Skocz do zawartości

GOTY 2024 - forumkowy ranking

Square

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minutes ago, balon said:

Serio? Pierwsze z brzegu Silent Hill 2, Astro Bot, Indiana, Stelllar Balde, FF7RR…

Space Marine, Wu Kong, Zelda, Balatro, Tekken... Może kolega SanSebastian po prostu gier nie lubi?

Opublikowano
43 minuty temu, balon napisał(a):

Alanik to nie ten rok proszę Pana kanabisa.

15 minut temu, messer88 napisał(a):

Alan to 2023. 

Ale pudelko wyszlo chyba w 2024?

To mnie zmylilo, ale dzieki za czujnosc. 

Opublikowano

GOTY -  Silent Hill 2: Remake

Runner up1 - Final Fantasy VII: Rebirth

Runner up2 - Black Myth Wukong

Rozczarowanie roku - Stalker 2

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - Monster Hunter Wilds

Na czym grasz? - PC, PS5, Xbox Series S, Nintento Switch Lite

Opublikowano

Nadal nadrabiam gry z 2024, ale cóż, grałem w dziesiątki wysoko ocenianych gier. Z tego grona, topowa trójka akurat wydaje mi się jasna. Ogólnie był to świetny rok dla dużych konsol.

• GOTY - Final Fantasy VII Rebirth
  • Runner up - Like a Dragon: Infinite Wealth oraz 1000x Resist
  •  
  • Rozczarowanie roku - trudno mnie rozczarować gierkami chyba hehe. Rozczarowanie roku 2024 w świecie gierek to na pewno kompletne przejście "gejmerów" do trybu nazipsychola i to że w każdym temacie non stop jest zalew niekończących się jazd o to, czy postaci wyglądają ideologicznie właściwie, czy nie. Nawet jak gra jest "poprawna", to z kolei trzeba przewijać tysiące postów o tym, jakie to cudowne, że jest poprawna. Granicę rzygu to dawno przekroczyło, a 2024 był rokiem, gdy strony "o gierkach" zaczęły być głównie o tym, a mało o gierkach. Po całym życiu z Ekstrimem, z pozytywnej pasji grania - tak, to spore rozczarowanie. Z gierek? Kurde, nic wielkiego, stawiam na Hellblade 2 - który się wyróżnia jako coś, na co i branża gier, i ja czekałem, co jest "w moim gatunku", a jednak i tak nie dostałem czegoś wielkiego. To nawet nie jest zła gra, całkiem spoko - ale przy takim budżecie i procesie produkcji, jakoś trudno nie powiedzieć, że oczekiwałem czegoś lepszego niż jedynka, a nie raczej od niej słabszego. Zelda była blisko, ale w sumie jak mogłem się rozczarować, jak na nią nie czekałem. Plucky Squire miał chyba najwyższy stosunek hype'u do jakości, ale też nie byłem pewien. To był rok bez gierkowych rozczarowań, czekałem na Fajnala i Fajnal był lepszy niż w najśmielszych snach, Infinite Wealth też dostarczyło wszystko czego by się chciało i jeszcze trochę.
  •  
  • Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - Silks... bądźmy poważni, każdy czeka najbardziej na Switcha 2 i nową główną grę Nintendo jego promującą, czyli zapewne Nowe Mario. Choćby po to, by hejtować. Ale czeka każdy. Bowser's Fury było genialnym demkiem łączącym intensywność platformowania ze swobodą otwartej planszy, jeśli oni zrobią całą grę na tym poziomie, to pozamiatane. Konsola, aczkolwiek to tylko większy Switch, będzie bez wątpienia wydarzeniem roku w tych znudzonych czasach. Z gier - masa hype'u, masa podniety... Z nowych: Promise Mascot Agency, Demonschool, Wanderstop, Towerborne, Hotel Barcelona, Clair Obscur, Windblown, Morsels, Judas, Reanimal, Eternal Life of Goldman, Chocolatier, Mina the Hollower, Skate Story, The King is Watching (pewnie tylko PC), obie gry Heart Machine. Z pewnych sequeli, których sobie nie odpuszczę: Hades, Slay the Spire, Citizen Sleeper, Deltarune, Death Stranding, Ender Magnolia, Moonlighter. (...) Ponadto UFO 50 w wersji Switch, fajnie jakby np. Isles of Sea and Sky wyszło też, ale trudno powiedzieć, UFO 50 na pewno wyjdzie na Switcha więc jest mocno oczekiwane. No i Xenoblade X na Switcha, wiem, że nie powinienem marnować tyle czasu, ale boję się, że to będzie gra, z którą spędzę najwięcej czasu. A pierwsze miejsce z nich? Urgh, ciężko. Powiedzmy, że pełne wydanie Fields of Mistria, uwielbiam ten gatunek. O kurde, a może jednak Metroid Prime 4 - jakby nie patrzeć, kontynuacja serii absolutnie genialnej, od studia, które ją stworzyło, pod kuratelą Nintendo, przecież tym się trzeba jarać. 2025 będzie niesamowity w świecie gierek!
  •  
  • Na czym grasz? - wszystko w sumie, włącznie z Playdate itd. Aczkolwiek nie mam potężnych PC i komórki, na których wszystko by chodziło, ale też sporo na nich.

Opublikowano
Godzinę temu, Suavek napisał(a):

Raczej chodziło mu, że mało grał w ubiegłym roku ogólnie, tj. dla niego był słaby rok. Nie ma co się spinać od razu.

No ale nikt się nie spina, typowa Gierkowa dyskusja w temacie growym:dunno:. Normalne że ktoś nie grał dużo (on chyba głównie multi w tym roku), ale gier dobrych naprawdę było wiele i to z różnych gatunków. 

Opublikowano
2 godziny temu, balon napisał(a):

Serio? Pierwsze z brzegu Silent Hill 2, Astro Bot, Indiana, Stelllar Balde, FF7RR…

Miałem na myśli że DLA MNIE  SAMEGO był kiepski. Dla branży był oczywiście bardzo dobry, pojawiło się kilka zacnych tytułów, które ogram w przyszłości. Po prostu w 2024tym nie mogłem sobie pozwolić na intensywne granie, a tym bardziej w nowości.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

GOTY: Silent Hill 2

Z Blooberem mam na pieńku, bo raz, że ich gry mnie dotychczas nużyły, a dwa – to studio chyba bardziej zasłynęło z mnóstwa otrzymanych dotacji niż z gejmpleju. Ich poprzednie gry były dla mnie festiwalem męczących korytarzy i tanich straszaków, więc nie spodziewałem się niczego dobrego. Tymczasem Silent Hill 2 zaskoczył mnie klimatem równie gęstym co mgła w samym mieście. Wielki szacun! Choć wciąż na Bloober Team patrzę jeszcze z przymrużeniem oka.

Runner up 1: Astro Bot

Astro Bot to takie małe, wirtualne spa dla mnie po całym dniu. Dopracowane, przemyślane i przepełnione kreatywnością. Masa frajdy, zaserwowana z gracją, ale bez wciskania graczowi takiej taniej-radochy na siłę. Każdy poziom to mała perełka i dowód na to, że kreatywność w grach wciąż jeszcze żyje.

Runner up 2: Stellar Blade
Gra o głębokich walorach artystycznych. O fabule zapomniałem szybciej, niż przewinęły się napisy końcowe, ale fizyka i oprawa wizualna? Śliczne, estetyczne, urzekające! Czy płytkie? No tak. Ale czasami człowiek potrzebuje czegoś, co po prostu cieszy oko, a Stellar Blade robi to dobrze.

Rozczarowanie roku: PS5 Pro

Oryginalnemu PS5 brakuje killerów od studiów first party, które by definiowały generację, a wy mi tu Sony wyjeżdżacie z upgrade'em? Zamiast nowego sprzętu wolałbym w końcu zobaczyć gry, które wycisną z obecnej generacji to, co nam obiecywano przy premierze amatora. PS5 i to brutalnie upscalowane 4K wyciągane z rozdzielczości niższej niż 1080p? Na to powinien być paragraf. No, ale zapewne łatwiej było zlecić inżynierom stworzenie konsolki w wersji Pro, niż dostarczać graczom dojrzałą bibliotekę gier od wewnętrznych studiów, jak robiło się to lata temu.

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+: GTA VI 

Rockstar wie, jak trzymać w napięciu. A ja cały czas daję się na to złapać. Ale umówmy się, w 2025 to najpewniej dostaniemy jakiś trailer, z premierą w stylu 'coming soon'. Mimo to niecierpliwie czekam, bo jak już nowe GTA wyjdzie, to tradycyjnie pozamiata na rynku. I pozamiata też pewnie nasze portfele, słuchając niedawnych wypowiedzi Zelnicka.

Na czym grasz? - SteamDeck (PC), PS5, Switch

Edytowane przez l33t
  • Lubię! 1
Opublikowano

GOTY - Like a Dragon Infinite Wealth pomimo swoich problemow przy pierwszym przejsciu nie szlo sie oderwac

Runner Up - Mataphor Refantasio i Marvel Rivals 

Rozczarowanie Cena PS5 Pro i brak napedu 

Najbardziej wyczekiwany Monster Hunter Wilds 

Ps5 

Opublikowano

• GOTY - Silent Hill 2
  • Runner up - Indiana Jones and the Great Circle
  • Rozczarowanie roku - Hellblade 2
  • Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 -Grand Theft Auto 6
  • Na czym grasz? - Playstation 5, Switch, Xbox Series S, 
Opublikowano

Dobra robota Square, ale idei runner upów nadal nie czaję, skoro to zawsze są te same gry, tylko czasem w innej kolejności (podobnie rok temu). Po co nam to? Po co tym grom ponowne wyróżnienie, skoro już wiemy, że były najlepsze?

Chyba lepiej byłoby w tej kategorii wyróżnić tytuły, które nie załapały się do tego TOP 5 GOTY?

No ale tak jak piszę, może czegoś nie czaję xd

• Dzięki 1
  • This 1
Opublikowano

Rzucę nieco światła, bo o ile dobrze pamiętam to kategoria ta pojawiła się po raz pierwszy kiedy organizowałem GOTY. A więc panie kmiot, runner-up było wyróżnieniem dla gier które chciałeś polecić ale niekoniecznie nadawało się na GOTY - to mogła być nagroda dla gry która nie miała szans na pierwsze miejsce, ale urzekła nas w jakiś sposób albo po prostu była skazana na osobiste srebro. Pomóc to też miało w wyborze samego GOTY - męska decyzja, jedna gra, bez rozgrzebywania. Uczciwie jednak nie wiem wiem czy kwadrat patrzył na to w ten sam sposób. :lapka:

on top: widać, że w siłę rośnie pozycja PC na naszym forum, poniekąd kosztem Xboxa, ale to też sprawia, że coraz cześciej na podium widzimy gry Microsoftu (i przy polityce multiplatformowej zobaczymy ich jeszcze więcej). Gloria victis, bloobery, widać, że zaskarbiliście sobie serca fanów, przymierającym nieco głodem Cichego Wzgórza daliście najlepszy prezent, a sami wskoczyliście do pierwszej ligi gamedevu. Trzymam kciuki za Cronos. 

edit: ah, no i całościowo, przynajmniej 26% wszystkich sprzętów to sprzęty przenośne, więcej niż Xboxa, więcej niż PC. Widać, że rynek rośnie i cieszy to niezmiernie, być może jest oznaką, że nie są wyssane z palca/poronione pomysły o nowych handheldach od Sony i MSu.

• Dzięki 1
  • This 1
Opublikowano

No dla mnie to tak jak Wezyr napisał i w sumie jak wspomniałem w podsumowaniu, tytuły które nie załapały się na GOTY czy inne polecenie. W tym roku złożyło się, że dokłądnie te same tytuły w Top 5.

Może za rok zrezygnujemy z podsumowania samego Runner Up, a zamiast tego połączy się obie listy jak na koniec, takie swoiste Top 10 czy tam ileś Forumka.

Wyglądałoby to tak

Spoiler

Silent Hill 2 Remake 41 16,80%
Astro Bot 32 13,11%
Indiana Jones and the Great Circle 29 11,89%
Final Fantasy 7 Rebirth 27 11,07%
Stellar Blade 26 10,66%
Black Myth: Wukong 12 4,92%
Like a Dragon: Infinite Wealth 8 3,28%
Balatro 6 2,46%
Helldivers 2 6 2,46%
Metaphor: ReFantazio 6 2,46%
Warhammer 40K Space Marine 2 6 2,46%
Stalker 2 5 2,05%
Tekken 8 5 2,05%
Prince of Persia: The Lost Crown 4 1,64%
Neva 3 1,23%
Elden Ring Shadow of the Erdtree 2 0,82%
Call of Duty: Black Ops 6 2 0,82%
Banishers: Ghost od New Eden 2 0,82%
Animal Well 2 0,82%
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom 2 0,82%
Tsukihime: A Piece of Blue Glass Moon 1 0,41%
World of Goo 2 1 0,41%
Hellblade 2 1 0,41%
World of Warcraft: The War Within 1 0,41%
Granblue Fantasy: Relink 1 0,41%
Persona 3 Reload 1 0,41%
Darkest Dungeon II 1 0,41%
Minishoot Adventure 1 0,41%
Dungeons of Hintenberg 1 0,41%
Conscript 1 0,41%
Metro Awakening 1 0,41%
Songs of Conquest 1 0,41%
Crow Country 1 0,41%
Crime Scene Cleaner 1 0,41%
Still Wakes the Deep 1 0,41%
Lorelei and the Laser Eyes 1 0,41%
1000x Resist 1 0,41%
Marvel Rivals 1 0,41%
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Square napisał(a):

GOTY: W tym roku mamy zdecydowanego zwycięzce, na dodatek trochę rodzimego (ciekawe czy miało wpływ?).

No miała wpływ :D

Ale ich poprzednie gry na to że ludzie czekali na oceny zanim kupowali w ciemno.

Efekt patriotyczny podejrzewam nie istnieje, za to ich kolejna gra może liczyć na pre-ordery.

Edytowane przez Rtooj
Opublikowano

Ewentualnie głosować na 3 gry. 1 miejsce np 4 pkt, 2 miejsce 2 pkt, 3 miejsce 1 pkt. Wtedy bez runnerupów ale za to boost dla pierwszych miejsc. Minus to deczko więcej liczenia. 

No ale piękny wynik Astro :banderas:

• Plusik 1
Opublikowano
7 minut temu, balon napisał(a):

Ewentualnie głosować na 3 gry. 1 miejsce np 4 pkt, 2 miejsce 2 pkt, 3 miejsce 1 pkt. Wtedy bez runnerupów ale za to boost dla pierwszych miejsc. Minus to deczko więcej liczenia. 

No za rok można w ten sposób zrobić listę Top Forumka, ale GOTY pozostaje bez zmian, bierze się tylko pierwszy tytuł pod uwagę.