Czezare 1 467 Opublikowano niedziela o 13:53 Opublikowano niedziela o 13:53 Kiedyś, dawno temu przeczytałem rewelacyjną kwadrylogię pt. "Pan Lodowego Ogrodu" Jarosława Grzędowicza. Ową pozycję osobiście stawiam na równi z Wiedźminem A. Sapkowskiego, no może kapkę niżej. Od tygodnia przypominam sobie te książki, tym razem w formie rewelacyjnych audiobooków. Dlaczego rewelacyjnych? Lektorem jest nie kto inny jak...Jacek Rozenek! No i w trakcie tej lektury będąc aktualnie na początku drugiego tomu nagle zadałem sobie sprawę, że na kanwie tego uniwersum można by było zrobić świetną grę video! No ale o niczym takim wszak nie słyszałem, znaczy się o planach stworzenia owej gry, ale dla pewności postanowiłem się jednak co do tego upewnić, no i...okazało się, że jest! Za powstającą grę o przygodach Vuko Drakkainena , która ma być RPG akcji odpowiada nasze rodzime studio Mighty Koi w skład którego wchodzą podobno weterani z takich firm jak From Software, Ubisoft, CD Projekt Red. Trailer? Czek dys aut: 1 Cytuj
Shankor 1 660 Opublikowano niedziela o 14:31 Opublikowano niedziela o 14:31 Dla mnie książki są bardzo nierówne (druga jest zwyczajnie słaba), ale historia jest ciekawa, zobaczymy czy będzie tylko Vuko (możliwe są rozdziały z księciem Filarem). Zawsze traktowałem tą serię jako takiego Wiedźmina dla ubogich, oby gra dała radę. Cytuj
ogqozo 6 609 Opublikowano niedziela o 15:00 Opublikowano niedziela o 15:00 Materiał wydaje się dobry na współczesną grę, wręcz typowy. Nordyccy twardziele, nawalają mieczami (w tym przypadku, oczywiście: soulsują), rzucając zabawne komentarze, jest dużo typowego dla fantasy wymyślania nowych słów i udawania jaki to świat jest fascynujący, nie brak emocjonalnych motywacji w postaciach i scen, patosu, dużo wściekłości, w sam raz dla gejmerów. Grzędowicz odnosi się do wielu znanych tradycji z historii i sztuki. Science fiction, fantasy, motyw starcia cywilizacji, antyczne klasyki, znane motywy z literatury i obrazów, Gra o Tron, jakieś frakcje polityczne z fajnymi graficznymi nazwami - można powpieprzać wszystko, co dzisiaj firmy lubią nawalać do gier. Porównania do Wiedźmina na pewno będą marketingowo wykorzystane. Ile lat, zanim coś zobaczymy konkretnego, to nie wiem. Mija prawie rok, jak wypuścili ten zwiastun i Thorgala, i od tego czasu chyba kompletna cisza. Na Steamie, najnowszy devlog jest z lipca 2024. Gra podobno ma być "pierwszą, która łączy soulsowanie z eksploracją metroidówki ORAZ designem questów narracyjnego RPG". Czyli ok, jest świeżo, połączyli najbardziej nadużywane dzisiaj hasełka w branży gierek, zobaczymy jaki efekt... Cytuj
Czezare 1 467 Opublikowano niedziela o 17:26 Autor Opublikowano niedziela o 17:26 Ciekawe czy będzie dwóch grywalnych bohaterów, wiadomo Vuka i Filara, dysponujących odrębnymi stylami walki tj Drakkainen nawalający mieczem niczym komandos, natomiast Tochimon dużo szybszy, napyrtalający we wschodnim stylu a la Ninja Gaiden dajmy na to. Natomiast główni bossowie nasuwają się sami przez się. Ci co czytali książki wiedzą o co chodzi. Pomysłów "gotowców" mnóstwo. Grzędowicz się nie pieprzył w tańcu i wiele rzeczy wręcz wyłożył jak kawę na ławę. Ciekawe co z jego wyobraźni wykorzystają twórcy gry. To jest pytanie o kompetencje devów no i wysokości budżetu... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi