Sylvan Wielki 4 741 Opublikowano poniedziałek o 14:37 Opublikowano poniedziałek o 14:37 No dobrze. Zakładam temat, ponieważ aż dziw bierze, że w "Kąciku Podróżnika" nie ma nic o tym malowniczym państwie. Wszak podtytuł kącika to: "Te miejsca warto odwiedzić". Leonidas byłby niezadowolony. W grudniu polecieliśmy na łikend do Grecji. Naszym celem było pozwiedzanie Aten. Klimatyczne widoki, niezwykle przyjemna pogoda (18 stopni), smaczne jedzenie (gyros, musaka), dobry napitek (ouzo), bardzo mili ludzie dbający o koty - pawsowate mają tu dobrze. Ogólnie podobało nam się tu na tyle, że odwiedzimy Grecję jeszcze nieraz. 5 Cytuj
DarkStar 161 Opublikowano poniedziałek o 14:49 Opublikowano poniedziałek o 14:49 Czy taka pogoda w grudniu w Atenach to norma czy anomalia? Wydawało mi się, że tam nawet śnieg okresowo potrafi spaść. Ten policyjny pojazd to jakaś straż miejska? Cytuj
Sylvan Wielki 4 741 Opublikowano poniedziałek o 15:56 Autor Opublikowano poniedziałek o 15:56 Parę lat temu czytałem, że Citoren Ami (też taki mini bąbel) w ramach promocji elektromobilności trafił do greckiej policji oraz bodaj do straży przybrzeżnej. Zresztą tam (mowa o Atenach) to świetne auto, ponieważ wiele dróg jest tak okrutnie wąskich, że głowa mała. 3/4 samochodów jest dobrze poobijane. Nawet biedne skutery są, na ogół, w opłakanym stanie. I tak, to pojazd policyjny. Natomiast śnieg w Grecji występuje. Wszystko jednak zależy od rejonu (głównie można go na północy spotkać). Przykładowo na Krecie teoretycznie nie idzie go doświadczyć, bowiem tam temperatura rzadko kiedy spada poniżej 4 stopni. Chyba, że mowa o górskich szczytach. Dla przykładu taka Góra Ida ma ponad 2400 metrów i tam nawet w czerwcu wita zwiedzających. Jeżeli chodzi o Ateny, to średnia temperatura w grudniu waha się od 14-18 stopni. Wieczorami/nocą jest wyraźnie chłodniej - okolice 8-10 stopni. Śnieg należy tam do rzadkości. Cytuj
Ukukuki 7 291 Opublikowano poniedziałek o 19:20 Opublikowano poniedziałek o 19:20 Mieszkałem kilka miesięcy w Grecji, lubię tam wracać. Hiszpania i Grecja to moje ulubione kierunki wycieczek i nieważne czy kontynent czy wyspy. Tanie i smaczne jedzenie, piękne widoki, masa atrakcja za darmo łącznie z parkingami, tani wynajem. Sielski klimat. Oczywiście Akropol to tylko zima bo latem to stanie kilka godzin w kolejkach. W Grecji jeszcze do niedawna były popularne kafejki internetowe xd nie wiem z czego to wynikało. Nawet w Atenach była tego masa. I co lepsze jak byłem rok temu to dalej jest tego masa ludzie się tam spotykają i organizują turnieje a same kafejki są połączone z przekąskami/kawiarniami/barami. Świetne to jest z takiego punktu widzenia zagrajmera. Trochę jak Korea Południowa, wysoko rozwinięty kraj ale kafejki internetowe są dla nich dalej ważne z socjalnego punktu widzenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi