Skocz do zawartości

10 gier 10/10

Featured Replies

Opublikowano

Metal Slug - peak 16 bitów lat 90, od zobaczenia tego w salonie arcade zakochałem się w tej serii jak i Neo Geo MVS. 

Heroes of Might and Magic 3 - dla mnie kult na równi z Metal Slug, gram w obie do dzisiaj i nic im nie ubyło grywalności. 

Baldur's Gate 3 - zastanawiałem się czy dać tutaj 1 czy 3 i padło jednak na 3 która rozwija ideę Fallouta 2 na wiele rozwiązań jednego questa. 

Fallout 2 - RPG mojego życia, skończyłem kilkanaście razy, czytałem biblię Fallouta czy eziny dotyczące tej serii. Brutalna, podła bez tabu - nikt dzisiaj na rynku dużych produkcji nie robi takich gier.

Gears of War - kończyłem wiele razy, niesamowite ,że jest to gra z 2006 roku. 

Age of Empires II - uwielbiam RTSy, spośród wielu które uwielbiam wybrałem ten za ogrom wszystkiego co dostajemy. 

Halo - space opera w niesamowitym wydaniu, gierka wyprzedzała swoje czasy. 

Wiedźmin 3 - uwielbiam Wiedźmina 1, po rozczarowaniu Wiedźminem 2 który był mega uproszczony względem 1 dostaliśmy powrót do korzeni w wydaniu topu AAA.

Dark Souls 3 - zastanawiałem się nad jedynką jednak to trójka mnie oczarowała najbardziej ze wszystkich odsłon łącznie z Elden Ring. 

Half Life 2 - kocham, kończyłem wiele razy i jest coś niesamowitego w tej historii, zabawą fizyką czy wykreowanym światem to zdecydowanie najmocniejsze strony tej pozycji. 

Półpunkty:

Super Mario Bros

Contra

Warhammer 40, 000 Dawn of War

• Odpowiedzi 119
  • Wyświetleń 2,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Ok ok podliczone. Oto forumkowa lista gier 10/10.   1. Wiedźmin 3 21pkt 2. Resident Evil 4 17pkt 3. MGS 3 14pkt 4. RDR 2 14pkt 5. The Last of Us 13pkt 6. Bloodborne

• messer88
    messer88

Bloodborne Elden Ring Sekiro Death Stranding Baldurs Gate 3 TLOU  Zelda BOTW  Super Mario Odyssey  Returnal  RDR2    

• Nie obchodzą mnie gry, które się na nich znalazły. Chętnie poczytam top 10 forumowiczów, ale nie mam zamiaru komuś umniejszać jego wyborów, bo to jego sprawa i jego odczucia względem gierek, które pos

Opublikowano

- Wiedźmin 3: Dziki Gon

- Tekken 3

- Bloodborne

- Front Mission 3

- Heroes of Might and Magic III

- Chrono Cross

- Star Wars KOTOR II: The Sith Lords

- Diablo 2 Lord of Destruction

- Elden Ring

- Vagrant Story

Opublikowano

Jest na świecie jeszcze jakiś tytuł z takim statusem kultowosci ograniczonym praktycznie do Polski, ewentualnie Czech i Rosji jak Hirołsy3? To się na zachód od nas nie pojawia nigdy praktycznie w żadnych topach

Opublikowano
1 minutę temu, Daffy napisał:

Jest na świecie jeszcze jakiś tytuł z takim statusem kultowosci ograniczonym praktycznie do Polski, ewentualnie Czech i Rosji jak Hirołsy3? To się na zachód od nas nie pojawia nigdy praktycznie w żadnych topach

Jest, nazywa się Gothic.

W Polsce absolutnie kultowy, poza granicami kraju raczej niszowy rpg

Opublikowano

Hirołsy 3 w top 10 10/10 u tak wielu polskich 40 i 50cio latków to nie żadna wielka historia, ale braku Gothica 2 to już się nie spodziewałem. 

Opublikowano

Spelunky HD

Volgarr the viking 

Xcx

Xc2

Resident evil 4

Ninja gaiden sigma

Wiedźmin 3

GTA SA 

The last of us

Mass effect 2

Top25 lepsze, tu trochę smutek nie zawrzeć gier które też zasługują na te dziesiątkę... No, ale coś trzeba wybrać.

Opublikowano

System Shock

System Shock 2

Duke Nukem 3D

Command & Conquer

Gobliiins

Transport Tycoon (Deluxe)

Tie Figher

Super Street Fighter 2 Turbo

Okemi

MGS3

Opublikowano

Czy z nazwą Okemi wiąże się jakaś historia i jak to działa na SD, w sensie Okami HD, chyba czas nadrobić, kiedyś odpuściłem po kilku minutach na PS3  :reggie:.

Opublikowano

Gta Vice City

Airline Tycoon Evolution

Counter Strike

Tony Hawk's Pro Skater 3

Pro Evolution Soccer 6

Wiedźmin 3

Gears of War

Burnout 3 Takedown

Worms Armageddon

Red Dead Redemption 2

Opublikowano

Heroesy to pewnie jakiś rekord, ale wiele pecetowych gier ma dość wyjątkową popularność w Polsce, bękarty Baldura typu Arcanum, Neverwinter, Icewind. Potem powiedziałbym może Dungeon Keeper oraz wszelkie Sidmeierówki typu "Zeus", "Cezar" oraz inne hisotryczne typu o II wojnie światowej, średniowieczu (te raczej wśród ludzi jeszcze starszych niż forumowicze, typu pierwsi czytelnicy CD-Action), relatywnie do świata. I sporo mniejszych.

Opublikowano
Godzinę temu, Daffy napisał:

Heroski 3 to ogólnie wschodnia Europa i Bałkany jeśli chodzi o żywą społeczność z domieszką starych dziadów z innych krajów którzy na przełomie milenium grali na PC. Swego czasu była w 1999 na podium sprzedaży gierek PCtowych. 

No i gierka zbierała dobre oceny, gamespot 9/10, ign 9/10. To jest bardzo dobra gra. Była jedną z najlepiej sprzedających się gier PCtowych w USA w czasie premiery. Gra sprzedała się w kilka miesięcy w ilości 1,5 mln egzemplarzy podczas kiedy sprzedaż 200k gier na PC zwracała koszta produkcji, dystrybucji i marketingu. 

Do tego gierka sprzedaje się do dzisiaj. Jest to najlepiej sprzedająca się gra na gogu w historii tego serwisu. Nawet słaba wersja HD na steam ma ponad 16 000 ocen podczas kiedy jedynie około 1% właścicieli gry na steam wystawia oceny.

Godzinę temu, ASX napisał:

Jest, nazywa się Gothic.

W Polsce absolutnie kultowy, poza granicami kraju raczej niszowy rpg

W Niemczech jest jeszcze popularny. 

Ogólnie w USA nie lubią typowo europejskiej stylistyki gier jak Gothic, Kingdom Come, Stalker, Mount and Blade, Mafia 1, Risen, Elex, Wiedźmin 1, Divinity, Greedfall. Nazywają te gry Eurojank i pod ten termin podchodzi też Serious Sam, DayZ czy nowsze gry jak SnowRunner, Bannerlord, Sniper: Ghost Warrior, Biomutant. Nawet sami się motają i pod ten termin podciągają gry z USA jak Twierdza czy Heroes 3 xd co nie pasuje pod definicję gry specyficznej, dobrej ale z pewnymi niedoróbkami czy brakami w budżecie. Czy czasem bardzo dobre gry ale z Europy jak np. Wiedźmin 3. 

Opublikowano
16 minut temu, Ukukuki napisał:

Heroski 3 to ogólnie wschodnia Europa i Bałkany jeśli chodzi o żywą społeczność z domieszką starych dziadów z innych krajów którzy na przełomie milenium grali na PC. Swego czasu była w 1999 na podium sprzedaży gierek PCtowych. 

No i gierka zbierała dobre oceny, gamespot 9/10, ign 9/10. To jest bardzo dobra gra. Była jedną z najlepiej sprzedających się gier PCtowych w USA w czasie premiery. Gra sprzedała się w kilka miesięcy w ilości 1,5 mln egzemplarzy podczas kiedy sprzedaż 200k gier na PC zwracała koszta produkcji, dystrybucji i marketingu. 

Do tego gierka sprzedaje się do dzisiaj. Jest to najlepiej sprzedająca się gra na gogu w historii tego serwisu. Nawet słaba wersja HD na steam ma ponad 16 000 ocen podczas kiedy jedynie około 1% właścicieli gry na steam wystawia oceny.

W Niemczech jest jeszcze popularny. 

Ogólnie w USA nie lubią typowo europejskiej stylistyki gier jak Gothic, Kingdom Come, Stalker, Mount and Blade, Mafia 1, Risen, Elex, Wiedźmin 1, Divinity, Greedfall. Nazywają te gry Eurojank i pod ten termin podchodzi też Serious Sam, DayZ czy nowsze gry jak SnowRunner, Bannerlord, Sniper: Ghost Warrior, Biomutant. Nawet sami się motają i pod ten termin podciągają gry z USA jak Twierdza czy Heroes 3 xd co nie pasuje pod definicję gry specyficznej, dobrej ale z pewnymi niedoróbkami czy brakami w budżecie. Czy czasem bardzo dobre gry ale z Europy jak np. Wiedźmin 3. 

Z Herosami jest jeszcze jedna historia -> po prostu nigdy nie wyszło nic lepszego, co by ją zastąpiło, chociażby w multi i kanapowym graniu w turowe strategie, próbowało Disciples, inne części Heroes i ostatnio próbuje Song of Conquest, ale to nie ta sama magia. 

Niesmiertelna gra, po prostu. 

Opublikowano

Nie oszukujmy się Herosi 3 to kult dlatego, że chodziły na każdym złomie. Tak samo masa przygodówek jest kultowych jak np seria Atlantis

Opublikowano
6 minut temu, GearsUp napisał:

Nie oszukujmy się Herosi 3 to kult dlatego, że chodziły na każdym złomie. Tak samo masa przygodówek jest kultowych jak np seria Atlantis

No dzisiaj nikt nie gra w Atlantis, tymczasem z Heroes 3 ludzie z połowy Eurropy robią sobie zdjęcia w ilościach masowych xD

P.S. Polecam kultowy kanał na Facebooku https://facebook.com/groups/heroes3eng/ :)

Opublikowano

Nie, Herosi 3 to kult u nas bo po prostu ludzie się świetnie bawili i wracają do tych gier do dziś (tak jak ja do MGS czy Contry). Nie ma to nic wspólnego z tym, że ktoś nie miał hajsu na mocniejszy sprzęt żeby grać w... no własnie w co? Co było lepszego w tym gatunku w tamtym czasie?

Opublikowano
1 minutę temu, pawelgr5 napisał:

Nie ma to nic wspólnego z tym, że ktoś nie miał hajsu na mocniejszy sprzęt

Na pewno pomogło to a nie zaszkodziło. :)

Opublikowano

Final Fantasy Tactics
Final Fantasy 7
Tekken 5
Metal Gear Solid 3
Dragon's Crown
Motorstorm: Pacific Rift
Resident Evil 1 Remake
Nier: Automata
Ratchet & Clank: A Crack in Time
SSX3

Pół punktu dla:
Silent Hill 2
Resident Evil 4
Bloodborne

Opublikowano

image.thumb.jpeg.36bcc535f27a4f74ca2192b910a7bab8.jpeg

Pierwszym czynnikiem, który przyciągnął polskich graczy do Heroes of Might and Magic III, był fakt, że gra miała stosunkowo niskie wymagania sprzętowe już od samego początku. W tamtych czasach wiele osób w Polsce posiadało komputery z niższej półki, które nie były w stanie uruchomić najnowszych, bardziej wymagających gier. Dlatego też, kiedy Heroes of Might and Magic III zostało wydane, było to ogromne udogodnienie dla polskich graczy, którzy mogli cieszyć się tą grą na swoich komputerach.

Jak widać nie tylko moja opinia :)

Edytowane przez GearsUp

Opublikowano

To jak z muzyką, dziwnym trafem prawie zawsze najlepsza muzyka w historii świata to akurat ta co była popularna gdy osoba to mówiąca miała kilkanaście lat, a cała reszta to chłam i nie może się równać.

Opublikowano

Gran Turismo (1)

Gran Turismo 4

Final Fantasy X

The Last of Us

Uncharted 2

GTA Vice City 

GTA San Andreas

Little Big Planet

Devil May Cry 

Guitar Hero 2

Opublikowano

Wing Commander IV

GTA Vice City

MGS 3: Snake Eater 

Final Fantasy VII

Batman: Arkham Asylum

Pro Evolution Soccer 3

Mafia: The City of Lost Heaven

Persona 4: Golden

James Bond 007: Everything or Nothing

Resident Evil 2 Remake

Edytowane przez [InSaNe]

Opublikowano

Chyba za głupi jestem, by pojąć, o co chodziło Homelanderowi z tym plusowaniem i minusowaniem innych, więc potraktuję ten temat, jako mocne zawężenie mojego Top 25.
W sumie to nawet spoko, bo nie wszystkim stamtąd dałbym 10/10, a te tutaj to dla mnie perełki bez żadnej skazy i chyba jedyne gierki, którym bez oporów wystawiłbym "dyszkę".

Wiedźmin 3
Red Dead Redemption
Red Dead Redemption 2
The Last of Us
Burnout 3 Takedown
Dead Space
Dead Space (2023)
BioShock
Metal Gear Solid 3 Snake Eater
Uncharted 2

Opublikowano
4 minuty temu, Wredny napisał: