Opublikowano czwartek o 08:132 dni może tak być, kto wie, może słabsza kondycja Sony i Xboxa doprowadzi do tego że przejdą oni do Nintendo, ale równie dobrze mogą odejść gdzieś indziej na przykład w kierunku stale rosnącego rynku PC, lub zostać tam gdzie mają swoje biblioteki gier. Ciężko wyrokować.Ale to nie jest tak że istnieją tylko 3 konsole i poza nimi jest pustka. Rynek jest złożony, A ostatnie badania wskazują że napływ młodych graczy w kierunku konsol będzie coraz mniejszy, a domyślnymi sprzętami do grania stają się lub już są dla nich telefon i/lub PC. Ja myślę że Switch 2 na pewno się dobrze sprzeda, nie ma mowy o powtórce z WiiU, ale wyniku Switcha 1 na pewno nie przeskoczy.
Opublikowano czwartek o 08:152 dni 3DS nie był porażką tylko postawił na granie z poczuciem przestrzeni gdzie większość osób wolała grać bez tego. Dlatego nawet powstały różne wersje konsoli bez tego bajeru. I miał zdecydowanie słabszą bibliotekę w porównaniu do DSa. Dla mnie to był zawód ale nie taki duży jak vita po genialnym PSP. Moja szklana kula:Switch 2 spokojnie przebije 100 mln ale nie ma szans żeby zbliżyć się do Switcha 1. Nie będzie też na rynku 8 lat jak poprzednik, dużo szybciej znudzi się publice. Jednak kolejna ich konsola to też będzie hybryda.Nintendo jest małą firmą w porównaniu do EA, Ubisoftu, przeżyją sporo zwłaszcza ,że mają ogromne rezerwy finansowe. Spokojnie mogą przeżyć dwie porażki porównywalne do WiiU i pójść w multiplatformy.
Opublikowano czwartek o 08:202 dni 3 minuty temu, Ukukuki napisał(a):3DS nie był porażką tylko postawił na granie z poczuciem przestrzeni gdzie większość osób wolała grać bez tego. Dlatego nawet powstały różne wersje konsoli bez tego bajeru. I miał zdecydowanie słabszą bibliotekę w porównaniu do DSa. Dla mnie to był zawód ale nie taki duży jak vita po genialnym PSP.Moja szklana kula:Switch 2 spokojnie przebije 100 mln ale nie ma szans żeby zbliżyć się do Switcha 1. Nie będzie też na rynku 8 lat jak poprzednik, dużo szybciej znudzi się publice. Jednak kolejna ich konsola to też będzie hybryda.Nintendo jest małą firmą w porównaniu do EA, Ubisoftu, przeżyją sporo zwłaszcza ,że mają ogromne rezerwy finansowe.Spokojnie mogą przeżyć dwie porażki porównywalne do WiiU i pójść w multiplatformy.Szczerze to chciałbym, żeby powstał S3 wstecznie kompatybilny z grami z S1 i S2. Do mnie ta hybrydowa formuła trafiła idealnie, nawet pomimo pewnych kompromisów, nie tyko jeśli chodzi o grafikę. Jak to się mówi coś za coś.
Opublikowano czwartek o 08:252 dni Trzeba też spojrzeć ile Nintendo zarabia na swoich grach, top 24 S1 to tylko gry od nich i w sumie mają z 500mln sprzedaży, jakoś 2x więcej niż top 25 na PS4 (gdzie duża część to multiplatformy). Nawet jeśli sprzedaż to będzie tylko 50% S1 (w co wątpię) a co za tym idzie sprzedaż gier też spadnie o 50% to nadal będą ładnie zarabiali.
Opublikowano czwartek o 08:352 dni Btw na online dali podwyżke czy jeszcze nie? Pamiętam ktoś wklejał po prezentacji że niby jo, ale tyle rzeczy wtedy latało że już nie wiem czy to był pewniaczek
Opublikowano czwartek o 08:432 dni Gry podrożały to i abonament podniosą, do tego mają mały argument w postaci GC. Mnie bardziej zastanawia, czy jeszcze jakaś konsola do NSO wleci, kiedy i która?edit: przy okazji WW HD na S1, na którym nie będzie GC nie jest jeszcze przekreślone, wierzę! Edytowane czwartek o 08:452 dni przez zdrowywariat
Opublikowano czwartek o 09:402 dni Bankowo podniosą cenę ale milczą, do tego poszła zła opinia w świat odnośnie podwyżek gier więc może łaskawie wstrzymają się z tym na jakiś czas
Opublikowano czwartek o 12:572 dni 18 hours ago, devilbot said:Stąd moja rada - polecam zostawić sobie switcha 1.A chcialem sprzedac S1 zeby miec wiecej kasy na S2
Opublikowano czwartek o 13:102 dni Zwiastowanie czarnych chmur nad sprzedażą Switcha 2 - w rzeczywistości, w której konsola konkurencji, z grami za 70 dolarów, z ekskluzywnymi grami które po roku lądują na PC, która sprzedaje się wyśmienicie - zdecydowanie jest pewnego rodzaju heroizmem.Switch 2 będzie wielkim sukcesem, no chyba że - idąc za żelaznymi argumentami z tego forum - pogrzebią ją te słynne gry za 400 zł (zapowiedzieli już jakieś?) oraz konkurencja w postaci steam decka i anbernica (stuknęło im już łącznie z 5 milionów?) Edytowane czwartek o 13:102 dni przez tlas
Opublikowano czwartek o 13:132 dni Oby się lepiej sprawdziło niż to z innego tematu 6 godzin temu, tlas napisał(a):Ładnie przespane preordery, wszędzie dostępne tylko nie w PB.3 godziny temu, Sebas napisał(a):Mowa o tymPo ile będą Zeldy u Ciebie?
Opublikowano czwartek o 13:492 dni Ale ze jebane skąpe Nintendo nie daje dlc do botw to kurwa kwik mocny
Opublikowano czwartek o 13:562 dni 3 minuty temu, XM. napisał(a):Ale ze jebane skąpe Nintendo nie daje dlc do botw to kurwa kwik mocnyBOTW otrzymało DLC, więc nie widzę sensu, żeby jeszcze cokolwiek do BOTW dodawać, skoro pewnie już od dłuższego czasu dłubią nad nową Zeldą.I sądzę, że trzeci raz ta sama zabawa fizyką nie przejdzie, ale wierzę, że znowu czymś zaskoczą związanym z fizyką… zniszczalne środowisko tym razem? :)
Opublikowano czwartek o 13:572 dni Teraz, zdrowywariat napisał(a):BOTW otrzymało DLC, więc nie widzę sensu, żeby jeszcze cokolwiek do BOTW dodawać, skoro pewnie już od dłuższego czasu dłubią nad nową Zeldą.I sądzę, że trzeci raz ta sama zabawa fizyką nie przejdzie, ale wierzę, że znowu czymś zaskoczą związanym z fizyką… zniszczalne środowisko tym razem? :)Ale nie ma dlc że switch, o czym ty piszesz? Musisz kupić, a w pudle za 3 bomby kupujesz golasa.
Opublikowano czwartek o 14:392 dni 37 minut temu, XM. napisał(a):Ale nie ma dlc że switch, o czym ty piszesz? Musisz kupić, a w pudle za 3 bomby kupujesz golasa.A sorry, źle zrozumiałem, myślałem, że chciałeś coś ekstra, bo niektóre gry mają dostać nie tylko update graficzny. W takim razie kolejny głupi ruch ze strony Nintendo, tak jak to płatne demo, co te corpo czasem odwalają to ja nie wiem, byle się jak najwięcej nachapać.Swoją drogą po DKB i trochę MP4B z tą dłonią widać, że chyba Ninny znów coś poeksperymentuje z fizyką, co mi pasuje :)
Opublikowano czwartek o 16:252 dni 2 godziny temu, XM. napisał(a):Ale ze jebane skąpe Nintendo nie daje dlc do botw to kurwa kwik mocnyChodzi o jakieś nowe DLC? Bo z tego co czytałem wszystkie dotychczasowe dodatki razem z tymi pod S2 mają być na karcie. To samo dotyczy innych gier od Nintendo. Mają to być kompletne wydania, wszystko będzie na karcie, a w pudełku nie będzie żadnych kodów.
Opublikowano czwartek o 16:502 dni To akurat jest podane przez Nintendo. DLC to... no, downloadable content, z definicji nie ma tego na karcie. Niektóre gry z czasem mają "edycję kompletną z DLC", z ustaloną przez wydawcę do woli ceną, ale ta gra jak na razie takiej nie ma.Gdyby dawali DLC za 20 euro w ramach upgrade'u za 10 euro, to właściwie byłaby obniżka ceny i jeszcze bonus. Jasne, jak im będzie zależeć na puszczeniu niechodliwego towaru, to mogą tak zobić, i może tak zrobią kiedyś... Ale na razie jak widać raczej nie widzą się w tej sytuacji.
Opublikowano czwartek o 17:082 dni 3 godziny temu, tlas napisał(a):Zwiastowanie czarnych chmur nad sprzedażą Switcha 2 - w rzeczywistości, w której konsola konkurencji, z grami za 70 dolarów, z ekskluzywnymi grami które po roku lądują na PC, która sprzedaje się wyśmienicie - zdecydowanie jest pewnego rodzaju heroizmem.Switch 2 będzie wielkim sukcesem, no chyba że - idąc za żelaznymi argumentami z tego forum - pogrzebią ją te słynne gry za 400 zł (zapowiedzieli już jakieś?) oraz konkurencja w postaci steam decka i anbernica (stuknęło im już łącznie z 5 milionów?)Dokładnie, trudno jest nie prychnąć na te hity jakie tu latają. Zwłaszcza jak się pamięta, ile już razy tu na forum Nintendo upadało.To przytaczanie 3DS-a jako jakiejś porażki to akurat świetny przykład teraz... na to, jak odklejeni są forumowi eksperci. Ależ było wtedy grzebanie Nintendo, że pora zamknąć firmę, pewnie lada dzień skończą z konsolami i zajmą się samym wydawaniem gier jak Sega, bo panie, 3DS to taki trup, kto to kupi, taka wysoka cena za sprzęt o mocy ziemniaka - na 100% zostanie zmiażdżony przez potężną Vitę, która ma wszystko, klateczki, piksele, digital foundry, fps, bla bla. Mrówka przy tytanie, to był jednogłos tutaj na forumie, że tym razem to już na pewno potężne Sony ze swoim mocnym sprzętem nie zostawi przecenionemu Nintendo cienia szansy na przetrwanie na rynku.XDFaktty? Liczby? 3DS był takim sukcesem w porównaniu do Vity, że Sony ani żadna firma nie wypuściła już więcej nigdy konsoli przenośnej. Wiele gier na 3D-a sprzedało się w większej liczbie sztuk, niż cała Vita (w tym dwie już w pierwszym roku, Mario Kart i Mario Land). Największy hit na potężną Vitę, Uncharted, pewnie ledwo by się załapał na 40. miejsce na liście 3DS-a. Nooo, nie ma co, Nintendo się zesrało mocno z tym 3DS-em, jak tylko pojawiła się sensowna konkurencja, to puścili w gacie i tyle ich było widać, eksperci mieli rację.Czy ci forumowi eksperci wyciągnęli jakieś wnioski? Nie, tyle lat dalej walą te "rynkowe analizy" takim tonem.Teraz też coś słyszymy o jakimś "kompletnie innym obecnie rynku urządzeń przenośnych", "mocnej konkurencji" lol. Tą potężną, kompletnie zmieniającą rynek zabójczą konkurencją ma być, jak rozumiem, pecet Gabe'a, którego przez ponad 3 lata zeszło jeszcze wielokrotnie mniej sztuk, niż całej Vity lol. No ale Nintendo, kurva, podnieśli cenę gier fizycznych, jak mogą nie paść od tego! Na pecetach są gry fizyczne takie tanie z kolei.... Ciekawe swoją drogą, czy zmieniający kompletnie rynek konsol Deck kiedyś dobije do takiej liczby sprzedanych sprzętów, jaką Switch 2 będzie miał po jednym dniu od premiery.Nie wiem, co oni mają z takich analiz "di ekonomist". Nie można napisać normalnie "produkt nie dla mnie, nie kupuję" raz jak człowiek i tyle, normalna rzecz, tylko ciągle te analiz, jak to Nintendo padnie lada dzień. Od ponad 20 lat na forum, chyba non stop czytam takie teksty każdego roku, a tak naprawdę, Nintendo śpi na gotówce i jest dosłownie jedną z najdalszych od upadku firm na świecie. Czy ktoś musi grać na ich konsoli? Nie, można nie chcieć, nie robić tego i pójść spać i tyle, nie musi to nijak świadczyć o całym świecie.
Opublikowano czwartek o 17:082 dni 3 godziny temu, XM. napisał(a):Ale ze jebane skąpe Nintendo nie daje dlc do botw to kurwa kwik mocnySpore te ramki :/ Oled pewnie będzie miał 8,5 cala.