aux 3 807 Opublikowano 9 grudnia Opublikowano 9 grudnia PESELU nie oszukasz. Mam 44 lata, dobrze dobrane okulary, dużo czytam i oglądam, ale z HP mam problem. Ciekawostka - ostatnio Tygodnik Polityka dokonał totalnej rewolucji swojej makiety, wszystko jest teraz bardziej czytelne, prostsze, czcionka lepsza. Cytuj
Ken Adams 282 Opublikowano 9 grudnia Opublikowano 9 grudnia Nawet nie chodzi o rozmiar tych literek (felietony sa np. drobnym drukiem a sa czytelne) ale o wage tej czcionki i odstepy pomiedzy znakami. Nie da sie tego czytac a po lekturze arkade wiecznie zywe pare numerow wstecz serio musialem usiasc na chwile bo bym sie wypi*rdolil tak mi sie zakrecilo we lbie 1 Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 9 grudnia Opublikowano 9 grudnia No te literki mogły by być pół rozmiaru większe xd odpowiednio przeliczyć stawkę uwzględniając mniej znaków na stronę i można powiedzieć ,że była podwyżka Cytuj
iluck85 2 947 Opublikowano 9 grudnia Opublikowano 9 grudnia 6 godzin temu, KubaPL napisał(a): Fajny artykuł o serii Mafia, akurat na Steam jest mega promocja na cały pakiet. Mafia Trilogy ZESTAW za 62,27zł (3x Definitive Edition) 1 i 2 zaliczyłem. Po artykule 3 odpaliłem i czas skończyć Cytuj
LeifErikson 1 114 Opublikowano 9 grudnia Opublikowano 9 grudnia 37 minut temu, iluck85 napisał(a): 1 i 2 zaliczyłem. Po artykule 3 odpaliłem i czas skończyć Trójka niestety nie miała wiele wspólnego z oryginałem, jakby miało to być inne IP przypięte na siłę do znanego brandu. Niemniej ja zaliczyłem w całości i mimo ogólnej przeciętności, to kilka elementów i akcji utkwilo mi w głowie. 1 Cytuj
iluck85 2 947 Opublikowano 9 grudnia Opublikowano 9 grudnia No miałem z tyłu głowy że 3 zawiodła, więc czekała sobie. Aczkolwiek klimatu nie można odmówić. Cytuj
K.Adamus 687 Opublikowano 9 grudnia Opublikowano 9 grudnia 12 minut temu, iluck85 napisał(a): No miałem z tyłu głowy że 3 zawiodła, więc czekała sobie. Aczkolwiek klimatu nie można odmówić. Klasyczny przykład mieszania się wydawcy w działania studia. To, co ciągnęło serie (opowieść, postaci, miasto) tutaj też daje radę, ale powtarzalnosc i odgórny nacisk na bycie like-GTA sprawiły, że z gry naprawdę odważnej tematycznie wyszedł ostatecznie przecietniak... Ale ukończyłem i bawiłem się nawet nieźle Cytuj
LeifErikson 1 114 Opublikowano 9 grudnia Opublikowano 9 grudnia Fury fajne były. Spędziłem trochę czasu wożąc się po mieście i oglądając auta z każdej strony. Jak ktoś lubi amerykańską motoryzację z tamtych lat to warto dać szansę. Cytuj
łom 2 006 Opublikowano 9 grudnia Opublikowano 9 grudnia Żeby jedynym dużym problemem Mafii III była powtarzalność... Gra była niedopracowana, AI przeciwników debilne, oprawa bardzo nierówna ze szczególnym uwzględnieniem kijowego oświetlenia które powodowało czasami że wszystko wyglądało jak jeden wielki bełt. No przeciętniak 5/10 i Watch Dogs 2 który wyszedł w tym samym czasie wyglądał i działał jak gra z kolejnej generacji w porównaniu do Mafii III. Najlepsze jest to że Mafia Definitive Edition też cierpi na te same bolączki gameplayu/oprawy (minus błędy których jest o wiele mniej) tylko przez to że jest to tytuł na 8h a nie ~40 to mniej one kolą w oczy. 2 Cytuj
K.Adamus 687 Opublikowano 9 grudnia Opublikowano 9 grudnia 6 minut temu, łom napisał(a): Żeby jedynym dużym problemem Mafii III była powtarzalność... Zdecydowanie nie jedynym, ale mam wrażenie, że bazowym. Tytuł miał pierwotnie być czymś zupełnie innym, a nacisk na robienie gry mającej w jakiś sposób konkurować z GTA uwypuklił inne problemy (co w sumie słusznie zauważyłeś w kontekście znacznie bardziej skondensowanej odnowionej jedynki na zmodyfikowanym silniku trojki). Po prostu mam wrażenie, że o wiele więcej byśmy trójce wybaczyli, gdybysmy płynęli z historią zamiast ziewac po piętnastej, dwudziestej, trzydziestej godzinie odbijania dzielnic. Cytuj
łom 2 006 Opublikowano 9 grudnia Opublikowano 9 grudnia Nawet jeśli to by była skondensowana historia na 10 godzin to nadal to by było max 6/10 (tak jak oceniłem Mafię Definitive Edition , no za dużo tam nie pykło już w samych głównych elementach gameplayu. Cytuj
Mejm 15 361 Opublikowano 9 grudnia Opublikowano 9 grudnia Czcionka to powinna byc przede wszystkim ujednolicona. Nie wiem czemu PE nadal bawi sie w Gamblera, ale czytajac (mocno) zalegle numery mam z nia dokladnie ten sam problem co wyzej. 1 Cytuj
[InSaNe] 2 490 Opublikowano 11 grudnia Opublikowano 11 grudnia W dniu 9.12.2024 o 21:24, łom napisał(a): Żeby jedynym dużym problemem Mafii III była powtarzalność... Gra była niedopracowana, AI przeciwników debilne, oprawa bardzo nierówna ze szczególnym uwzględnieniem kijowego oświetlenia które powodowało czasami że wszystko wyglądało jak jeden wielki bełt. No przeciętniak 5/10 i Watch Dogs 2 który wyszedł w tym samym czasie wyglądał i działał jak gra z kolejnej generacji w porównaniu do Mafii III. Najlepsze jest to że Mafia Definitive Edition też cierpi na te same bolączki gameplayu/oprawy (minus błędy których jest o wiele mniej) tylko przez to że jest to tytuł na 8h a nie ~40 to mniej one kolą w oczy. Na premierę to była tragedia. Aktualnie całkiem fajna gra i moim zdaniem baaardzo niedoceniona Wszystkie (bardzo fajne!) DLC są za darmo, gra jest spatchowana i usunięto bugi, dodano sporo funkcji i contentu. Do tego kosztuje grosze i na PSN jest często w promocji. Gorąco polecam zagrać w Mafię III po latach. Moje guilty pleasure Cytuj
SlimShady 3 434 Opublikowano 11 grudnia Opublikowano 11 grudnia Mafia 3 mogła być bardzo dobra, poszczególne składniki się zgadzają, misje fabularne(te z przerywnikami), fabuła(a bardziej narracja), postaci, strzelanie, model jazdy, jeden z najlepszych ostów w grach i naprawdę dobre i różniące się dodatki, ale jak sobie pomyślę, że mam odbijać poszczególne dzielnice i utknąć w pętli na 40h, to od razu tracę chęć na drugie podejście. Szkoda, że się nie zreflektowali po latach i nie dali czegoś w postaci trybu fabularnego, gdzie te wypełniacze wyrzucamy do śmieci i jedziemy z fabułą od początku do końca na 10h jak w poprzedniku, gdzie miasto robiło za tło, i w gruncie rzeczy grałeś w liniową grę. Samo mięsko, i wtedy poza premierowym stanem technicznym byłoby naprawdę dobrze. 1 Cytuj
łom 2 006 Opublikowano 11 grudnia Opublikowano 11 grudnia Nie wiem, może później przebudowali całkowicie gameplay (ja ogrywałem w kwietniu 2018 więc ponad pół roku po premierze) bo chyba graliśmy w inne gry. O ile do kwestii fabularnych i klimatu nie mam zastrzeżeń tak rozgrywka była miałka, największym winowajcą tego było debilne AI oponentów. Wybijanie całej ekipy czając się za murkiem i gwizdem zwabiając wszystkich po kolei to była pewna taktyka, podczas otwartej wymiany ognia słabo radzili sobie z korzystaniem z osłon i to było bardziej strzelanie do kaczek, pościgi też jakoś nie zapadły mi w pamięć, model jazdy byłby ok gdyby kamera działała mniej 'zamaszyście' podczas pokonywania zakrętów. Cała rozgrywka była średnia (tak jak jest średnia w Mafii DE) a powtarzalność misji tylko uwypukliła te bolączki, bo gdyby gameplay był elegancki to nawet te same misje robiło by się z bananem na twarzy (jak np. w MGSV). Cytuj
SlimShady 3 434 Opublikowano 11 grudnia Opublikowano 11 grudnia Jak grałeś w 2018 r., to dwa lata po premierze, wiec nie sądzę, żeby nasze wersje się jakoś bardzo różniły, więc raczej, to my się różnimy. Jeśli porównasz model jazdy z przytoczonym watch dogs 2, gdzie jeździ się kartonem(u ubi rzecz standardowa nawet w ścigałkach), to jest niebo a ziemia, a headshoty pięknie siadają, szczególnie z tłumikiem. Ten dźwięk... Same misje są dobre, ale te unikalne, w różnych ciekawych okolicznościach przyrody i nie tylko, ale ciężko je docenić jeżeli są przykryte szlamem, którego nie możesz pominąć, bo jest obligatoryjny, ale tak to jest jak graczyki jęczą, że gry są krótkie, i przeliczają godziny na złotówki. Do dzisiaj pokutujemy z tego powodu. Cytuj
Mari4n 464 Opublikowano 11 grudnia Opublikowano 11 grudnia Niestety musiałem pominąć sekrety Silent Hill, bo nie grałem w SH2 (jeszcze) Tak przy okazji, @Nemesis walnąłeś się w nazwie karty pamięci do dreamcasta. Skrót to VMU, nie VGA. 1 Cytuj
Nemesis 1 271 Opublikowano 12 grudnia Opublikowano 12 grudnia 6 godzin temu, Mari4n napisał(a): Niestety musiałem pominąć sekrety Silent Hill, bo nie grałem w SH2 (jeszcze) Tak przy okazji, @Nemesis walnąłeś się w nazwie karty pamięci do dreamcasta. Skrót to VMU, nie VGA. <Sypie głowę popiołem> Cytuj
SlimShady 3 434 Opublikowano 12 grudnia Opublikowano 12 grudnia Tak jak się spodziewałem, materiał o Mafii zwyczajowo dostarczył w przypadku tego dżentelmena, ale chciałoby nieco więcej i wyjątkowo będzie lekkie szkalowanko, bo o perturbacjach Mafii 2 jest napomknięte, ale nie w szczególe, a można było wrzucić parę fajnych informacji jak to, że docelowo można było wybrać rodziny do których chcemy przynależeć(miało być ich trzy, później nomen omen, w trzeciej Mafii pociągnęli ten temat), jak też to, że Vavra nie tylko był zły na odrzucanie pomysłu na trójkę, ale był wkurwiony, że po jego odejściu zaczęli mu grzebać przy jego scenariuszu dwójki (gdzie np. słynna, kultowa już scena z chinolami skupia się na pewnym osobniku, którego nie powinno tam być, a umieścili go w tej roli na siłę i trochę wbrew logice tego, co się dzieje w grze). O wielu różnych zakończeniach nie wspominając, co też w tej bitej prawie przez każdego - mafii 3 - zostało przywrócone. No, ale o tym, co było, a nie jest, to mógłbyś napisać oddzielny artykuł. Tak przy okazji, ten demaster Mafii 2 z okazji wydania trylogii, to kompletna fuszerka, unikać jak ognia, grać tylko w oryginał, najlepiej w wersji reżyserskiej. No, i szkoda, że remake nie dostał więcej miejsca, bo też można o nim więcej napisać niż to, że istniał. Choćby jak końcówka zmienia wydźwięk najlepszego zakończenia w grach, gdzie te słowa z OG wersji są jednymi z lepszych growych cytatów, nawet do dzisiaj. No, ale to takie przypierdalanie się z perspektywy wielkiego fana serii, bo i tak wyszło 6 stron, a przecież macie swoje ograniczenia(bynajmniej nie umysłowe), a zresztą to jest cały pakiet, a takie rozwodzenie się nad jedną grą, to może bardziej pasuje do retro recenzji, ale to może w innym życiu. P.S. Wstęp też był bardzo fajny i w klimacie. Widać, że się lubisz bawić w takie rzeczy, zawsze kombinujesz, co tutaj wrzucić nieoczywistego. 3 1 Cytuj
K.Adamus 687 Opublikowano 12 grudnia Opublikowano 12 grudnia Dzięki, zawsze można więcej i lepiej, ale strony nie są z gumy. I tak już przekraczam znaki i Roger wywraca oczami inna bajka że o każdej grze książkę można napisać, więc trzeba srogo odcedzać informacje. I tak, lubię sobie pogawędzic w tekście, na dużo pozwala ta specyficzna forumkowa relacja na osi autor-czytelnik. Ośmiela, zachęca do snucia opowieści, ma się wrażenie że odbiorca nie jest anonimowy. Prowadzisz z kimś rozmowę i to jest akurat super. I tu zawsze mam zagwozdke, bo każde "gawedziarskie" wtrącenie czy jakiś żart, nawiązanie, wstawka zabierają znaki, które możnaby przeznaczyć na wrzutkę kolejnej informacji (i tak już upycham co się da pod grafikami XD). No ale chyba jakoś to działa, więc obiecuje bawić się dalej Cytuj
Pix 965 Opublikowano 12 grudnia Opublikowano 12 grudnia Czytam właśnie tekst o sekslalkach autorstwa Mazur-san i muszę przyznać, że przy pewnych fragmentach zrobiło mi się gorąco. Chłopak spokojnie mógłby pisać jakieś opowiadania erotyczne. "Jej specjalne miejsce, jak piękna peonia, kusi zmysłowością - czego innego można by oczekiwać od kwiaciarki? Przygoda z nią zaczyna się od niewinnych spojrzeń, ale kto wie, dokąd Was to zaprowadzi?" A tak ogólnie bardzo fajny tekst Mazziego, lekko i przyjemnie się czytało. Nawet zgłębiłem (hm) trochę temat lalek GameLady Doll i rzeczywiście niektóre z nich to małe dzieła sztuki. Gdyby człowiek miał więcej kasy postawiłby sobie taką w chałupie. Oczywiście tylko w roli ozdoby! 2 Cytuj
LeifErikson 1 114 Opublikowano 12 grudnia Opublikowano 12 grudnia Godzinę temu, K.Adamus napisał(a): Dzięki, zawsze można więcej i lepiej, ale strony nie są z gumy. I tak już przekraczam znaki i Roger wywraca oczami inna bajka że o każdej grze książkę można napisać, więc trzeba srogo odcedzać informacje. I tak, lubię sobie pogawędzic w tekście, na dużo pozwala ta specyficzna forumkowa relacja na osi autor-czytelnik. Ośmiela, zachęca do snucia opowieści, ma się wrażenie że odbiorca nie jest anonimowy. Prowadzisz z kimś rozmowę i to jest akurat super. I tu zawsze mam zagwozdke, bo każde "gawedziarskie" wtrącenie czy jakiś żart, nawiązanie, wstawka zabierają znaki, które możnaby przeznaczyć na wrzutkę kolejnej informacji (i tak już upycham co się da pod grafikami XD). No ale chyba jakoś to działa, więc obiecuje bawić się dalej Pojawiał się już nie raz feedback że jakiś artykuł spokojnie można by rozszerzać. Nie myśleliście z Rogerem żeby od czasu do czasu pozwolić sobie na taki powrót celem pogłębienia tematu? Cytuj
Benson 23 Opublikowano czwartek o 18:10 Opublikowano czwartek o 18:10 @K.Adamus Artykuł o Mafii bardzo dobry, choć chciałoby się o serii całą książkę Ja tylko z małym sprostowaniem z ramki muzycznej. Misfits to nie jest kapela z lat 60. Może to wiesz, ale tekst właśnie to sugeruje. A kapela powstała pod koniec kolejnej dekady. 1 Cytuj
Dud.ek 2 058 Opublikowano czwartek o 18:43 Opublikowano czwartek o 18:43 Zmieńcie czcionkę bo z daleka podpis pod logo wygląda jak GAY KONSOLE. Cytuj
maciucha 11 647 Opublikowano czwartek o 19:39 Opublikowano czwartek o 19:39 Te argumenty zaxa o wyższości konsol . Nie wiem czy przekonał choćby samego siebie. No i zapomnial o najważniejszym - przyzwyczajeniu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi