Skocz do zawartości

PSX EXTREME 328 + KALENDARZ GRACZA 2025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 27.12.2024 o 14:03, Grześ napisał(a):

Zacznijcie od wyjaśnienia użytkownikom ppe.pl, że w gazecie nie piszą te same osoby, co na portalu i że nie jest wypełniona clickbaitami tylko dobrą publicystyką. Za każdym razem jak pojawia się tam news o nowym numerze to 99% komentarzy z dużą ilością plusów brzmi mniej więcej "przez lata kupowałem, ale jak mam czytać wypociny z ppe tylko na papierze to szkoda mi 25 zł".

Ech, dokładnie to miałem na myśli... Choć i tak trzeba przyznać, że więcej jest komentarzy pozytywnych tym razem

Screenshot_20250103-163613.jpg

Opublikowano

No ale po części to niestety piszą te same osoby co na PPE, nawet redaktor naczelny jest ten sam. Co ma taki Roger napisać? „Na PPE Was baitujemy, a w magazynie już piszemy na serio.”

• This 1
Opublikowano

To ja proponuję tak: my se zabieramy Rogera i Nemesisa, a pepełe zostawiamy gruchę i resztę tego tatałajstwa co to zaczynało na tym gównoportaliku, niech tam się kiszą a naczelnym zostanie gruszek-okruszek. Zaxa można dorzucić w gratisie, niech mają.

I dopiero wtedy będzie prawdziwy rozłam szmatławca od pepełe.

• Plusik 1
  • Lubię! 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ale Zax'a to Ty szanuj gościu, na pewno zna się lepiej na grach niż choćby taki "as" jak Energik, któremu niestety zdarzało się już na łamach Szmatławca udzielać.

Edytowane przez Nomen dubium
  • beka z typa 3
  • Minusik 1
Opublikowano

Kiedyś szanowałem, ale odleciał w rejony których nie rozumiem. Nie szanuję też za to, co odpierdala na pepełe - "GŁOS GERALTA PO UDARZE MÓZGU" to był szczyt skurwysyństwa i niech sobie gnije tam, gdzie jego miejsce klepiąc bezbeczne top 10 do końca swojego dziennikarskiego (haha) życia.

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano

Zooltar to chyba rzadko pisywał w ogóle o grach, problemem Energika było/jest natomiast to, że po prostu się na grach nie zna, w związku z czym nie powinien pozować na fachowca - ilekroć słuchałem go na YT (już dawno przestałem) to raz po raz się łapałem za łeb o czym on bredzi, pamiętam jak stwierdził np. że Half-Life 2 w wersji na PS2 to był dramat... Zaiste trzeba być nie lada znawcą tematu by krytykować szpilę, która nigdy w ogóle nie powstała.

• Plusik 2
  • This 1
Opublikowano
W dniu 31.12.2024 o 15:32, Perez napisał(a):

Ale tak poważnie to się zastanawiam, na ile takie wynalazki są faktycznie ciekawe - gdyby jakieś karty do gry itp. 

Po zobaczeniu playowego konsolometru mam pomysł na gadżet do gazety, a mianowicie maskotka PSX Extreme, czyli Alocha. Tak wielki pluszak pięknie zdobiłby niejeden gameroom 

• Haha 1
  • This 1
Opublikowano

Jak zwykle się nie odnoszę do recenzji, to ta Fantasian Neo Dimension (autor: Zax) jest totalnie z dupy. Autor na starcie wychodzi z założenia, że tylko on się zna i czemu inni tak wysoko oceniają, a później dobiera do tego wady/minusy.

Ja skończyłem Fantasiana na iPadzie (ale sporo też grałem na DualShocku, streamując na TV), więc do niektórych rzeczy się nie odniosę (długość loadingów), ale jako wady są wymienione:

1. Grafika i statyczne tła prezentują się tragicznie na ekranie TV

Nie wiem, jak w wersji na konsole, ale przy streamowaniu z iOSa na TV 55' wygląda to całkiem nieźle. Tła są statyczne, bo taki jest 'art style' i wydaje mi się, że każdy, kto odpali nawet trailer tej gry, to zrozumie to założenie. Trudno traktować taki minus poważnie, trochę tak jakby się dojebac do FFVII, że ma prerenderowane tła.
  2. Animacje ataków są anemiczne i słabsze nawet od RPG z ery PS1

Nie bardzo rozumiem ten minus, bo w dużej ilości jRPG postaci stoją, a na przeciwników lecą jakieś błyskawice itp. i nikt się specjalnie nie rusza. To dosyć standardowe, a ta gra raczej pretenduje do bycia klasycznym jRPG.

2.5 Fantasian z bitwami na odległość i przeciwnikami przypominającymi pokemony, wypada jak bajka dla małego Jasia

Taki minus można dać pewnie dla większości jRPG.

1. Gra zamiast czystego grindu wymaga idealnego dobierania umiejętności bohaterów i dobrej taktyki podczas walki <- wisienka na torcie

Lepiej by było, jakby każdą walkę załatwiało się "press x to attack, press x to heal"?

Poza tym narzekanie na fabułę, scenariusz i muzykę, co oczywiście jest mocno subiektywne, ale wg mnie wszystko to jest na co najmniej dobrym poziomie. Wystawiona ocena jest najniższa w tym numerze (w ogóle chyba jedna z niższych od dawna). Od eksperta jRPG oczekiwałbym rzetelnego podejścia do tematu, a nie recenzji "na kontrze" do reszty świata i później dokładania minusów 'z dupy' pod tezę. Ostatnio to lepiej mu chyba wychodzą top 10 na ppe.

PS. Z drugiej strony pod recenzję remastera Soul Reaver 1&2 od Konsolite podpisałbym się obiema rękami i nogami :) 

• Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano
20 minut temu, karmaster napisał(a):

Jak zwykle się nie odnoszę do recenzji, to ta Fantasian Neo Dimension (autor: Zax) jest totalnie z dupy. Autor na starcie wychodzi z założenia, że tylko on się zna i czemu inni tak wysoko oceniają, a później dobiera do tego wady/minusy.

Ja skończyłem Fantasiana na iPadzie (ale sporo też grałem na DualShocku, streamując na TV), więc do niektórych rzeczy się nie odniosę (długość loadingów), ale jako wady są wymienione:

1. Grafika i statyczne tła prezentują się tragicznie na ekranie TV

Nie wiem, jak w wersji na konsole, ale przy streamowaniu z iOSa na TV 55' wygląda to całkiem nieźle. Tła są statyczne, bo taki jest 'art style' i wydaje mi się, że każdy, kto odpali nawet trailer tej gry, to zrozumie to założenie. Trudno traktować taki minus poważnie, trochę tak jakby się dojebac do FFVII, że ma prerenderowane tła.
  2. Animacje ataków są anemiczne i słabsze nawet od RPG z ery PS1

Nie bardzo rozumiem ten minus, bo w dużej ilości jRPG postaci stoją, a na przeciwników lecą jakieś błyskawice itp. i nikt się specjalnie nie rusza. To dosyć standardowe, a ta gra raczej pretenduje do bycia klasycznym jRPG.

2.5 Fantasian z bitwami na odległość i przeciwnikami przypominającymi pokemony, wypada jak bajka dla małego Jasia

Taki minus można dać pewnie dla większości jRPG.

1. Gra zamiast czystego grindu wymaga idealnego dobierania umiejętności bohaterów i dobrej taktyki podczas walki <- wisienka na torcie

Lepiej by było, jakby każdą walkę załatwiało się "press x to attack, press x to heal"?

Poza tym narzekanie na fabułę, scenariusz i muzykę, co oczywiście jest mocno subiektywne, ale wg mnie wszystko to jest na co najmniej dobrym poziomie. Wystawiona ocena jest najniższa w tym numerze (w ogóle chyba jedna z niższych od dawna). Od eksperta jRPG oczekiwałbym rzetelnego podejścia do tematu, a nie recenzji "na kontrze" do reszty świata i później dokładania minusów 'z dupy' pod tezę. Ostatnio to lepiej mu chyba wychodzą top 10 na ppe.

PS. Z drugiej strony pod recenzję remastera Soul Reaver 1&2 od Konsolite podpisałbym się obiema rękami i nogami :) 

Szkoda strzępić ryja, jrpg mój ulubiony gatunek a w piśmie jestem skazany na wypociny typa z ppe.

• This 1
Opublikowano

Niestety co do grafiki w Fantasian muszę częściowo zgodzić się z Zaxem. Sam recenzowałem na PS5 i uważam że pod względem artystycznym jest super, ale pod względem wizualnym oprawa jest niestety mocno nierówna. Jedne tła są świetne a inne tak rozmyte  że normalnie jest plama na plamie i nie widać żadnych szczegółów.  Niestety tak to wygląda. Natomiast ogólnie gra bardzo dobra, takie 7.5/10.

• Plusik 1
Opublikowano
11 minut temu, Enepsignos napisał(a):

Niestety co do grafiki w Fantasian muszę częściowo zgodzić się z Zaxem. Sam recenzowałem na PS5 i uważam że pod względem artystycznym jest super, ale pod względem wizualnym oprawa jest niestety mocno nierówna. Jedne tła są świetne a inne tak rozmyte  że normalnie jest plama na plamie i nie widać żadnych szczegółów.  Niestety tak to wygląda. Natomiast ogólnie gra bardzo dobra, takie 7.5/10.

No to jest port gierki z iphona,  ja się cudów graficznych nie spodziewałem.

Opublikowano
4 godziny temu, Grześ napisał(a):

Screenshot_20250103-163613.jpg

Gościu nic nie kupi ale 16 level na portalu wbity i 70 punktów reputacji. 
Niektórzy po prostu narzekają na PPE dla zasady. Ale i tak wchodzą, komentują, piszą blogi itp

• This 2
Opublikowano
6 godzin temu, karmaster napisał(a):

korektor i się podpiszesz ;)

natomiast tak bez żartów to smutne, że tak ten renaster wyszedł…

Opublikowano
W dniu 31.12.2024 o 13:18, Pix napisał(a):

7. Czcionka w Hyde parku powiększona. @aux otworzy dzisiaj szampana, nie tylko z powodu sylwestra. 

Niestety, efekt jest zaden.

Nie wiem czy widza to tylko czytelnicy ze slabym wzrokiem jak ja, byc moze tak jest, ale przeciez to oczywiste, ze ten kroj pisma powstal celem OZDABIANIA banerow, wielkich tytulow w reklamach etc, a nie w celu stosowania go na blokach tekstowych do CZYTANIA i powiekszenie nic tu nie da. Szerokosc jaka zajmuja znaki, kondensacja przestrzeni pomiedzy ow znakami, brak luzu, powoduja, ze ta czcionka nigdy nie bedzie czytelna. Rozumiem, ze jest ona jakby w rodzinie gazetki, ale no szczerze - jest to niedopuszczalne, zeby drukowac cos wiecej niz podpis pod zdjeciem takim stylem. A jak widze, ze w niektorych miejscach ta czcionka jest nawet pogrubiana…

Albo mi sie wydaje albo ta paskuda wyleciala z kacikow komiksowego i filmowego? Nie przechowuje starych numerow, wiec nie sprawdze ale wyjatkowo w biezacym czytalo mi sie te dzialy z PRZYJEMNOSCIA a nie z lupa…

Apeluje o konkretna zmiane w tym temacie

• This 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ken Adams napisał(a):

Niestety, efekt jest zaden.

Nie wiem czy widza to tylko czytelnicy ze slabym wzrokiem jak ja, byc moze tak jest, ale przeciez to oczywiste, ze ten kroj pisma powstal celem OZDABIANIA banerow, wielkich tytulow w reklamach etc, a nie w celu stosowania go na blokach tekstowych do CZYTANIA i powiekszenie nic tu nie da. Szerokosc jaka zajmuja znaki, kondensacja przestrzeni pomiedzy ow znakami, brak luzu, powoduja, ze ta czcionka nigdy nie bedzie czytelna. Rozumiem, ze jest ona jakby w rodzinie gazetki, ale no szczerze - jest to niedopuszczalne, zeby drukowac cos wiecej niz podpis pod zdjeciem takim stylem. A jak widze, ze w niektorych miejscach ta czcionka jest nawet pogrubiana…

Albo mi sie wydaje albo ta paskuda wyleciala z kacikow komiksowego i filmowego? Nie przechowuje starych numerow, wiec nie sprawdze ale wyjatkowo w biezacym czytalo mi sie te dzialy z PRZYJEMNOSCIA a nie z lupa…

Apeluje o konkretna zmiane w tym temacie

+1 

Ten ciasny font męczy wzrok okrutnie. Jasne, że chcecie zmieścić jak najwięcej treści na ograniczonej powierzchni, za co chwała, ale w tym przypadku warto byłoby poszukać innego rozwiązania. :mog:

Opublikowano
W dniu 2.01.2025 o 09:55, janol napisał(a):

Muszę sprawdzić Thank Godness You're Here, bo to musi być dobra gra skoro zajęła jednocześnie 91 i 80 miejsce w Top 100 2024 ; )

Aż specjalnie wszedłem na forum żeby sprawdzić czy ktoś poza mną także zauważył ten bubel (bubel w sensie duplikat w top100, nie sama gra) : )

Opublikowano

Ja swój w sumie zawsze w robocie wieszam żeby równowaga była z roznegliżowaną płcią piękną. W sumie cieszy się większym uznaniem niż kalendarzowa naga klasyka, chyba w fabryce te gołe baby dzierżące jakiś klucz francuski w ręku czy polewające ciała smarami do tłoczenia w warunkach wysokiego ciśnienia się już opatrzyły ;]