easye 3 409 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu mnie interesuje czy do koszyka w sklepie można dodać więcej gier niż jedą! Cytuj
ogqozo 6 599 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Pomijając wszystkie inne bzdury, to od dawna było akurat to jedno wiadomo, że Nintendo zwleka z premierą nowej konsoli głównie dlatego, by przygotować launch. W dzisiejszych czasach niesamowicie trudno będzie zapewnić podaż, co jest mocnym hamulcowym w porównaniu do niektórych sprzętów. To nie jest jakiś pecet-cegłóweczka, że sprzedadzą milion sztuk na rok podjaranym forumowiczom nazywającym to konkurencją Switcha i otrąbią im oni zdemolowanie konkurencji. Tu na początku popyt na pewno będzie na wiele, wiele milionów. Switch na 8 lat naprawdę długo miał problemy z dostępnością w sklepach, niewiele lepiej było z PlayStation 5. Konsolę sobie można zrobić, ale ją dostarczyć sensownej liczbie graczy to jeszcze inna sprawa. Wiadomo, że dostępność i koszty niektórych komponentów to już od lat bywa masakra. Drugim powodem jest przygotowywanie gier. Co prawda Nintendo zbierało się do tego, ale nie tak znowu strasznie długo, ledwie w 2023 roku nadal wypuszczało np. wypełnionego pomysłami Mario Wonder czy ogromną, genialną, wybitną i przełomową Zeldę Tears of the Kingdom. W dzisiejszych czasach gry robi się latami, a szefowie Nintendo sami w wywiadach mówią o trudnościach związanych z rosnącymi kosztami produkcji gier, więc wieści o opóźnieniach w przygotowywaniu gier na nową konsolę nie były specjalnie dziwne. Ewentualna inowacyjność samej konsoli czy nie, jej fakt bycia tylko Switchem Pro czy czymś innym, akurat z tym zwlekaniem na ogłoszenie konsoli nie miał nigdy nic wspólnego. To akurat faktycznie mówili insiderzy, że chodzi po prostu o przygotowanie dobrego startu, z dostępnością konsol i gier. Natomiast co do samej konsoli nie było nigdy nic powiedziane, aczkolwiek niektórzy developerzy wspominali o tworzeniu ulepszonych wersji swoich gier wykorzystujących nowe funkcje, co jednak w dzisiejszych czasach równie dobrze może oznaczać po prostu więcej klatek na sekundę. Niestety, rzeczywistość jest jak zwykle odwrotna od tego co mają w głowie forumiarze i Nintendo nie grozi absolutnie żadna porażka ani nic, co się do niej zbliża. W czasach Switcha zgarnęli niesamowitą kasę, sprzedając niesamowite ilości gier za wysoką cenę, przy niskich jak na dzisiejsze czasy kosztach ich produkcji. Mają zero długu i gromadzą co roku ogromne rezerwy. Podejmując mało ryzyka, zgarniają wielkie zyski, i mają w pewnym sensie monopol w swojej dziedzinie, bo jakkolwiek mnóstwo osób na świecie gra na pececie, to nikt normalny nie uważa że jest on akurat konkurencją Switcha. Sytuacja niestety jest biznesowo wręcz perfekcyjna, rekord świata. Po prostu trzeba przyznać, że biznesowo mają wręcz obowiązek nic w tym momencie nie zmieniać. Dla klientów można to opisać jako mało korzystną sytuację, jako że firma nie ma specjalnego powodu ich niczym przekonywać. Chłodno mówiąc, interesu w robieniu jakiegoś przełomu to Nintendo ma teraz mniej więcej tyle, co Gabe w robieniu Half-Life'a 3, kiedy już niemal dosłownie każda gra na świecie, także od Sony i Microsoftu, wychodzi na jego platformie i 30% spływa gdy sobie śpi. Nintendo oczywiście tak nie ma - musi robić gry. I są doskonale świadomi, że faktycznie musi te gry robić. Nie muszą pewnie być wielce przełomowe, patrząc na to, że np. Splatoon 3 bardzo dobrze zszedł. Ogólnie jednak ich lepsze gry ewidentnie schodzą lepiej, niż podobne gatunkowo, ale słabsze gry. Gusta gustami, ale co by nie mówić o grze, to ona musi jednak na pewno być wydana, żeby sprzedać. Nic ciekawego, niestety. Ale nadal może im wyjść lepiej lub gorzej. Cena niestety też nie będzie atrakcyjna, bo nie ma żadnego powodu być. Zawsze mogą potem ceny obniżyć, jeśli nie będzie schodziło. Jeśli. 2 Cytuj
zdrowywariat 391 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Z drugiej strony wątpię w Mario 3D na premierę, bo Nintendo tak organizuje premiery gier, żeby w każdym miesiącu było w co grać, więc jeśli mają MP4 na premierę i może MK9 to nie będę chcieli wystrzelić się ze wszystkiego i Mario 3D zostawią na gwiazdkę xD Co jak co, ale oni mają głowę do interesów, co widać po goleniu fanów takich, jak ja, zarabianiu nie mało na samej konsoli i nietaniejących grach Cytuj
Daffy 10 686 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 29 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a): Może to jest to co mówi Ficek i S2 to w rzeczywistości Switch Pro i próbują takimi kontrolowanymi przeciekami wysycić negatywne nastroje przed faktyczną prezentacją zamiast stawiać wszystkich przed faktem dokonanym. Jeszcze niech się okaże że jednocześnie z premierą S2 jedynka dostanie mocna obniżkę ceny,a exy Nintendo będą równocześnie wychodzić na oba urzadzenia przez długi czas,a os konsoli nie przejdzie gruntownych zmian, to mając na uwadze wygląd konsoli serio będę uparcie stwierdzić że to w istocie switch pro, a zmiana nazwy na 2 to jedynie zmyłka marketingowa i odcięcie smyczy S1 dla third party devow (mogą legalnie wypuścić coś na S2 z ominięciem S1, przy nazewnictwie Spro musieliby kombinować by koniecznie działało na S1) 1 Cytuj
Ukukuki 7 244 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 41 minut temu, easye napisał(a): mnie interesuje czy do koszyka w sklepie można dodać więcej gier niż jedą! Mnie czy ten sklep przestanie chodzić jak android na telefonie z a 200 zł z marketowego koszyka. Pamiętam jak w 2017 pisałem na forumku ,że to pewnie poprawią z czasem A dwa to niesamowite ,że najlepsze porty acarde są tylko na Switchu. Kupiłem kiedyś Metal Sluga na PS4 to chodziło to gorzej niż na Switchu. Cytuj
Daffy 10 686 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Mnie ciekawi i niepokoi zarazem mityczny lineup. Pierwszy rok S2 nie ma tematu - bankowo rzuca sztosy seryjnie ale potem... Switch miał świetny lineup przez cały żywot ale opierał się on nie na samych nowych tytułach tylko na lawinie remasterow i portów z wiiu. Portów z wiiu który miał genialne gry które na tym systemie nikt nie kupił bo mało kto kupił w ogóle WiiU. Na S2 nowe gry będzie się robić dłużej...a remasterowac I portowac już aż tyle nie ma. Niby porty z switcha? Nie dość że ma być wsteczna to jeszcze to nie tytuły które nikt nie kupił jak analogicznie na wiiu, tylko tytuły które poszły na switchu w kosmicznych liczbach. Ok wyobrażam sobie port AC:NH z większą wyspa, nowymi funkcjami społecznościowymi, eventami itd w oczekiwaniu na prawilne nowe AC za kilka lat, na bank to sporo ludzi kupi ale co poza tym z biblioteki switcha? Sakurai odgrażał się że ostatni Smash to jego opus magnum serii i nie ma już siły i pomysły by dalej to ciągnąć, gamefreak niby ma wydłużyć developing by nie wypuszczać takich technicznych govien. No ciekawe czasy przed nami Cytuj
Homelander 2 320 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 5 hours ago, zdrowywariat said: Witam, jeb.. Switcha2, 16 stycznia wychodzi najlepszy platformer 2D jaki kiedykolwiek powstał, jaranko Ale jak już pokażą to lecę do sklepu złożyć preorder, day1! Jakaś reedycja Rayman Legends wychodzi? 1 Cytuj
pawelgr5 1 547 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 13 minut temu, Ukukuki napisał(a): Mnie czy ten sklep przestanie chodzić jak android na telefonie z a 200 zł z marketowego koszyka. Pamiętam jak w 2017 pisałem na forumku ,że to pewnie poprawią z czasem A dwa to niesamowite ,że najlepsze porty acarde są tylko na Switchu. Kupiłem kiedyś Metal Sluga na PS4 to chodziło to gorzej niż na Switchu. Ja absolutnie jestem w szoku ze Hamster niedawno wypusciło grę nr 400 w ramach Arcade Archives. Kupiłem troche tych klasyków i pewnie jeszcze nie jeden kupię ale kurde, za wszystkie to mega dużo forsy bym musiał dać. 1 Cytuj
GearsUp 321 Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu 11 minut temu, Ukukuki napisał(a): A dwa to niesamowite ,że najlepsze porty acarde są tylko na Switchu. Ciekawe co wysmaży najlepszy developer od takich starszych portów na Switchu 2. Oni akurat zwracają uwagę na input laga i większości tych gier nie ma na steamie https://www.dekudeals.com/games?filter[developer]=M2 1 Cytuj
zdrowywariat 391 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 5 minut temu, Homelander napisał(a): Jakaś reedycja Rayman Legends wychodzi? W nowego Raymana też bym zagrał i kupiłem Sonica, bo stary Rayman spadł na 4 miejsce mojego top platformerów po ograniu Wondera Cytuj
Daffy 10 686 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Zdrowy cieszę się że wróciłeś, forum potrzebuje twojej pozytywnej energii, a premiera Nintendo bez Ciebie to nie premiera Nintendo 1 1 Cytuj
zdrowywariat 391 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Może pokażą Switcha 2 dopiero 24 stycznia, bo 23 grudnia pewnie poszło dużo Switchy 1, a Amerykanie mają 30 dni na zwrot xD Cytuj
Pierre Deck 651 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 51 minut temu, zdrowywariat napisał(a): Z drugiej strony wątpię w Mario 3D na premierę, bo Nintendo tak organizuje premiery gier, żeby w każdym miesiącu było w co grać, więc jeśli mają MP4 na premierę i może MK9 to nie będę chcieli wystrzelić się ze wszystkiego i Mario 3D zostawią na gwiazdkę xD Co jak co, ale oni mają głowę do interesów, co widać po goleniu fanów takich, jak ja, zarabianiu nie mało na samej konsoli i nietaniejących grach Mysle, ze jednak cos duzego sie szykuje. Druga polowa 2024 to byla mocna bieda. W sumie caly 2024 nie byl jakims przelomowym rokiem. 2025 na bank mario, mario karty, pokemony 10 gena, moze remake 5 geny i zapowiedziane juz Z-A. Mysle, ze na switcha 2 moga tez animal crossing jakies dac czy Smasha. Jest masa potencjalnych gier do wydania Cytuj
pawelgr5 1 547 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Na Smasha nie ma szans IMO, za duża jest ta gra obecnie, ewentualnie jakieś Deluxe Edition ze wszystkimi DLC w 60 klatkach i podciągnięte pod najwyższą rozdziałkę jaką S2 będzie wspierać. Oby jak najmniej takich zagrywek, ale akurat Smasha inaczej nie widzę jak by miał być jeszcze w tym roku. Cytuj
zdrowywariat 391 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Raczej od samego Nintendo tylko MK9 będzie i raczej crossgen MP4. Cytuj
ThePatrickyo 79 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 3 godziny temu, ASX napisał(a): w sam raz do kieszeni Ale szczerze mówiąc to ta bryła mocno przypomina mi Switcha Lite...przydałyby się cieńsze te ramki, póki co Switch OLED dużo lepiej wygląda Cytuj
Sebas 1 595 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Metroid i Pokemon legends z-a to pewniaki w tym roku. Może jeszcze jakiś tytuł first party będzie. Cytuj
Pierre Deck 651 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 19 minut temu, Sebas napisał(a): Metroid i Pokemon legends z-a to pewniaki w tym roku. Może jeszcze jakiś tytuł first party będzie. 10gene tez dadza, bo juz 3 lata od scarlet/violet, a trzeba karty, maskotki i anime cisnac dalej, by hajs sie zgadzal Cytuj
Sebas 1 595 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Mam nadzieję, ze sie wstrzymają z 10gen 2 lata i w międzyczasie zrobią jeszcze remake black white, ale legends arceus i gen 9 też były blisko siebie. Pierwsze 2 lata na pewno będzie solidny lineup. Cytuj
Ddes 3 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Jeśli będzie to tylko zwykły Switch Pro z mocniejszymi bebechami, to jest to dobra decyzja. Nintendo trafiło w dziesiątkę, łącząc handhelda z konsolą stacjonarną. Jeśli tylko nie zabraknie gier, to Switch 2 powinien sprzedać się przyzwoicie. Chciałbym tylko, by Nintendo przypomniało sobie, o tak zapomnianych markach jak: F-Zero, 1080° Snowboarding. Cytuj
addhoc 65 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Na jakiej podstawie jest to "dobra decyzja"? Lekko odświeżona wersja konsoli po 7 latach od premiery? Przecież to podstawa do katastrofy wizerunkowej bo połowa z tych co kupiła podstawę nie odróżni następcy od poprzednika i pozostanie przy "starej" wersji. Cytuj
Homelander 2 320 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Do tej pory ciężko przekonać ludzi do przesiadki z PS4 na PS5, a co dopiero przeciętnego posiadacza konsoli Nintendo. Osobiście nie mam absolutnie nic przeciwko. Gry Nintendo dostarczy tak czy siak, a dobro korporacji jako takie jest mi obojętne. To co pokazuje nasza branża to fakt, że zawsze lider w końcu staje się tak pewny siebie, że wypierdala się i głupi ryj rozbija. I czasem wraca do gry, jak Nintendo po porażkach N64 i Gamecube, albo Sony po katastrofie z Playstation 3. A czasami nie jak Atari, czy do pewnego stopnia Sega (była takim pseudoliderem z Mega Drive) Cytuj
Ddes 3 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Uważam, że pomysł Nintendo z połączeniem konsoli przenośnej z stacjonarną, się po prostu udał ( potwierdza to ilość sprzedanych konsol i gier ). Więc błędem byłoby z tego zrezygnować. Większa moc sprzętu pozwoli na porty nowszych gier, plus gry samego N powinny wystarczyć do dobrej sprzedaży. Naturalnie Switch 2 będzie otrzymywał gry ekskluzywne, które spowodują przesiadkę graczy na nowy sprzęt. Cytuj
Basior 1 120 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Mmm microSD. Może jeszcze dedykowane. Już czuję to ssd Cytuj
pawelgr5 1 547 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu To niewiele znaczy. Chyba kazdy HH ma teraz dodatkowe wejscie na karte. Ja do SD dodatkowo mam 512 GB a i tak sie nie mieszcze z grami Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi