Square 8 743 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Kolejny rok minął, już czwarty od startu obecnej generacji konsol, także zaczynamy najlepszy i jedyny słuszny ranking na Grę Roku 2024. Zasady ogólnie znacie, ale w ramach przypomnienia. Kilka kategorii, GOTY obowiązkowo, pozostałe opcjonalnie Głosowanie w formie postów, tylko nowe gry wydane w 2024 tj. bez kilkuletnich portów czy innych remasterów/next-gen patchy, remake'i jeżeli jakieś były mogą brać udział Nie komentujemy wyborów innych, normalna dyskusja dozwolona, ale wszelkie CW czy inne osobiste wojenki, bo ktoś wybrał X zamiast Y będą skutkować odpoczynkiem Kategorie mamy prawie dokładnie te same co rok temu. Wyleciał "Średniak Roku", jak ktoś chce wyróżnić taki tytuł to w głównej, albo pomocniczej kategorii. Swoje wybory możecie opisywać dlaczego tak, a nie inaczej. Autorzy najlepszych wpisów będą (a może nie) nagrodzeni w (na chwilę obecną) niezdefiniowany sposób. GOTY - wiadomo o co chodzi, podajemy jeden tytuł, który zniszczył was najbardziej Runner up - dwa kolejne tytuły, którym zabrakło tego czegoś to bycia najlepszymi Rozczarowanie roku - czyli na co mocno liczyliście, ale z jakiegoś powodu was rozczarowało, nawet jeżeli skończyło jako bardzo dobra gra Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - tylko zapowiedziany tytuł, może być taki bez daty premiery na ten rok Na czym grasz? - wypisz na jakich platformach grasz, nieważne czy jesteś jednoplatformowcem czy śmigasz na konsolach, PC i telefonie jednocześnie, wszystko się liczy Głosy można oddawać do niedzieli 19.01 do godziny 18:00. Wyniki prawdopodobnie będą dostępne tego samego dnia. 1 1 Cytuj
Homelander 2 260 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu GOTY - Astro Bot Runner up - Indiana Jones and the Great Circle, Space Marine 2 Rozczarowanie roku - Hellblade 2 Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ Grand Theft Auto 6 Na czym grasz? - Playstation 5, Switch, Xbox Series S, Steamdeck 2 Cytuj
Szermac 2 864 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu GOTY: Spoiler SILENT HILL 2 REMAKE Runner up #1: Spoiler BLACK MYTH: WUKONG Runner up #2 Spoiler STELLAR BLADE Rozczarowanie roku: w tym roku nic, te gorsze gry, były takie jak myślałem, że będą Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+: DEATH STRANDING 2, CRONOS, JUDAS Na czym grasz? - PS5 Pro Jeszcze lepszy rok niż poprzedni, najlepszy dla mnie od lat chyba. Top 3 to gry wideo pełną gembą jak dawniej, gdzie grasz, odkrywasz, przeżywasz i gemba Ci się cieszy z tego wszystkiego non toper. Szczęśliwego Nowego roku! 3 1 Cytuj
PiotrekP 1 904 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Jako że ograłem w pełni tylko 2 tegoroczne gierki to nie mam zbyt dużego wyboru GOTY: SILENT HILL 2 Runner Up: Stellar Blade Czekam na: GTA VI Na czym gram: PS5, PC 3 Cytuj
Shen 9 719 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu GOTY - Astro Bot Runner up - Elden Ring Shadow of the Erdtree, Space Marine 2 Rozczarowanie roku - Dragon's Dogma 2, technicznie sraka Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - Monster Hunter Wilds, który pewnie technicze bedzie sraka jak gra wyzej Na czym grasz? - switch, ps5, chińskie gameboye 3 Cytuj
WisnieR 2 779 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu GOTY - Final Fantasy 7 Rebirth Runner up - Astro Bot Rozczarowanie roku - Dragon's Dogma 2 Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - Death Stranding 2 Na czym grasz? - PS5, Switch, PORTAL 2 1 1 1 Cytuj
Daffy 10 654 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Goty - balatro Runner up - Indiana Jones and the great circle, Minishoot Adventure Rozczarowanie roku - Plucky Square Wyczekiwany - gta6 Na czym gram - steam deck, anbernic, switch 1 Cytuj
balon 5 381 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu GOTY - potężny ASTRO BOT Runner up1 - Indiana Jones Runner up2 - Dungeons of Hintenberg Rozczarowanie roku - napędy do PS5pro Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - bardzo oryginalnie - GTA Vl Na czym grasz? - PS5pro, XSX, Switch Nie zdążyłem ograć niestety SH2r, a patrząc na opinie i to jak lubię tę serię, to pewno wskoczyłby do top3. 2 Cytuj
MEVEK 3 621 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Goty - Astro Bot (bezkonkurencyjnie), Runner up - Silent Hill 2, Stellar Blade, Rozczarowanie roku - poza szopka z napedami nic mi nie przychodzi do glowy, Najbardziej wyczekiwany tytul: Death Stranding 2, GTA6, Na czym gram - Playstation 5, Nintendo Switch, 3 Cytuj
XM. 11 056 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Goty - silent hill 2 Runner up - astro bot i stellar blade Rozczarowanie roku - Dragons Dogma 2 Wyczekany tytuł - kingdome come 2 Na czym grasz - ps5, xsx, switch, sd 3 Cytuj
Antihero_ 31 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu GOTY - Astro Bot Runner up - Silent Hill 2, Animal Well Rozczarowanie roku - Elden Ring: Shadow of the Erdtree Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - Kingdom Come: Deliverance 2 Na czym grasz - PS5, Switch, Steam Deck 2 Cytuj
Josh 4 851 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu GOTY - Silent Hill 2 remake. Jedyna gra w tym roku, w którą szarpiąc nie miałem najmniejszych wątpliwości, że deweloper włożył w jej produkcję całe swoje serce. Perfekcyjnie oddany klimat Cichego Wzgórza, konkretna eksploracja i przede wszystkim łamigłówki, które nie traktują gracza jak skończonego gamonia, spore replay-ability, generalnie potraktowanie licencji dokładnie z takim szacunkiem na który zasługiwała, a którego od czasu Team Silent nikt nie potrafił jej okazać. Bloober Team dokonało niemalże cudu: ekipa wzięła się za bary z absolutnym klasykiem i wyszła z tego starcia zwycięsko. Runner up - Prince of Persia: The Lost Crown, Conscript. Nowy Książę to jak dla mnie totalne zaskoczenie, bo na trailerach wyglądał zwyczajnie słabo, a jednak finalny produkt zmiótł mnie z planszy i to nawet pomimo faktu, że nie jest to gra AAA. Dynamiczna młóćka, fajnie zaprojektowany świat, mocno hardkorowy parkour. Dobrze wiedzieć, że ktoś tam jeszcze w Ubisoft potrafi robić gry. Conscript to natomiast pozornie skromny indyczek osadzony w brutalnych realiach pierwszej wojny światowej, który w rzeczywistości skrywa drugie, a nawet trzecie dno. To jedna z najlepszych gier małpujących klasyczne Residenty (i trochę Metal Geara), posiadająca masę fajnych mechanik i klimat, którego ze świecą szukać w innych produkcjach. Stawiam nawet wyżej niż Crow Country. Rozczarowanie roku - Hollowbody. Tu niestety lipa, ale może to moja wina że się zawiodłem, bo oglądając screeny i trailery wykiełkował mi w głowie obraz duchowego następcy Silent Hill, a więc sam wysoko zawiesiłem poprzeczkę tej grze. Ogólnie nie bawiłem się źle, tylko z SH to nie ma zbyt dużo wspólnego i w zasadzie jest to bardziej długie demo niż pełnoprawna gra wideo. Całość idzie skończyć w zaledwie kilka godzin, zagadek jest jak na lekarstwo, a poziom wyzwania został postawiony zbyt nisko. W momencie, kiedy zaczyna się robić ciekawie i gracz nastawia się na więcej akcji, to przygoda nagle i gwałtownie dobiega końca... Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - CRONOS: the New Dawn. W tym miejscu miało się znaleźć GTAVI lub nowy Doom, jednak uznałem że wolę wyróżnić naszych gejmingowych speców. Zwłaszcza, że po drugim Sajlencie nie mam najmniejszych wątpliwości, że Blooberek dowiezie kolejnego fajnego straszaka, a być może nawet będzie tym dla horrorów s-f czym miał być Callisto Protocol. Pierwszy trailer zachęcił mnie mocno, a więc czekam. Na czym grasz? - PS5, PC. Z Sonkami jestem od zawsze, a na wysłużonym lapku lubię czasem odpalić jakiegoś starocia albo indyczka. 4 3 Cytuj
nero2082 826 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu GOTY - Silent Hill 2 Remake Runner Up - Black Myth Wukong, Final Fantasy 7 Rebirth Rozczarowanie Roku - Stalker 2 (jego stan na premierę) Najbardziej Wyczekiwany Tytuł - Intergalactic, Cronos, GTA VI Na czym grasz - PS5, Switch, PC 2 Cytuj
Mejm 15 372 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Rozczarowanie roku - Yaczes kasuje konto. 2 Cytuj
balon 5 381 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 35 minut temu, balon napisał(a): Rozczarowanie roku - napędy do PS5pro 1 minutę temu, Mejm napisał(a): Rozczarowanie roku - Yaczes kasuje konto. Cooo? Why, Nawet nie wiedziałem. Jakaś korelacja za disy przez napędy za 1200 zł w PB? Cytuj
Mejm 15 372 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 5 minut temu, balon napisał(a): Cooo? Why, Nawet nie wiedziałem. Jakaś korelacja za disy przez napędy za 1200 zł w PB? Tak. Temat wyrzutkow w wkp obczaj. Cytuj
bountyhunter 99 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) GOTY - Stellar Blade - gra nie jest idealna (mają dużo poprawek QoL do zrobienia w sequelu), ale to zdecydowanie mój tegoroczny faworyt. Przystępny i fajny system walki, muzyka, mega hajp podczas potyczek z bossami - jeszcze długo tego nie zapomnę Runner up - Indiana Jones and the Great Circle - to jest imo idealnie zrobienie gry opartej na filmie, bo grając czuję się jakbym oglądał nową część z oryginalnej trylogii filmowej, a jednocześnie gra nie zapomina, że ma być przede wszystkim grą. Rozczarowanie roku - Hellblade II - zabrakło mi tutaj... gameplayu. Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - Xenoblade Chronicles X: Definitive Edition - już zaklepałem wolne w pracy Na czym grasz? - Switch, PS5, XSX Edytowane 15 godzin temu przez bountyhunter 2 Cytuj
jakubde85 17 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu GOTY-Final Fantasy 7 Rebirth Runner Up- Silent Hill 2 Remake, Indiana Jones and the Great Circle Rozczarowanie Roku- Metaphor: ReFantazio Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - Metal Gear Solid Delta : Snake Eater Na czym grasz?- PlayStation 5, Xbox Series X. 3 Cytuj
Rozi 665 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu GOTY - Balatro Runner up1 - Like a Dragon: Infinite Wealth Runner up2 - Indiana Jones and the Great Circle Rozczarowanie roku - V Rising Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - Death Stranding 2 Na czym grasz? - Playstation 5, Xbox Series X, Switch 2 Cytuj
Suavek 4 851 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Nie wiem, czy taka wypowiedź ma sens, gdyż ukończyłem zaledwie pięć gier wydanych w tym roku, z czego jedna, to ulepszona wersja oryginału z 2021. Ale co tam. GOTY - Final Fantasy VII: Rebirth Nie bez wad, ale gra jako całokształt miała taki rozmach i zrobiła na mnie takie wrażenie, że nie jestem w stanie nawet tego podsumować w kilku zdaniach. Gra jest przepięknie zrealizowana, obszerna, rozbudowana, przemyślana, zróżnicowana, wciągająca i satysfakcjonująca. Po jej przejściu zakupiłem pełną ścieżkę dźwiękową (czego zwykle nie robię), artbook, oraz na pewno zakupię Ultimanię po premierze. Czekam z niecierpliwością na część trzecią. Runner up - Stellar Blade Kwintesencja gamingu. Gra odtwórcza, ale tak zrealizowana, że niemal wszystko tutaj "zagrało", a atrakcyjna główna bohaterka była zaledwie wisienką na torcie. Grało mi się wyśmienicie, do tego stopnia, że często w robocie myślałem tylko o powrocie do domu i kontynuacji zabawy. Nawet bez rozbierania gry na czynniki pierwsze już takie wrażenie jest wystarczającym powodem, żeby grę wyróżnić. Rozczarowanie roku - Unicorn Overlord Nie żeby zła gra, ale jakoś po pierwszych zwiastunach miałem nadzieję na coś więcej. Tymczasem wystarczyła mi styczność z wersją demo, żeby mocno ostudzić entuzjazm. Grę zakupiłem, ale przejście odkładam na czas nieokreślony. Gdyby nie studio i ładne sprite'y 2D, to bym pomyślał, że to kolejny indyk, jakich wiele. Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - Metal Gear Solid Delta: Snake Eater Bo tak naprawdę backlog mam tak duży, że poza trzecią częścią FFVII Remake nie w głowie mi przechodzenie nowych gier. Ale MGS3 w nowych szatach sobie chętnie przejdę w 2025, bo pre-order już złożony. Oby tylko pociągnął więcej niż 30fps na zwykłym PS5... W sumie Xenoblade Chronicles X również planuję zakupić, ale po rozczarowaniu pierwszą częścią do gry podchodzę z ostrożnością. Na czym grasz? - PC, Steam Deck, PS5, Switch, Anbernic, stare konsole. 5 1 Cytuj
Patricko 1 445 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) GOTY - Helldivers 2 - wspaniały coop, świetna rozgrywka, humor, wsparcie od devów i słuchanie graczy. Co chwila nowy sprzęt, bronie, planety, a teraz starzy/nowi przeciwnicy. Bawiłem się wyśmienicie i mam zamiar regularnie wracać. Do tego wszystko można odkryć bez wydawania złotówki. Oby tylko się to nie zmieniło z czasem. Runner Up - Astro Bot - powrót do czasów platformówek w najlepszym wydaniu. Gra zasługuje na wszelkie nagrody i uznanie. Mocno liczę, że bocik będzie regularną maskotką playstation i kolejne części to tylko kwestia czasu. Mimo wszystko Helldiversy u mnie #1, dlatego bocika dałem tutaj. Rozczarowanie - Expeditions: Mudrunner - czyli weźmy SnowRunnera, usuńmy wszystko co fajne, dodajmy najnudniejszą mapę na świecie (Arizona) oraz zostawmy najgorszy typ zadań i pora na CSa. Masakryczny krok wstecz. Z tego wszystkiego mam ogromne obawy co do ich następnej gry, czyli Roadcrafta. Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025 - GTA VI - tutaj nie może być inaczej. Trzymam kciuki za dowiezienie w tym roku. Na czym grasz - PS5 Edytowane 13 godzin temu przez Patricko 3 Cytuj
oFi 2 498 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu GOTY - Stellar mesjasz blade Runner up - Astro bot Runner up #2 - Metro awakening Rozczarowanie roku - Metaphor: ReFantazio Najbardziej wyczekiwany tytuł 2025+ - No rest for the wicked, Path of exile 2 Na czym grasz? - PS5, PC 2 1 1 2 3 Cytuj
wrog 644 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu GOTY - Indiana Jones and the Great Circle Runner up #1 - Stellar Blade Runner up #2 - Astro Bot Rozczarowanie roku - epizody do Destiny 2 Wyczekiwany tytuł - GTA6 Platformy - Xbox Series X, PS5, Switch 4 Cytuj
Rtooj 1 686 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Skończony astrobot i silent hill 2, stellar blade nawet nie kupiony jeszcze, zelda nie kupiona, FF7 Rebirth w połowie, nie ma podstaw by osądzać które z nich na podium staną, ale strzelam GOTY SH2remake Runner up 1 - ff7 rebirth Runner up 2 - astro bot/ stellar blade Rozczarowanie - nie wierzę we wszystkie korekty gier z powodu ps5pro, mam wymienić konsolę przy dołożeniu 2500 zł za to by rozpikselowane tekstury w grze X były nagle w rozdzielczości przyzwoitej. Na szczęście gry sa tak piękne teraz że wymienię gdy minie szaleństwo i nie będzie żałosnych akcji jak z SH2remake. Wyczekiwany tytuł - nowa gra Housemarque - 2025 musimy w końcu zobaczyć co oni tam tworzą, trailer mi wystarczy, no i w nowe GTA bym sobie pograł. Platformy - ps5, switch, pc. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi