Skocz do zawartości

CRONOS: the New Dawn (nowa gra od Bloober Team)

Szermac

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

System weak-pointów (słabych punktów)

how-did-you-react-to-the-blood-on-the-wa

Ostatnio przeszedłem trzeci raz Dead Space remake i ubolewałem nad tym, że prawdopodobnie marka znów zostanie pogrzebana na długie lata. Na szczęście Blooberki znów przychodzą na ratunek po świetnym SH2. Boje się trochę o sprzedaż, bo ostatnio te horrory sci-fi nie mają łatwo. Callisto się sprzedało kiepsko, ale to mnie akurat nie dziwi, bo negatywne recenzje mogły zniechęcić graczy, ale słabą sprzedaż Dead Space albo Alien Isolation trudno wytłumaczyć. Sam hype po SH2R może nie być wystarczający, ale na pewno w jakimś stopniu pomoże. Szansa na udaną premierę jest, bo w ich niedawny sukces też mało kto wierzył.

Opublikowano
Teraz, Czokosz napisał(a):

how-did-you-react-to-the-blood-on-the-wa

Ostatnio przeszedłem trzeci raz Dead Space remake i ubolewałem nad tym, że prawdopodobnie marka znów zostanie pogrzebana na długie lata. Na szczęście Blooberki znów przychodzą na ratunek po świetnym SH2. Boje się trochę o sprzedaż, bo ostatnio te horrory sci-fi nie mają łatwo. Callisto się sprzedało kiepsko, ale to mnie akurat nie dziwi, bo negatywne recenzje mogły zniechęcić graczy, ale słabą sprzedaż Dead Space albo Alien Isolation trudno wytłumaczyć. Sam hype po SH2R może nie być wystarczający, ale na pewno w jakimś stopniu pomoże. Szansa na udaną premierę jest, bo w ich niedawny sukces też mało kto wierzył.

Callisto miało przegięty budżet na mocapy i aktorów, a DS chyba był umiarkowanym sukcesem, ale, że robi to EA, to wolą oddelegować ludzi do skórek w Fifie xD. Bloober jest na fali wznoszącej, myślę, że ludzie się rzucą w nieznane, jedyne co na forach zagranicznych widzę, to trochę oburzenie o te lata 80 w zachodniej Europie, że to dla nich ZA STRASZNE może być xD. 

Opublikowano
11 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

oburzenie o te lata 80 w zachodniej Europie, że to dla nich ZA STRASZNE może być xD. 

Tymczasem starsi gracze, którzy w realu przetrwali lata 80 w zachodniej Europie

spacer.png

Duży plus za kreatywność dla Bloobera. Każdy inny dev po prostu umieściłby akcję w jakieś stacji badawczej daleko w pizdu na orbicie, a tutaj ekipa szykuje nam s-f, ale w zdecydowanie bardziej interesującej scenerii. Niech tylko zmniejszą kask temu astronaucie, żeby nie zasłaniał 3/4 ekranu i będzie git. 

Opublikowano

Muszę przyznać, że “Cronos: The New Dawn” zapowiada się epicko! Trailer zrobił na mnie ogromne wrażenie – ta scena, gdzie główny bohater (który wygląda jak krzyżówka Big Daddy’ego z BioShocka i Izaaka z Dead Space) gra szachy z tajemniczą babcią, to czysty geniusz. A potem, bum! Zero grawitacji i akcja jak z najlepszych horrorów sci-fi – eksterminacja jakichś mutantów wyglądających jak zombie. Klimat i napięcie są nieziemskie, a do tego dochodzi element podróży w czasie. Jeśli tak wygląda początek, to aż boję się myśleć, co będzie dalej!

Opublikowano
19 godzin temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Bloober się nie zatrzymuje, mistrzowie horroru. Do tego polskie vibe, więc będzie 9/10 od polskich portali growych. 

Prócz Dead Space to Somę tutaj widzę. Wishlisted. 

Identyczny mam odbiór. Czekam, to będzie sztos!

Opublikowano
4 godziny temu, Szermac napisał(a):

No i zresztą tę babcię też zabija w przyszłości, już jako potworasa. No ciekawe, ciekawe :D

Podoba mi się ta scena, w której wyciąga do babci rękę z tymi "mackami" i na początku widać u niej takie przerażenie, drżąca broda, a później pogodzenie się z losem i coś w stylu "zrób to".
No a z tym Dead Space to tu widzę niektórzy odpłynęli - plotki sugerują pracę nad pierwszym Silent Hill raczej.

Spoiler

Zrzutekranu2024-10-18195133.png.9fea3fd1ac1695e45fa8154803a18368.png

Opublikowano (edytowane)

Może być tak, że ten cały Cronos to ma być taki znak dla elektroników, że Bloober potrafi w horror sci-fi i dostaną kolejną odsłonę Dead Space ? Przecież tak samo zrobili Medium by pokazać Konami, że potrafią zrobić coś w klimatach SH xD

Edytowane przez Czokosz
Opublikowano

Ciekawe jaka sprzedaż usatysfakcjonuje Blooberów. Praktycznie całą produkcję gry sfinansowało Take-Two przed rozwiązaniem umowy, więc Blooberom zostają tylko koszty marketingu plus część kosztów muszą zwrócić Take-Two. Jeden z bardziej optymistycznych wariantów jest taki, że po wzroście zaufania po udanej premierze SH2 i dobrej kampanii marketingowej mogą zakręcić się koło wyniku Dead Space. Ciężko będzie celować wyżej, bo to nowa marka i do tego horror sci-fi, który raczej sprzedaje się gorzej od gier z zombie na pierwszym planie.

Świetnie się zapowiada 2025 dla fanów horrorów. Wystarczy spojrzeć na przyszłoroczne premiery takie jak Post Trauma, Echoes of the Living, Tormented Souls 2, Holstin, Cronos od Blooberków, The Thing remastered, The Sinking City 2 i prawdopodobnie RE9. Już dla samych Blooberków warto czekać nie mówiąc o pozostałej reszcie.

• Plusik 1
  • Lubię! 2
Opublikowano
13 godzin temu, Schranz1985 napisał(a):

W sumie to się zastanawiam jakim cudem ten DS umarł.

DS1 - 1mil 

DS2 - 4mil 

DS3 - 600tys

DS1remake - 2mil

sprzedaż na tym poziomie to było za mało dla EA (także w przypadku dwójki), więc zamknęli Visceral

swoją drogą seria przy trójce zdążyła zjeść własny ogon (czysta rąbanka z wyprutym klimatem grozy) więc i tak byłby potrzebny większy reboot. spokojna głowa, bloobery się wezmą za to :)

Opublikowano
W dniu 18.10.2024 o 08:59, KrYcHu_89 napisał(a):

Ostatnio wrzucałem info o tym nowym dofinansowaniu na unikalny system przepoczwarzania wrogów, kolejne dofinansowanie z UE dla Bloobera, to już wiadomo o jaką grę chodziło :). 

image.thumb.png.c91b4a18ac48bf0cb5eef0979dcd80c5.png

trochę powiało Capcomem z tymi weakpointami i nowymi wersjami potworków ale wierzę że mają jakieś świeże pomysły..bo kasa na pewno jest :cool2:

Opublikowano

W sumie już dwójka nim nie była, ale jakoś tam elementy grozy i akcji były lepiej wyważone. DS3 za mocno poszło w rozwałkę, a poza tym gra była totalnie nijaka, trzy razy podchodziłem do tego tytułu i nigdy nie dałem rady skończyć.

Opublikowano
3 godziny temu, GSPdibbler napisał(a):

Mi tam się w trojeczke dobrze grało, tylko nie można się nastawiać że to horror. 

No ja się właśnie tak nastawiłem i parę razy przyjemnie mnie gierka zaskoczyła - ma swoje momenty - po dwójce już wiedziałem, w którą stronę to pójdzie, więc grałem z odpowiednim nastawieniem i miło wspominam DS3 po latach.

Opublikowano

No żeby gierka się sprzedała to najpierw musi być bardzo dobra. A po SH2 zarówno gracze jak i recenzenci będą mieli konkretne oczekiwania. Tu już nie ma miejsca na powrót do poziomu Medium.

Ale trzeba trzymać kciuki i mieć nadzieję że jednak nie wyleci z kalendarza na kolejny rok