Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Perez 1 691 Opublikowano czwartek o 10:58 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano czwartek o 10:58 Listopadowy numer dostępny od 7 listopada (czwartek) Prenumerata wysyłka 4 listopada (poniedziałek) Cena magazynu - 24,99 zł (116 stron) Roger: Nintendo wciąż szykuje się do zapowiedzi nowej konsoli, Sony swoje 30-lecie w kwestii hitów AAA trochę przespało, Microsoft oddaje największe hity konkurencji (no cześć, Indiana), a jakby tego było mało, deweloperzy third-party przesuwają premiery swoich gier na pierwszy kwartał przyszłego roku, więc czasy, gdy jesienne miesiące wypchane były premierami AAA, trochę się przeterminowały. Mimo wszystko nie ma co narzekać, skoro w dziale recenzji czeka na Was blisko 50 gier, w tym Call of Duty: Black Ops 6, Life is Strange: Double Exposure, Mario and Luigi: Brothership, MechWarrior 5: Clans czy Horizon Zero Dawn Remastered. A może jednak jest? Gwiazdą numeru jest oczywiście PlayStation 5 Pro, które mieliśmy okazję sprawdzić w akcji i ocenić tuż przed huczną premierą. Czy to faktycznie konsola, na którą warto wydać niemałą sumę pieniędzy? I jak prezentuje się na tle gamingowych pecetów? Przy okazji 30-lecia PlayStation przygotowaliśmy dla Was również masę mniej i bardziej znanych faktów, zamkniętych w artykule o 30 kamieniach milowych w historii marki Sony. Kolejny Temat Numeru należy z kolei do Mazziego, który odwiedził tegoroczne targi Tokyo Game Show i po przemierzeniu wielu kilometrów targowych hal przygotował wyczerpujący raport. W publicystyce opowiadamy choćby historię Yasuke, czarnoskórego samuraja, który wzbudza wśród historyków niemałe kontrowersje i stał się bohaterem współczesnej popkultury. Postanowiliśmy również bliżej przyjrzeć się zjawisku tzw. wymierania gier, które dotyczy nie tylko retro. W wiele kultowych tytułów bez piracenia nie mamy dziś szansy zagrać oficjalnie. W dziale Retro czeka na Was historia dwóch pierwszych gier z serii Suikoden, które chcąc podbić pierwsze PlayStation, musiały zmierzyć się z takim hegemonem jak Final Fantasy VII. Będzie też strasznie, bo Adamus zabierze Was po najmroczniejszych zakątkach serii Outlast. Tylko co tam robi Kaczor Donald? Opowiemy też o tym, jak 30 lat temu zmieniło się na zawsze kino i co miał z tym wspólnego Quentin Tarantino, który zainspirował wielu twórców gier. I sam zresztą w jednej „zagrał” osobiście. Udało się też rzutem na taśmę sprawdzić jedną z nowych retrokonsolek, z kultowymi grami firmy Technos. Tak, to ci od Goala! Miłej lektury i ładujcie baterie na… początek przyszłego roku. Wtedy będzie się działo naprawdę dużo. TEMATY NUMERU Kierunek Tokyo Game Show 30-lecie PlayStation Testujemy PlayStation 5 Pro CO NOWEGO Ghost of Yōtei Hyper Mega Tech! Super Pocket – test Threads of Time Fantasian Neo Dimension RECENZJE Arizona Sunshine Remake Awaken – Astral Blade Call of Duty: Black Ops 6 Caravan Sandwitch Clock Tower: Rewind Dagon: Complete Edition Darksiders II: Deathinitive Edition Diablo IV: Vessel of Hatred Dragon Ball Sparking! Zero Drova: Forsaken Kin Earth Defense Force: World Brothers 2 Horizon Zero Dawn Remastered Just Dance 2025 Edition Kong: Survivor Instinct LEGO Harry Potter Collection Remastered Life is Strange: Double Exposure Mario & Luigi: Brothership Max Mustard MechWarrior 5: Clans Metal: Hellsinger VR Metaphor: ReFantazio Mortal Kombat 1: Khaos Reigns Neva New World: Aeternum NHL 25 Nikoderiko: The Magical World Puppet House Quiet Place: The Road Ahead Refind Self: The Personality Test Game Road Defense: Outsiders Romance of the Three Kingdoms 8 Remake Romancing SaGa 2: Revenge of the Seven SlavicPunk: Oldtimer Smerfy: Smerfne Marzenie Sonic X Shadow Generations Squirrel with a Gun Starfield: Shattered Space Starship Troopers: Extermination Super Mario Party Jamboree Sword Art Online: Fractured Daydream Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed The Bridge Curse 2: Extrication Throne and Liberty Transformers: Galactic Trials Turbo Boost Racing Undisputed Unknown 9: Awakening Until Dawn Remake Voidwrought HARDKOR Yasuke – Cień inspiracji Gry z terminem ważności RETRO Retrocenzja – Sonic the Hedgehog Pulp Fiction Suikoden – Gwiazdy Przeznaczenia Historia serii Outlast FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot Myszaq lubi Region Filmowy Comix Zone Bardzo Ambitny Kącik Anime Prenumerata Graczpospolita Głos Ludu Patronite Listy W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą prenumerat, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na sklep@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na: Facebooku, Instagramie i X/Twitterze. 6 6 Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 724 Opublikowano czwartek o 11:19 Udostępnij Opublikowano czwartek o 11:19 Ziobro zaskoczenia co do okładki. Cytuj Odnośnik do komentarza
sph! 831 Opublikowano czwartek o 11:24 Udostępnij Opublikowano czwartek o 11:24 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 894 Opublikowano czwartek o 11:25 Udostępnij Opublikowano czwartek o 11:25 Najbrzydsza konsola w historii na okładce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 579 Opublikowano czwartek o 11:29 Udostępnij Opublikowano czwartek o 11:29 Ech, a pamiętacie, jak kiedyś dostaliśmy cztery piękne okładki z Silent Hill 2 i nie szło zdecydować, która najładniejsza? Sony, przestań nam okładki prześladować! Cytuj Odnośnik do komentarza
sadiker 57 Opublikowano czwartek o 11:30 Udostępnij Opublikowano czwartek o 11:30 Ludzie to już 30 lat? Człowiek się staro czuje. Numer jak zawsze dobrze się zapowiada, zobaczymy tylko czy po tekście o Yasuke będzie gównoburza. Cytuj Odnośnik do komentarza
Basior 1 068 Opublikowano czwartek o 11:31 Udostępnij Opublikowano czwartek o 11:31 Mmm Suikodenik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Perez 1 691 Opublikowano czwartek o 11:51 Autor Udostępnij Opublikowano czwartek o 11:51 22 minuty temu, Kmiot napisał(a): Ech, a pamiętacie, jak kiedyś dostaliśmy cztery piękne okładki z Silent Hill 2 i nie szło zdecydować, która najładniejsza? Sony, przestań nam okładki prześladować! I tak co miesiąc byś chciał się męczyć i decydować, która okładka ładniejsza? Te nerwy, stres... Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 724 Opublikowano czwartek o 11:59 Udostępnij Opublikowano czwartek o 11:59 Wiesz ile może napisać o 4 okładkach, zamiast o jednej? Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 579 Opublikowano czwartek o 12:06 Udostępnij Opublikowano czwartek o 12:06 12 minut temu, Perez napisał(a): I tak co miesiąc byś chciał się męczyć i decydować, która okładka ładniejsza? Te nerwy, stres... Wystarczyłaby jedna, ale ładna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Nomen dubium 7 Opublikowano czwartek o 12:09 Udostępnij Opublikowano czwartek o 12:09 Yasuke?... Łeee tam, już lepiej by było o Samanosuke (Jubei Yagyu również mile widziany) coś skrobnąć, wszak to postać - legenda przypominająca o czasach złotej ery Capcom'u. Cytuj Odnośnik do komentarza
K.Adamus 668 Opublikowano czwartek o 12:10 Udostępnij Opublikowano czwartek o 12:10 W sumie można było zrobić wersję bez napędu i z napę... Oh, wait. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. wojtas011 500 Opublikowano czwartek o 12:36 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano czwartek o 12:36 Ja bym tą kupił 19 Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano czwartek o 12:37 Udostępnij Opublikowano czwartek o 12:37 bardzo ładna i estetyczna okładka, daje okejkę Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 435 Opublikowano czwartek o 12:49 Udostępnij Opublikowano czwartek o 12:49 Tam jeszcze zmień - testujemy "napęd do ps5 pro" A ja myślałem, że ps4pro to byla najbrzydsza konsola jaką branża widziała. Tymczasem sony: potrzymaj mi piwo. Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 374 Opublikowano czwartek o 12:58 Udostępnij Opublikowano czwartek o 12:58 Najbrzydsza już na zawsze będzie PS3 SS. Wiem, bo mam, a wygląda jak jakaś bazarowa podróba. Cytuj Odnośnik do komentarza
Słupek 2 119 Opublikowano czwartek o 13:13 Udostępnij Opublikowano czwartek o 13:13 akurat na okładce, ładnie prezentuje się prosiaczek Piechota pisał Tarantino, Pulp Fiction? wiem od czego zacznę numer Cytuj Odnośnik do komentarza
A_Bogush 387 Opublikowano czwartek o 13:28 Udostępnij Opublikowano czwartek o 13:28 Okładka elegancka Schludna, czyściutka. Ale... 1. Serio? 2. Cień jest ucięty 3. Mała sugestia żeby wyrównać 326 do "GRY". Z tym logo to w ogóle zauważyłem, że na stronie macie delikatnie właśnie inne, więc pewnie po prostu macie kilka plików, gdzie każde się trochę różni (chociaż na okładkę to raczej dajecie wektory, które i tak co numer edytujecie). Niestety nie macie nigdzie logo w spoko jakości, bo właśnie też chciałem tak z ciekawości sobie odpalić w PSie tą okładkę i coś tam pokombinować. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 324 Opublikowano czwartek o 13:57 Udostępnij Opublikowano czwartek o 13:57 Zaczyna się już analiza okładki by forumowe Jacki Gmochy. Ciekawe kiedy będziecie nakładać golden ratio 1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza
Perez 1 691 Opublikowano czwartek o 14:53 Autor Udostępnij Opublikowano czwartek o 14:53 Godzinę temu, A_Bogush napisał(a): Okładka elegancka Schludna, czyściutka. Ale... 1. Serio? 2. Cień jest ucięty 3. Mała sugestia żeby wyrównać 326 do "GRY". Z tym logo to w ogóle zauważyłem, że na stronie macie delikatnie właśnie inne, więc pewnie po prostu macie kilka plików, gdzie każde się trochę różni (chociaż na okładkę to raczej dajecie wektory, które i tak co numer edytujecie). Niestety nie macie nigdzie logo w spoko jakości, bo właśnie też chciałem tak z ciekawości sobie odpalić w PSie tą okładkę i coś tam pokombinować. 1. Ech, kurczę, przekazywałem, ale teraz gorąca końcówka była i nie sprawdziłem. Już teraz będę miał na uwadze i grafika w kostkę kopnę, aby to poprawił raz a dobrze. 2. Przekazane też. 3. Do przemyślenia, dzięki. Logo - tak, jest tych wersji aż za dużo, przez pewien czas to w niektórych miejscach (w tym na okładce) funkcjonowała ta z "przetartym" dużym "X", ale to już gdzie widziałem pozmienialiśmy, aby był "X" pełny. A jak chcesz logo to odezwij się na perez@psxextreme.pl - coś powinienem znaleźć chyba Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano czwartek o 15:46 Udostępnij Opublikowano czwartek o 15:46 1 godzinę temu, number_nine napisał(a): Zaczyna się już analiza okładki by forumowe Jacki Gmochy. Ciekawe kiedy będziecie nakładać golden ratio No akurat takie analizy szanuje, konkretne przykłady co jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza
Butt 3 423 Opublikowano czwartek o 15:52 Udostępnij Opublikowano czwartek o 15:52 3 godziny temu, Perez napisał(a): I tak co miesiąc byś chciał się męczyć i decydować, która okładka ładniejsza? Te nerwy, stres... Ja tam miałem prosty wybór. We wszystkich salonikach była okładka z czerwonymi kwadratami. Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 724 Opublikowano czwartek o 15:53 Udostępnij Opublikowano czwartek o 15:53 Te analizy by się nadawały na speciala "The best of: Forumowicze o (okładkach) PSX" Cytuj Odnośnik do komentarza
A_Bogush 387 Opublikowano czwartek o 16:33 Udostępnij Opublikowano czwartek o 16:33 U mnie to takie zboczenie zawodowe, ogólnie nie mam złych intencji. Nie wiem kiedy puszczają do do drukarni, ale może jeszcze się uda wrzucić poprawki przed drukiem, ja bym wolał wiedzieć i to poprawić zanim pójdzie do ludzi. Spoko jak będę następnym razem pisał coś podobnego to wrzucę w spoiler albo wyślę bezpośrednio Perezowi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Perez 1 691 Opublikowano czwartek o 17:26 Autor Udostępnij Opublikowano czwartek o 17:26 50 minut temu, A_Bogush napisał(a): U mnie to takie zboczenie zawodowe, ogólnie nie mam złych intencji. Nie wiem kiedy puszczają do do drukarni, ale może jeszcze się uda wrzucić poprawki przed drukiem, ja bym wolał wiedzieć i to poprawić zanim pójdzie do ludzi. Spoko jak będę następnym razem pisał coś podobnego to wrzucę w spoiler albo wyślę bezpośrednio Perezowi. Oj, poprawek to nie da rady. Zapowiedź numeru jak idzie to już numer jest w druku albo i wydrukowany. A już zwłaszcza w tym miesiącu, gdzie musieliśmy część stron oddać wcześniej, bo jutro wolne, a już nie chciałem znowu opóźniać prenumerat. Pisz śmiało, dla mnie to jak najbardziej OK Zresztą już w tym numerze część zgłaszanych sugestii została uwzględniona. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi