Skocz do zawartości

GOTY 2024 - forumkowy ranking

Square

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Paolo de Vesir ja rozumiem intencje, bo idea runner upa patrząc na indywidualne polecanki jednego użytkownika ma sens. Tak jak piszesz: męska decyzja co do GOTY, a dwie inne można wyróżnić dodatkowo. Tylko jak zaczynamy to zliczać i patrzeć na te głosy globalnie, pod kątem społeczności, to okazuje się, że zmienia się tylko kolejność i tak naprawdę ponownie wyróżniamy te same, najpopularniejsze gry. W zeszłym roku w obu rankingach Alan Wake 2 i RE4 tylko zamieniły się miejscami, a różnica pojawiła się dopiero na trzecich lokatach (podsumowanie obejmowało TOP 3). 

Według mnie o ile jednostkowo runner up ma sens (bo każdy głosujący ma okazję docenić jakieś gry poza własnym GOTY), tak zliczanie tego w takiej formie się nie sprawdza za bardzo.

Opublikowano

Kolejny raz łatwo było przewidzieć zwycięzcę po ilości postów na forum o danej grze. 

Oczywiście SH2 zasłużyło na ten sukces, mimo, że to remake, ale za to jaki, a rok temu wszyscy darli bekę z Bimber Teamu, tylko nieliczni wiedzieli ^^ @jimmy @Szermacwiecie ocb, "mistrzowie z Krakowa" :). 

Dziwi mnie trochę brak ich nowego projektu na liście najbardziej oczekiwanych, no ale konkurencja była w tej kategorii gigantyczna. Bloober przeskoczył od razu do top kategorii developerów jednym projektem.

Też jestem za zamianą kategorii runner up na system top 5 z punkami do głównej nagrody. Miałoby to więcej sensu (i powrót kategorii średniak roku :)). 

Opublikowano

Kurde ale, że ani ASX, ani Don nie zagłosowali… Tacy aktywni userzy i nie chciało im się napisać, po jednym krótkim poście w tym temacie. Chociaż wydaje mi się, że to chyba jednak z innego względu :) 

Opublikowano

Proponuję zmianę nazwy za rok na Games On The Shelf A nie GOTY, bo jak zrobiłbym ranking Samochodu roku na moim osiedlu to wygrałby Transit.          

• beka z typa 1
Opublikowano
4 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

W sumie przy takim rozłożeniu platform ciężko żeby pierwsze miejsce dostała gra na wyłączność. 

Hmm, przecież prawie wszyscy tutaj grają na 5 platformach (w sensie jednocześnie) xD. 

Opublikowano
6 minut temu, Ukukuki napisał(a):

W sumie przy takim rozłożeniu platform ciężko żeby pierwsze miejsce dostała gra na wyłączność. 

1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Hmm, przecież prawie wszyscy tutaj grają na 5 platformach (w sensie jednocześnie) xD. 

A i tak w sumie goty to „konsolowy ex” na plejkę, a top 2 i 3 to exy na sonkę.

Opublikowano
Teraz, balon napisał(a):

Jeszcze jedno co zauważyłem, to prawie każdy kto grał w tym roku w Rebirth wrzucił go jako GOTY lub maksymalnie runner upa, wiec coś w tym jest, że jakby wyszedł w tym roku na PC to pewnie nasi pecetowcy też by go tam wrzucili :). 

• Plusik 1
Opublikowano
3 minuty temu, balon napisał(a):

No jak dla kogoś taki termin jest ważny to spoko ale gra wyszła na dwie platformy i ludzie z tych dwóch platform na nią głosowali. 

Opublikowano

No PC nie ma eksów przecież w rozumieniu konsolowym. Nikt nie zapłaci za wyłączność danego tytułu na PC. Który wydawca byłby na tyle głupi żeby robić eksa na otwartą platformę xd Chyba ,że imitacje sprzętowe jak HL:Alyx swego czasu lub strategia mająca sens tylko na myszce. 

Smuci mnie trochę wynik Space Marine 2 bo to była naprawdę dorobiona gierka na premierę i jest to świetny szpil. No ale całe szczęście to tylko ankieta na forumku a gra sprzedażowo mocno dowiozła. 

Opublikowano
17 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Jeszcze jedno co zauważyłem, to prawie każdy kto grał w tym roku w Rebirth wrzucił go jako GOTY lub maksymalnie runner upa, wiec coś w tym jest, że jakby wyszedł w tym roku na PC to pewnie nasi pecetowcy też by go tam wrzucili :). 

O to, to! Potwierdzam, bo jako że nie kupię PS5 Pro, to sam czekam na edycję pecetowa właśnie (z nadzieją, że jakoś na decku będzie to też hulało).

Opublikowano
32 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

No jak dla kogoś taki termin jest ważny to spoko ale gra wyszła na dwie platformy i ludzie z tych dwóch platform na nią głosowali. 

No ale Astro i Rebirth w 2024 to były 100% lat exy na sonkę, na chyba w sumie nadal są (choć tu przyznam, że nie orientuję się za dobrze w tej materii, bo mnie to nie interesuje. 

30 minut temu, Square napisał(a):

Trzy lata temu wygrał Returnal, więc nie jest to niemożliwe, no ale ogólnie multiplatforma ma więcej szans.

No w tym roku super wynik Astro zrobił. Niewiele brakło :)

Opublikowano

Zostawię w sumie tak dla ciekawskich, jakby kogoś zastanawiało jak ewoluowały podział na platformy względem ostatnich lat. Powiem tylko, że Xboxowi nie pomoże już raczej żadna gra. Wykresy są autorstwa square'a, zaś danych za 2021 nie mam, bo nie liczyłem.

Podział na platformy w GOTY 2022:

image.png.86d0a4a7b7c7d8184e40eca4a2d24c75.png

Podział na platformy w GOTY 2023:

image.png.dd84ca4406fd55f38ff7b7e495c410b4.png

Podział na platformy w GOTY 2024:

image.png.05986e56f69a424273579cc91b940703.png

• Plusik 2
  • Dzięki 1
Opublikowano
3 godziny temu, Square napisał(a):

Bez zbędnych frazesów przedstawiam skromne podsumowanie wyników głosowania na Najmilszą Grę 2024. Udział wzięło 98 użytkowników (90 rok temu), więc bardzo dobra frekwencja (100+ za rok?)

GOTY: W tym roku mamy zdecydowanego zwycięzce, na dodatek trochę rodzimego (ciekawe czy miało wpływ?).

• Silent Hill 2 Remake - 25,5% (25)

f96421368b01c9a55fad1da2268edba46db0c46f

• Final Fantasy 7 Rebirth - 16,3% (16)

2953f0ce3fcd96b6f773db2934f6d54aa5d43ffd

• Astro Bot - 12,2% (12)

80ecf657918558eeef8da3ee4cef326e4517d34e

• Indiana Jones and the Great Circle - 11,2% (11)

d002c270771bec89f396906f47f18d46d2c66b7d

• Stellar Blade - 9,2% (9)

d34dfd0bc4bf56afef2aad02fe9b9cbe55a272d5

Tak prezentuje się pierwsza piątka najlepszych tytułów 2024.

Runner Up: oprócz samego GOTY wskazywaliśmy tytuły, które nie załapały się na najwyższe odznaczenie, albo takie, które po prostu chcieliście w jakiś sposób wyróżnić. Lista jest dokładnie taka sama jak GOTY tylko w innej kolejności co idealnie pokazuje co rządziło w ubiegłym roku.

• Astro Bot - 13,7% (20)
  • Indiana Jones and the Great Circle - 12,3 (18)
  • Stellar Blade - 11,6%
  • Silent Hill 2 Remake - 11% (16)
  • Final Fantasy 7 Rebirth - 7,5% (11)

Rozczarowanie: Najwięcej głosów jako rozczarowanie zebrało PS5 Pro 27% (20) i ogólna sytuacja wokół tej konsoli jak brak napędów. Pozostałe obozy też znalazły się na liście, ale z mniejszym wynikiem, Nintendo miało 6,8% (5), a Xbox 2,8% (2).

Natomiast lista rozczarowujących gier wyglądała następująco.

• Hellblade 2 - 12,2% (9)
  • Star Wars Outlaws - 6,8% (5)
  • Stalker 2 - 5,4% (4)
  • Metaphor: ReFantazio - 5,4% (4)
  • Dragon's Dogma 2 - 4,1% (3)
  • Alone in the Dark - 4,1% (3)

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+: W tamtym roku wiedzieliście aby nie głosować na ten tytuł, zobaczymy czy w tym roku słusznie oddawaliście głosy.

• Grand Theft Auto VI - 31,1% (28)
  • Death Stranding 2 - 14,4% (13)
  • Kingdom Come: Deliverance 2 - 7,8% (7)
  • Metal Gear Solid Delta : Snake Eater - 7,8% (7)
  • Monster Hunter Wilds - 6,7% (6)
  • Ghost of Yotei - 5,6% (5)

Na koniec zestawienie sprzętów na których gracie. Tym razem bez szczegółowego podziału na konkretne systemy, aby było przejrzyściej. W Retro/Mobile wpadły stare konsole i wszelkie przenośniaki PC do emulacji i nie tylko.

Na czym gramy_ (2024).png

To by było na tyle, dziękuję wszystkim za udział i do następnego głosowania.

W ramach ciekawostki, gdyby zsumować kategorie GOTY i Runner Up, to otrzymalibyśmy następującą listę.

Ukryj zawartość
  • Silent Hill 2 - 16,8% (41)
  • Astro Bot - 13,1% (32)
  • Indiana Jones and the Great Circle - 11,9% (29)
  • Final Fantasy 7 Rebirth - 11,1% (27)
  • Stellar Blade - 10,7% (26)

Największym zaskoczeniem jest chyba brak Metaphore w czołówce po tym szumie jaki był w okolicach premiery, a z drugiej strony obecność Indiany, w którego mało kto wierzył przed premierą.

Opublikowano
1 minutę temu, messer88 napisał(a):

Wyszła dobra gra to nic dziwnego że zebrała trochę głosów, w tym roku kolczaty DOOM od MS tak samo chociaż konkurencja znowu będzie spora. 

Po premierze już nie dziwi, bo wiadomo jaka gra wyszła, ale przed premierą nikt nie zakładał, że podołają. W sumie to tak samo jak z Silent Hill 2, przed premierą Blooberki też zostały spisane na straty :)

Opublikowano
19 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Zostawię w sumie tak dla ciekawskich, jakby kogoś zastanawiało jak ewoluowały podział na platformy względem ostatnich lat. Powiem tylko, że Xboxowi nie pomoże już raczej żadna gra. Wykresy są autorstwa square'a, zaś danych za 2021 nie mam, bo nie liczyłem.

Podział na platformy w GOTY 2022:

image.png.86d0a4a7b7c7d8184e40eca4a2d24c75.png

Podział na platformy w GOTY 2023:

image.png.dd84ca4406fd55f38ff7b7e495c410b4.png

Podział na platformy w GOTY 2024:

image.png.05986e56f69a424273579cc91b940703.png

Xbox w dół, PC i PS5 w górę, Switch bardzo stabilnie. 

Opublikowano
22 minuty temu, Square napisał(a):

To czemu nie głosowałeś?

W Metaphora jeszcze nie grałem, ale recenzje i odbiór na premierę były mocarne. Dlatego zdziwiłem się, że gra się nie załapała.