Opublikowano 27 maja 202427 maj Dzisiaj można się spodziewać jeszcze jakiegoś full trailerka z okazji Dragon Quest day! Według tego teasera Dragon Quest III HD-2D wyjdzie na Switcha, PS5, Seriesy, Steam i Windows, dla każdego coś dobrego :).
Opublikowano 27 maja 202427 maj Autor Teraz, Daffy napisał(a): Pięknie, wszystko na tym silniku od razu wskakuje do obserwowanych Są spekulacje, że zajmuje im to dłużej, bo to będzie 1-3, a nie tylko 3jka, ciekawe, zobaczymy. 3 to był prequel do 1 i 2 (które były małymi grami, podobnie jak pierwsze Finale) btw.
Opublikowano 27 maja 202427 maj 1 i 2 ogralem na telfonie jezdzac do roboty pociagiem. Dwojka byla mega nudna (najslabsza ze wszystkichDQ jakie ogralem). Jak by to byla cala trylogia to pewnie wezme.
Opublikowano 27 maja 202427 maj Trójka najlepsza i najdłuższa z trylogii Erdrick ale patrząc przez pryzmat innych hd-2d np Octopath to dalej są malutkie godziny. Wersje na telefony/Switcha oszczędziły nam masy grindu dlatego też czas potrzebny do ukończenia został znacząco zredukowany. Ciekawe jakie zmiany poczynią w tym remaku.
Opublikowano 27 maja 202427 maj Marzy mi się dorwać i ograć jeszcze kiedyś DQ3 w wer GBC. W nowym remaku liczę przede wszystkim na konkretną ilość nowego contentu. To był pierwszy DQ z systemem klas więc może jakieś nowe jobsy?
Opublikowano 27 maja 202427 maj 21 minut temu, Dr.Czekolada napisał(a): Marzy mi się dorwać i ograć jeszcze kiedyś DQ3 w wer GBC. W nowym remaku liczę przede wszystkim na konkretną ilość nowego contentu. To był pierwszy DQ z systemem klas więc może jakieś nowe jobsy? Wersje na Switcha testowales? Nie wiem czy sie rozni od tej z GBC ale wyglada spoko.
Opublikowano 27 maja 202427 maj 2 godziny temu, pawelgr5 napisał(a): Wersje na Switcha testowales? Nie wiem czy sie rozni od tej z GBC ale wyglada spoko. Grałem w telefonowe. To to samo co switch tylko sprity ładniejsze, bo mniej filtrów dowalone xd Fajna jest jeszcze wersja na Snesa bo zawiera np intro, które nie występuje w tej najnowszej, no i przeciwnicy mają jakieś animacje.
Opublikowano 27 maja 202427 maj Autor Nie było więcej żadnych trailerów na DQ day dziś niestety, wygląda na to, że któryś z następnych showcase'ów Sony/Microsoftu ujawni więcej.
Opublikowano 27 maja 202427 maj Pierwszy raz ten remake ogłoszono... też na rocznicę DQ, czyli równo 3 lata temu. Wieści nadal żadnych. Ot, przypominanie fanom, że COŚ Square-Enix robi z tą serią, która nadal siedzi cicho mimo że od ostatniej głównej gry mija już 7 lat. Sporo czasu minęło jak na gotową grę z Pegazusa. Ale DQ3 to wyjątkowo ważny remake finansowo dla Square-Enix, bo to chyba najbardziej kultowa gra w historii Japonii. W iluż magazynach pojawiały się opowieści o legedarnych już problemach szkół z uczniami nieprzychodzącymi do szkoły, by grać w DQ3, i rewolucji, jaką wywołało Enix w podejściu do gier. Do dziś jest uważany w KKW za jedną z najlepszych gier, a na pewno najważniejszą - czym Baldur's Gate dla Polaka, tym DQ3 dla Japończyka. Niemniej nadal można tylko gdybać, co konkretnie ten remake będzie oznaczał. Mam wielkie wątpliwości. Bo DQ3 dzisiaj nie prezentuje wiele ciekawego w gatunku. Poza Japonią, gra nie ma aż tak wyjątkowego kultu nawet na tle innych części serii (nie dostała na to szansy, bo chociaż niby wyszła w USA, to prawie CZTERY LATA później, gdy wszyscy już grali na SNES-ie i innych platformach). Elementy, które wprowadził DQ3 - duży bogaty świat, urozmaicona rozgrywka, system klas, zniuansowany system walki - są dziś znane doskonale z masy innych gier. Można powiedzieć, że gra nadal przyjemna, jeśli ktoś lubi klasyczny, powolny gameplay turowy, ale za bardzo się sama w sobie dziś nie wyróżnia. Niekoniecznie gier jRPG. Gatunek ten kojarzy się dziś z innym typem gry, natomiast DQ3 wprowadzał innowacje które były całkiem blisko zachodnich RPG-ów. Przykładowo historia była dość stateczna, sporo było wolności w eksploracji i w budowaniu drużyny. Dlatego same remake typu "to samo nowocześniej wykonane" nie będzie imo aż tak ciekawy, jak np. Live a Live.
Opublikowano 27 maja 202427 maj 3 godziny temu, Dr.Czekolada napisał(a): Marzy mi się dorwać i ograć jeszcze kiedyś DQ3 w wer GBC. W nowym remaku liczę przede wszystkim na konkretną ilość nowego contentu. To był pierwszy DQ z systemem klas więc może jakieś nowe jobsy? Anbernic RG35XX i jazda. Kilka lat temu chciałem kupić na ebay wszystkie trzy, to ceny były znośne, nie wiem jak teraz.
Opublikowano 27 maja 202427 maj Mam Miyoo ale udało się kiedyś kupić DQ Monsters w pudełku. To samo mam zamiar zrobić z dwójką i DQ3. Remake DQ 3 nie dostanie żadnych innowacji. To będzie po prostu znana japońcom kultowa odsłona z trylogii Roto. Od innowacji dla zachodu mają Fajnale i ich dziwaczne twory, DQ ich nie potrzebuje.
Opublikowano 18 czerwca 202418 cze Cieszę się chociaż dalej nie ogarniam co im tyle czasu zajęło + I-II w 2025 bez dalszych konkretów.
Opublikowano 18 czerwca 202418 cze Autor Szkoda, że nic o FFT i IX, może na TGS. Co do I i II szkoda, że nie razem, ale III to prequest imo, więc można ograć pierwsze i chyba takie jest założenie teraz twórców.
Opublikowano 18 czerwca 202418 cze Chronologicznie? Tak gameplayowo? 1 i 2 to bieda przy 3 pod każdym względem i fakt, że chcą je wydać jako kompilacja wskazuje, że materiał źródłowy nie zmieni się. To krótkie i gołe jrpgi nawet przy Finalach.
Opublikowano 18 czerwca 202418 cze Autor https://rpgsite.net/preview/15979-dragon-quest-iii-hd-2d-remake-looks-to-please-fans-both-new-old-preview
Opublikowano 18 czerwca 202418 cze Jedynka i dwójka to tak mocno podstawowe gry, że nawet w komplecie to max 100zł. Trójke mam na switchu ale jeszczenie grałem bo jakos z tydzien czy dwa po tym jak kupiłem to wpadła zapowiedzieć Remaku i tak sobie czekam i się zastanawiam czy będzie warto. Pre-ordera nie robie bo mimo ze uwielbiam 2D-HD to nie widze w tej grze nic więcej a mam do kupienia chociazby Octo 2.
Opublikowano 18 czerwca 202418 cze Autor Steam 249 https://store.steampowered.com/app/2701660/DRAGON_QUEST_III_HD2D_Remake/ PSN 299 https://store.playstation.com/pl-pl/product/EP0082-PPSA20613_00-00000000000000EU Drogo...
Opublikowano 18 czerwca 202418 cze Oj nie ma mowy, to nie Star Ocean 2 tylko dużo prostszy jRPG. To powinno latać za 179zł a i tak nie wiem czy nie czekałbym za promke. Ciekawe jak wycenią 1 i 2.
Opublikowano 18 czerwca 202418 cze Nie jest to warte takiej ceny. Nawet za trylogie bym nie dał 3 bomb.
Opublikowano 18 czerwca 202418 cze Autor 2 minuty temu, pawelgr5 napisał(a): Oj nie ma mowy, to nie Star Ocean 2 tylko dużo prostszy jRPG. To powinno latać za 179zł a i tak nie wiem czy nie czekałbym za promke. Ciekawe jak wycenią 1 i 2. Najlepsze, że remake Star Ocean był na Steam w premierę za 205, czyli jednak sporo taniej. Lipne zagranie ze strony Square Enix z tą ceną, co innego jakby dali to w bundle 1-3.