Soban 4 054 Opublikowano 6 października Opublikowano 6 października Cena jest jaka jest, bo z tego co się orientuje to DQ3 dla japońców to jak herosy 3 czy inny gothic dla polaków, więc pewnie square sie nastawia sprzedac tam miliony sztuk na switcha, a ze porty na inne sprzety byly tanie i ilosc tekstu do lokalizacji znosna to jest wersja zachodnia. 1 Cytuj
ogqozo 6 549 Opublikowano 6 października Opublikowano 6 października Na pewno, jeśli nie najbardziej kultowa gra wszech czasów w Japonii, to druga za FF7. Ale w czasach DQ3 to było jeszcze bardziej wyjątkowe, trudno oddać co znaczyło w latach 80. że w kraju na 120 mln ludzi w pierwszych dniach sprzedaje się trzy miliony sztuk gry video. Plus to jaka "poważna" to była gra na tamte czasy, bo hiciory mainstreamowe były, ale najczęściej takie że tam sobie piłeczkę odbijasz w golfie czy baseballu czy układasz klocki itp. Premiera tej gry to było prawdziwe wydarzenie dla całego kraju, jakiego nie było. Ludzie z powodów znaczenia kulturowego na pewno zawsze będą ogromnie bardziej zainteresowani Dragon Questem 3 niż inną grą która by dzisiaj robiła to samo. Taki Silent Hill 2 dla Japonii! Cytuj
Soban 4 054 Opublikowano 6 października Opublikowano 6 października Nawet w Yakuzie 0 był side quest ze staniem w kolejce po DQ3 pod zmieniona nazwa xd 1 Cytuj
ogqozo 6 549 Opublikowano 6 października Opublikowano 6 października Tak, to był taki typowy w tej grze moment "opowiadamy o roku 1988 w Japonii więc nie dało by się o tym nie wspomnieć". Cytuj
Basior 1 084 Opublikowano 14 listopada Opublikowano 14 listopada Oglądam reckę na NL i są framedropy na Switchu... Jezu dawać dwójkę Cytuj
Plackus 418 Opublikowano 14 listopada Opublikowano 14 listopada (edytowane) Gra smiga na ps5 ale to raczej nie powinno dziwić. Jeśli ktoś uwielbia ten silnik hd2d to tutaj będzie w siódmym niebie. Gra wygląda na swoje standardy pięknie. No i oczywiście melodie z DQ dalej żywe więc każdy który uwielbia serie może brać w ciemno, ale cena zbyt wysoka mimo wszystko Edytowane 14 listopada przez Plackus Cytuj
Daffy 10 568 Opublikowano 14 listopada Opublikowano 14 listopada Na pewno zagram ale jak będzie do wyrwania za stówkę Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 14 listopada Autor Opublikowano 14 listopada Fantastycznie się to prezentuje przenośnie na Decku Cytuj
ogqozo 6 549 Opublikowano 14 listopada Opublikowano 14 listopada Wygląda na świetny remake, wszyscy chwalą. Oceny "tylko" 85 raczej w wyniku faktu, że to jednak dość wierny remake gry sprzed ponad 35 lat. Bardziej - okazja przekonać się, jak wyprzedzał swoją epokę DQ3 w 1988 roku, pokazać dzieciom co to była za gra, niż jakieś zmiany charakteru. Czyli - brzmi dokładnie tak, jak miało. W sumie trudno coś dodać, kto chce ten wie co kupuje. Osobiście mogę tylko powtórzyć swój stan zainteresowania - kurde, ja już się nagrałem w turowe statyczne walki i losowe starcia, ciekaw jestem czy Square-Enix zamierza jeszcze robić nowe gry. Wyszła Romancing Saga, wyszło to, nieźle, dla fanów przeszłości. Nowa Saga i nowa Mana zostały w mainstreamie zlane. Rebirth został przyjęty bardzo dobrze, ale nie aż tak dobrze, jak by pasowało do poziomu tej gry. Na ten moment od tej ogromnej firmy zapowiedziane są nadal jedynie remake'i pozostałych Dragon Questów, port Fantasiana z komórek, jakaś inna gra free-to-play na komórki, i... tyle. Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 14 listopada Autor Opublikowano 14 listopada 12 minut temu, ogqozo napisał(a): Wygląda na świetny remake, wszyscy chwalą. Oceny "tylko" 85 raczej w wyniku faktu, że to jednak dość wierny remake gry sprzed ponad 35 lat. Bardziej - okazja przekonać się, jak wyprzedzał swoją epokę DQ3 w 1988 roku, pokazać dzieciom co to była za gra, niż jakieś zmiany charakteru. Czyli - brzmi dokładnie tak, jak miało. W sumie trudno coś dodać, kto chce ten wie co kupuje. Osobiście mogę tylko powtórzyć swój stan zainteresowania - kurde, ja już się nagrałem w turowe statyczne walki i losowe starcia, ciekaw jestem czy Square-Enix zamierza jeszcze robić nowe gry. Wyszła Romancing Saga, wyszło to, nieźle, dla fanów przeszłości. Nowa Saga i nowa Mana zostały w mainstreamie zlane. Rebirth został przyjęty bardzo dobrze, ale nie aż tak dobrze, jak by pasowało do poziomu tej gry. Na ten moment od tej ogromnej firmy zapowiedziane są nadal jedynie remake'i pozostałych Dragon Questów, port Fantasiana z komórek, jakaś inna gra free-to-play na komórki, i... tyle. DQ XII jest oficjalnie zapowiedziany od 27 maja 2021 roku, dajmy im czas. Cytuj
Plackus 418 Opublikowano 15 listopada Opublikowano 15 listopada (edytowane) Odpalasz dragon questa i czujesz że jesteś w domu Faktycznie są dwa tryby graficzne. Śmieszne ale coś tam sie zmienia chyba lekko rozdzielczość jest lepsza w trybie grafiki. Trochę beka mieć nowe ps5 pro a grać w taka gierkę zamiast liczyć piksele w dragons dogmie No i jest opcja zoomu kamery na nieco bliższą Fajna gierka Edytowane 15 listopada przez Plackus 2 Cytuj
ogqozo 6 549 Opublikowano 15 listopada Opublikowano 15 listopada "Będzie nowy DQ", "będzie nowy Kingdom Hearts" i "będzie nowy Fajnal" to niespecjalnie zapowiedzi faktycznych gier. Zresztą to mówi wszystko o stanie wiary w tę firmę, że gdy ogłaszali wiosną wzięcie na klatę 22 miliardów jenów straty anulując duże powstające gry, to ludzie w necie serio się zastanawiali, czy wśród nich jest też Dragon Quest 12 lol. Oczywiście to musi być ich wielka nadzieja, a nie jakaś anulacja, ale też ewidentnie jakoś idealnie zgodnie z planem nie idzie, jeśli po 7,5 roku (i 3,5 roku po ogłoszeniu że powstaje) nie ma nawet jakiegoś loga czy czegokolwiek. HD-2D to taki oczywisty zapychacz planu, te gry są dobrze przyjmowane i dobrze schodzą, a są relatywnie bardzo tanie dla nich w produkcji, nie tylko trzeba głównie klepać assety i blueprinty na zadany temat w UE4, co jest chyba najłatwiejszym skillem do znalezienia na rynku, ale też samo SE jest teraz pełne ludzi, którzy już perfekcyjnie są w tym schemacie oblatani. Na razie nie wiem jednak, czy da się zrobić bardziej dynamiczne, mające więcej interakcji gry w ten sposób. Na razie jest to metoda do remake'ów i niby nowych gier, które w sumie są jak stare. Idealne do remake'owania kultowych starych Dragon Questów w sposób ładny i wierny zarazem. Nie ma jednak co, jeśli całe SE siedziało po prostu na Rebirth, niczym nad GTA, to to też ma sens i racjonalnie nie mogę się czepiać, wydanie tak ogromnej i dojebanej gry po zaledwie 4 latach to jest absolutna patologia i jakieś złamanie zasad fizyki. Może powinienem zluzować z oczekiwaniami. Rynek na nostalgiczne i turowe, klasyczne jRPG-i jest ogromny i jest to być może wręcz ulubiony styl jRPG-owania wśród klientów, niesamowite przyjęcie kolejnych Person czy DQ11 to potwierdza, ciekaw jestem jaką rolę w przyszłości Square-Enix odegra ten fakt. Jak na ironię mam wrażenie, że choć firma praktycznie od dosłownie 30 lat stara się zawsze uciekać jak daleko się do od turówki i standardu z czasów SNES-a, to ewentualne sukcesy odnosiła raczej wbrew temu, a nie dzięki temu. Fani gier akcji nigdy do końca nie zaczęli lecieć na ich gry, a fani starych jRPG-ów często się odwracają na którymś etapie. Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 15 listopada Autor Opublikowano 15 listopada 37k w peak na Steam, co to się porobiło, żeby remake starożytnej gry jRPG 2D robił połowę wyniku nowej gry Bioware xD. Szkoda mi trochę Octopatha 2, miał 17k (również rownoczesna premiera), co w zeszłym roku wyglądało na fajny wynik zresztą, a tu proszę. Cytuj
ogqozo 6 549 Opublikowano 15 listopada Opublikowano 15 listopada Octopath 2 to też mocny sygnał dla SE jednak, bo na pewno spodziewali się większego sukcesu, a tutaj zamiast pójścia za ciosem jedynki to był mocny spadek. Wysłali tego masę do sklepów, a sprzedażą się nie chwalą - już tyle czasu minęło, a nadal nie powiedziano nic na ten temat od czasów informacji, że zszedł milion sztuk. Wynik przyzwoity na pewno, ale też chyba ustawił pewien sufit dla nowych produkcji. Dragon Quest 3 to jednak naprawdę najbardziej kultowa gra ever w Japonii, takie fory można mieć tylko raz. Cytuj
SebaSan1981 3 584 Opublikowano wczoraj o 17:49 Opublikowano wczoraj o 17:49 Pooglądałem gameplaye i upewniłem się że czas powrócić do uniwersum DQ jak najszybciej. Zamówiłem na Ebay, na kolejnym wolnym od pracy będzie grane, ciorane, szlachtowane, rżnięte, krafcone i kopane Cytuj
DarkStar 84 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu https://www.videogameschronicle.com/news/in-one-week-dragon-quest-3-hd-2d-remake-has-become-japans-best-selling-game-of-the-year/ Cytat Japan software charts (courtesy of Famitsu) Dragon Quest III HD-2D Remake (Switch) – 641,195 (new entry) Dragon Quest III HD-2D Remake (PS5) – 185,750 (new entry) Super Mario Party Jamboree (Switch) – 32,762 (total 442,593) Mario & Luigi: Brothership (Switch) – 15,168 (total 78,609) Beyblade X: Xone (Switch) – 9,507 (new entry) Animal Crossing: New Horizons (Switch) – 5,784 (total 7,954,332) Mario Kart 8 Deluxe (Switch) – 5,647 (total 6,055,931) Minecraft (Switch) – 4,771 (total 3,676,339) Romancing SaGa 2: Revenge of the Seven (Switch) – 4,551 (total 96,293) Luigi’s Mansion 3 (Switch) – 4,445 (total 1,051,401) 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu 26 minut temu, DarkStar napisał(a): https://www.videogameschronicle.com/news/in-one-week-dragon-quest-3-hd-2d-remake-has-become-japans-best-selling-game-of-the-year/ Wow, ale liczby w samej Jp prawie bańka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi