Skocz do zawartości

Xenoblade Chronicles X: Definitive Edition

Jeez_PS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym chciał wiedzieć czy np XenoX i pewnie MP4 będą miały jakieś ulepszone edycję na Switcha 2. Jak Nintendo dowiezie to na czym mi zalezy to możliwe, że nową konsolę kupię jeszcze w tym roku. Chciałbym mieć jakies fajne gierki na start a Xeno X w jakiejś fajnej dojebanej edycji zrobiłoby mi robotę.

Opublikowano (edytowane)

O jaaaaa, ale hype. Dobra, co tu gadać, XC 2 w serduszku i 10/10, ale jednak niezmiennie najbardziej uwielbiam XCX. Ta końcówka :O 

Edytowane przez funditto
Opublikowano

@XM. 1:49 - 2:02 był ten skell ? Bo nie kojarzę 

Na końcu trailera pokazują (tak jak w poprzednim trailerze), że wreszcie (chyba) wyjaśni się cliffhanger z tej gry, ale teraz pokazali nowy region, który wygląda świetnie

• Dzięki 2
Opublikowano
19 minut temu, funditto napisał(a):

@XM. 1:49 - 2:02 był ten skell ? Bo nie kojarzę 

Na końcu trailera pokazują (tak jak w poprzednim trailerze), że wreszcie (chyba) wyjaśni się cliffhanger z tej gry, ale teraz pokazali nowy region, który wygląda świetnie

Nie było, już ludzie znaleźli w necie, że jest to skell który był w artbooku i miał nim latać 

Spoiler

Black knight

Ci co nie wiedzą co jest na końcu to nie wypytujcie bo nic wam i tak to nie da, nawet jakbym spoiler napisał 

18 minut temu, pawelgr5 napisał(a):

Ok czyli moze bedzie sporo dodatkowego contentu i zamkna historie. To by moglo znaczyc ze nie planuja kontynuacji.

Podobno planują właśnie i następna ich gra to xcx2, coraz więcej i tym plot

@funditto https://www.resetera.com/threads/xenoblade-chronicles-x-definitive-edition-the-year-is-2054-trailer.1077921/page-2#post-134045415

• Plusik 2
  • Dzięki 1
Opublikowano

To jest jakoś potwierdzone? W Xenoblade 1 na Switcha był dodany dodatkowy region, który na rzut oka wyglądał świetnie, ale ta cała dodatkowa przygoda w nim była i mocno odcięta od reszty gry, i niewiele wnosiła, i była imo rozczarowująco płytka. To nie była taka naprawdę dobra gra, jak osobne DLC do dwójki i trójki - to było raczej jak podstawowy Xenoblade, tylko z wyciętą masą ważnych elementów i prawie niczym w zamian, nie był to znaczący dodatek, ot można pograć, ale jako fanatyk serii dalej nie widziałem w nim nic, czego by nie można przegapić. A nowy obszar był na rzut oka nawet ładny, ale za wiele go tak naprawdę nie było, w sam raz na 5-10 godzin polatania trochę i zobaczenia kompletnie wszystkiego. 

Nadal jestem sceptyczny. Xenoblade X mocno by zyskało na SPORYM remake'u. I grając w całą serię do cna, jestem pewien, że taki nie powstanie na Switchu jako remake lekko popularnej gry. Najważniejsze jednak i tak na pewno są potencjalne zmiany "QOL". 

Z drugiej strony, nie ma co, to pewnie i tak będzie najlepsza ogólnie gra wydana w 2025 roku. Kurde jakie ten Monlith robi ładne miejscówki. A mechy nadal są jak magia, bo nagle zapierniczasz po tym świecie z taką szybkością, góra dół, lewo prawo. No i scenariusz, dzięki kwiecistym sidequestom i zalewie zabawnych wątków o życiu w intergalaktycznym mieście różnic, to chyba mój ulubiony w serii.

• Plusik 1
Opublikowano
4 godziny temu, XM. napisał(a):

Ci co nie wiedzą co jest na końcu to nie wypytujcie bo nic wam i tak to nie da, nawet jakbym spoiler napisał 

Aha. Czyli to jest coś tak misternego, że trzeba doświadczyć gry samemu i odbyć podróż wgłąb swojego serduszka bo inaczej nie da rady? Brzmi trochę jak bajdurzenie zdrowego.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bzduras napisał(a):

Aha. Czyli to jest coś tak misternego, że trzeba doświadczyć gry samemu i odbyć podróż wgłąb swojego serduszka bo inaczej nie da rady? Brzmi trochę jak bajdurzenie zdrowego.

Nie - w sensie że nic ci nie powie to co napisze bo motywy są budowane przez całą grę.

Chyba że mam zajebac spoilerem prosto w twarz bez pardonu takim chamem dla 5 latka to zaraz mogę jeśli prośba taka jest.

Opublikowano
2 godziny temu, ogqozo napisał(a):

To jest jakoś potwierdzone? W Xenoblade 1 na Switcha był dodany dodatkowy region, który na rzut oka wyglądał świetnie, ale ta cała dodatkowa przygoda w nim była i mocno odcięta od reszty gry, i niewiele wnosiła, i była imo rozczarowująco płytka. To nie była taka naprawdę dobra gra, jak osobne DLC do dwójki i trójki - to było raczej jak podstawowy Xenoblade, tylko z wyciętą masą ważnych elementów i prawie niczym w zamian, nie był to znaczący dodatek, ot można pograć, ale jako fanatyk serii dalej nie widziałem w nim nic, czego by nie można przegapić. A nowy obszar był na rzut oka nawet ładny, ale za wiele go tak naprawdę nie było, w sam raz na 5-10 godzin polatania trochę i zobaczenia kompletnie wszystkiego. 

Nadal jestem sceptyczny. Xenoblade X mocno by zyskało na SPORYM remake'u. I grając w całą serię do cna, jestem pewien, że taki nie powstanie na Switchu jako remake lekko popularnej gry. Najważniejsze jednak i tak na pewno są potencjalne zmiany "QOL". 

Z drugiej strony, nie ma co, to pewnie i tak będzie najlepsza ogólnie gra wydana w 2025 roku. Kurde jakie ten Monlith robi ładne miejscówki. A mechy nadal są jak magia, bo nagle zapierniczasz po tym świecie z taką szybkością, góra dół, lewo prawo. No i scenariusz, dzięki kwiecistym sidequestom i zalewie zabawnych wątków o życiu w intergalaktycznym mieście różnic, to chyba mój ulubiony w serii.

Nie znam pierwowzoru, z notki to nic się nie wyczyta. 

Cytat

The Definitive Edition improves the graphics of the original game with visually enhanced graphics and updated character models. It is based on the English release of the Wii U version. Because of this, features only included in the Japanese release of the original game, such as certain character outfits and customization options for Cross, are removed. The content that appeared as paid DLC in the original game is included from the start.

It will also include new story elements, likely including a continuation of what happened to Lao after the events of the main story.

P.S. też jestem sceptyczny, że to nie remaster, taki na Switcha 2 (bo myślałem, że tak właśnie będzie to tytuł startowy, a to inaczej smakuje, wiadomo), ale przynajmniej niech wsteczną ogarną ładnie, bo to gra na długie miesiące grania i idealna na sprawdzenie wstecznej :)

• Level Cap increased to either 99 or 100. There are clips on the Skell page at level 83 (był chyba 60? na WiiU )
  • There's a new mechanic called Quick Recast, which you can trigger using the Y button. I think it allows you to instantly recharge an art that's on cool down. It charges via auto attacks. It looks like it has several charges and can be upgraded as the game continues.
Opublikowano
4 godziny temu, ogqozo napisał(a):

Ten epilog z Xenoblade Chronicles 1 nie był nigdy traktowany przez studio jako odpowiednik Torny czy Future Redeemed. Tak zrobili coś czego większość studiów nie robi. Skończyło level, który nie zdążyli w oryginale zrobić (możesz na necie znaleźć jak ludzie wyciągnęli z płytki dane tego terenu, który był skończony w 40-60%? Już nie pamiętam dokładnie) i dopisali fabułę, która dla tych co ograli całą trylogię ma znaczenie. U konkurencji za pi***lony klucz zawarty w grze ukazujący "prawdziwe" zakończenie itp. płacisz gruby hajs a tutaj miałeś od razu w podstawce wraz z całą grą bez ukrytych kosztów, kluczy odblokowujących itp.

Opublikowano

Wiem, co to było, i oczywiście jedno jest osobno płatną grą, a drugie dodatkiem do pełnej gry w jednej cenie, więc wiadomo, że oczekiwania są inne. Natomiast właśnie jest pytanie, czy dodatkowa treść w tej grze będzie również w tym stylu.

Bo akurat grałem ostatnio w ten dodatek do jedynki i, cóż, brzmi to fajnie, ale bez przygotowania tego jako gry, to stosunkowo mało ciekawy on jest w praktyce, a lokacja nie jest w połowie tak rozwinięta, jak ładny widoczek początkowo mógłby sugerować. Mogłaby być, ale Xenoblade to więcej niż postawienie ładnej lokacji, to przeżywanie świata, na to że to działa składają się jego wszystkie elementy.

Tak że rekomendując kupno jedynki na Switcha, powiedziałbym, że 99,9% dla ponownie przeżycia geniuszu Xenoblade'a, i najwyżej 0,1% dla dodatku.

Opublikowano

Hype na Zenobureido Kurosu udziela mi się niemiłosiernie.

Mam jednak z tyłu głowy to przeświadczenie, że pierwsze wrażenie robi się tylko raz. I dla mnie to był grudzień 2015 roku na WiiU. Oczywiście wersję zremasterowaną po prawie dekadzie zaopatrzę się na pewno. Ale w sumie jestem sam ciekawy, czy 10-letnia gra da radę mnie ponownie wciągnąć na długie godziny eksploracji po już nie tak obcej planecie ;)