Skocz do zawartości

Dramy związane z PE

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Square napisał(a):

Wpis Rogera już wrzucał Bzduras, o tą odpowiedź na niego mi chodziło.

Cytat
Przede wszystkim: bardzo Ci dziękuję za tę odpowiedź. Postaram się krótko do Niej odnieść, lekceważąc osobiste wycieczki. Bo przecież nie o nas tutaj chodzi.
Jako media rozwijamy się poprzez dyskusje, sam jestem ogromnym fanem polemik i debat, które w branżowej dziennikarce zdarzają się rzadko. Temat – w moim odczuciu – dojrzał do tego, by wyrazić swój krytyczny stosunek i do takiej dyskusji zaprosić. Nie kierowała mną potrzeba „atencji” czy poklasku (zresztą, bądźmy szczerzy: lajków zebrał ten post niewiele, a sam strzelam nim sobie w stopę, narażając się na krytykę sporej części naszych wspólnych znajomych).
Kierowała mną troska. Użyte we wpisie teksty podesłały mi koleżanki z branży, które czytają PSX-a zdecydowanie częściej ode mnie, a które po lekturze tego numeru poczuły się po prostu źle. Wbrew temu, co o mnie sądzisz, mam niewielkie zdanie o własnych kompetencjach. Ufam jednak osobom, które naszą branżę tworzą, a swoją rolę w niej postrzegam jako rodzaj przekaźnika między nimi a Czytelnikami i Czytelniczkami.
Roger, to nie jest pierwszy raz. Jako regularny czytelnik PPE.pl czasem łapię się za głowę, czytając, jak piszecie choćby o osobach LGBT+. Wiem jednak, że nie jesteście w tym cyniczni, po prostu nasze media wyrastają z problematycznej epoki, a za zmianami języka nadążać jest trudno. Naprawdę to rozumiem i sam się na tej drodze niejeden raz wyjebałem, a podobne zarzuty mógłbym zresztą wystosować również względem innych redakcji. Uważam natomiast, że owszem, taka dyskusja jest potrzebna. Bo przecież nam wszystkim powinno zależeć na tym, by polskie media dla graczy i graczek były jak najlepsze.
Wbrew temu, co sugerujesz, nie roszczę sobie bynajmniej prawa do „wyznaczania linii” PSX-a, a już tym bardziej do meblowania Waszej redakcji! Zwróciłem uwagę na problem, wyraziłem krytyczną opinię, zasugerowałem, co sam bym w takiej sytuacji zrobił. Tylko tyle i aż tyle.
Nie postuluję również żadnej „cenzury”. Przeciwnie, uważam wielość perspektyw za bogactwo magazynu! Mam jednak poczucie, że choć jako media powinniśmy prowadzić dialog, powinien to być dialog elegancki, toczony z poszanowaniem godności wszystkich, również tych mniej uprzywilejowanych. Tymczasem język, który pojawił się w tym numerze, bynajmniej takiej rozmowy nie umożliwia.
Nie życzę Wam upadku. Stosów nie rozpalam. Jak podkreślałem wielokrotnie: jako PSX robicie dobrą robotę, pozostawiając w tyle wiele uznanych redakcji, zaś PPE nie bez przyczyny jest podstawą mojej (i milionom mnie podobnych) diety medialnej. Chciałbym tylko (i aż!) zwrócić uwagę na zgoła oczywisty fakt:
tworzymy treści, które trafiają do tysięcy Czytelników i Czytelniczek. Warto, by żaden i żadna z Nich nie czuli się podczas lektury wykluczeni.

upierdala akapity przy przeklejaniu, ale nie chce mi sie poprawiac

• Dzięki 2
13 godzin temu, mitra napisał(a):

To wszystko wina konsolki, aziegi i piechoty po relacji z PH jak nazwali go wielkim żółtym ptakiem. Pewnie dopiero teraz to do niego dotarło i się zesrał jajecznicą. Dzięki chłopaki za wkład. Pięknie słuchać tego kwiku xD

Co złego to nie My ;)