Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2 - temat główny

Featured Replies

Opublikowano

Generalnie wszystko co napisałeś jest prawda, ale jedyny problem jest taki że te kraje rozwijające się + Chiny najprawdopobniej nigdy nie zaadoptują konsol w podobnym stanie jak USA i Japonia. Dominacja PC będzie się tam tylko umacniać.

Natomiast rynek PC nawet w krajach typowo konsolowych jak właśnie Japonia i USA już teraz dynamicznie rosnie.

I w tej chwili nie jest to jeszcze żadne zagrożenie dla konsol, Switchowi 2 i innym konsolom nic nie grozi. Konsole to w tej chwili stabilny, dojrzały rynek.

Ale gdy ta tendencja będzie się utrzymywać z rosnącym rynkiem PC i stagnacją na konsolach. A jednocześnie będą ukazywać się kolejne pecetowe urządzenia coraz bardziej przypominające swoją prostotą konsole. To konsole ze swoim podejściem, czyli płaceniem za podstawowe funkcje społecznościowe, granie online, wsteczną kompatybilność, zapisy w chmurze, czy patche do starszych gierek będą przy nich wyglądać coraz bardziej anachronicznie.

W zasadzie już tak wyglądają, więc nie ma co się dziwić, że gdy Nintendo wymyśla że przycisk na Switchu 2 będzie na abonament, czy ulepszenie Zeldy do 60 fpsow będzie kosztować 10 dolców, to pojawiają się tu głosy krytyki ze strony użytkowników PC gdzie tego typu rzeczy są za darmo.

• Odpowiedzi 3,4 tys.
  • Wyświetleń 134,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Akurat jest obiektywnie niewyobrażalnie łatwo znaleźć drugą grupę, która płaci więcej, niż kiedyś, bo dosłownie wszystko kosztuje więcej, niż kiedyś lol.     Musicie mi kiedyś serio wyt

• Nowobogackim Polakom nie przeszkadzają gierki za $90, a na discordzie i reddicie ludzie z bogatszych krajów narzekają, że nie dadzą tyle za gierke dla dzieci. Po premierze Astro Bota mase wpisów widzi

• Nie wiem czy nintendo zaryzykuje prezentacje po wczorajszej analizie Krycha. Imo cały projekt poszedł do kosza i na nowy kombajn big n przyjdzie nam jeszcze sporo poczekać

Opublikowano

Co prawda wole juz placic za granie online bedac w ten sposob na platformie, gdzie cheaty nie sa takim problemem jak na PC (i dostajac tez gry w ramach abonamentu), ale fakt, ze placenie za patcha ulepszajacego grafike w Zeldzie to zdzierstwo. A tym bardziej, ze to ulepszenie Zeldy dla Switcha 2 to pewnie bylby poziom medium na PC.

Opublikowano

Pewnie już wiecie, a jak nie to przypomnę.

Bundle z MKW jest limitowane i tymczasowe:

Screenshot_2025-04-12-00-20-53-360_com.android.chrome_1.jpg

Opublikowano

Przenośnie deck mocniejszy, stacjonarnie Switch2 górą. Kolejny raz wychodzi jaki cud wydarzył się z sprzętem Valve jeśli chodzi o jego wydajność przy niskim poborze energii

Opublikowano

Cud to się wydarzył z architekturą x86 przez ostatnie lata, od ledwo pierdzących atomów intela do super apu AMD które ładnie potrafią pracować przy 10W przenośnie.

Opublikowano
9 godzin temu, Lukas_AT napisał(a):

placenie za patcha ulepszajacego grafike w Zeldzie to zdzierstwo

w przypadku Zeldy nie dostajesz gołego patcha res/fps, jeszcze dochodzi Zelda notes appka na tel z mapami koroków itd

w końcu Nintendo odgapiło coś od Sony xd

reminder-that-most-nintendo-switch-2-editions-of-games-are-v0-w1jgjpx3qbte1.png

Edytowane przez nero2082

Opublikowano
13 godzin temu, ASX napisał(a):

Ale gdy ta tendencja będzie się utrzymywać z rosnącym rynkiem PC i stagnacją na konsolach. A jednocześnie będą ukazywać się kolejne pecetowe urządzenia coraz bardziej przypominające swoją prostotą konsole. To konsole ze swoim podejściem, czyli płaceniem za podstawowe funkcje społecznościowe, granie online, wsteczną kompatybilność, zapisy w chmurze, czy patche do starszych gierek będą przy nich wyglądać coraz bardziej anachronicznie.

W zasadzie już tak wyglądają, więc nie ma co się dziwić, że gdy Nintendo wymyśla że przycisk na Switchu 2 będzie na abonament, czy ulepszenie Zeldy do 60 fpsow będzie kosztować 10 dolców, to pojawiają się tu głosy krytyki ze strony użytkowników PC gdzie tego typu rzeczy są za darmo.

No super, ale wy o tym tak mówicie wiecznie, jakby to miało coś zmieniać na świecie lol.

Jeśli "za wysoka cena" faktycznie zagrozi w czymś Switchowi, to... ją obniżą. Obniżenie ceny trwa 5 sekund. (No dobra, nie, całe zespoły finansowe muszą wypełnić masę wniosków tabelek, ale trwa bardzo krótko). Co wy się wiecznie tak "martwicie", że dekady dominacji na rynku handheldów padną, bo jednego dnia nagle świat się kapnie, że płatny online jest be, i jutro już nie będzie co zbierać. Mówicie o tym wiecznie jak o wojnie atomowej. A nie czymś, na co firma może zareagować w najbardziej oczywisty i tradycyjny sposób. JEŚLI cokolwiek z tego się faktycznie wydarzy, bo na razie gadamy o dosłownie najpopularniejszej konsoli wszech czasów lol, tak gracze odrzucają ich ceny. A tu ciągle wchodzę i te zmartwienia troskliwe, że jak oni z tego problemu wyjdą, jak oni sobie poradzą z tym kryzysem lol.

A ja, jako dziecko wczesnych lat 90., jestem teraz w średnim wieku i mogę powiedzieć, że dosłownie całe życie spędzam na czytaniu (przed internetem - w formie listów do redakcji magazynów hehe), że lada dzień pecety zamordują konsole, bo panie, te konsole to kompletnie nic nie dają, mało herców, mało klateczek, cena za wysoka, kto by tego guana tykał, przecież pecet wszystko lepiej robi i taniej.

Kiedyś tam zemrę, może i mając 70 lat, i ostatnia rzecz jaką będę czytał na forumie, to że już jutro na pewno Nintendo padnie, bo pecety to taki super deal, nie ma droższych wersji fizycznych i wszystkie gry sam Gabe bez pobierania pensji patchuje na nowsze sprzęty bo tak ukochał lud swój.

I kto wie - może dzień po mojej śmierci tak właśnie się stanie, kurde, na 100% nie mogę tego niestety nigdy sprawdzić.

Opublikowano

Jest jeszcze kwestia tego że rynek PCtowy bardziej rośnie kosztem dużych konsol (w szczególności Xboxa) a nie Switcha. Nadal jak ktoś będzie chciał zagrać w gry Nintendo to nie ma wyboru, musi zainwestować w S2. Ciekawsza jest kwestia multiplatform, jeśli CoDy, Fify, Apexy, Fortnite itd. będą śmigały wystarczająco dobrze na S2 to czy ta konsola stanie się głównym sprzętem dla casuali czy dodatkiem do PS5/XSX/PC.

Opublikowano

Nikt nie mówi że to się nagle stanie, sprytnie zresztą pominąłeś moją wypowiedź w której pisałem wyraźnie chwile przed fragmentem który zacytowałeś, że konsole to stabilny i dojrzały rynek, a Switchowi 2 nic nie grozi ze strony PC. I tak też pozostanie.

Nie jest też tak że PC od wczesnych lat 90 miał tylko świetlaną przyszłość, prawie każdy doskonale pamięta te lata 90-te i początek 2000 jak Pecety były zżerane przez piractwo, kolejni wydawcy albo olewali PCty lub uciekali ze swoimi grami na konsole i to właśnie przed konsolami rysowano wtedy świetlaną przyszłość. Trochę się od czasu pozmieniało i chyba każdy to dostrzega.

No i przede wszystkim, krytyka Nintendo, cen i ich praktyk biznesowych nie jest niczym złym, można a nawet powinno się to robić, tym bardziej jeśli tak dobrze radzą sobie finansowo, a na rynku są też przykłady mniej chciwych praktyk

Kto wie może ta krytyka doprowadzi do zmiany podejścia, obniżenia cen, zrezygnowania z przynajmniej niektórych opłat, albo dorzucenia DLC do 8 letnich gier sprzedawanych za 350 zł. Tego nie wiem, ale jestem pewny że na pewno nic się nie zmieni jeśli sami gracze będą tłumaczyć Nintendo za tego typu podejście do swoich klientów.

Opublikowano
17 godzin temu, Daffy napisał(a):

Screenshot_2025-04-11-17-00-47-03_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Największa lipa że znowu ten sam problem z luzami mocowań joyconów .

Opublikowano

Obawiałem się właśnie jakości grafiki na wyświetlaczu. Wniosek jest prosty: czekam na model oledowy. Gram na TV oled, mam Switch oled, więc nie będę dawał kroku wstecz.

Opublikowano

Trudno się cofnąć o krok w przód lapka

Opublikowano
32 minuty temu, Daddy napisał(a):

Największa lipa że znowu ten sam problem z luzami mocowań joyconów .

Glowny powod dlaczego nie kupie S2 w dzien premiery. Czekam na rzetelne recenzje sprzetu ale takie po kilku miesiacach hardkorowego szarpania.

Ile sie nawk*rwialem i ile sie nadal wk*rwiam na te pady to moje.

Jesli beda problemy czekam na wersje Lite, nie ma opcji innej

Opublikowano
19 minut temu, Nemesis napisał(a):

czekam na model oledowy.

jedni grają, drudzy czekają, do zobaczenia w 2028

trochę nowych hands on wysypało z LA/Londynu/Melbourne :

Opublikowano
Godzinę temu, ogqozo napisał(a):

No super, ale wy o tym tak mówicie wiecznie, jakby to miało coś zmieniać na świecie lol.

Jeśli "za wysoka cena" faktycznie zagrozi w czymś Switchowi, to... ją obniżą. Obniżenie ceny trwa 5 sekund. (No dobra, nie, całe zespoły finansowe muszą wypełnić masę wniosków tabelek, ale trwa bardzo krótko). Co wy się wiecznie tak "martwicie", że dekady dominacji na rynku handheldów padną, bo jednego dnia nagle świat się kapnie, że płatny online jest be, i jutro już nie będzie co zbierać. Mówicie o tym wiecznie jak o wojnie atomowej. A nie czymś, na co firma może zareagować w najbardziej oczywisty i tradycyjny sposób. JEŚLI cokolwiek z tego się faktycznie wydarzy, bo na razie gadamy o dosłownie najpopularniejszej konsoli wszech czasów lol, tak gracze odrzucają ich ceny. A tu ciągle wchodzę i te zmartwienia troskliwe, że jak oni z tego problemu wyjdą, jak oni sobie poradzą z tym kryzysem lol.

A ja, jako dziecko wczesnych lat 90., jestem teraz w średnim wieku i mogę powiedzieć, że dosłownie całe życie spędzam na czytaniu (przed internetem - w formie listów do redakcji magazynów hehe), że lada dzień pecety zamordują konsole, bo panie, te konsole to kompletnie nic nie dają, mało herców, mało klateczek, cena za wysoka, kto by tego guana tykał, przecież pecet wszystko lepiej robi i taniej.

Kiedyś tam zemrę, może i mając 70 lat, i ostatnia rzecz jaką będę czytał na forumie, to że już jutro na pewno Nintendo padnie, bo pecety to taki super deal, nie ma droższych wersji fizycznych i wszystkie gry sam Gabe bez pobierania pensji patchuje na nowsze sprzęty bo tak ukochał lud swój.

I kto wie - może dzień po mojej śmierci tak właśnie się stanie, kurde, na 100% nie mogę tego niestety nigdy sprawdzić.

Ale Asx napisał ogólnie rynek konsol vs PC.

Jak wspominasz o swoich latach 90, to cena konsoli mimo wysokiej i tak była niższa od PC.

PC wtedy to była gonitwa i nie wiem czy po roku ten PC miał sens, bo tam chyba co kwartał coś wychodziło, ten wyścig był PRZEokrutny. Przy dzisiejszej jako tako stabilizacji, cenach konsol (Ps5 pro+ naped) + że gry wychodzą na PC, to ten rynek faktycznie zaczyna wiać nieumytym. PC miał stagnację, odbiją się dłuższego czasu.

N stawia na stare klimaty, swoje exy i ok, są inni na tym rynku- chwała im za to.

Gdzie jest różnica? W 98/99 jak widziałem w pobliskim salonie jak grają w Zelde, to w 2025 dalej pogram w Zelde tylko na ich konsoli (nie bierzemy pod uwagę romów)

Grając w Tekkena 3 na PSX nie sądziłem że kiedyś normalnie KUPIE sobie Tekkena w wersji na PC papa

I wspomina też że ten rosnący rynek nie zabije od razu konsol. Pudelka też jutro nie znikną. W momencie kiedy gry z konsol trafiają na PC, to kreska już cieniutka. Jak wyjdą konsole w klimacie PC w ładnej obudowie, do tego Steam, to już wiadomo jaki będzie finał.

EDIT

Te luzy martwią, ALE biorę poprawkę że te konsole maca milion osób- wszyscy chcą sprawdzić, macają, szarpią, próbują wyrwać i spr jak się trzyma. Lenovo GO nie ma podobno problemów.

Opublikowano

Ja rynek pecetowy pamiętałem jako miejsce totalnie nieprzyjazne, wrogie wręcz, z przymusem ciągłej aktualizacji sprzętu. Gdzie topowa konfiguracja po dwóch latach była nic nie wartym śmieciem. Teraz jest zupełnie inaczej. Głupi kilkuletni handheld, który w premierę topem nie był, pozwala na odpalanie prawie wszystkich najnowszych gier w zadowalającej jakości. Software też przeszedł ogromne zmiany. Konsole nie zostaną w żadnej mierze wyparte, bo jednak są i nadal będą urządzeniami nieskończenie bardziej user-friendly, ale teraz pecet jest alternatywą nawet dla średnio zaangażowanych graczy. A nie tylko dla totalnych świrów jak lata temu, stąd i rynek graczy pecetowych rośnie. Następnym krokiem wydaje się stacjonarny komp od Steama na podobieństwo Decka

Opublikowano
17 minut temu, iluck85 napisał(a):

Ale Asx napisał ogólnie rynek konsol vs PC.

Jak wspominasz o swoich latach 90, to cena konsoli mimo wysokiej i tak była niższa od PC.

PC wtedy to była gonitwa i nie wiem czy po roku ten PC miał sens, bo tam chyba co kwartał coś wychodziło, ten wyścig był PRZEokrutny. Przy dzisiejszej jako tako stabilizacji, cenach konsol (Ps5 pro+ naped) + że gry wychodzą na PC, to ten rynek faktycznie zaczyna wiać nieumytym. PC miał stagnację, odbiją się dłuższego czasu.

N stawia na stare klimaty, swoje exy i ok, są inni na tym rynku- chwała im za to.

Gdzie jest różnica? W 98/99 jak widziałem w pobliskim salonie jak grają w Zelde, to w 2025 dalej pogram w Zelde tylko na ich konsoli (nie bierzemy pod uwagę romów)

Grając w Tekkena 3 na PSX nie sądziłem że kiedyś normalnie KUPIE sobie Tekkena w wersji na PC papa

I wspomina też że ten rosnący rynek nie zabije od razu konsol. Pudelka też jutro nie znikną. W momencie kiedy gry z konsol trafiają na PC, to kreska już cieniutka. Jak wyjdą konsole w klimacie PC w ładnej obudowie, do tego Steam, to już wiadomo jaki będzie finał.

EDIT

Te luzy martwią, ALE biorę poprawkę że te konsole maca milion osób- wszyscy chcą sprawdzić, macają, szarpią, próbują wyrwać i spr jak się trzyma. Lenovo GO nie ma podobno problemów.

Nom, nie ma

IMG_7562.png

Edytowane przez tlas

Opublikowano
1 minutę temu, tlas napisał(a):

Nom, nie ma

Na forum nikt kto ma nie narzeka.

Pytanie jak było użytkowane. Inżynierem nie trzeba być, bo logiczne że ruchome elementy będą miały jakiś ruch między sobą. Nawet jak coś nowe i sztywno siedzi, to po pewnym czasie złapie luz- no nie ma bata na to. Pyt czy to lekko wyczuwalny luz czy taki że zacznie odpadać. Stare JC miały blokadę, tu też taka jest. To nam nie grozi. A jaki luz będzie to się okaże po czasie.

Opublikowano
4 godziny temu, nero2082 napisał(a):

w przypadku Zeldy nie dostajesz gołego patcha res/fps, jeszcze dochodzi Zelda notes appka na tel z mapami koroków itd

w końcu Nintendo odgapiło coś od Sony xd

reminder-that-most-nintendo-switch-2-editions-of-games-are-v0-w1jgjpx3qbte1.png

Gdzies sie natknalem na info, ze Zelda Notes umozliwia jeszcze przenoszenie przedmiotow miedzy Zeldami.

Edytowane przez bebbop

Opublikowano

To chyba jakiś Polak w 0:28, nie?

Opublikowano

Pisarski. Archon kogucik też był

Opublikowano
5 godzin temu, Ken Adams napisał(a):

Glowny powod dlaczego nie kupie S2 w dzien premiery. Czekam na rzetelne recenzje sprzetu ale takie po kilku miesiacach hardkorowego szarpania.

Ile sie nawk*rwialem i ile sie nadal wk*rwiam na te pady to moje.

Jesli beda problemy czekam na wersje Lite, nie ma opcji innej

U mnie w switchu w pierwszym tygodniu zrobił się luz i joycon zaczął latać i trzeszczeć, co odebrało chęć grania.

Chętnie bym dał kasę Nintendo za małe stacjonarne pudełko pod TV z pro controllerem za mniejsze pieniądze niż hybrydowa wersja.

Opublikowano

The Games We Didn’t Play at the Nintendo Switch 2 Experience Event – But Still Impressed Us! We didn’t get the chance to play every game at the Nintendo Switch 2 NYC event, but we saw six standout titles in action that left a big impression. In this video, we’ll share our first impressions of Street Fighter 6, Yakuza 0 Director’s Cut, Civilization VII, Split Fiction, Kirby and the Forgotten Land (Switch 2 Edition), and Mario Party Jamboree TV Switch 2 Edition. Find out how these games perform on the Nintendo Switch 2!