Skocz do zawartości

Xenoblade Chronicles X: Definitive Edition

Jeez_PS

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 203
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ubisoft podjął jedną bardzo kosztowną decyzję, tworząc Assassin's Creed: Shadows. Postanowił wydać grę w tym samym dniu, w których wychodzi najsoczystszy open world świata.

Opublikowano

Czekam na to bardziej niż na GTA6 i Crimson Desert razem wzięte,nawe switch poszedł w odstaweke zeby sobie odpoczywał przed tryaniem które go czeka.

@Chad Davski proszę nie spierdol tego, jak nie zagram 20 to sie zesram tęczą.:shotgun:

• Lubię! 1
  • This 1
Opublikowano
43 minuty temu, DarkStar napisał(a):

Na szczęście czwartek, więc są jeszcze dwa dni, żeby awaryjnie dostać kopię przed weekendem gdzie indziej jak ktoś ma ciśnienie. 

Mam zaklepane w PB ,MM,ME  gdzieś dorwę kto pierwszy ten lepszy. Nie odpuszczę chyba że zdechnę albo switch zdechnie.

Opublikowano

Nie chcę nawet wrzucać muzyki z Xeno X, żeby nie "spoilerować". Jak słyszałem kolejne części głównego motywu walki, "Black Tar" bodaj, to kurde myślałem, że się zesram. Nie wiem do dziś, czy zesram w pozytywnym sensie, czy w negatywnym. Ale na pewno w jakimś.

Rzadko gra open world ma jaja. Xeno X ma. 

Sporo OST jest nawet dość typowe, ale TEN wybór kluczowych kawałków, jak tu nie kochać że mieli odwagę. 

Co do grafiki. Oglądam te widea i sam nie wiem, czy na plus, czy nie. Jest na pewno wyraźniej. Ale to podjaśnienie, soczystość, wyraziste kontury, sam nie wiem czy to jest lepsze, czy gorsze od oryginału. Co do interfejsu, to rozumiem, jak ludzie mówili, że siedząc daleko od TV, nie było kompletnie nic widać co jest napisane, ale czysto estetycznie, miało to swój styl. Oryginał Xeno X miał ten urok, który dziś coraz rzadziej widzimy w grach. 

Opublikowano

Kurde, dzisiaj zobaczyłem e-mail że paczka do mnie i trochę była podnieta, że może sklep się pomylił i wysłał Xeno X. Niestety był to tylko zwrot czegoś z gwarancji. Jeszcze tydzień...

Pytałem ludzi, którzy grają do recenzji, i parę dodatków do powyższej listy QOL:

- skok faktycznie też zmieniono. Nie będzie już włączania się pioseneczki od razu. Skok to zawsze będzie skok, a latanie mechem włącza się inaczej

- nadal jest resetowanie kawałka przy eksploracji. Tak bywa, ale przy serii tej jakości, szkoda

- można śledzić przedmioty do ulepszeń. Trochę to banalizuje grę - ot, zbieraj świecące punkty na mapie. Ale na pewno oszczędzi spoooooro czasu do maksowania mechów. Dla chętnych.

- raz zdobyty ekwipunek zawsze będzie do wyboru w fashion, nie trzeba go trzymać. Tak jak w Xeno 1 na Switcha. Nawet istotne, bo najlepsze na dany moment elementy ekwipunku w Xeno X potrafią wyglądać dość absurdalnie, jeden rękaw jakiegoś robala, drugi rękaw mecha, inna część z bikini, a inna kelnera. Nie ma jednak nadal transmogu broni

- z tego co rozumiem, chyba będą support mission od samego początku gry dostępne. To oznacza, że gra jeszcze bardziej będzie od początku otwarta na cały progres. Jeśli dobrze rozumiem, support missions będą prostą drogą do wylevelowania serduszek z każdą postacią czy klas w szybki sposób, jeśli ktoś zechce. Ogólnie będzie można zrobić większość gry bez w ogóle wchodzenia pierwszy raz do miasta hehe

- gra ma podobno według niektórych prezentować najostrzejszy obraz w trybie handheld na Switchu do tej pory

- najbardziej zatłoczone części miasta oraz Cauldros (lawa) mają najmocniej testować klateczki i wygląda na to, że wcale nie będzie idealnie pod tym względem podczas szybkiego przemieszczania się po określonych miejscach

Opublikowano (edytowane)

Jaram się strasznie :dunno:
Lokalny sklepik forumka na pewno nie zawiedzie z dostawą (jeszcze nigdy nie zawiódł :reggie:). Więc na premierę Definitive Edition dla Nintendo Switch gierka na pewno przybędzie...

Ja już od tygodnia mielę ponownie soundtrack z oryginalnego wydania z WiiU (mam w swoim osobistym zbiorze ścieżek dźwiekowych z gierek od prawie 10 lat ...:unknown:). I piekli mnie bardzo, aby odpalić ponownie oryginał na WiiU... ale odpuszczam. Czekam na odnowioną wersję - aby prawie 10-letnia nostalgia mogła uderzyć tym mocniej (i osobiście liczę na rozwikłanie cliffhangera, tudzież kontynuacji historii po dekadzie oczekiwania) . Czego by nie mówić pisać o ścieżce dźwiękowej - genialna / odważna / nietuzinkowa / oryginalna. Jeżeli ktoś kojarzy twórczość Sawano Hiroyuki choćby z anime (z takich tytułów jak Alndoah.Zero, Mobile Suit Gundam Unicorn, Shingeki no Kyojin/Attack on Titan, czy Guilty Crown, Kill la Kill, Nanatsu no Taizai/The Seven Deadly Sins, Re:Creators, 86/Eighty Six, Blue Exorcist/Ao no Exorcist, Koutetsujou no Kabaneri/Kabaneri of the Iron Fortress, Promare, Seraph of the End/Owari no Seraph, czy Solo Leveling - nie tyle nie ma czego się obawiać, co wyłącznie wyczekiwać świetnej produkcji :banderas:.

Edytowane przez Damk
Opublikowano

To nie były patche, to były ogólnie mniej skompresowane tekstury do zgrania na szybszy nośnik jakim jest wewnętrzna pamięć konsoli.

Tak czy siak Xeno X imponował brakiem loadingów podczas rozgrywki jak na grę chodzącą z płytki (czaicie jak twórcy tej gry musieli płakać - na rynku już wyszły konsole z dużymi dyskami, które w ogóle już nie grały z płytki, a oni musieli w tym czasie wyczarować to arcydzieło na pieprzonym Wii U), ale po zgraniu tych dodatków, było mniej doczytywania się treści w locie, pojawiania się tekstur i przeciwników. Plus, to co się ładuje, było zazwyczaj trochę szybsze (głównie scenki, menusy, chyba fast travel), no i konsola nie wydawała tyle dźwięków cały czas. 

Jednak i bez instalacji tych data paków, gra byłaby technicznym cudem na Wii U.

Teraz po całym doświadczeniu Zeld (które robi inny oddział Monolith, ale może się dzielą jakoś wiedzą) i Xeno na Switcha, pewnie brzmi to jak banał, w 2025 roku to i ta ilość loadingów co jest w Xeno X to przykra sprawa.

Opublikowano

Po necie lata już zakończenie dodatku. Ja się leciutko natknąłem, nie polecam powtórzyć mojego przypadku 

Opublikowano

Ja się trzymam z daleka od tuby i innych forumkow wbijam na ślepo i poraz pierwszy  Nigdy w xeno x nie grałem ale zawsze chciałem tylko jakoś nie po drodze mi było z zakupem wiiu. Open world z mechami i dużymi potworami no czego chcieć więcej.

Opublikowano
7 minut temu, Enepsignos napisał(a):

Marka do tej pory nie zawodziła, więc i teraz Xeno X dam kredyt zaufania pomimo pewnych niepokojących info.

Jakie to niepokojące info?

Opublikowano
5 minut temu, kudlaty88 napisał(a):

Jakie to niepokojące info?

No o tych teksturach co pisał Devilbot m.in, spadki animacji czy małe znaczenie fabuły. Oczywiście wersji Wii U nie widziałem i nie wiem czy to prawda że jest jakiś downgrade na switch.

• Haha 3
  • beka z typa 2
Opublikowano
4 godziny temu, Bzduras napisał(a):

Devilbota się słuchaj to zimą w klapkach po mieście będziesz chodzić.

Wiesz wszystkich bywalców jeszcze tu nie znam.😃 To dobrze że krytycy nie mają racji. Przeczytałem trochę recek wersji Wiiu w tym tą od Rogera i byłem lekko zaniepokojony. Mimo wszystko szansę dam.😃

• Plusik 1