Skocz do zawartości

Ys X: Nordics

dominalien

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 8
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Może jesteś w ignorach :(

Nabilem swego czasu troche godzin w ósemkę, na tej wyspie. Ale potem się znudziło i juz nie pamiętam o co chodziło. Niespecjalnie mnie ciśnie na kolejne, mając w backlogu P3.

Opublikowano (edytowane)

Ooo, dla mnie Ys lepsze niż dowolna Persona. W szczególności jeśli chodzi o eksplorację. W P5 podziemia lepsze niż w poprzednich, ale tutaj duża różnorodność krajobrazu, ładne widoczki, aż się chce biegać i wszystko odkrywać.

Demo X bardzo przyzwoite, gram już kilka godzin i nie doszedłem do końca. Bardzo fajny patent, że jak ludzie mają coś nowego do powiedzenia, to są zaznaczeni na mapie kolorkiem, a jak są jakieś drobne, incydentalne kwestie to nawet nie trzeba naciskać guzika, tylko wystarczy podejść i już się pojawia tekst.

Zawiązanie historii fabularnie mocno słabe, ze szczególnym wskazaniem na koszmarny głos tajemniczej postaci. Potem się robi troszkę lepiej, ale na razie historia najsłabsza ze wszystkich, w które grałem. No i wszędzie niewidzialne ściany, po całkowitej swobodzie z IX to pewien krok w tył, choć oczywiście pasuje do ogólnego klimatu JRPG i poprzednich części.

Edit: a no i jest HDR. Nie bije jakoś po oczach, ale troszkę umila.

Edytowane przez dominalien
Opublikowano

Demo jest _gigantyczne_. Po paru dniach grania nadal nie doszedłem do końca. Sejwy mają działać w pełnej wersji, ale znając życie na Steam Decku trzeba je będzie przekopiować.

Na Steam są bardzo fajne materiały na temat portu na PC: https://store.steampowered.com/news/app/2731870 Robi go mała firma z Austrii, dużo pododawali o siebie (HDR, lokalny coop). Ciekawa lektura.

Zwykle nie daję pełnej kasy na premierę, ale nie widzę możliwości, żebym tym razem tego nie zrobił.