Skocz do zawartości

Handheldy PC, egzotyka (GPD, Ayaneo, Acer, Zotak...)

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Meanthord Właśnie skończyłem sesyjke w House of Ashes. Dla mnie sztos. Wrzucam do kieszeni i mając Bazzite mam pseudo konsolę na której chodzą względnie nowe gry + to co na Steam Decku. Skończyłem wczoraj fabułkę MK1 (podstawka + DLC). Maszynka zostaje. 

Z ciekawostek - nowe chipy AMD w wersjach laptopowych (czyli nie seria Z) mają teraz różne rdzenie i jeśli gra korzysta z CPU bardzo to zyskuje ona na wydajności na Linuxie który umie lepiej w zarządzanie rdzeniami 

Spoiler

Możliwe, że chipy Z2 nie będą miały takiej różnicy bo tam chyba rdzenie CPU będą takie same ale nie zagłębiałem tematu. Piszę oczywiście tylko o najmocniejszym chipie. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Usypianie i wybudzanie konsolowe to jakiś ficzer steam decka czy każdy z acerow/rogów/ Lenovo po instalacji steam os będzie potrafił to samo zamiast tej zjebanej hibernacji z Windowsa?

Opublikowano

Każdy który jest dobrze wspierany przez Bazzite os np. Więc rog ally, Lenovo go, gpd win mini. Na każdym dziala jak na SD :-) Na swoim mini używam praktycznie tylko bazzite, jest zajebiście :-) 

• Dzięki 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ponad tydzień testowałem GPD Win max 2 2024 i zostaje. Brakuje kompaktowego rozmiaru mini ale prawie pełnowymiarowa klawiatura, do tego podświetlana i 10 calowy ekran zdecydowanie to rekompensują. Bałem się trochę o wygodę użytkowania ale grając w strategie używam go jak laptopa + myszka. A grając w trybie pada nie czuć ciężaru ponieważ dolna część konsoli opiera się o brzuch/klatkę piersiową. Jak się siedzi i ma podłokietniki to też super się gra. Bez podłokietników nie ma szans grać dłużej niż 15 minut trzymając go blisko twarzy, wtedy trzeba dłonie mieć oparte o uda i też jest wygodnie bo to jednak 10 cali. 

Jednak te 10 cali dalej jest za małe do RTSów i trzeba się przy tym garbić albo mieć twarz w ekranie xd no ale to wina gierek - nikt tego nie projektował pod granie na małych ekranach. Jednak parę scenariuszy ograłem w AoE2 DE i kontrola mapy to tragedia plus trzeba grać na przybliżeniu. Jednak do strategii turowych i z aktywną pauzą sztos. W FPSy też się spoko gra. Mega zaletą są dwa dyski, zainstalowałem tam co chciałem, mam łącznie 4,5TB danych doliczając kartę pamięci xd 

Zalety:

- moc

- duży ekran (jak na sprzet przenośny)

- kompaktowy rozmiar (zajmuje mniej miejsca niż Steam Deck, Rog Ally ect.)

- masa portów (HDMI, 2xUSB C, 2x USB A, słuchawkowe, microSD, SD)

- miejsce na dwa dyski m2 i modem 4G

- 4 głośniki 

- świetny krzyżak 

- spokojnie może zastąpić laptopa w podróży 

Wady?

-zbyt wysoka rozdzielczość ekranu

-touchpad w nieintuicyjnym miejscu (jednak tego nie da się przeskoczyć)

-spód mógłby być metalowy jak palmrest i klapa

-bezsensowne klawisze kierunkowe w laptopie do gier!

- chłodzenie z jednym wentylatorem / zbyt małym radiatorem 

- sekcja zasilania jest w stanie pracować maksymalnie przy 28W przy dłuższym użytkowaniu 

- bezsensowne przyciski od spodu 

- słabo działający czytnik linii papilarnych 

Jak na te gabaryty można było więcej wycisnąć w trybie podpięcia do gniazdka. Dwuwentylatorowe chłodzenie i ewentualnie trochę więcej na grubość i spokojnie by te 45-55W dało się w to wpakować. A tego laptopa dławi właśnie sekcja zasilania i chłodzenie. Zrezygnować z miejsca na modem, drugi dysk m2, kartę SD, micro SD zostaje i myślę ,że nawet bez zwiększania rozmiaru by się to udało. Zwłaszcza ,że poprzednia wersja miała dwa wentylatory przy gorętszym procku od intela. 

• Plusik 1
  • Lubię! 1