Skocz do zawartości

GOTY 2024 - forumkowy ranking

Square

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, messer88 napisał(a):

Przelatując przez posty to Indiany też sporo widać. 

Tak Indiana (i dobrze) mocno widoczny ale chyba jednak na tle SH2, FF czy Astro mniej go, choć jakby został goty to by krzywdy nie było. Dla mnie Indiana to pierwszy runner up, bo jednak Astro to Astro. 

Opublikowano

Byłem na tyle pojebany i podliczyłem stan goty. Póki co:

Spoiler

1. Silent Remake 2 - 18 głosów

2. Final Remake VII - 14 głosów

3. Astro - 10 głosów

4. Indiana - 8 głosów 

5. Stellar cycki - 7 głosów

6. Balatro - 5 głosów

7. Metaphor - 3 głosy

8. Małpa - 3 głosy 

9. Space Marine - 2 głosy 

10. Helldivers 2 - 1 głos 

11. Stalker 2 - 1 głos

12. Like a Dragon - 1 głos

13. Elden dlc - 1 głos 

14. Call of Duty black ops - 1 głos 

15. Banishers - 1 głos 

16. Tsukihime - 1 głos

ukryte, żeby nie psuć zabawy :sapek:

Opublikowano
  • GOTY - Balatro - rzecz oczywista
  • Runner up - Prince of Persia: The Lost Crown, The Legend of Zelda: Echeos of Wisdom
  • Rozczarowanie roku - Undisputed. Jako fan boksu śledziłem ten tytuł od pierwszych zapowiedzi, kupiłem w EA i, jako że nie mam PC to specjalnie na tę okoliczność kupiłem dostęp do Geforce Now. To dobra gra, ale zupełnie bez duszy, bardzo uboga jeśli chodzi o zawartość i ogólnie trochę niedorobiona (serio, jedna animacja wyliczenia po nokaucie?!). Fight Night Champion nadal niepobity na rynku gier bokserskich.
  • Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - GTA VI
  • Na czym grasz? - PS5, Switch, XSX, SD, PC via GFN
Opublikowano (edytowane)

GOTY -  Final Fantasy VII Rebirth

Ta gra mnie wciągnęła jak mało co. Od dawna nie chciało mi się w nic tak grać. Wszystko mi się tam podobało, mimo że ma drobne wady, to wszystkie wybaczyłem. 

Sposób prowadzenia historii, to jak są napisane postaci, MUZYKA, konstrukcja świata, side-questy - wszystko to top. Czuć było, że twórcy wsadzili serce i zrobili grę w jaką sami by chcieli zagrać. 

Runner up - Astro Bot

Czysty fun i byłby GOTY gdyby nie FFVIIR. Widać serce w tej grze. Mario może czuć się zagrożony bo dawno żadna platformówka tak nie dowiozła. Świetnie zaprojektowane poziomy, sterowanie i gameplay z górnej półki i taka grafika!

Rozczarowanie roku - napędy do PS5pro, brak zapowiedzi Switcha 2, brak trailera GTA VI i Pokemon ZA

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - Ghost of Yotei

Tsushima to GOAT z PS4, liczę że tutaj pobiją sami siebie i dostarczą grę dekady. GTA lepiej niech się przesunie na Q1 2026.

Na czym grasz? - PS5, XSX, Switch

Edytowane przez _mike
  • Plusik 1
Opublikowano

GOTY: Stellar Blade - w demo w zasadzie wleciałem w ciemno, nawet chyba nie widziałem żadnego zwiastunu przed premierą. Po sprawdzeniu wersji próbnej wsiąkłem od razu, bo siadło mi wszystko, od bohaterki, oprawy AV, a na świetnym gameplayu kończąc.

I choć wiele rzeczy można poprawić, to pierwsza duża gra studia dostarczyła mi ok 250h zabawy, i jeszcze trochę do tego dojdzie.

Runner Up: Prince of Persia: The Lost Crown - podobnie jak że Stellarem tylko tutaj widziałem pierwszy zwiastun, w którym odrzucił mnie podkład muzyczny (jakieś rapsy chyba to były). Na samym początku roku wpadło demo i już człowiek wiedział, że jest zajebiście, bo Książę oferuje mega płynną, wciągającą rozgrywkę, balansującą pomiędzy fajnymi walkami i wymagającymi sekcjami platformowymi.

Astro Bot - na premierę PS5 człowiek ograł pokazówkę pada jaką było Astro's Playroom i od razu zapragnął dużej gry z uroczym robocikiem. Po czterech latach Astro powrócił i nie zawiódł, kolejny raz dostarczając napływ nostalgii w postaci odnajdywania botów z różnych gier, w które zagrywaliśmy się na PlayStation:psclassic:. Różnorodność światów i mechanik nie pozwala się nudzić, jedynie przyczepić się można do znikomego poziomu trudności i gorszego wykorzystania pada niż w Playroom.

Rozczarowanie: z gier nic mnie nie rozczarowało (no Astro mógł być trudniejszy, i mieć więcej czasówek), więc muszę wpisać PS5 Pro i ogólną postawę Sony. Zaczynając od ceny nowej wersji konsoli, jej wykorzystanie przez devów, przez dostępność napędów, brak większej ilości szlagierów, po cyrk w postaci kasowania gaasów. No nie wyszło im delikatnie mówiąc.

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+: najbardziej czekam na Borderlands 4, po masie godzin spędzonych w trzeciej części nie mogę się doczekać kontynuacji. A szykuje się kilka fajnych ulepszeń przy minimum tak samo miodnym gameplayu.

W tym roku ograłem po raz pierwszy Death Stranding, który wciągnął mnie dużo bardziej niż się mogłem tego spodziewać odpalając grę pierwszy raz w styczniu 2022, także Death Stranding 2 też jest na celowniku.

Gdzieś tam tli się GTA6, na które w porównaniu do V mam :hype:, ale to chyba będzie na liście dopiero za rok.

Na czym grasz: PS5.

• Plusik 3
Opublikowano

GOTY: Astro Bot

Runner Up: Prince of Persia: The Lost Crown

Rozczarowanie: Balatro

Wyczekiwany tytuł 2025: GTA VI

Na czym grasz: PS5 Pro, Switch, PC, PS3, PS Vita

• Plusik 1
Opublikowano

GOTY:

Helldivers 2 - nie mogło być inaczej, nawet nie musiałem się zastanawiać. Gra, która w dziesięć miesięcy połknęła mi 340 godzin życia w pełni zasługuje na moje GOTY. A przecież na początku roku nawet nie brałem jej pod uwagę, dopiero szum wokół premiery sprawił, że uznałem "kurde, wygląda to fajnie, a spróbuję". Spróbowałem i od tamtej pory darzę ją uczuciem. Tym bardziej, że twórcy dość regularnie dbają o to, by nie było nudno - czasem coś spierdolą w balansie, by potem w imponującym stylu to naprawić. Na przestrzeni całego roku dostarczali nowe uzbrojenie, misje, przeciwników, mechaniki, a na finiszu dorzucili całą dodatkową frakcję wrogów (póki co w dość bazowej formie, ale oczywiście będzie ona rozwijana). Słuchają graczy, aktywnie i osobiście uczestniczą w dyskusjach na temat wprowadzonych zmian.

Ale przede wszystkim świetnie się w to gra, bo mechanicznie Helldivers 2 to bardzo satysfakcjonujący kawałek kodu. Gunplay królem, sieczka imponuje rozmachem, flaki latają, wszystko wybucha. Uwielbiam wbić na misję z eksperymentalnym zestawem uzbrojenia (nawet solo) i spróbować przeżyć, przynajmniej do wykonania zadania. Potem mogę umierać za Super Ziemię.

Runner up: Tutaj miałem już spory dylemat, bo w dużo kapitalnych gier grałem w tym roku, nawet jeśli żadna nie dorosła "Helldivers 2" nawet do pięt. Honorowo muszę wspomnieć o "Astro Bocie" czy "Silent Hill 2", bo obie ze swoich zadań wywiązały się wzorowo. Ale o tym wie każdy i bez moich głosów te gry i tak zgarniają należną im uwagę. Powinienem też napomknąć o nowym "Prince of Persia", bo nie zasłużył, by o nim zapomniano. Zakładam, że "Balatro" jest ledwie na początku swojej drogi do wielkości i jeszcze wielokrotnie o tej grze usłyszymy przy okazji kolejnych rozszerzeń. Muszę docenić remastery klasycznych "Tomb Raiderów", bo zmotywowały mnie, by wreszcie się z tymi grami zmierzyć na poważnie. Natomiast "Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes" było o włos by zostać moim runner upem, bo pomimo wielu wad, złych decyzji projektowych i przeciętnej fabuły potrafiła mnie wciągnąć na długie godziny, gdy grindowałem i biegałem po całym świecie, by rozbudować swój zamek, wcielić nowych rekrutów i robić dziesiątki niewiele znaczących zadań. No i pomógł jakoś przetrwać kolejny rok bez remasterów Suikodenów 1&2, nieco wypełniając pustkę. 

Jednak skoro jest miejsce tylko na dwa runner upy, to wykorzystam tę możliwość, by jeszcze raz wyróżnić dwa tytuły, które w 2024 były najmilszym zaskoczeniem.

Będzie więc ALTERNATYWNIE.

Animal Well - absolutnie niepozorne gówno, od którego nie potrafiłem się oderwać. Hipnotyzująca, tajemnicza metroidvania o kilku warstwach wtajemniczenia. Pomimo dość surowej oprawy potrafi być śliczna i udanie operować paletą kolorów czy oświetleniem. Rzecz unikatowa i pełna uroku. Tytuł wchodzący do kanonu gier, które dowodzą potęgi jednostki, bo przecież w całości stworzona przez jednego chłopa. Dokonanie, które muszę wyróżnić i o którym muszę ponownie wspomnieć, może kogoś zachęcę.

Lorelei and the Laser Eyes - gra przemyka obok głównego nurtu, co jestem w stanie w pełni zrozumieć. Bo prezentuje się dość niecodziennie (dominująca czerń i biel z pewnością nie przyciąga wzroku), a sama rozgrywka nie wygląda na porywający spektakl. Ale Lorelei to jedna wielka zagadka, złożona z dziesiątek, setek mniejszych zagadek, które... no cóż... bywają wymagające i oczekują od gracza pełnego zaangażowania oraz uwagi. Trzeba być czujnym, szalenie spostrzegawczym, czasem metodycznym i sumiennym, czasem wyjść poza pozorne ramy i rozwiązania poszukać u innych źródeł. Lorelei w tym roku zaoferowała mi najlepszy stosunek czasu gry, do płynącej z tego czystej satysfakcji. Sprawiła, że poczułem się mądrzejszy, niż jestem. Wynagradzała moją skrupulatność w spisywaniu notatek i traktowała jak równego partnera w fabularnym śledztwie.

To zresztą wspólna cecha obu tych gier - ani przez sekundę nie wątpią w dociekliwość i inteligencję gracza, pozwalają mu pracować nad progresem we własnym tempie. Za takie chwile kocham gry i spędzanie z nimi czasu stawiam ponad bierne konsumowanie filmów, sportu czy seriali. 

Rozczarowanie: premiera PS5 Pro. Nie wiem, może za rok czy dwa ta konsola będzie miała więcej sensu, ale to co oferowała w 2024 roku to był dla mnie jakiś śmieszny żart. Poczynając od ceny, przez sytuację z napędami (ogromne kurwa xD), kończąc na bibliotece gier, które z "mocy" PS5Pro korzystały (kilkuletnie tytuły, do których i tak nie zamierzam wracać). Nadal nie czuję się zachęcony, ani nawet zainteresowany.

Oczekiwania na 2025: jestem dość stonowany w oczekiwaniach. Jeśli się zastanowić, to na kilka gier czekam, ale szczególnie o tym nawet nie myślę. Mnie hype zwykle dopada (albo nie) dopiero w tygodniu premierowym, więc okaże się w trakcie najbliższych miesięcy, na jakie tytuły czekam najbardziej. Jest tylko jeden tytuł, na który z całą pewnością czekam, choć jednocześnie drżę o jego jakość - remastery Suikoden 1&2. Preorder złożony od czerwca 2023, więc chyba mogę z całym przekonaniem napisać, że czekam. 

No i w sumie na nowego Switcha też, bo ile można na tym rupieciu (kochanym, ale przestarzałym) grać?

Na czym grasz: rodzina PlayStation, głównie PS5, całkiem niemało na PS3, sporadycznie na PS4 (jeśli jakaś gra z tej konsoli problematycznie działa na PS5).

Do tego Switch.

Zdarzało mi się emulować gry na laptopie (PS1) czy Anbernicu (NES, SNES, GBA).

Raz wygrzebałem też swojego 3DSa (działa!). 

• Plusik 6
Opublikowano

Rzutem na taśmę, krótko, zanim temat mi zamkną :D

• GOTY 
    Silent Hill 2 - remake jednej z najbardziej kultowych gier ever, a do tego mój ulubiony gatunek gierkowy, więc nie było innego wyboru - piękna gra:fsg:
  • Runner-up

Stellar Blade - cudownie konsolowy tytuł bez zbędnego zadęcia, a jednocześnie zaskakująco wypolerowany, przemyślany i kompletny, jak na pierwsze AAA tego developera.

• Rozczarowanie roku

Banishers: Ghosts of New Eden - miałem nic nie wpisywać, ale właśnie nadrabiam ten tytuł i po wielu pozytywnych opiniach byłem nastawiony na coś równie dobrego, jak ich wcześniejszy VAMPYR. Okazało się, że w międzyczasie w studiu DONTNOD zalęgł się wirus woke i mocno nadszarpnął możliwości pisarskie, z którego przecież to studio jest znane. Spoko gierka z fajnym klimatem, ale te wszechobecne silne baby i wieczne umniejszanie facetom to plaga dzisiejszych historyjek również w grach.

• Na co czekam w 2025?

CRONOS: The New Dawn - bloobery pokazały, że umieją w porządne gierki, więc na ich nowy projekt czekam bardziej, niż na cokolwiek innego.
    GTAVI raczej i tak spadnie na 2026, a poza tym niezbyt jarają mnie współczesne klimaty i wolałbym jakiś skok w przeszłość, albo chociaż ciekawsze regiony świata niż kolejne amerykańskie miasto.

• Na czym grasz?

Głównie PS5, mniej XSX z okazjonalnymi skokami w bok do wysłużonych PS3 i X360.
  • Plusik 1
Opublikowano

GOTY: Tekken 8 - od czasu SF4 najlepsze mordobicie w jakie grałem. Od czasu Tekken 5 (DR) najlepszy Tekkeniec. :yahoo:
Prawdopodobnie najsprawniejsze wykorzystanie Nierealnego Silnika Pięć na konsolach. Tytuł jest śliczny i hula jak należy.
Brzmi również niczego sobie.:music: Gra się kapitalnie. Mam już nabite blisko sto godzin i T8 w ogóle się nie nudzi. Wspaniała gra.

Runner up: Darkest Dungeon II - fantastyczna kontynuacja jednej z moich ulubionych gier. Pierwsze Darkest Dungeon to dla mnie 10/10.
Przeszedłem na PS4(Pro), zdobywając :platinum:, ukończyłem na One X, Słiczu i Vicie. Setki godzin DOSKONAŁEJ zabawy. Teraz jest podobnie.
Niewiele brakuje do platyny na PS5, zaliczone dziesiątki godzin na Słiczerku, a i na Serii X jest ogrywane.
Darkest Dungeon II wygląda znakomicie, brzmi wspaniale, jest nieprawdopodobnie grywalny i nie bierze jeńców. :diablo:
Ode mnie mocne 9/10.

Runner up 2: zastanawiałem się nad Banishers: Ghosts of New Eden, które bardzo mi się podobało. Fabuła, główny bohater, klimat - :good2:.
Myślałem również o Asto Bot (śliczna, zabawna, grywalna). Te tytuły jednak wyróżnię, a padnie na Warhemmer 40,000: Space Marine II.
Nie ma się co rozpisywać... Brakowało takiej gry. Czegoś w stylu klasycznych Girsów. Idziesz przed siebie i siejesz spustoszenie. :drag:
Nic tu nie jest przekombinowane i dodane na siłę. Ot czysta, nieskrępowana niczym frajda.

Rozczarowanie roku: nie mam zamiaru się nad niczym pastwić. :asax:

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025: jeżeli miałbym wybrać tylko jeden, będzie to Judas. A na tablicy wyróżnień przypnę: DOOM: The Dark Ages,
Mafia: The Old Country, Kingdom Come: Deliverance II, The First Berserker: Khazan, Path of Exile II, Metal Gear Solid Delta : Snake Eater, GTA VI,
Hades 2, Death Stranding 2
nowa Forza oraz Gearsy.

Na czym gram? PS5 Pro, Xbox Series X, Słiczerek, Portal.

• Plusik 2
Opublikowano (edytowane)

GOTY - World of Goo 2
Runner up - Neva,  Tekken 8
Rozczarowanie roku - The Legend Of Zelda: Echoes of Wisdom
Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - XenobladeX GrooveCoaster
Na czym grasz? - PersonalComputer, NintendoSwitch, PlayStation5

Puzzle games są mocno usytuowane w moich serduchu, stąd kontynuacja WoG na pierwszym miejscu. Trochę nostalgii, trochę zamiłowania, trochę miłej niespodziewajki. Reszta to mocny chaos. Rytmiki na pewno bawią mnie najbardziej - stąd zapowiedź nowej gry z serii Groove Coaster wyprzedziła moją najukochańszą serię jRPGów Xenoblade (bo to tylko port z WiiU, a nie nowa gra). Ogólnie - Nintendo Switch w tym roku zawiódł najbardziej, mimo swoich starań (The Legend Of Zelda: Echoes of Wisdom, Princess Peach Showtime, Mario & Luigi: Brothership). Wygląda na to, że po prostu "małe Zeldy" mi nie podchodzą.

Edytowane przez Damk
Opublikowano

GOTY - Silent Hill 2 Remake

Runner up - Final Fantasy 7 Rebirth

Rozczarowanie roku - Alone in the dark 

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - Ghost of Yotei, Indiana Jones na ps5, Death Stranding 2

Na czym grasz? - PS5, Lotto.pl

• Plusik 2
Opublikowano

Cóż to był za dobry rok :obama: Praktycznie co miesiąc lub dwa wychodził szpil warty ogrania!

• GOTY - ASTRO BOT - tu miałem największy dylemat co wybrać, można powiedzieć, że zadecydował rzut kością :)
  • Runner up - Final Fantasy VII Rebirth, Stellar Blade - druga część ze swoim otwartym światem okazała się tak cudowna, że przesiedziałem w tej grze ponad 140 godzin. Wspaniała pozycja. Natomiast przygoda Eve była na moim celowniku od pierwszej zapowiedzi i kupując na premierę nie zawiodłem się. Czekam na sequel!
  • Rozczarowanie roku - brak
  • Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - Ghost of Yotei
  • Na czym grasz? - 99% czasu na PlayStation 5
  • Plusik 2
Opublikowano
20 minut temu, kanabis napisał(a):

GOTY - Silent Hill 2 Remake

Runner up - Alan Wake 2

Rozczarowanie roku - Alone in the dark 

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - Ghost of Yotei, Indiana Jones na ps5, Death Stranding 2

Na czym grasz? - PS5, Lotto.pl

Alanik to nie ten rok proszę Pana kanabisa.

• Plusik 1
Opublikowano

Nie jestem w stanie zagłosować w tym roku ponieważ... nie grałem w żadną grę z 2024go roku! Hańba, wiem :blink:

Serio, poprzedni rok gamingowo był kiepski i jak już w coś grałem to w ciut starsze tytuły. Ale mogę za to umieścić mini listę oczekiwanych gier. Oto ona:

Najbardziej wyczekiwane gry

- Kingdom Come Deliverance 2 (na szczęście już za rogiem)

- Metal Slug Tactics

- Doke V (jeśli kiedykolwiek wyjdzie)

- InZoi (w Simsy4 nawet splatynowałem więc takie gierki podchodzą mi idealnie)

No i to tyle. O dziwo temat GTA6 mnie jeszcze nie nakręca, nie czuję pulsującego bonera na tą grę, jeszcze. A w resztę gierek typu generyki assassyny z murzynami mam wywalone. W Valhallę też nie grałem a poprzestałem na Odyssey.

• WTF 1
Opublikowano
3 minuty temu, SebaSan1981 napisał(a):

Serio, poprzedni rok gamingowo był kiepski

Serio? Pierwsze z brzegu Silent Hill 2, Astro Bot, Indiana, Stelllar Balde, FF7RR…

• This 1
Opublikowano
  • GOTY - Indiana Jones i Wielki Krąg   W tym roku najlepiej bawiłem się z tą grą. Długo pierwsze miejsce zajmował Sillent Hill ale Indi jednak wygrał. Genialna gra.
  • Runner up - Space Marine 2 
  • Rozczarowanie roku -Star Wars Outlaws
  • Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - Metal Gear Solid Delta 
  • Na czym grasz? - PC. Moją głowną platformą do grania to PC. Posiadam PS5 oraz XSX ale juz od dawna te konsole stoją i się kurzą