Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2 - temat główny

GearsUp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Krzysztof93 napisał(a):

a najlepsze będzie to, że może i gierki będą drogie ale przynajmniej nie będą tańsze po czasie bo jakosc.jpg.cc2be6261b99e3157df05add54d7e486.jpg

Gdzie minusy? 

Opublikowano (edytowane)

To prawda bo Nintendo źle oszacowało zapotrzebowanie na pudełeczka niektórych tytułów 

ale bywało też tak, że puścili za mało i np pamiętam te ceny Pokemona Arceus zaraz po premierze jakie ceny osiągała gierka albo Metroid Dread jak się wyczerpały zapasy

Edytowane przez GearsUp
  • Plusik 1
Opublikowano
2 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

a jaką cenę obstawiacie? Powyżej czy poniżej 2k?

449e za gołą konsolę bez gry, bo 499e to będzie za dużo, a przy cenie 399e musieliby obniżyć cenę Switcha OLED, w co wątpię :)

Opublikowano
27 minutes ago, Czoperrr said:

to coś amerykańskiego czy globalnego?

Globalnego. Nie wiem ile to w Polsce kosztuje, ale jak masz abonament Switch Online to za 100$ możesz kupić voucher i w ramach jego dwie gry z listy zawierającej praktycznie wszystkie gry od Nintendo. W 2023 kupiłem tak Zeldę i Advance Wars. Normalnie 130$ by wyszło

Opublikowano
14 minutes ago, Mari4n said:

W Polsce 419 złotych, więc podobnie wychodzi

No to dobry deal. I tego vouchera nie musisz wykorzystać od razu, w sensie możesz kupić jedną grę, a na drugą masz chyba rok czy coś. 

Opublikowano

Osobiście uwielbiam inne metody sterowania, ale też nie będę zaprzeczał, jak wygląda ich faktyczne wykorzystanie.

Nintendo już miało wieeeele bajerów typu "hmm, ogłosili to, ale nikt nie wie kto będzie z tego korzystał w praktyce. Pewnie Nintendo ma jakiś pomysł, jaki nas zaskoczy, inaczej by tego nie robili!" i... nikt z nich w praktyce z nich wszystkich nie korzystał i tyle lol.

Jeśli wyjdzie jakiś 1-2-Switch-2, to będzie dobrze. Na szczęście tym razem nie jest to zapewne drogi i znaczący dla całej konsoli bajer, więc po prostu sobie będzie.

Problem wydaje się jasny - bo go zna każdy kto przez ostatnie 30 lat próbował grać na pececie w gry niczym dziecko na komunię. Rzadko się gra w pozycji, w której jest jak faktycznie łatwo ruszać czymś, co się trzyma w dłoni, po poziomej powierzchni. Myszka nadal jest "najwygodniejsza" w różnych grach (ostatnio np. Golden Idol, Arco czy Darkest Dungeon II nie do końca zostały zaadaptowane na taką wygodę klikania, jaką daje myszka, a przykładów jest oczywiście mnóstwo), ale cały problem z tą "wygodą" jest taki, że jest to wygoda gdy siedzisz na specjalnym krześle przed specjalnym biurkiem do siedzenia przy kompie i grania jak wściekły gimnazjalista. Sterowanie ruchowe oferowało coś znacznie bardziej życiowego, bo można było celować trzymając rękę naprawdę jakkolwiek, można mieć nawet zwisające w dół ręce i dalej celować bardzo łatwo i wygodnie relatywnie do pozycji zero.

Jeśli sterowanie ruchowe zostało tak kryminalnie mało wykorzystane przez całą ogromną karierę Switcha (to np. dalece najfajniejszy sposób grania w FPP, z czego naprawdę skorzystało z 10 gier, ale możliwości było znacznie więcej), to jakie szanse ma to coś lol. 

Switch po części skończył tak jak skończył - jako konsola która po 8 latach dostaje sequel typu "to samo lekko ulepszone", bo ideał został osiągnięty - bo Nintendo pogodziło się, że ludzi masowo mało to wszystko obchodzi. Widzieli jak w 3DS-ie coraz mniej kogokolwiek obchodziły dwa ekrany, 3D, ekran dotykowy, i w sumie ludzie patrzą po prostu na możliwość grania i robienia tych samych gierek, co wszędzie. Pod koniec, nawet "ich własne" pokemony już kompletnie zrezygnowały z 3D, bo nie było warte poświęcenia, a użycie drugiego ekranu było takie, że naprawdę mało to wnosiło, czego nie dało by się zrobić na jednym większym ekranie.

Geniusz Switcha jest właśnie taki, że uznali: ok, w sumie ten sam pomysł co Wii U, tylko tym razem nie róbmy z bajeru BAJERU, niech wszelki bajer będzie absolutnie niewymagający niczego. No, najwyżej nieco on podniósł cenę konsoli (co w większości mogli anulować Switchem Lite), ale praktycznie nie trzeba nic z nim ROBIĆ. Można nawet od pierwszej minuty używać Switcha tylko jako podłączonej konsoli z padem, albo tylko jako handhelda i wszystko można i grasz praktycznie tak samo w daną grę jak na każdym innym sprzęcie. 

Co dość mnie rozczarowuje, nie ma co. Fajne były czasy, gdy się grało wyjątkowo na konsoli, były wyjątkowe kawałki plastiku którymi się różnie operowało. Chciałbym ich więcej, a nie coraz mniej. Ale czysto opisowo, muszę przyznać, że prawo ewolucji i rynku zadecydowało, że to nie przynosi zainteresowania proporcjonalnego do kosztów.

Opublikowano

Słuchałem dzisiaj nowego Grysława i gdybali tam o możliwości pojawienia się jakiegoś VR na Switch 2, ciekawe czy faktycznie coś takiego się kiedyś pojawi. Ciekaw jestem też czy pady dla Switcha będą działały ze Switchem 2 mam na myśli Pro pad albo pady 8bitdo.

Opublikowano
5 minut temu, Czoperrr napisał(a):

mam na myśli Pro pad

Jedne z najwcześniejszych leaków sugerowały, że będą działały. Dokładnie wtedy kiedy pojawiły się dane ze specyfikacją z paczek przewozowych, nawet wpisałem to wtedy w pierwszego posta w tym temacie więc obstawiam na 90%, że będą kompatybilne.

Opublikowano
9 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Słuchałem dzisiaj nowego Grysława i gdybali tam o możliwości pojawienia się jakiegoś VR na Switch 2, ciekawe czy faktycznie coś takiego się kiedyś pojawi. Ciekaw jestem też czy pady dla Switcha będą działały ze Switchem 2 mam na myśli Pro pad albo pady 8bitdo.

Strasznie dużo tam głupot jak te elektromagnesy czy fantazja o VR i wkładaniu Switcha 2 w hełm VR xd