Pix 970 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu 15 minut temu, łom napisał(a): A gdzie te ukryte perełki? Bo oprócz Folklore to ja tam nic takiego nie widzę. Brak Valkyrie Chronicles, Dragon's Crown, BlazBlue, Ni no Kuni, Resonance of Fate. Nie chodziło mi konkretnie o ps3 extreme, tylko co w takim specjalu powinno być według mnie. Cytuj
Bzduras 12 762 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu 44 minuty temu, Nomen dubium napisał(a): Też mi się coś tak właśnie widzi, że po ew. zepchnięciu publicystyki na margines mało kto by rozpaczał... To źle Ci się widzi. PE = felietony, których nie przeczytam nigdzie indziej. 2 1 Cytuj
sph! 863 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 29 minut temu, Bzduras napisał(a): Godzinę temu, Nomen dubium napisał(a): Też mi się coś tak właśnie widzi, że po ew. zepchnięciu publicystyki na margines mało kto by rozpaczał... To źle Ci się widzi. PE = felietony, których nie przeczytam nigdzie indziej. No to jesteś jeden. Cytuj
SlimShady 3 436 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Recki to ja czytam mechanicznie, w przeciwieństwie do jakościowej publicystyki, ale np. dżujo wrzucił lekkie ciary pod koniec recki TLoU, to jest ta subtelna różnica między nim, a bezrefleksyjnym butcherem. Cytuj
MYSZa7 8 962 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 2 godziny temu, łom napisał(a): A gdzie te ukryte perełki? Bo oprócz Folklore to ja tam nic takiego nie widzę. Brak Valkyrie Chronicles, Dragon's Crown, BlazBlue, Ni no Kuni, Resonance of Fate. O grach które bardziej pasowały do X360 już parę razy pisałem, skopany na PS3 The Orange Box i Fallout 3, Bioshock czasowy ex na Xie, wyżej wymienione GTAIV (z czasowym exem DLCków). Dobór tytułów jest bardzo średni. o to to i jeszcze w tych reckach wpisane że na Xboxie 360 chodziło to lepiej Cytuj
Nomen dubium 15 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Godzinę temu, Bzduras napisał(a): To źle Ci się widzi. Trzeba być tylko uważnym obserwatorem, aby wyciągnąć właściwe konstruktywne wnioski; wystarczy rozejrzeć się nawet tutaj, na forum PE - na jakie tematy toczą się tutaj rozbudowane dyskusje, o czym czytelnicy rozprawiają z największym zaangażowaniem i najwyższą częstotliwością? Podpowiem Ci: nie o felietonach tylko właśnie o RECKACH I OCENACH GIER widniejących w ich podsumowaniach. Tak po prostu jest i nie ma sensu zaklinać rzeczywistości; fani Ekstrima potrafią polemizować tu niemal w nieskończoność np. o tym, czy 10 dla rimejka TLoU to w sam raz czy o oczko za dużo (tudzież czy 8 dla rimejka RE4 to nie przypadkiem o stopień za mało) a gdzie i kiedy widziałeś tu jakieś obszerne dysputy dot. jakiegokolwiek artykułu publicystycznego? Ot, najzwyczajniej w świecie recenzje i oceny wzbudzają emocje a felietony trochę nudzą czytelników, tak właśnie to działa i nie wiem co ma na celu zaprzeczanie faktom. 38 minut temu, SlimShady napisał(a): dżujo wrzucił lekkie ciary pod koniec recki TLoU Dżujo to niech lepiej się wytłumaczy, jak mógł tak piękną muzykę jak z drugiej części Obscure'a ocenić na 6... Hmmm, Dżujo? Cytuj
łom 2 022 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Numer przeczytany od deski do deski. Plusy: +świetna, schludna konstrukcja; czyta się bardzo przyjemnie, wszelkie screeny (nie ma przechodzących bez sensu przez dwie strony) i grafiki umiejscowione są w logicznych miejscach i nie przesuwają właściwego tekstu, +felietony, mimo że jest ich mało to bardzo konkretnie podchodzą do tematu, o części gier z 'Pogrzebane za życia' nawet nie słyszałem/pamiętałem (The Ripper to praktycznie opis The Order 1886), jedyny większy minus to powtórka paru akapitów w tekście 'PS3 w Japonii' i 'Trudne początki kultowej konsoli', jeden redaktor drugiego może posądzić o plagiat xd +większość recek, nawet jeśli nie zgadzam się z oceną czy opinią jest napisana bardzo dobrze; jedna strona to nie jest zbyt dużo miejsca ale w wielu przypadkach udało się zawrzeć najważniejsze informacje o tytule Minusy: -dobór gier do recenzji: Bayonetta, Bioshock, Fallout 3, GTA IV (+DLC), The Orange Box to gry które nie powinny być w tym numerze -mało felietonów a przez powyższy punkt recek gier które zasługiwały na miejsce -część recek jest bardzo słabych, mając jedną stronę trzeba na serio się streszczać a nie przez pół tekstu porównywać do oryginału i w sumie nie wiadomo o co chodzi w tej grze (Siren: Blood Curse), porównywać do "sequela" i nie napisać niczego konkretnego (Dead Island), w jednej recce jarać się nieaktywnym online multiplayerem (Warhawk) bez którego gra nie istnieje po to żeby w kolejnej recce płakać z tego samego powodu (LBP) Ze wszystkich tekstów czuć że Ural i Dżujo najbardziej się jarali powrotem do PS3, Roger, Mazzi, Koso i Soq (ocena TWD w 2024, kontrowersyjna : ) mieli swoich growych ulubieńców a Adamus, Grabarczyk i Sojer podeszli całkiem obiektywnie, bez zbędnego jarania się ale też znęcania za brak jakiejś funkcji online w 2024 (tak jak Mutti zrobił przy KillZone 2 a Komodo przy LBP). Technicznie chyba najlepszy numer, bardzo mało baboli, świetny design kolejnych stron ale merytorycznie to już mam mieszane uczucia. Jak stawiać tak mocno na recenzje to po pierwsze powinien być ich lepszy dobór a po drugie konkretne podejście czy mamy patrzeć na nie przez 2024 czy ~2010 rok. Wyszło pomieszanie z poplątaniem którego przy poprzednich specialach z konsolami bez praktycznie funkcjonalności online nie było. 7+/10 3 4 Cytuj
SlimShady 3 436 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu No, grusznik dobry ancymon przy tym dead island. W jego opinii średniak - jak sama nazwa wskazuje - zasługuje na 7 i ciągle o trailerze, ale to było do przewidzenia. Piechota przy reinterpretacji Siren(samą grę oceniam nieco niżej, ten ostatni etap który niejednego może zapoznać z padaką) przypisał go do ósmej generacji( popierdółka do wybaczenia), a Mazzi pod koniec Bioshocka lanie wody, jakby spisywał zadanie do szkoły, to samo, tylko zmień trochę. To tak na szybko, po 1/3 materiału. 1 Cytuj
Tokugawa1982 95 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Świetny numer. Szapo Ba Panie Komodo i S-ka. Pomijając parę baboli w oceniaczkach 2 godziny temu, łom napisał(a): Minusy: -dobór gier do recenzji: Bayonetta, Bioshock, Fallout 3, GTA IV (+DLC), The Orange Box to gry które nie powinny być w tym numerze - Nie bardzo rozumiem. To ważne pozycje tej generacji Cytuj
TomciooPL 16 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) 9 minut temu, Tokugawa1982 napisał(a): Świetny numer. Szapo Ba Panie Komodo i S-ka. Pomijając parę baboli w oceniaczkach Nie bardzo rozumiem. To ważne pozycje tej generacji Oczywiście, że ważne, jednak zdecydowanie lepiej wyszły konwersje na X360 - pewnie stąd ten "przytyk". Trochę rozumiem przedmówcę. Edytowane 17 godzin temu przez TomciooPL Cytuj
MYSZa7 8 962 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 9 minut temu, Tokugawa1982 napisał(a): Świetny numer. Szapo Ba Panie Komodo i S-ka. Pomijając parę baboli w oceniaczkach Nie bardzo rozumiem. To ważne pozycje tej generacji Ważne, ale skopane na PS3 i niektóre wyszły po czasie na ten sprzęt. Cytuj
łom 2 022 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 4 minuty temu, Tokugawa1982 napisał(a): Nie bardzo rozumiem. To ważne pozycje tej generacji Tylko to nie jest PS360 tylko PS3 Extreme. Bayonetta, The Orange Box i Fallout 3 - wersje PS3 kompletnie skopane, zrobione na odwal się, odradzane, te na X360 o wiele lepsze i jedne z głównych multiplatform dla których warto było kupić X360, Bioshock - czasowy ex dla X360, GTAIV - nie dość że znowu wersja PS3 znacząco odstawała to DLC miało wcześniej premierę na X360 (+ tatuaż Petera Moore'a). Wszystkie te gry powinny trafić kiedyś do X360 extreme tym bardziej że zabrakło w numerze: Dragon's Crown, Valkyrie Chronicle, Motorstorm Pacific Rift, Ratchet: Crack In Time i jeszcze można tak długo wymieniać tytuły bardzo dobre i mocno kojarzące się z PS3. 2 Cytuj
SlimShady 3 436 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Dobór gier kontrowersyjny, ale jak już się tutaj pojawiły, to może lepiej, żeby się nie nakładały na siebie, i w przyszłości lepiej zająć się tym czego zabrakło. Cytuj
MYSZa7 8 962 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 22 minuty temu, SlimShady napisał(a): Dobór gier kontrowersyjny, ale jak już się tutaj pojawiły, to może lepiej, żeby się nie nakładały na siebie, i w przyszłości lepiej zająć się tym czego zabrakło. Forza Horizon, Gears of War(1-3, Judgment), Halo (chuj wie ile), Forza Motorsport (2-4), Lost Odyssey, Blue Dragon, Banjo and Kazooie, Bully Scholarship Edition, Rockstar Table Tennis, Perfect Dark, PES 6(pierwszy next genowy PES), Viva Pinata, Mass Effect (ex na X360 do czasu), Halo Wars, Fable, Dead Rising, Crackdown, Saints Row, Burnout Revenge czy NFS Most Wanted. Tak to widzę na początek. 1 1 Cytuj
Ludwes 1 690 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Project Gotham Racing I Ninja Gaiden 2 1 1 Cytuj
SlimShady 3 436 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Alan Wake(koniecznie na okładkę, i żeby świecił w ciemności), do cyfry tego niby spin offa z Arcade, oraz pełno pominiętych rzeczy z multiplatform. Mocnych gier jest od groma, dlatego takie łączenie z OG nie do końca jest potrzebne(no chyba, że podwójna ilość stron i podwójna cena). Jak coś jest niszą typu master system(chociaż to poziom podobny do WiiU), to można mu zrobić ileś tam stron w głównym wydaniu mega drive'a. Cytuj
LeifErikson 1 116 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 7 godzin temu, Nomen dubium napisał(a): Też mi się coś tak właśnie widzi, że po ew. zepchnięciu publicystyki na margines mało kto by rozpaczał... Jak powiedzieć że nie zna się społeczności skupionej wokół Szmatlawca bez mówienia że się jej nie zna. 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 222 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Godzinę temu, MYSZa7 napisał(a): Forza Horizon, Gears of War(1-3, Judgment), Halo (chuj wie ile), Forza Motorsport (2-4), Lost Odyssey, Blue Dragon, Banjo and Kazooie, Bully Scholarship Edition, Rockstar Table Tennis, Perfect Dark, PES 6(pierwszy next genowy PES), Viva Pinata, Mass Effect (ex na X360 do czasu), Halo Wars, Fable, Dead Rising, Crackdown, Saints Row, Burnout Revenge czy NFS Most Wanted. Tak to widzę na początek. nadkonsola Czekam mocno na ten numer (jeśli pyknie). Oczywiście dodałbym też Bioshocka oraz Lost Planet. 1 Cytuj
Nomen dubium 15 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 22 minuty temu, LeifErikson napisał(a): Jak powiedzieć że nie zna się społeczności skupionej wokół Szmatlawca bez mówienia że się jej nie zna. Rozumiem że to nie lada ujma, żeby nie znać takiej szychy jak np. Ty, panie gwiazdorze? I czymże właściwie jest ta "szmatławcowa społeczność" (jak mniemam, nie wystarczy jedynie kupować gazetki tak jak ja, by dostąpić zaszczytu przynależności do tego szacownego grona?) bo zabrzmiało to tak, jakby część czytelników założyła jakąś sektę, o której nie wiem? 1 3 Cytuj
LeifErikson 1 116 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Wut? Nie wiem jak zrozumiałeś mojego posta i czego się w nim doszukujesz ale chodziło mi o to że jest dokładnie odwrotnie jak piszesz i publicystyka jest nieodłącznym elementem pisma w obecnej formie, co wypływa z dosłownie każdego wątku o kolejnym numerze od bardzo, bardzo dawna. Cytuj
Nomen dubium 15 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Ło matko z córką, przecież to był tylko żart... A tak bardziej serio pisząc: do Twego powyższego argumentu już się odniosłem we wpisie sprzed pięciu godzin, podjedź sobie wyżej i przeczytaj co tam napisałem, bo nie ma sensu drugi raz tego samego słowo w słowo powtarzać. Cytuj
LeifErikson 1 116 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Sorry, ale Twoje argumenty zostały już wcześniej celnie podsumowane jako kreacjonizm, więc też mi się nie chce do tego odnosić, bo każdy ma prawo do własnej opinii, a ja się z twoimi po prostu nie zgadzam, ale wydaje mi się że szkoda na to zaśmiecać wątku. Cytuj
oFi 2 498 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 57 minut temu, LeifErikson napisał(a): Sorry, ale Twoje argumenty zostały już wcześniej celnie podsumowane jako kreacjonizm, więc też mi się nie chce do tego odnosić, bo każdy ma prawo do własnej opinii, a ja się z twoimi po prostu nie zgadzam, ale wydaje mi się że szkoda na to zaśmiecać wątku. Nie dyskutuj z typem co ma konstrukcje wypowiedzi rodem z sekcji komentarzy na onecie. Cytuj
Piechota 445 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 8 godzin temu, SlimShady napisał(a): No, grusznik dobry ancymon przy tym dead island. W jego opinii średniak - jak sama nazwa wskazuje - zasługuje na 7 i ciągle o trailerze, ale to było do przewidzenia. Piechota przy reinterpretacji Siren(samą grę oceniam nieco niżej, ten ostatni etap który niejednego może zapoznać z padaką) przypisał go do ósmej generacji( popierdółka do wybaczenia), a Mazzi pod koniec Bioshocka lanie wody, jakby spisywał zadanie do szkoły, to samo, tylko zmień trochę. To tak na szybko, po 1/3 materiału. kurde! Mea culpa, duża wtopa. Mam nadzieję, że jedyna. I jeszcze na temat mojej wizji recenzji: wiem, że teksty mogą odstawać od reszty, była to świadoma decyzja, jak zawsze przy numerach specjalnych. Nie dowiecie się z moich tekstów za dużo o samych grach. Tak samo buduję retrorecenzje i jest to, z braku lepszego słowa, forma manifestu. ze swoich rzeczy polecam szczerze tekst o dubbingu, bo miałem okazję zrobić fajny dziennikarski risercz i super się to pisał. Cytuj
łom 2 022 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 29 minut temu, Piechota napisał(a): Tak samo buduję retrorecenzje i jest to, z braku lepszego słowa, forma manifestu. Tutaj wychodzi ograniczone miejsce, w retrorecenzji masz dwie strony, połowę można poświęcić na historyjki okołogrowe a drugą bezpośrednio na tytuł. Przy jednej stronie to kompletnie nie działa bo na gameplay został poświęcony jeden akapit który jeśli nie grałeś w niedawno oryginał niczego nie mówi. Rozumiem że nie podszedł Ci ten remake/reimagination ale o misjach typowo skradankowych gdzie nawet nie ma czym się bronić (np. w szpitalu), walce każdym napotkanym przedmiotem, odrażającym designie późniejszych przeciwników czy paru porytych motywach jakie widzimy/słyszymy jeśli gdzieś się schowamy i wejdziemy w oczy shibito (np. rysuneczki czy mamrotanie pod nosem) warto było wspomnieć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi