Skocz do zawartości

PSX EXTREME 328 + KALENDARZ GRACZA 2025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Konsolajt chyba tym razem aż nadmiernie surowy z tą szóstką dla remasterów Soul Reaverów (sam bym chyba wystawił 7, gdybym się miał w ocenianie pobawić) nie zamierzam jednak "płakać" o tę ocenę ani pisać kontrrecenzji bo i nigdy miłośnikiem ww. sagi nie byłem, gierkom z uniwersum SR'a zawsze brakowało czucia ciężaru postaci (typowa przypadłość produkcji ze stajni Crystal Dynamics) co nadawało takiej charakterystycznej "śmieciowej" (nadmiernie lekkiej) fizyki i animacji, za którą nie przepadam.

Opublikowano
2 godziny temu, Nomen dubium napisał(a):

Konsolajt chyba tym razem aż nadmiernie surowy z tą szóstką dla remasterów Soul Reaverów (sam bym chyba wystawił 7, gdybym się miał w ocenianie pobawić) nie zamierzam jednak "płakać" o tę ocenę ani pisać kontrrecenzji bo i nigdy miłośnikiem ww. sagi nie byłem, gierkom z uniwersum SR'a zawsze brakowało czucia ciężaru postaci (typowa przypadłość produkcji ze stajni Crystal Dynamics) co nadawało takiej charakterystycznej "śmieciowej" (nadmiernie lekkiej) fizyki i animacji, za którą nie przepadam.

Nie jestem pewien czy surowy, 6 = ponadprzeciętna. Do poziomu 7 (Dobra) trochę zabrakło, choć przyznam że wstępnie chciałem wystawić 5 (średnia), szczególnie po zaliczeniu Soul Reaver i kilkunastu bugów. Ponowny kontakt z drugą częścią podbił ocenę, oraz dodatki. Choć warto zaznaczyć że ten pakiet nie pozwala "ukończyć" historii Raziela, co jest moim zdaniem dziwną decyzją.

Opublikowano

Ciekawe o czym będzie pisał Alien jak wróci na łamy Szmatławca? Z tego co pamiętam, jego przygoda z grami zakończyła się na 7 generacji i nawet w retro już później nie grał. Czyżby dawna zajawka odżyła? Oby uraczył Czytelników czymś interesującym i nie było to TOP 30 gier na Amigę czy wspominki z wyjazdów na kemping w latach 90tych z czterema CRT w maluchu, granie w Syndicate i jedzenie makaronu przez kilka dni. To już kiedyś było, chcę coś nowego :D

Spoiler

Skoro Ściera wraca, to może zaproponujcie też Shivie aby skrobnął od czasu do czasu jakiś tekst? Albo chociaż też legendarny i nieopublikowany hyde park? :Coolface:

• Haha 1
Opublikowano

Za rzadko zdarza mi się pisać o samej treści. Przeczytałem sobie dzisiaj wszystkie felietony (krótsze i dłuższe) i choć @Roger ma fajnie katastroficznie ubrane przemyślenia, które działają na mnie jak wabik (ostatnio jest coraz lepszy w te klocki!), Mielu zgarnia w tym numerze puchar za ściśnięcie swej myśli w 2,5 tysiąca znaków jak Szef. Pięknie to współgra z moimi własnymi postanowieniami na najbliższe kilkanaście miesięcy. Cheers, Mielu! (Dlaczego nie masz na forum konta, które nazywa się „Mielu”? Teraz muszę Ci to samo napisać na Messengerze)

• Lubię! 1
Opublikowano
W dniu 20.01.2025 o 09:45, PiotrekP napisał(a):

Retro recenzja FarCry. Ponad 20 lat minęło, a pamiętam recenzję tej gry w jakimś gierkowym programie na tvp w niedzielne przedpołudnie. Graficznie wtedy robił robotę. Sam nigdy nie przeszedłem, choć kilka razy próbowałem.

W lutym będzie recenzja KCD2, czy się nie załapie?

Będzie, mam już 80 godzin :)

• Lubię! 1
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 20.01.2025 o 12:53, Konsolite napisał(a):

Nie jestem pewien czy surowy, 6 = ponadprzeciętna. Do poziomu 7 (Dobra) trochę zabrakło

Podchodząc matematycznie do sprawy to tak, przy 11-stopniowej (tak, od 0 do 10 to 11 a nie 10-stopniowa skala, ponieważ uwzględniamy tu także i 0 jako dodatkową, oddzielną ocenę) skali 6 będzie oznaczało notę ponadprzeciętną (nieco inaczej by to wyglądało, gdyby używać skali 10-stopniowej tj. takiej bez 0, gdyż w takim przypadku oceny środkowe byłyby aż dwie - 5 i 6 - a tak to pośrodku jest tylko 5) a 7 dobrą, tyle że jest mały problem z kolorami przyporządkowanymi w Waszej oceniaczce poszczególnym ocenom; przy 11-stopniowej skali rozkładając proporcje najrówniej jak jest to możliwe, nota 4/10 nie powinna być czerwona tylko pomarańczowa, natomiast 7/10 powinno być zielone a nie pomarańczowe (ten sam błąd z kolorami ma zresztą m.in. MetaKritik) bo tak to jest o jedną czerwoną ocenę za dużo i zarazem o jedną zieloną za mało (prawidłowo to noty od 0 do 3 powinny być czerwone, od 4 do 6 pomarańczowe i od 7 do 10 zielone) niby nieistotne pierdoły ale to właśnie za sprawą takich dupereli powstają mity o grach na 7/10 jako "średniakach" (no bo skoro żółte a nie zielone na Meta, to znaczy że przeciętniak a nie dobra szpila - zaskakująco sporo graczy z tego co się zorientowałem właśnie w ten sposób do tego podchodzi) albo że jak coś dostaje 4/10 to gówno (bo czerwone a nie żółte) gdy tymczasem z matematycznego punktu widzenia rozchodzi się w tym przypadku o pozycję wprawdzie poniżej średniej, ale jeszcze nie kiepską a tym bardziej nie beznadziejną.

Opublikowano

Inflacja ocen to dziś spory problem. Nie ma tu chyba dobrego rozwiazania. Plynac pod prąd i wystawiając 6 grze ponadprzeciętnej (co powinna sugerować ocena) skazujesz tytuł na śmierć, bo dziś jak gra ma 6 to na promce za cztery złote nie zejdzie. Ja wiem, że nie nasza broszka, ale czasem szkoda żeby jakieś urocze drewno spłynęło niezauważone do "martwego morza".

Płynac z prądem przyczyniasz się właśnie do inflacji ocen i mamy dziś sytuację, w której prawie każda AAA od dużego wydawcy ma min. 8.

Dlatego tak ważna jest treść recenzji (odkrył Amerykę, co nie?) i dlatego tak dobrze sprawdza się wyszukanie sobie kilku osób, które z nami rezonuja i których gusta - nawet jeśli nie pasują do naszych - znamy:)

Piszę oczywistości, ale po tych kilku latach wciąż moment wystawienia ostatecznej liczbowej oceny jest dla mnie problematyczny :)

Opublikowano
17 godzin temu, K.Adamus napisał(a):

Inflacja ocen to dziś spory problem. Nie ma tu chyba dobrego rozwiazania. Plynac pod prąd i wystawiając 6 grze ponadprzeciętnej (co powinna sugerować ocena) skazujesz tytuł na śmierć, bo dziś jak gra ma 6 to na promce za cztery złote nie zejdzie. Ja wiem, że nie nasza broszka, ale czasem szkoda żeby jakieś urocze drewno spłynęło niezauważone do "martwego morza".

Płynac z prądem przyczyniasz się właśnie do inflacji ocen i mamy dziś sytuację, w której prawie każda AAA od dużego wydawcy ma min. 8.

Dlatego tak ważna jest treść recenzji (odkrył Amerykę, co nie?) i dlatego tak dobrze sprawdza się wyszukanie sobie kilku osób, które z nami rezonuja i których gusta - nawet jeśli nie pasują do naszych - znamy:)

Piszę oczywistości, ale po tych kilku latach wciąż moment wystawienia ostatecznej liczbowej oceny jest dla mnie problematyczny :)

A masz jakiś szablon? Tzn. czy masz jakąś idealnie przeciętną grę na 5/10 od której się można odnieść?

Opublikowano (edytowane)

Pozwolę sobie powyższe pytanie "przywłaszczyć", bo akurat przyszedł mi na myśl wzorcowy przykład: sześć ostatnich Tomb Raiderów (a zatem wszystkie wydane po Aniele Ciemności) typowe przeciętniaki na przedział ocen między 4 a 6, gdzie najtrafniejszą notą byłoby właśnie chyba 5.

P.S. Albo, przykład z ostatniej chwili z dedykacją dla Tomcia PL, bo właśnie obczaiłem sobie analizę techniczną autorstwa "odlewni cyfrowej": GTA III w wersji na Dreamcasta! Biorąc pod uwagę z jaką "płynnością" działa ten port (średnia chyba z 15 kl./sek.) pierwsza ocena jaka mi przychodzi do głowy to właśnie 5/10 - nawiasem mówiąc, ciekaw jestem jak DeCek udźwignąłby o kilka klas lepiej wyglądające True Crime: New York City (chyba najładniejszy sandboks na PS2, srebrny medal zaś przyznałbym Scarface'owi) spodziewałbym się czegoś w okolicach 5 fps'ów; ja na miejscu wielbicieli Makarona tak bym się nie cieszył z tego GTA 3, wszak teraz już nie będą mogli pielęgnować mitu o "ukrytym, niewykorzystanym potencjale" rzekomo "mocniejszego niż PS2" DeCeka, chlip chlip...

Edytowane przez Nomen dubium