Skocz do zawartości

GOTY 2024 - forumkowy ranking

Temat zostanie automatycznie zablokowany o 17:00

Square

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

GOTY - Silent hill 2

Runner up - Black myth wukong

Rozczarowanie roku - Alone in the Dark (nie gralem nigdy w gorszy survival horror, nic tam nie zagralo oprocz klimatu luizjanskich bagien ktore uwielbiam w popkulurze.)

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - GTA6Metal Gear Solid Delta: Snake Eatergears of war e-day

Platformy? - PC

• Plusik 1
Opublikowano

GOTY - Metaphor: Refantazio

Runner up #1 - FF7 Rebirth

Runner up #2 -  Silent Hill 2 Remake

Rozczarowanie roku - platforma Nintendo i cisza z nią związana

Wyczekiwany tytuł - Death Stranding 2 - Kojima Ty Zwyrodnialcu <3. 

Platformy - PC (i Steam Deck), PS5

Nie ma, ale średniak roku byłby Stalker 2, albo Banishers zapomnialem o tym sztosie.

• Plusik 5
Opublikowano

GOTY - Metaphor: Refantazio

Runner up -  Silent Hill 2 Remake

Rozczarowanie roku - PS5 Pro

Wyczekiwany tytuł - GTA 6

Platformy - PS5, Xbox Series X, Switch

• Plusik 4
Opublikowano

GOTY - SILENT HILL 2 REMAKE
Runner up - BLACK MYTH: WUKONG
Rozczarowanie roku - Stalker 2 (stan na premierę)
Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ PoE2
Na czym grasz? - Playstation 5, Switch, Legion GO, PC

• Plusik 2
Opublikowano

GOTY: Silent Hill 2 Remake. Wspaniała gra. 

Runner Up 1: Stellar Blade

Runner Up 2: Neva

Rozczarowanie roku: też Stellar Blade, za sandboxowe etapy

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+: Project Robot

Na czym grasz? PS5

To był naprawdę dobry rok w Giereczkowie. Ograłem tylko 3 gry wydane w tym roku, które siłą rzeczy wylądowały w top 3. Przede mną wciąż Astro Bocik i Black Myth. W końcu czuję, że ta generacja ruszyła z kopyta.

• Plusik 3
Opublikowano
  • GOTY - Final Fantasy VII Rebirth. Długo zastanawiałem się pomiędzy rimejkiem siódemki, a Astro Botem, ale ostatecznie stawiam na przygody Clouda i ekipy. Tak, nie wszystko zagrało. Tak, absurdalne wątki multiwersum rodem z Kingdom Hearts przeszkadzały. Tak, zepsuli moim zdaniem jedną z najbardziej kultowych scen w historii gier wideo niepotrzebnym efekciarstwem i głupimi twistami. Tak, mogli pójść w jakość, a nie ilość przy minigierkach. Nie zmienia to jednak faktu, że po prostu widać ogrom pracy i serca włożonych w Rebirth. Spacerowanie ponownie po Cosmo Canyon, Nibelheim, Gold Saucer i wielu innych kultowych miejscach było niesamowitym przeżyciem. Postacie i relacje między nimi zostały fajnie rozbudowane i z przyjemnością śledziłem ich losy. System walki to sam miód, bogaty w możliwości kombinowania i bawienia się róznymi buildami, a nowe aranżacje muzyki Mistrza Uematsu sprawiały, że w oku nieraz zakręciła się łezka. Moim zdaniem jest to najlepszy fajnal od czasu "dziesiątki". Gra pochłonęła mnie całkowicie i w ciągu 3 tygodni spędziłem przy niej ponad 100 godzin. Dawno mi się to nie zdarzyło, stąd mój wybór. Chociaż przyznaję, że jest to bardziej wybór serca niż rozumu. 
  • Runner up - Astro Bot i Crow CountryAstro to wielki powrót platformówek na PlayStation. Człowiek czuł się znowu jak dziecko w świąteczny poranek, ogrywając Crasha Bandicoota. Co prawda można się śmiać, że kopia Mario, ale kopiować też trzeba umieć, a Team Asobi zrobiło to w mistrzowski sposób. Co tu więcej dodać? Oby więcej takich gier, Panie Sony. Przypomnijcie sobie o swoich korzeniach. PlayStation to był symbol róznorodności, kreatywności i dobrej zabawy. I tym jest właśnie Astro. Co do Crow Country, to rzadko ogrywam indyki, ale cholera, cieszę się, że akurat tego nie pominąłem. Cudowna estetyka odwołująca się do czasów pierwszego PlayStation (ach, te blokowate kształty!), satysfakcjonujący gameplay w stylu starych residentów i niepokojąca atmosfera opuszczonego wesołego miasteczka, pełnego dziwnych potworów. 6 godzin spędzonych z Crow Country dało mi więcej zabawy, niż większość tegorocznych open worldów na kilkadziesiąt godzin. 
  • Rozczarowanie roku - Star Wars Outlaws. Nie spodziewałem się wiele, a i tak się rozczarowałem. Generyczne ubigame, słaba fabuła, kartonowi bohaterowie, nudne powtarzalne zadania na jedno kopyto. Nie mówię, że jest to crap. Fajnie polatać sobie po planetach i postrzelać do szturmowców, a Nix jest uroczy, ale to tyle z plusów. Mocne 6/10 i dobre przypomnienie, dlaczego wiele lat temu przestałem kupować gry ubisoftu. 
  • Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - napisałbym, że FF VII Remake Part 3, ale w sumie nie został oficjalnie zapowiedziany, chociaż wiadomo, że powstaje. Niech więc będzie Intergalactic: The Heretic Prophet. Mieszanina nadziei, że Naughty Dog wciąż potrafi robić wielkie gry, i obawy, że będzie kolejny soulslike w sosie tęczowej propagandy. Mimo wszystko czekam. 
  • Na czym grasz? - PS5, PC. Od ponad 25 lat wierny niebieskiemu kościołowi (z małymi romansami z Nintendo), na dobre i na złe. Suplementuję dietę starym lapsem do staroci i indyczków.  Wkrótce mam nadzieję dołączy do rodziny również Switch 2.
  • Plusik 5
Opublikowano
  • GOTY - Astro Bot 
  • Runner up - Indiana Jones and the Great Circle, Silent Hill 2
  • Rozczarowanie roku - Brak oficjalnej zapowiedzi następcy Switcha (i  gier)
  • Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - Grand Theft Auto 6, FIFA od 2k Games 
  • Na czym grasz? - Playstation 5, Switch, Xbox Series X, PC, iOS (apple arcade)
  • Plusik 2
Opublikowano

GOTY - Balatro - gra, ktora nie nudzi, gdzie czesto odpalam na jedno czy dwa rozdania i koncze po 2-3 godzinach

Runner up #1 - Silent Hill 2 Remake 

Runner up #2 - Indiana Jones i Złoty Krąg

Rozczarowanie roku - brak zapowiedzi nastepcy Nintendo. Z gier zapewne bym podal Star Wars Outlaws, lecz nie gralem, bo opinie innych zniechecily mnie mocno do ogrania.

Wyczekiwany tytuł - Star Wars: Jedi Power Battles (remaster) i Front Mission 3 

Platformy - Xbox Series X, PS5, Switch, PC

• Plusik 3
Opublikowano
  • GOTY - STALKER 2
  • Runner up - Indiana Jones and the Great Circle, Crime Scene Cleaner
  • Rozczarowanie roku - Star Wars: Outlaws
  • Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - GTA 6
  • Na czym grasz? - PC, PS3, PS5, Android, Quest 2, Retro
  • Plusik 1
Opublikowano

GOTY - FFVII Rebirth

Runner up #1 - Stellar Blade

Runner up #2 - Astro Bot

Rozczarowanie roku - Black Ops 6

Wyczekiwany tytuł - Liczę na remaster Wind Wakera na start Switcha 2

Platformy - PS5 Pro, Switch, PC z doskoku

• Plusik 1
Opublikowano

Niby rok w miarę spokojny. Niby dużo bardzo dobrych gier, ale ciężko mi było wybrać GOTY. Po prostu brakło jednego tytułu, który by pozamiatał wszystko. Kierowałem się tym co mi w głowie na dłużej zostało i go zryło.

GOTY: Silent Hill 2. Nie grałem w oryginał, więc świeże doświadczenie. No i szok. O ironio nie chce się za to zabierać drugi raz, bo za bardzo mi siadła ta gra na głowę. To jest świat którego się najbardziej boję.

RU1: FF7Rebirth. Nic nie brakło. No może warstwa techniczna. Kupię jeszcze na pc jak wyjdzie. 

RU2: Stellar Blade. Nienawidzę obszarów pustynnych w grach. Tylko tyle i aż tyle. Gdyby tego nie było I była ciut bardziej skondensowana to GOTY.

Rozczarowanie roku: w grach brak. Sony mnie rozczarowało. PS5 Pro I brak system sellera na premierę. Dodatkowo śmieszne SoP.

NWT: Death Stranding 2. ( GTA6 jeśli wyjdzie w 2025) 

Platformy: PS5, XSX, Switch, PC.

• Plusik 3
  • Lubię! 2
Opublikowano
  • GOTY - Indian Jones, wspaniała przygoda, gra kompletna i dopracowana
  • Runner up - Hellblade 2 i Still Wakes the Deep
  • Rozczarowanie roku - PS5 pro 
  • Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - Fable
  • Na czym grasz? - XSX, Anbernic 

bonus, średniak roku - stalker 2

• Plusik 1
  • beka z typa 1
Opublikowano

Niby czasu jeszcze trochę jest i dopiero zacząłem Banishers to nie sądzę żeby coś się zmieniło. Żałuję trochę że nie ograłem Space Marine 2 i Wu Konga. 

U mnie na szczycie dwie gry które grałem niemal jednocześnie i które mają ze sobą wiele wspólnego. W obu przypadkach twórcy mierzyli się z poniekąd legendarnymi, zakopanymi markami. W obu przypadkach musieli wyjść poza swoją strefę komfortu. Musieli mierzyć się z powatpiewaniem i brakiem przekonania u ludzi. I w obu przypadkach dostarczyli świetne gry. 

A więc:

GOTY: Indiana Jones i Wielki Krąg 

Runner Up: Silent Hill 2 Remake

Rozczarowanie roku: Alone in the Dark, akcja z Pro i napędami 

Najbardziej wyczekiwany tytuł w 2025 - Death Stranding 2 i Fable(mam nadzieję że wyjdzie;)

Na czym grasz? - XSX, PS5 

• Plusik 1
Opublikowano

GOTY - FF VII Rebirth

Runner up #1 - Stellar Blade

Runner up #2 - Tekken 8

Rozczarowanie roku - SW Outlaws

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - GTA VI

Na czym grasz? - PS5, Switch

Nie ma tej kategorii ale i tak chciałem dać honorable mention dla Balatro, pozytywne zaskoczenie roku jak dla mnie.

• Plusik 2
Opublikowano

GOTY - Oczywiście że tylko jedna gra na to zasługuje czyli Final Fantasy 7: Rebirth
Runner up - Metaphor ReFantazio
Rozczarowanie - Brak zapowiedzi Switcha 2
Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - Death Stranding 2
Platformy - PS5 i PC

• Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano

GOTY - Balatro

Runner Up - Astro Bot

Rozczarowanie roku - brak

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - GTA VI

Platformy - PS5, Xbox 360, PSP Go, PSVita, XSX

• Plusik 3
Opublikowano

GOTY - Silent Hill 2 Remake

Runner up - Like a Dragon: Infinite Wealth, Stellar Blade
Każda z tych gier zasługuje na GOTY, to był dobry rok.

Rozczarowanie roku - Hellblade 2. Super doświadczenie, ale jednak chciałam jakiegoś gameplayu a nie walking sima.

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - Clair Obscur: Expedition 33

Na czym grasz? - XSX, PC, PS5

• Plusik 4
Opublikowano

GOTY: FF7 Rebirth

Runner up: Indiana

Rozczarowanie: Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes

Najbardziej wyczekiwany tytul 2025: Suikoden 2 (Residencik Bozy 9 nie jest nawet zapowiedziany to nie wpisze)

Na czym grasz?: PS4/5, XSX, Switch, PC i retro (PSP, DS itd)

• Plusik 1
Opublikowano
  • GOTY - Metaphor Refantazio
  • Runner up - Like a Dragon: Infinite Wealth 
  • Rozczarowanie roku - Dragon Age: The Veilguard
  • Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii
  • Na czym grasz? - PC i wszystkie konsole