NemoKOF 703 Opublikowano wczoraj o 15:38 Opublikowano wczoraj o 15:38 Hejka Tworzę kanał do sprzętów których i tak tutaj nikt nie posiada albo posiada jedna osoba :-) Myślę, że nie ma sensu dodawać tematu na 5 postów dla każdego sprzetu który się pokaże na rynku. Zacznę więc od mojego zakupu: GPD Win Mini 2024 w pełnej okazałości 5 Cytuj
NemoKOF 703 Opublikowano wczoraj o 16:20 Autor Opublikowano wczoraj o 16:20 https://gpdstore.net/pl/gpd-handheld-gaming-pcs/gpd-win-mini-2024/ - polecam zarzyć coś na uspokojenie zanim wejdziesz. Cytuj
Assassins_78 1 180 Opublikowano wczoraj o 16:37 Opublikowano wczoraj o 16:37 Tyle kasy za 760M serio? Cytuj
NemoKOF 703 Opublikowano wczoraj o 16:52 Autor Opublikowano wczoraj o 16:52 780m mam tutaj. Dałem 3400 za używkę. Tam jest cena + vat - kosmicznie drogo bez żadnych zniżek. Koleś na Słowacki miał nówkę za 800 euro ale bez żadnego portalu chciał sprzedać a trafiła się sztuka u nas na OLX to wziąłem. Cytuj
pawelgr5 1 547 Opublikowano wczoraj o 17:35 Opublikowano wczoraj o 17:35 Tak w bardzo dużym skrócie jak byś miał opisac jak dużo mocy ma ten mini? To jest jakos znacząco potężniejsze od "masowej" konkurencji od Valve, Lenovo czy Asusa? Cytuj
NemoKOF 703 Opublikowano wczoraj o 17:44 Autor Opublikowano wczoraj o 17:44 To jest mniejsze przede wszystkim i formie takiej jakiej lubie, składanej. Na Radeona 780m czyli jak Z1E, ma dużo ramu, 32GB w mojej wersji który chodzi stabilnie z prędkością 7500MT (Legion i AllyX mają taką prędkość, Ally 6400). Przez dużą ilość ramu można przypisać więcej grafice niż w Ally czy Go ale wiatrak i mały radiator nie pozwalają tego rozpędzić do 30W. Max absolutny to 28 ale wtedy urządzenie jest gorące więc zaleca się do 20W. Są mody chłodzenia ale w chinach i ciężko zdobyć. W skrócie - na 15W masz circa SD który wchodzi do kieszeni (na upartego ale wejdzie) lub przy 20-25 masz powiedzmy Rog Ally małe. Ekran w tej wersji to ekran z Rog Ally/AllyX (120hz vrr IPS). To nie jest drogie bo jest super wydajne, raczej jest tego mało i jest trudno dostępne. 1 Cytuj
Ukukuki 7 257 Opublikowano wczoraj o 18:29 Opublikowano wczoraj o 18:29 @NemoKOF to jest ten obity z olxa? Dlaczego 2024? Podobno grzeją się mocno, miałeś czekać na 2025 xd Podobno fabrycznie dają tragiczną pastę która po kilku tygodniach traci swoje właściwości. Polecają podmienić na PTm od Honeywell. Cytuj
NemoKOF 703 Opublikowano wczoraj o 19:26 Autor Opublikowano wczoraj o 19:26 Jest grizzly, mam 22w i żyję, rąk nie spaliło. Tak, ten z OLX :-) Cytuj
SnoD 2 355 Opublikowano wczoraj o 20:19 Opublikowano wczoraj o 20:19 (edytowane) Fajna zabawka, ale nie za bardzo rozumiem sens tak małego laptopa Tak duża ilość ramu właściwie nie ma wpływu na jakiekolwiek osiągi jeśli to przy 15W ma osiągi ~SD. Edytowane wczoraj o 20:21 przez SnoD Cytuj
Ukukuki 7 257 Opublikowano wczoraj o 20:21 Opublikowano wczoraj o 20:21 1 minutę temu, SnoD napisał(a): Fajna zabawka, ale nie za bardzo rozumiem sens tak małego laptopa Dla takich osób GPD też ma propozycję xd 2 Cytuj
Meanthord 352 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) NemoKOF, bardzo dzięki za opis, szczerze mówiąc jestem trochę zawiedziony tym sprzetem. Myślałem, że to ma konkretną moc, a wychodzi na to, że za sprzęt o mocy okolosteamdeckowej płacisz furmankę pieniędzy praktycznie tylko za forme clam shella i wbudowana klawiaturę, która w grach wykorzystasz może 1-2 razy jeśli w ogóle. A i tak zapłaciłeś taniej, jakieś kwoty 5-10k za nowke to jakaś abstrakcja xD Edytowane 23 godziny temu przez Meanthord Cytuj
NemoKOF 703 Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu Ok, to będzie długi post. Może niepotrzebny a może się komuś przyda :-) Jak coś to zignorujcie. Skupię się tylko na obecnych już na rynku sprzętach i ich wydajności, kompletnie olewając to co wyjdzie, jedynie sprzęt sklepowy. Mamy obecnie Steam Decka i jego customowe APU z customowym GPU, nazwę je SDGPU oraz sprzęty z Z1E (Z1 pominę bo tego się nie kupuje za bardzo) oraz sprzęty z półkowymi prockami do laptopów i tabletów 7840u/8840u (wersje słabsze np. 7640u również pominę). Technicznie mamy w Z1E/7840u/8840u to samo GPU, Radeona 780m opartego na architekturze RDNA3 (gdzie SDGPU jest na RDNA2) i również będę się do nich zbiorczo odnosił bo mają IDENTYCZNĄ wydajność. Czyli uprościliśmy nasze APU do grup z 2 GPU, SDGPU i 780m. W naszych maszynkach możemy przypisać TDP czyli ile wat może używać układ CPU + GPU w takim urządzeniu. SDGPU i jego APU działa w zakresie 4-15W, układy z 780m działają przeważnie w zakresie 4-30W (GPD ogranicza do 28W GPD Win Mini o czym później). Wydajność możemy podzielić na 3 zakresy mocy: <15W, 15W oraz >15W (tutaj SDGPU nie działa). Przy zakresie poniżej 15W, <15W wydajność (FPSy) w SDGPU > 780m. Układ został specjalnie zaprojektowany w celu bycia jak najbardziej energooszczędnym i taki jest. Późniejsze procesory nie są w stanie osiągnąć takich wyników np. przy 10W, tak SD królem. Dochodzi jedynie obsługa nowszych technologii AMD jak generowanie klatek i FSR3, wtedy licznik FPSów może być wyższy na 780m kosztem minusów które te technologie mają W zakresie 15W jest mniej-więcej SDGPU=780m. Czasem gra A działa trochę lepiej na SDGPU, czasem na 780m ale z grubsza tutaj jest podobnie. Pierwsze testy pokazywały przewagę 780m ale potem wyszły nowe drivery MESA na Linuxa, ludzie robili testy na Windowsie i jest podobnie. Znowu, mamy dostęp do FSR3.0 i generowania klatek. No i zakres poza zasięgiem SD czyli powyżej 15W. Tutaj jest ciekawe. 780m dostaje kopa przy ok 17-18W - jest odczuwalny przyrost mocy, moc rośnie do ok 22-25W, potem rośnie już bardzo mało a na końcu nie rośnie prawie wcale (27-30W). Natomiast wydajność jest wyższa od SD tutaj. Producenci przyjęli różne granice które wg nich są sensowne ze względu na czas pracy na baterii, hałas, temperatury. W spoilerze różnica na Returnalu. 30W ma 1 klatkę przewagi nad 25W więc gra jest niewarta świeczki. Spoiler Rog Ally i Ally X bez ładowarki rozkręcają się do 25W, na ładowarkę do 30W. Legion można dowolnie ustawić. GPD Win Mini w wersji pierwszej (2023) miał metalową obudowę i był zbyt ciepły więc GPD ustawiło 20W. W wersji 2024 można to odblokować, sam działał obecnie na 22W i temperatury mi nie przeszkadzają, mogę ustawić 28W, wtedy w ręku jest ciepło ale dla mnie też by było to akceptowalne. Czemu 28W? Bo APU to nie wszystko. Prąd zużywają też inne elementy - ekran, karty WIFI, BT, dysk/dyski. I tutaj dla przykład GPD jest najgorsze (zużywa najwięcej) więc dla zdrowia baterii ogranicznik jest ustawiony na 28W. Tutaj króluje Rog Ally X, zużywa namniej. Co to znaczy? Że jakbyśmy mieli taką samą baterię i ustawili np 15W to czas pracy wyglądałby tak (choć różnice wielkie by nie były): AllyX>Ally>LenovoGo>GPDWinMini. Ja nie kupiłem GPD Win Mini bo jest niesamowicie wydajny. Mam teraz po wgraniu Bazzite OS po prostu Steam Decka a bardziej Rog Ally (szczególnie że to ten sam ekran) w kieszeni i to tego chciałem :-) 2 Cytuj
GearsUp 307 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 7 minut temu, NemoKOF napisał(a): Że jakbyśmy mieli taką samą baterię i ustawili np 15W to czas pracy wyglądałby tak (choć różnice wielkie by nie były): AllyX>Ally>LenovoGo>GPDWinMini Przy drenowaniu baterii poza samym układem to chyba sam rozmiar panelu ma najwieksze znaczenie. Zakładając, że Ally i Legion mają ten sam czyli LCD to przez jego wielkość to chyba ten czynnik spycha Legiona dalej. Cytuj
NemoKOF 703 Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu No nie :-) Ekran to składowa. GPD zużywa najwięcej mimo, że nie wydaje się to może logiczne. Cytuj
Daffy 10 693 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Acer Nitro Blaze 11 szykuje się na dobry sprzęt kieszonkowy xdddd 4 Cytuj
Paolo de Vesir 9 323 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Wciąż nie jest to przenośny, 16” OLED, ale bliżej już niż dalej. Cytuj
drozdu7 2 920 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu A to Acer nie zapowiadał Nitro Blaze 7 który się nie ukazał? Cytuj
NemoKOF 703 Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu Teraz zapowiedzieli też 2 modele. No dramat. Niektórzy mi się dziwią, że kupuję drogie chińczyki szukając czegoś najbardziej przenośnego xD To jest powód - TV z połówkami pada po bokach. Cytuj
GearsUp 307 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu @Assassins_78 będzie testowane? btw dzisiaj to chyba nikt konsol nie nosi po kieszeniach więc ten zwrot od czasów Gameboya się mocno przeterminował, teraz jak ktoś ma wyjazd to przecież zawsze ma ze sobą chociażby plecak albo torbę Cytuj
NemoKOF 703 Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu Ja gram w komunikacji 5 dni w tygodniu. Zabieram urządzenia do kurtki/spodni. Noszę jedno z 3: Switch Lite, 3DS, GPD Win Mini. Im większy tym gorszy dla mnie :-) Czas nadszedł na nowe wyzwania 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi