K.Adamus 695 Opublikowano 30 grudnia 2024 Opublikowano 30 grudnia 2024 Godzinę temu, TomciooPL napisał(a): 1/ informacji w recenzjach, czy gra jest w pudełku, czy nie (dla mnie to mega problem, bo potem muszę szukać w necie info; tak jak z grami na Switcha - jak tylko się da, kupuję kartridże w pudełku i stawiam sobie je jedno obok drugiego, aby wszyscy widzieli mój majątek) 2/ jakiegoś stricte kącika retro - o newsach ze sceny. Teraz ostatnio np. pojawił się, uznawany przez wiele lat za niemożliwy, port GTA3 na Dreamcasta i myślę sobie, że fajnie byłoby, gdyby również mniej "zakręceni" Czytelnicy się o tym dowiedzieli (oczywiście to pierwszy z brzegu przykład, jest tego znacznie więcej na różne platformy). No ale jestem tą osobą, która dwajścia lat temu kupowała PE po to, żeby poczytać kącik DCLives4ever, także wybaczcie niepopularną opinię tutaj. Bardzo dobre sugestie. Z pierwsza jest ten problem, że często gra w pudełku będzie, ale za 2 miesiące, innym razem na Pstryku jest pudlo a na PS5 cyfra, albo na Xboxie cyfra a wszędzie pudlo, albo wydawca jeszcze nie wie i zobaczy jak sprzedaż itp. 5 lat temu prędzej by to było do ogarnięcia. Z drugą - ja w temacie nie siedze, ale taka jedna strona może i by miała sens ale to już nie do mnie Cytuj
TomciooPL 22 Opublikowano 30 grudnia 2024 Opublikowano 30 grudnia 2024 1 godzinę temu, K.Adamus napisał(a): Bardzo dobre sugestie. Z pierwsza jest ten problem, że często gra w pudełku będzie, ale za 2 miesiące, innym razem na Pstryku jest pudlo a na PS5 cyfra, albo na Xboxie cyfra a wszędzie pudlo, albo wydawca jeszcze nie wie i zobaczy jak sprzedaż itp. 5 lat temu prędzej by to było do ogarnięcia. W sumie wystarczyłoby mi tylko coś takiego: Wersja digital: JEST/NIE MA + Wersja pudełko: JEST/NIE MA Albo - Wersja: TYLKO DIGITAL Wtedy wiedziałbym, czy szukać pudła czy nie. W sumie to tylko sugestia, domyślam się, że dla redaktora to kolejna (konieczna wtedy) pierdoła, którą trzeba byłoby wypełnić. Cytuj
Mari4n 502 Opublikowano 30 grudnia 2024 Opublikowano 30 grudnia 2024 Z tym kącikiem retro to całkiem dobry pomysł. Taka jedna strona z jakimiś aktualnościami jak np. nowe pady, adaptery, porty, czy gry homebrew. 1 Cytuj
Ukukuki 7 159 Opublikowano 30 grudnia 2024 Opublikowano 30 grudnia 2024 Kiedyś PSX i DC miały swoje stałe kąciki ale to pewnie trzeba mieć zapalonego autora do czegoś takiego. Cytuj
Nomen dubium 16 Opublikowano wczoraj o 08:50 Opublikowano wczoraj o 08:50 W dniu 30.12.2024 o 11:43, LeifErikson napisał(a): prostych form typu recki. E tam, recki wcale nie muszą być proste (tak jak i felietony niekoniecznie muszą być "ambitne") wszystko zależy od autora danego tekstu; taki np. Robert Szmidt ćwierć wieku temu potrafił w Play(er)Station Plus robić małe dzieła sztuki z czegoś tak banalnego jak opisy przejścia gier - czytało się to jak jakieś powieści sensacyjne, pamiętam że pochłaniałem jego solucje do nawet tych szpil które wcale mnie nie interesowały, tak po prostu dla samych wrażeń z lektury. W dniu 30.12.2024 o 14:03, TomciooPL napisał(a): uznawany przez wiele lat za niemożliwy, port GTA3 na Dreamcasta Nikt (chyba) nigdy nie uważał tej konwersji za niemożliwą, natomiast wiadomym było że nie obędzie się ona bez żadnych cięć i to jak najbardziej się potwierdziło, a przecież GTAIII i tak dalekie jest od szczytowych możliwości technologicznych drugiego Soniaka; no cóż, jak widać ortodoksyjni fani (a raczej wyznawcy, bo takie zaklinanie rzeczywistości to nosi już znamiona kultu religijnego) Dreamcasta nie mieli racji nazywając DC'a "mocniejszym od PS2" i argumentując to tym, że pozycje takie jak Test Drive: Le Mans, F355 Challenge czy RE Code: Veronica wyglądały ładniej na konsoli Segi - no owszem wyglądały, tyle tylko że w przypadku Makarona reprezentowały pod kątem wizualiów (całościowo zresztą również) najwyższą półkę, a na Czarnulce to była druga liga (i "nawet" implementacja trybu progresywnego by tego nie zmieniła) nie tylko zresztą graficznie. Cytuj
TomciooPL 22 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu W dniu 1.01.2025 o 09:50, Nomen dubium napisał(a): Nikt (chyba) nigdy nie uważał tej konwersji za niemożliwą, natomiast wiadomym było że nie obędzie się ona bez żadnych cięć i to jak najbardziej się potwierdziło, a przecież GTAIII i tak dalekie jest od szczytowych możliwości technologicznych drugiego Soniaka; no cóż, jak widać ortodoksyjni fani (a raczej wyznawcy, bo takie zaklinanie rzeczywistości to nosi już znamiona kultu religijnego) Dreamcasta nie mieli racji nazywając DC'a "mocniejszym od PS2" i argumentując to tym, że pozycje takie jak Test Drive: Le Mans, F355 Challenge czy RE Code: Veronica wyglądały ładniej na konsoli Segi - no owszem wyglądały, tyle tylko że w przypadku Makarona reprezentowały pod kątem wizualiów (całościowo zresztą również) najwyższą półkę, a na Czarnulce to była druga liga (i "nawet" implementacja trybu progresywnego by tego nie zmieniła) nie tylko zresztą graficznie. 2025 rok i dyskusja na temat wyższości PS2 od Dreamcasta - wchodzę w to! ... a tak naprawdę - to nie, bo nie ma to większego znaczenia po 25+ latach. Dreamcast był lepszy na jednym polu, PS2 - na innym. Napisano chyba o tym wszystko w Sieci, więc nie będę też powtarzał wpisów, które w swoim czasie machałem na lewo i prawo po różnych forach. Dla mnie DeCek wygrywa, a PS2 może co najwyżej służyć za podstawkę, hehe. Wszystkiego dobrego w 2025! Cytuj
Nomen dubium 16 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu I tu się zgadzamy, ja również nie widzę sensu w dyskutowaniu o wyższości PS2 nad DC'em, ponieważ oczywiste sprawy nie wymagają żadnej dyskusji - godnym rywalem dla Czarnuli to był (pod względem atrakcyjności, a nie sprzedaży rzecz jasna) Original Xbox, a nie konsolka która najlepsze co miała do zaoferowania ("tuzy" pokroju wcześniej wymienionych Le Mans 24 Hours, F355 Challenge czy RE Code: Veronica) to gierki które w przypadku konsoli Sony reprezentowały drugi garnitur, i "nawet" ze skanowaniem progresywnym i tak nie zasługiwałyby na więcej niż 7; Dreamcast to mógłby sobie rywalizować co najwyżej z GameCube'm, ale na pewno nie z Xbox'em czy PS2, z czym do ludzi... A, no i Makaron w przeciwieństwie do Czarnulki dostał wprawdzie porty takich perełek, jak Worms: Armageddon, Worms World Party, TR: The Last Revelation i TR: Chronicles, lecz te konwersje były mniej więcej tak next genowe jak PS2'jkowy port AitD: The New Nightmare, czyli nieszczególnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi