Skocz do zawartości

MSI Claw / najgorsza z najgorszych /

bisoner

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorki za post pod postem ale mam już pierwszy problem xd 

Nie mogę zupdejtowac biosu. Mam wersję widoczną na zdjęciu. Co dziwne nie wyszukuje mi żadnych aktualizacji przez MSi Center (gdy chciałem zainstalować sterowniki do karty to wyskoczyło mi że mam już najnowszy)

Ale bios wydaje się stary. Kierwa mam braki w obsłudze WindowsaIMG_20250114_205202.thumb.jpg.f24e7a5329a72bc9bf7515fb8b5023ba.jpg

Opublikowano (edytowane)

MSI Center należy i trzeba sprawdzać często, ale nie jest definitywnym wyznacznikiem i bywa kapryśny, mi np. bardzo często nie wyszukuje sterów do grafiki i praktycznie zawsze muszę je manualnie instalować. Pod tym linkiem https://pl.msi.com/Handheld/Claw-A1MX/support?sub_product=Claw-A1M możesz sobie posprawdzac jakie wersje driverów są najnowsze i ręcznie je poinstalowac.

Aktualizacja BIOS-u i intelowskiej grafiki to mus w Claw. Przy aktualizacji tego pierwszego obsrałem się, bo strasznie dziwna jest ta aktualizacja, bez żadnego komunikatu konsola się wyłącza i w sumie nie wiadomo czy trzeba ją włączyć czy jeszcze trwa flashowanie kości i tak sobie człowiek czeka czując spływający po szyi pot :P

Edytowane przez Meanthord
Opublikowano (edytowane)

No spoko, dzięki. Ten pierwszy dzień to jakbym się zderzył z tramwajem.

Sterowanie w grach to nie wiem od czego zależy, kamera wiruje, kalibracja nie działała rano xd

Po robocie kolejne podejście heh

Albo będę musiał poprosić specjaliste @Assassins_78 czy mi weźmie na serwis i naprostuje :))

Edytowane przez drozdu7
Opublikowano (edytowane)

Możliwe jest też tak, że namieszał w sterownikach. Wariujący pad/nie działający dotyk to częsty objaw. @drozdu7pamiętaj, po każdej aktualizacji bezwzględny reset, wiem - banał, ale to tylko Windows, trzeba się z nim obchodzić trochę jak z jajkiem żeby się nie wypierdolił. Pamiętaj też o aktualizacji samego MSI Center (reset!). Windows musi się "ułożyć" przez kilka dni zanim zacznie normalnie działać ;).

Samemu sprzętowi MSI nic nie brakuje, kawał zacnej elektroniki. Ważny hint: jak zarejestrujesz konsolę na stronie MSI, to dostaniesz gratis pół roku (albo rok, już nie pamiętam) gwarancji więcej co polecam uczynić.

Edytowane przez Meanthord
Opublikowano

Szczerze to nie wiem. To tylko dzieje mi się w grach w tym trybie Gamepad. 

Normalnie nic mi nie utrudnia nawigowania na pulpicie itp

Ale ogólnie ten MSi Center nie działa jak należy, kalibracja się nie chciała zrobić. Jakieś aktualizacje dwie wskoczyły ale niby się zrobiły a dalej tam widniały.

No nie wiem, nie jest dobrze 

Opublikowano
54 minuty temu, SnoD napisał(a):

@drozdu7 jednak nie Legion?

Taa, bo i tak której konsoli bym nie miał to gram przede wszystkim na Xboxie. W każdą dużą grę tym bardziej.

Raczej do starszych gier, GP i emudecka miało być.

Ale ja w biosie to byłem ostatnio na informatyce w szkole :) nie ogarniemy to będziemy gonić xd 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, drozdu7 napisał(a):

Szczerze to nie wiem. To tylko dzieje mi się w grach w tym trybie Gamepad. 

Normalnie nic mi nie utrudnia nawigowania na pulpicie itp

Ale ogólnie ten MSi Center nie działa jak należy, kalibracja się nie chciała zrobić. Jakieś aktualizacje dwie wskoczyły ale niby się zrobiły a dalej tam widniały.

No nie wiem, nie jest dobrze 

MSI ma totalnie zjebane oprogramowanie, podobnie było z Legionem GO na samym początku, ale tu MSI z tym nic nie robi.

Jak trzymałem do emulacji CLAWa tak poleciał na OLX póki trzymał jeszcze cenę :) 
Może nowe rewizje coś zmienia. Jak byłam za, teraz jestem na nie.

Edytowane przez Assassins_78
  • Smutny 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Assassins_78 napisał(a):

MSI ma totalnie zjebane oprogramowanie, podobnie było z Legionem GO na samym początku, ale tu MSI z tym nic nie robi.

Dlatego sprzętu MSI przed zakupem Rogala nawet nie brałem pod uwagę tylko poszedłem w sprzęt z teoretycznie najlepszym supportem (nie licząc SD).

Opublikowano

Na na Legionie (który obecnie czeka już na nowego właściciela) i teraz na GPD Win Mini jadę na Bazzite OS czyli Steam OS nie od Valve i nie mogłbym być szczęśliwszy xD Spi prawie jak switch, odpala się w 2 sekundy i wracam do gierki. Yebanie się z Windowsie? Nie chce mi się. Wystarczy mi tego w pracy.

Obecnie (nie wiem jaki status jest obsługi Bazzite w MSI Claw) polecam obok SD spokojnie Rog Ally kupić i wrzucić Bazzite. Działa absolutnie wszystko, masz po prostu mocniejszego Steam Decka.

Opublikowano (edytowane)

Mnie to niesamowicie dziwi, że coś napisane przez człowieka działa na takim samym sprzęcie... różnie sobie działa :niki:, zależnie od układu gwiazd, duchowej mocy dupy, bożego miłosierdzia itd. Windows jest niesamowity :banderas: ja z rog ally nie mam żadnych problemów a mimo wszystko ostatnio męczy mnie komputerkowe życie czyli wybieranie ile ma pobierać prądu i ustawienia w grach. Czasami odpalam sobie kumputerek żeby sprawdzić czy nie trzeba czegoś zaktualizować i po prostu sobie działa, inny użytkownik kupi ten sam sprzęt na tym samym systemie i będzie miał problemy, o których ja nawet nie śniłem. 

Edytowane przez Krzysztof93
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, NemoKOF napisał(a):

(nie wiem jaki status jest obsługi Bazzite w MSI Claw)

And finally, we add support for the controller of the MSI Claw to Handheld Daemon, where the front OEM buttons and the controller will work properly in Steam Gaming Mode now. Unfortunately, no TDP controls, back buttons, or Gyro yet. Sleep has issues too.

Opublikowano
14 minut temu, Krzysztof93 napisał(a):

Mnie to niesamowicie dziwi, że coś napisane przez człowieka działa na takim samym sprzęcie... różnie sobie działa :niki:, zależnie od układu gwiazd, duchowej mocy dupy, bożego miłosierdzia itd. Windows jest niesamowity :banderas: ja z rog ally nie mam żadnych problemów a mimo wszystko ostatnio męczy mnie komputerkowe życie czyli wybieranie ile ma pobierać prądu i ustawienia w grach. Czasami odpalam sobie kumputerek żeby sprawdzić czy nie trzeba czegoś zaktualizować i po prostu sobie działa, inny użytkownik kupi ten sam sprzęt na tym samym systemie i będzie miał problemy, o których ja nawet nie śniłem. 

Dlatego kibicuję Valve bo "konsolizują" gierki na PC. Mam pod ręką 2-3 podręczne menu dostępne w trakcie gry. Na Ally też mało grałem, głównie właśnie Windows mnie zniechęcił, po SD ciężko wrócić. Na Legionie mi się bardzo Bazzite spodobał ale z kolei urządzenie wielkie jak morda Kwaśniewskiego na kacu więc świadomy co kupuję wziąłem Win Mini i nie żałuję. Przerośnięty 3ds xl bez 2 ekranów skrzyżowany z Ally i SD. Takiego mutanta szukałem xD 

Opublikowano
1 minutę temu, NemoKOF napisał(a):

Dlatego kibicuję Valve bo "konsolizują" gierki na PC

ja rozumiem, że czasami chodzi tylko o gierki z biblioteki Steama ale powiem ci z pełną szczerością, że ja na windowsie w rogaliku kombinowałem (ustawienia, bios, sterowniki itd.) dużo mniej niż większość użytkowników SD na tym forumku. Po lekturze tematu o SD stwierdziłem, że ja nie chce doktoryzować się ze sprzętu i systemu do gierek bo i tak mam już za dużo na głowie a windowsa to ja chociaż znam. 

Opublikowano

Niby tak ale ja NIC nie ustawiam obecnie xD ale też mam gierki na Steamie raczej i wtedy jest wygodnie. Zdarzało mi się w przeszłości nawet kupować gierki w promce na Steamie które już miałem gdzieś na EPICu bo rozdawali. Ale teraz Heroic ogarnia na tyle, że już tego nie robię. Natomiast po prostu ustawiam TDP, 1-2 suwaczki a w BIOSie byłem na początku na chwilę i styka, zmieniłem co trzeba na GPD nie ma update'ów biosu regularnych.

Opublikowano
2 hours ago, Krzysztof93 said:

ja rozumiem, że czasami chodzi tylko o gierki z biblioteki Steama ale powiem ci z pełną szczerością, że ja na windowsie w rogaliku kombinowałem (ustawienia, bios, sterowniki itd.) dużo mniej niż większość użytkowników SD na tym forumku. Po lekturze tematu o SD stwierdziłem, że ja nie chce doktoryzować się ze sprzętu i systemu do gierek bo i tak mam już za dużo na głowie a windowsa to ja chociaż znam. 

Konfigurowanie Steamdecka zajęło mi kilka godzin. Od tego czasu, czyli prawie roku, nie dotykam żadnych ustawień konsoli, nie wchodzę do desktopu, po prostu odpalam gierki i gram. Nic więcej. Przy kupnie nowej gry jedynie szukam ustawień graficznych i wklepuję w grę. Zajmuje to 3 min. Więc nie wiem o co Ci chodzi. 

Opublikowano
1 minutę temu, Homelander napisał(a):

Konfigurowanie Steamdecka zajęło mi kilka godzin. Od tego czasu, czyli prawie roku, nie dotykam żadnych ustawień konsoli, nie wchodzę do desktopu, po prostu odpalam gierki i gram. Nic więcej. Przy kupnie nowej gry jedynie szukam ustawień graficznych i wklepuję w grę. Zajmuje to 3 min. Więc nie wiem o co Ci chodzi. 

chodzi mi o temat Steam Deck te wszystkie linki, poradniki, sposoby, triki, tańce i łamańce żeby coś poprawić, żeby coś włączyć. Wierzę, że ty tego nie robiłeś bo twoje korzystanie z SD tego nie wymaga ale gdyby nie dało się grzebać i kombinować to by było tyle zapytań, filmów i poradników tekstowych w sieci? 

Opublikowano

No to powiem szczerze, że od zakupu Roga, w sierpniu, nie grzebałem absolutnie nic w jakichkolwiek ustawieniach, poza skonfigurowaniem dodatkowego trybu 17W co zajęło mi chyba z minutę. Nie było po prostu potrzeby grzebać w ustawieniach sprzętu.

Opublikowano

Uff, po robocie zagrzałem zupy ogórkowej i na spokojnie przysiadłem.

Usunięcie i pobranie ze strony MSi Center M pomogło (okazuje się że i to miałem jakieś stare zainstalowane). 

Wskoczyły aktualizacje biosu i controller a. I teraz już działa ;)

Wyłączyłem w biosie te trzy opcje, włączyłem Overboosta w Center i to chyba tyle co narazie potrzebuje ;)

Gamepass załączony, Gearsy5 w chmurze bardzo dobrze wyglądają. A na weekend zabawa z emudeckiem prawdopodobnie.

Pytałem już, ale używacie jakichś zbiorczych launcherów typu ten Playnite? Tam wszystko, łącznie z emulatorami można wyebac i posegregować. 

• Plusik 1
Opublikowano
1 hour ago, Krzysztof93 said:

chodzi mi o temat Steam Deck te wszystkie linki, poradniki, sposoby, triki, tańce i łamańce żeby coś poprawić, żeby coś włączyć. Wierzę, że ty tego nie robiłeś bo twoje korzystanie z SD tego nie wymaga ale gdyby nie dało się grzebać i kombinować to by było tyle zapytań, filmów i poradników tekstowych w sieci? 

Bo można

Opublikowano

Można a trzeba to jednak 2 różne rzeczy. SteamOS upraszcza instalowanie i odpalanie gier do minimum ale jeśli chcesz wgrać spolszczenie, ręcznie coś zmienić w plikach gry to zaczynają się schody natomiast 95% userów tego nie robi.

Opublikowano

Zainstalowałem Indiane. W sumie nie zmieniałem prawie nic w ustawieniach i normalnie śmigał w 30fps. 

Wiedźminek wiadomo bardzo ładnie.

Starsze gry jak Batman AO czy Bulletstorm żyleta. 

Tylko Homefront ze Steama chciał mi zainstalować jakieś Physx (od Nvidii chyba) i narazie zrezygnowałem bo boje się że mi się coś pogryzie w sterownikach hehe

Ps. Głośniki to ma zajebiste ten Claw 

• Plusik 1