a):

Ja szukam jagód do sznapsów. Pokrzyw mam ponad 100, a ich zero. 

Nie lepszy pro tip pod sejwa bez sznapsa?

Opublikowano

Ja czekam na premierę na gogu, i tak ogrywam PoE2 teraz. 

Co do tego gejostwa to nie przekszadza mi xd jednak dziwnie to teraz wygląda w porównaniu do jedynki i komunikacji jaka wtedy była. Moim zdaniem nie powinno być żadnych nacisków na studia i niech robią gry tak jak uważają za słuszne. A różnorodność w średniowiecznej Europie można pokazać w zupełnie inny sposób niż wątki heteroseksualne czy murzyna z dalekich krain. 

Opublikowano
2 minuty temu, Patapon napisał(a):

Na PS5 Pro widoczki piękne (prolog bez patcha wyglądał okropnie) więc dzisiaj odpalając poczułem się jakbym dostał w łeb hehe. Jak ktoś wychowywał się na wsi to poczuje się jak w domu. 

Screenshots_2025-02-05-21-23-32.png

Screenshots_2025-02-05-21-23-18.png

:gachigasm:

Ja już jestem w innej, równie epickiej miejscówce: (bardziej na północ)

20250202_120551.jpg

• Haha 1
Opublikowano

Miałbym drugą walkę wygraną, ale przyleciał jakiś palant z tarczą i mogłem mu naskoczyć z tym kordelasikiem.  Ogólnie masakrycznie szybko mi ta stamina siada przy blokowaniu, choć mam już pierwszy perk z nią wzięty.

Opublikowano
3 minuty temu, PiotrekP napisał(a):

Miałbym drugą walkę wygraną, ale przyleciał jakiś palant z tarczą i mogłem mu naskoczyć z tym kordelasikiem.  Ogólnie masakrycznie szybko mi ta stamina siada przy blokowaniu, choć mam już pierwszy perk z nią wzięty.

A o czym i jakiej walce konkretnie piszesz hmm?

Opublikowano (edytowane)

Ja póki co mimo, że początek po prologu to obecnie zwiedzam i nie ruszam głównych, chociaż na tym etapie zaraz będę musiał ale zająłem się najpierw 

Spoiler

poszukiwaniem Orzecha a po drodze wpadłem na łowczego, który aktywował quest poboczny 

W międzyczasie podczas eksploracji trafiłem na jakiś obóz z pojedynczym zbirem i dzięki temu zdobyłem na starcie lepszy miecz i zbroję. Później podczas questa pobocznego trafiłem na 4 bandytów i udało się o dziwo na tym etapie sobie z nimi poradzić na raz. Zwykłe łażenie w świecie gry to potencjalna przygoda.

20250205135944_1.thumb.jpg.9f96332f768c217fa415da1f77db4922.jpg20250205134859_1.thumb.jpg.8056b11307407700a646eda0c47f673f.jpg20250205134659_1.thumb.jpg.7e313fc7e625ba42a1d4802d4a0976e2.jpg20250205161118_1.thumb.jpg.2029243374aabcfb6247118e1eaa8611.jpg20250205141109_1.thumb.jpg.ec6ad55d0c548b76c540d5ce8df8bcdf.jpg20250205140742_1.thumb.jpg.cf86b2a277941d585b9f229fc81f02f4.jpg

Edytowane przez Qbon
  • Lubię! 1
Opublikowano

strasznie podoba mi się ile jest potencjalnych rozwiązań zwykłej bitki, np ta pierwsza koło Bożeny :

- można z nimi pogadać i wcisnąć i jakiś kit

- można się zakraść i udusić, ciała wyrzucić do stawu 

- schować się w krzakach i poczekać aż pies ich przegoni 

osobiście zrobiłem tak że dźgałem jednego po plecach jak rozmawiał, drugi uciekł:) wydawało się rozsądne xd

tak samo otwarte są zadania główne we wsi typu "zdobądź kasę na ciuchy" :

- jakieś zadania u wieśniaków 

- gra w kości, najlepiej z plebsem (boz Genowefą ze wsi obok bym nie grał bo mnie wyczyściła do 0)

- kradzieże kieszonkowe i włamania (średnio mi to wychodzi, już dwie grzywny były)

- zbieranie stuffu co wsiury dają na ofiarę przy ołtarzykach (też tak robicie prawda? prawda? xd)

- atak na obóz bandytów (ryzykowne jak się ma jakiś marny sztylet ale mam takie plany)

jestem oszołomiony tymi możliwościami, dają tutorial gdzie trzymają za rękę i za moment puszczają i nara, radź sobie sam :)

uwielbiam tę gierkę.

Opublikowano

Ale epicko się czyta ten szok ludzi, co nie mieli styczności z GOTY 2018 xd

'Ale jakto, to tak można, tak nie wolno', 'nie widział mnie przesz jak kradłem chlep' xd

Brak murzynów to też jakieś +2 do oceny we wspaniałej tradycyjnej Europie.

Żydów też nie ma chyba.

Opublikowano

Ja nie wiem za co mam się zabrać tutaj :D Zwłaszcza, że questy poboczne to nie są króciutkie zadania tylko rozbudowane z własną historia.

Opublikowano

No te questy są dość rozbudowane, poszedłem zrobić proste zadanie, które wydawało się na robotę w 15 min a potem zajęło to z godzinę, bo dochodzą następne wątki, też tak czuję, że spędzę w tej grze z 100+ godzin. 

Opublikowano (edytowane)

Jedyneczka z DLC zajęła mi 174 godziny, wg Steama. Ale wydaje mi się, że więcej tego było.

Tutaj po beta testach za poł roku czuję, że wsiąknę na maksa. Immersja jak RDR, cholera jasna.

Edytowane przez MarekCol
Opublikowano

Gierka wydaje się jednak mało przyjazna dla gracza. Spanko na sianku na krzywy ryj?Budzą po godzinie i albo dajesz kasę albo w mordę. Poza tym nie daj jak masz ćwierć milimetra energii i pędzisz w bezpieczne miejsce. Po drodze napadną Cię wilki, bandytów całe zagony i złodzieji drugie tyle. No nie dotrzesz. 

Walka jest łatwa ale tylko na początku. Potem jest po staremu. Pięknie stawiasz czoła dwóm oponentom a trzeci wbija Ci nóż w plecy....

Na PS5 Pro gra bywa rozmazana jak pierwsze dlss

• This 1
Opublikowano

Testowałem już kilka razy różne opcje dialogowe w pobocznych zadaniach i zawsze prowadziły do tego samego. Trochę kek. 

Orzech to już w ogóle tryb easy z większością misji. Noc jasna, że pochodnia nie potrzebna. Jest się ogólnie do czego przyjebać, ale idzie dużo wybaczyć. Na razie po ponad 10h zero błędów, bugów oprócz jednego wczytywania w nieskończoność. 

Opublikowano

No niestety nie ma lekko, trzeba trochę planować do przodu i pilnować zasobów o które nie zawsze jest łatwo. Henryczek to znowu gołodupiec.

Mnie w pierwszej części trochę wpipi to jak zbierało się zioła, mówią o animacji i przejściu do trzeciej osoby oraz miałem ból zadka o krzaki. To były sprawy jakie na PC rozwiązywałem modami, przydawał się też taki który nieco pozwalał na nieco płynniejsze przełączenia między celami w walce.

W drugiej części poprawili te rzeczy, może wrzucę moda na zbieranie ziół z pierwszej osoby, ale animacja jest znacznie szybsza niż w jedynce i tak mnie nie męczy. 

Sznapsy to kilka minut roboty, kupujesz jagody zbierasz pokrzywy i dwa, trzy warzenia i masz spory zapas eliksirów.

Valheim nauczyło mnie doceniać takie drobne czynności w ramach przygotowania do wyprawy, po tych doświadczeniach oraz z KCD to dla mnie chwila odskoczni na planowanie co dalej.

Nie gonię do przodu, nikt mi nie skrzeczy do ucha jak się zatrzymam na minutę jak to było GoW Ragnarok. 

Podejrzewam że to dla wielu ludzi przyzwyczajonych do akcji w grze i tego że są zabawiani co kilka sekund to może być trudne do przełknięcia. 

Mi się nie śpieszy, Henryczek musi być wypachniony, miecz ma być naostrzony, pies nakarmiony, trzeba mieć coś na ząb, czasem coś przeczytać i wypić przy tym sznapsa. 

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Pograłem sobie dopiero niecałą godzinkę. Pierwsze wrażenia? Czeski dubbing bardzo mi się podoba i zostanę przy nim:)

Na początek zaskoczenie

Spoiler

Wcielam się w Bogutę i strzelam z kuszy do wrogów:Coolface:

Rzeczywiście walka wydaje się znacznie prostsza, okienko na idealny blok wyraźne. Tylko czemu

Spoiler

nie byłem w stanie pokonać Ptaszka w sparingu?:nosacz2:Walczyliśmy w pełnej zbroi mieczami treningowymi, więc nie zadawałem żadnych obrażeń. Można było wybrać normalne miecze?:pepegasm:

W kości wygrałem do 0 na początek:banana:No ale czas ruszać dalej:fsg:

Edytowane przez Paolo1986