Skocz do zawartości

Kingdom Come: Deliverance II

Sylvan Wielki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gościu podsunął mi chytry plan na zdobycie ciuchów (okraść sklep krawca)

chcę grać właśnie w ten niecny sposób bo już mam mało do stracenia - reputacja w pierwszej wiosce zjechana (kradzieże, włamy i nocleg za darmo w karczmie to jest no go) no i kasy mam całe 5 groszy:p do rycerza daleka droga

a jak kolejny włam się nie uda to pozostaje zbieranie kwiatków i sprzedawanie mikstur dla alchemika 

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, nero2082 napisał(a):

strasznie podoba mi się ile jest potencjalnych rozwiązań zwykłej bitki, np ta pierwsza koło Bożeny :

- można z nimi pogadać i wcisnąć i jakiś kit

- można się zakraść i udusić, ciała wyrzucić do stawu 

- schować się w krzakach i poczekać aż pies ich przegoni 

u mnie kłamstwo nie przeszło, zaczęła się bitka i drugiego typka goniłem nad strumyk bo uciekał ranny 

• Haha 1
Opublikowano

Ja ich na pięści rozłożyłem, choć oni coś bronią machali. Bandyci za to mnie leją, bo zwykle atakują dwójkami. 

Trudno mi się do tych walk ponownie przyzwyczaić, a muszę to ogarnąć bo tak się grać nie da.

Opublikowano
7 hours ago, addhoc said:

Gierka wydaje się jednak mało przyjazna dla gracza. Spanko na sianku na krzywy ryj?Budzą po godzinie i albo dajesz kasę albo w mordę. Poza tym nie daj jak masz ćwierć milimetra energii i pędzisz w bezpieczne miejsce. Po drodze napadną Cię wilki, bandytów całe zagony i złodzieji drugie tyle. No nie dotrzesz. 

Walka jest łatwa ale tylko na początku. Potem jest po staremu. Pięknie stawiasz czoła dwóm oponentom a trzeci wbija Ci nóż w plecy....

Na PS5 Pro gra bywa rozmazana jak pierwsze dlss

Mleko na ps5 pro?, jak to ?

Opublikowano

Ktoś gra w innym formacie niż 16:9? Te menusy mieszczą się całe? W standardowym formacie trzeba je przewijać na boki, ciekawi mnie czy na monitarach UW też tak jest, czy dopasowują się w całości?

Opublikowano
13 minut temu, Dalhi napisał(a):

Ktoś gra w innym formacie niż 16:9? Te menusy mieszczą się całe? W standardowym formacie trzeba je przewijać na boki, ciekawi mnie czy na monitarach UW też tak jest, czy dopasowują się w całości?

Które menusy? 

Wrzucam w spoil, bo to początek gry 

Spoiler

Z tego co przewinąłem to menusy w UW, custsceny w UW, gameplay w UW, więc full opcja. 

Kilka lat grania w UW i muszę przyznać, że to dalej rzadki widok, nawet Witcher czy Cyber mają zjebane menusy w UW z czarnymi, albo innymi pasami. 

image.thumb.png.8375e5464d903d624292bd05e88ee3d1.png

Aczkolwiek widzę, że za to na 16:9 wygląda jak gówno, więc jak widać coś za coś xD. 

Opublikowano
4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Które menusy? 

Na 16:9 trzeba przesuwać w lewo/prawo żeby zobaczyć cały ekran postaci, Twój zrzut ekranu już mi odpowiedział na pytanie.

• Smutny 1
Opublikowano
Teraz, Dalhi napisał(a):

Na 16:9 trzeba przesuwać w lewo/prawo żeby zobaczyć cały ekran postaci, Twój zrzut ekranu już mi odpowiedział na pytanie.

No właśnie to zobaczyłem, no cóż, wybrali ten 1% graczy :D. 

Opublikowano

Ja wczoraj kupiłem sobie najmocniejszą kuszę jaką mieli w sklepie. Podoba mi się taka zabawa, aczkolwiek trzeba ją naciągać specjalnym wichajstrem, co zajmuje trochę czasu i obie ręce, więc to podróż w jedną stronę, że tak powiem. Słabszą kuszę można naciągnąć jedną ręką, ale dużo bardziej wolę moc póki co. Później też ją sobie sprawię. Fajnie jakbym miał od razu wszystkie sloty broni przy pasku. Dałbym sobie tam broń białą, dwie kusze i łuk, żeby szybciej żonglować między nimi, w zależności od sytuacji.

Opublikowano

Kurwa jakie to dobre. Chwilę pograłem pochodziłem po lasach, poćwiczyłem łucznictwo i północ mnie zastala przed ekranem. Pech chciał że akurat dotarłem do kowala i spróbowałem wykuć miecz. Skutkiem tego spotkania było to że skończyłem grać prawie o trzeciej rano za to Henryk ma już prawie 2000groszy z handlu xd. Wciąga bardziej niż pierwsza część, wolność i możliwości jakie ta gra daje są zajebiste normalnie chwilami mam wrażenie że osobiście przeniosłem się do średniowiecza z opcją save/load i mogę zrobić cokolwiek co mi do głowy strzeli. Dzisiaj muszę sprawdzić czy da się wrobić npc w kradzież xd. Dawno takiej immersji nie mialem. Kandydat do goty jak nic. 

Opublikowano

Muszę przyznać, że początek po prologu chyba trudniejszy niż w jedynce, Henio goły i wesoły, a miejsca zadań hen daleko, oczywiście jak koledzy wcześniej pisali na szlakach czają się bandyci, a z początkowym kordelasem łatwo nie jest. 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, kudlaty88 napisał(a):

chwilami mam wrażenie że osobiście przeniosłem się do średniowiecza 

ja się łapię na tym że nie myślę "a co by w takiej sytuacji zrobił Henry" tylko "co ja bym zrobił w takiej sytuacji?". nie grałem w tak dobrego rpga od..dawna. zastanawiam się czy to przypadkiem nie najlepszy, bo pierwsze godziny to dziki fun.

34 minuty temu, kudlaty88 napisał(a):

za to Henryk ma już prawie 2000groszy z handlu xd. 

pozdrawiam z moimi 6 groszami, grzywny się same nie zapłacą c'nie. a resztę co miałem "podwoić" to przegrałem w kości. także u mnie zmienił się genre na medieval survival, głodny chodzę i w najgorszych szmatach, skąd bierzecie jedzenie? :) wiem że Bożena ma darmową zupkę z gara, może podejdę do niej..

#plebsimulator

Edytowane przez nero2082
Opublikowano

Ja mam 12 groszy :D 

Początek faktycznie mniej przyjazny niż w jedynce. Tam wszystko było na miejscu w tym zamku, tutaj trzeba biegać i liczyć na szczęście, że się bandytów nie spotka. Z normalnym zapisywaniem byłoby trochę łatwiej, a tak chwila nieuwagi i xx minut w plecy. 

Opublikowano
30 minut temu, nero2082 napisał(a):

ja się łapię na tym że nie myślę "a co by w takiej sytuacji zrobił Henry" tylko "co ja bym zrobił w takiej sytuacji?". nie grałem w tak dobrego rpga od..dawna. zastanawiam się czy to przypadkiem nie najlepszy, bo pierwsze godziny to dziki fun.

pozdrawiam z moimi 6 groszami, grzywny się same nie zapłacą c'nie. a resztę co miałem "podwoić" to przegrałem w kości. także u mnie zmienił się genre na medieval survival, głodny chodzę i w najgorszych szmatach, skąd bierzecie jedzenie? :) wiem że Bożena ma darmową zupkę z gara, może podejdę do niej..

#plebsimulator

Jedzenie najlepiej zbierać z npc dużo ich chodzi po ścieżkach w dziczy gdzie nie ma świadków a niebezpieczeństwo czai sie na bezbronnych wiesniakow:vegeta_smile:.

Do tego mają  zapasy w domach a że po całym dniu pracy mocno śpią to trochę można się poczęstować. 

• Plusik 1
  • Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)

Bozia kazał pomagać potrzebującym a że Henryk jest głęboko wierzący i potrzebuje to wyręcza wieśniaków w czynieniu dobra, poza tym zaduszki albo sztylecik w szyjkę zapewniają szybka i w miarę bezbolesna śmierć. Lepiej tak niż zostać pożartym przez wilki albo umrzeć będąc torturowanym przez kumanow, miłosierny akt łaski. Jak pisałem gra pozwala mi się poczuć tak jak bym żył w średniowieczu i mógł po swojemu mierzyć się z przeciwnościami losu, cudowne uczucie móc uwolnić drzemiacego w sobie socjopate. :macek:

Edytowane przez kudlaty88
Opublikowano

Dotarłem w końcu do obozu cyganów, żeby poćwiczyć z tym typem walkę mieczem, a tam się okazało, że można u innego typa "przebijać numery seryjne" koniom. :banderas:Ukradłem takiego ładnego czarnego konia w Troskowicach dla siebie i mam za około 250 groszy fajnego rumaka.  Cygan dorzucił stare siodło gratis. Tylko jak ustawiłem sobie szybką podróż do obozu cyganów to mnie zaraz wójt przyłapał i się musiałem z nim bić. Pobiłem go do nieprzytomności i ograbiłem ze wszystkiego. Sprzedam sobie fanty z niego, wydawało mi się, że miał też  jakieś ważne klucze, ale nie mogę ich znaleźć w inwentarzu.

Opublikowano
2 minuty temu, Patapon napisał(a):

Noszę łowczego na plecach po całym lesie i już mnie szlag trafił w poszukiwaniu mrowiska, więc znalazłem interaktywną mapę z przedmiotami i lokacjami jakby ktoś chciał wiedzieć gdzie co jest lub pobłądził jak ja.

https://www.gamerguides.com/kingdom-come-deliverance-ii/maps/trosky-region-map

Co?xd przecież od razu się mrowisko w oczy rzuca xd

Co do konia. To przecież wystarczy lekko fabule ruszyć 

Spoiler

U kowala i Siwek jest spowrotem nasz

Opublikowano

W ogóle gościu też skupuje od nas kradzione konie, więc bawię się w grand theft horse. Od zero do klasy średniej w parę godzin. I nie trzeba mieć żadnego wykształcenia. :banderas:

• Plusik 1