Bzduras 12 991 Opublikowano 10 grudnia 2024 Opublikowano 10 grudnia 2024 1 minutę temu, DarkStar napisał(a): Bardzo się cieszę, oby ten zremasterowany staroć chodził dobrze na handheldach Na Switchu śmiga, na Decku (OLED) to już w ogóle 90FPS i 8 godzin żywotności baterii Cytuj
Ölschmitz 1 569 Opublikowano 15 grudnia 2024 Opublikowano 15 grudnia 2024 Jedynke znam bardzo dobrze, z pomoca poradnika wbilem dzisiaj 100%. wciaz kapitalna gra, oczywiscie mechanicznie sie zestarzala, walka jest slaba itd ale cala reszta top. szkoda, ze dostalismy tylko remaster. Ten swiat zasluguje na pokazanie go w dzisiejszych standardach. Cytuj
karmaster 394 Opublikowano 2 stycznia Opublikowano 2 stycznia Skończyłem dzisiaj jedynkę i mam mieszane uczucia. 25 lat temu, jak grałem na PSX, to chyba nigdy nawet nie dotarłem do 1 bossa (nie miałem opisu, a gra za specjalnie nie tłumaczy co dalej robić, to jedyne co zapamiętałem to 'straszny' klimat i polsko-ruski dubbing w wersji verbatim), tak że nie mam jakiejś sentymentalno-nostalgicznej więzi z tym tytułem (ale zawsze był na liście "pasuje kiedyś ograć") i irytowało mnie sporo rzeczy: - Gówniany system zapisu i zaczynanie zawsze od warp gate'ów (fajnie jak już wiemy jak to działa, gorzej jak zrobimy sejwa przed walką z bossem, a później po wczytaniu okazuje się, że znowu musimy do niego dojść. Nie bardzo rozumiem, jaki był problem z dodaniem 'save statów' do remastera). - Sterowanie Razielem w sekcjach platformowych (drewniana walka mi specjalnie nie przeszkadza, szczególnie że zwykle pionki można na luzie omijać). Widać, że gra była robiona pod sterowanie 'krzyżakiem' i żeby co chwile nie spadać, to pasuje się przestawić na używanie strzałek (przynajmniej przy sekcjach platformowych), bo inaczej to jeden mały odchył w którąś stronę i lecimy w dół. - Glitche, bugi (mi się przytrafił bug, przez który nie wbiję trofeum za zebranie wszystkich upgradów do zdrowia, bo przy jednym nie mogę przestawić kamiennego bloku. Poszukałem w necie i ten sam bug był w oryginale z PSX. Miłoby było, jakby to kiedyś zafixowali (a chyba jest na to szansa, patrząc na to, że ich TR: 1-3 Remastered już dostał chyba 4 patche od premiery)). - Tempo i zagadki są przestarzałe. Czasami godzinami chodzisz w kółko, nie wiedząc, co robić dalej, tylko po to, by odkryć, że musisz przełączyć się na świat duchowy przy konkretnym filarze. Z plusów, to co mi się najbardziej podobało: - Klimat Nosgoth (ktoś pisał wcześniej, że remake jest cukierkowy, czy kreskówkowy, ale imho to nieprawda, na PS5 momentami to jest nawet za ciemno). - 1 kliknięciem można zmienić grafikę na oryginalną wersje (co testowałem przy każdym bossie, bo ciekawiło mnie, jak wyglądali kiedyś :D). - Walki z bossami nadal są bardzo spoko, nie są specjalnie trudne i prawie zawsze możemy się wyleczyć, ale w zasadzie każda potyczka jest inna i musimy znaleźć sposób na pokonanie przeciwnika zamiast walić w niego bez przerwy. - Masa sekretów i znajdziek, a nawet całe 'poziomy' poukrywane w różnych miejscach (tutaj trochę przydaje się mapka dodana w remasterze, bo wiemy, co nam zostało do zebrania i w jakiej lokacji). Przejście gry + zebranie wszystkiego (poza wspomnianym wcześniej fragmentem zdrowia) zajęło mi jakieś 11-12h (wg zapisu z gry lekko ponad 10h, ale parę razy wczytywałem sejwa, jak coś zjebałem, albo jak chciałem wrócić do teleportu). Z opisów nie korzystałem, do momentu zbugowanego bloku kamiennego, gdzie po godzinie prób się dość mocno sfrustrowałem (później jeszcze użyłem opisu do ustawiania bloków w ostatniej lokacji, bo wyczytałem w sieci, że znowu mi się coś może zglitchować, to chciałem tego uniknąć). Ogólnie to nie jest tak źle, jeśli ktoś gra w gry od ~20-30 lat i jest przyzwyczajony do pewnych niedociągnięć, ale w takim wypadku po co remaster, skoro można odpalić oryginał i mieć w zasadzie to samo? Ja bym oczekiwał od remastera chociażby tych save statów ułatwiających życie. 'Dwójki' na razie nie odpalałem i chyba sobie chwilę poczeka. 8 Cytuj
jimmy 1 559 Opublikowano czwartek o 19:42 Opublikowano czwartek o 19:42 60 ojro, dystrybucja Amazon. Dobrze że człowiek nie brał golasa z tego nieszczęsnego LRG 1 Cytuj
Schranz1985 701 Opublikowano piątek o 00:49 Opublikowano piątek o 00:49 Jak będzie za 60 zł to się pomyśli. Oczywiście na pół z kolegą, bo tyle jest wart ten leniwy remaster. Cytuj
Pierre Deck 679 Opublikowano piątek o 06:16 Opublikowano piątek o 06:16 10 godzin temu, jimmy napisał(a): 60 ojro, dystrybucja Amazon. Dobrze że człowiek nie brał golasa z tego nieszczęsnego LRG Kupuje w ciemno jak tylko sie pojawi Cytuj
jimmy 1 559 Opublikowano piątek o 09:45 Opublikowano piątek o 09:45 3 godziny temu, Pierre Deck napisał(a): Kupuje w ciemno jak tylko sie pojawi Już jest jak coś na Amazon UK, DE i FR. Wziąłem na FR bo najtaniej, ale zastanawiam się jak z językiem na okładce. W sumie wszystkie SW od Aspyr mają okładkę multilanguage więc gitara Cytuj
Pierre Deck 679 Opublikowano piątek o 12:09 Opublikowano piątek o 12:09 2 godziny temu, jimmy napisał(a): Już jest jak coś na Amazon UK, DE i FR. Wziąłem na FR bo najtaniej, ale zastanawiam się jak z językiem na okładce. W sumie wszystkie SW od Aspyr mają okładkę multilanguage więc gitara Daj link Cytuj
Pierre Deck 679 Opublikowano piątek o 12:22 Opublikowano piątek o 12:22 Teraz, jimmy napisał(a): https://amzn.eu/d/093KDuR dzieki, zamowilem gola gre na switcha z UK. wole miec pewnosc, ze pudlo bedzie po angielsku Cytuj
BRY@N 1 826 Opublikowano piątek o 14:18 Opublikowano piątek o 14:18 Szkoda, że nie zrobili wersji fizycznej na PS4 Cytuj
Wredny 9 882 Opublikowano niedziela o 05:22 Opublikowano niedziela o 05:22 W dniu 7.02.2025 o 15:18, BRY@N napisał(a): Szkoda, że nie zrobili wersji fizycznej na PS4 Tu pewnie musieliby zrobić jedynkę i dwójkę osobno, bo na PS4 to dwa zestawy trofeów, a na PS5 jeden - SR2 traktowany jest jako DLC do jedynki. Cytuj
iluck85 3 042 Opublikowano niedziela o 06:49 Opublikowano niedziela o 06:49 https://www.ultima.pl/ct/playstation-5/gry/akcja/legacy-of-kain-soul-reaver-1-2-remastered-deluxe-edition-1?partner=lowcygier Cytuj
Pierre Deck 679 Opublikowano wczoraj o 11:33 Opublikowano wczoraj o 11:33 W dniu 7.02.2025 o 10:45, jimmy napisał(a): Już jest jak coś na Amazon UK, DE i FR. Wziąłem na FR bo najtaniej, ale zastanawiam się jak z językiem na okładce. W sumie wszystkie SW od Aspyr mają okładkę multilanguage więc gitara hej, w polskim amazonie tez jest dostepny i nawet taniej wychodzi https://www.amazon.pl/dp/B0DW9M9SVZ?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title podstawka i edycja rozszerzona (133zł i 231zł). majac Prime odchodzi koszt wysylki 1 Cytuj
jimmy 1 559 Opublikowano wczoraj o 13:17 Opublikowano wczoraj o 13:17 Dzięki!! 190 z wysyłką za deluxiaka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi