Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PC Extreme - wydawnictwo specjalne redakcji magazynu PSX Extreme

Przedsprzedaż w promocyjnej cenie 29,99 zł potrwa do 9 marca. Od 10 marca regularna cena 34,99 zł. Wysyłka zamówionych egzemplarzy zaplanowana jest najpóźniej do 20 marca.

Dostępne okładki:

• edycja limitowana ograniczona do 400 egz.
  • Diablo
  • Doom
  • Duke Nukem 3D
  • Fallout
  • Quake
  • Tomb Raider

Po Amiga Extreme, Arcade Extreme i PS3 Extreme nadszedł czas na kolejne wydanie specjalne od ekipy PSX Extreme. Tym razem zabierzemy Was we wczesne lata 80. i rozkwit w latach 90., grając w przeboje wyłaniające się z epoki MS-DOS i niebieskich okienek Norton Commandera.

Doom, Duke Nukem 3D i WarCraft dały dawnym PC kopa do szybkiego rozwoju i ekspansji. Biurowe maszyny z bursztynowymi monitorami, których ekrany zazwyczaj wypełniały litery, powoli zyskiwały nowe moce, a rynek zweryfikował najpierw dominację 8-bitowców, potem Amig i konsol do gier. Witajcie w epoce, w której pecety dopiero rozgrzewały się do PC master race, a biura i pracownie komputerowe powoli przekształcały się w firmowe salony gier, gdzie warto było bywać (grywać) po godzinach.

Całość (ledwie) zmieści się na 132 stronach kolorowym drukiem. Do wyboru dajemy Wam sześć wersji okładek z kultową klasyką (Diablo, Doom, Quake, Duke Nukem 3D, Fallout, Tomb Raider) plus jedną, limitowaną wersję, nad która prace trwały dosłownie do ostatniej chwili.

Aby dobrze odrobić lekcję z tej epoki gier, najpierw trzeba było zebrać drużynę. Do współpracy ze stałą ekipą PSX Extreme (m.in. Dżujo, Ural, Konsolite, Adamus, Graba), udało się namówić Sir Haszaka, Borka, Alexa, Pawła Schreibera, Pawła Gawilkowskiego, Patrola, Bartka Kluskę i Sosa, a wszystko pod czujnym okiem redaktora prowadzącego Bartka „Voyagera” Dramczyka. Będzie więc coś fajnego o strategiach, shooterach, przygodówkach i oldschoolowych komputerach. A plany mamy ambitne:

• ponad 50 recenzji gier z epoki MS-DOS uzupełnionych o hity z późniejszych (windowsowych) lat
  • początki prasy komputerowej i growej stawiającej w centrum PC
  • niezwykła galeria zdjęć i opowieść o pierwszym PC dla graczy – IBM PCjr
  • IBM PC – jaki był, jak jest, dokąd zmierza
  • gry z wczesnej epoki pecetów
  • nośniki danych i monitory – jak ewoluowały
  • jak zmieniało się brzmienie PC, czyli krótka, acz złożona historia od brzęczyka po dźwięk 5.1
  • Deluxe Ski Jump - małyszomania która trwa do dziś
  • Sierra i spółka – czyli przygody sterowane myszą
  • największe strategie epoki MS-DOS
  • klony Dooma i inne boomer shootery
  • historia początków Apogee Software
  • Book 8088 i Pocket 386 – testujemy współczesne klony klasycznych PC
  • walkthrough i solucja do pierwszego zestawu map Dooma shareware (z ujęcia izometrycznego)
  • historia studia Looking Glass
  • przegląd gier dołączonych do… Windowsa
  • emulacja PC w Windows oraz na Androidzie, czyli jak zrobić sobie oldschoolową konsolę z laptopa i smartfona
  • wywiady i rozmowy: Marcin Miąsik, Roland Pantoła, Jussi Koskela, Jordan Mechner
  • zaglądamy do Muzeum Komputerów Osobistych i rozmawiamy z jego dyrektorem
  • do tego wspominki, felietony, hyde park i inne głupotki (na przykład o tym, czym wkurzały stare pecety)

Edycja limitowana okładki PC Extreme

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

• Plusik 1
  • Lubię! 8
Opublikowano (edytowane)

Zobacz Perez - to są jakiejś jaja, dopiero co wrzucone aukcje i już limitkę kupiło ponad 200 osób, coś tu nie gra :(

Screenshot_20250123_174142_Chrome.png

Edytowane przez aux
Opublikowano

Link fix, dzięki!

@aux @łom nie patrzcie na te statsy, to każdorazowa przeprawa z Allegro - ja tego obejść nie umiem, a jak rozmawiałem z nimi przy okazji Arcade Extreme to oni pomóc też nie potrafili. Z grubsza chodzi o to, że przy czasopismach (i wielu innych produktach) wymagają, aby łączyć je z już dodanymi produktami w Katalogu. OK, tu dodaje nowy produkt, dodałem Diablo, utworzyłem produkt i mogłem połączyć 4 kolejne, bo max to 5. Ale już dwóch pozostałych nie da rady, bo jest limit, więc łączę to już z innymi numerami i wtedy pobiera dane stamtąd. Optymalnie byłoby dodawać osobno każdy numer, no ale się nie da, bo według Allegro one są takie same (data, numer, parametry różne) i cisną na Katalog. A tam znowu limit :D. I to taka rzeźba. Ogólnie Katalog ma sens, bo chodzi o to, że jak 10 osob sprzedaje ten sam np. odkurzacz to kupujący ma zebrane oferty w jednym miejscu. No ale u nas to niby ten sam produkt, ale jednak inny, ale inna okładka to nie jest  powodem, aby zakładać osobny produkt. Uff, zakręcone. 

• Plusik 2
Opublikowano
1 minutę temu, Perez napisał(a):

Link fix, dzięki!

@aux @łom nie patrzcie na te statsy, to każdorazowa przeprawa z Allegro - ja tego obejść nie umiem, a jak rozmawiałem z nimi przy okazji Arcade Extreme to oni pomóc też nie potrafili. Z grubsza chodzi o to, że przy czasopismach (i wielu innych produktach) wymagają, aby łączyć je z już dodanymi produktami w Katalogu. OK, tu dodaje nowy produkt, dodałem Diablo, utworzyłem produkt i mogłem połączyć 4 kolejne, bo max to 5. Ale już dwóch pozostałych nie da rady, bo jest limit, więc łączę to już z innymi numerami i wtedy pobiera dane stamtąd. Optymalnie byłoby dodawać osobno każdy numer, no ale się nie da, bo według Allegro one są takie same (data, numer, parametry różne) i cisną na Katalog. A tam znowu limit :D. I to taka rzeźba. Ogólnie Katalog ma sens, bo chodzi o to, że jak 10 osob sprzedaje ten sam np. odkurzacz to kupujący ma zebrane oferty w jednym miejscu. No ale u nas to niby ten sam produkt, ale jednak inny, ale inna okładka to nie jest  powodem, aby zakładać osobny produkt. Uff, zakręcone. 

Dalej źle działa link xd 

Opublikowano
4 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Dalej źle działa link xd 

Wina Stoenu! 5 godzin bez prądu, musiałem już paczkę lodów zjeść, bo się topiły. Poprawiony i drugi link (pierwszy też był zły). 

Opublikowano

Bardzo dziękuję :) 

Ogólnie trudno porównywać, bo co wydanie, to różne zamieszania były, jak Amiga bez sklepu, ale póki co chyba rekordowo - w godzinę ok. 200 egz. Limitki już 90 sztuk (80 Allegro i ponad 10 sklep).

• Lubię! 1
Opublikowano
6 minut temu, Lipa napisał(a):

Perez, Tyś to miał zgrać z wrzutką lutowego numeru PSX co by do Smarta była

A tak zaś trza z limitką kombinować xd

Z tym to ciężko, bo tak naprawdę ta przedsprzedaż powinna być z tydzień temu, ale nawet jakby nie patrzeć, to zapowiedź lutego najwcześniej za tydzień i od biedy wtedy by mógł wlecieć na Allegro, a to znowu skraca czas przedsprzedaży, a jednak te 1,5 miecha to takie minimum jak obserwuję.  

• Lubię! 1
Opublikowano
12 minut temu, triboy napisał(a):

Głosowałem na Doom'a, ale limitka wygrała :rayos:

Zamówione przez sklep. Tam chyba Wam się najbardziej opłaca?

Tak, niezmiennie, tam tylko symboliczna prowizja dla PayU za płatności online. Na Allegro trochę więcej wychodzi. 

• Plusik 1