Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niesamowita nostalgia wylewajaca się z numeru. Tyle "Sław" piszących do tego numeru. 

Tym numerem zakończyła się wojna PC kontra Psx. Piękna ponadczasowa klamra. Dzięki Koledzy. 

Zabrakło tylko recenzji Dungeon Keapera i Heroesów😄

Edytowane przez Tokugawa1982
Opublikowano

Tu co stronę trzeba wrzucać posta ukiego.

Tu mamy erę ms dosa, gry które wymieniają prawie wszyscy to późniejszy Windows. Czyli kolejny numer specjalny poświęcony PC. 

Opublikowano
2 godziny temu, Danny85 napisał(a):

Kiedy nowy specjal?

Zgodnie z planem zapowiedź okolice połowy kwietnia (chcemy przed świętami), a premiera 19/20 czerwca.

Opublikowano

Swietny numer. Niesamowicie sie to czyta a na najlepsze ze calkiem sporo z tych gier posiadam na gog albo steam wiec weekend uplynie pod znakiem retro PC gierek.

BTW: nie chce sie czepiać, ale jakos tak rzucilo mi sie w oczy ze jeden z dwoch screenshotow Dune II ma podpis Master of Orion;) chodzi o text o powstawaniu strategii.

Opublikowano
23 minuty temu, pawelgr5 napisał(a):

BTW: nie chce sie czepiać, ale jakos tak rzucilo mi sie w oczy ze jeden z dwoch screenshotow Dune II ma podpis Master of Orion;) chodzi o text o powstawaniu strategii.

Pewnie, że się czepiaj. Dla nas to każdorazowo nauka, chociaż akurat przy tym wydaniu to różne cuda się działy ze składem :D. Zaraz prowadzący i grafik po pensji!

Opublikowano

IMG_1542.jpeg.430bfbccbf9b10f65d03279f107e8424.jpeg

krab wyladowal.

na balkon.

na 6 godzin.

zbyt.duzo.zapachu.

Po kilkukrotnym przekartkowaniu nie mozna napisac nic innego jak dobra robota panowie. Wspaniala robota. Recenzje najwiekszych klasykow lyknalem ale poki co

Krab zamkniety w szczelnym pudelku

zbyt.duzo.zapachu.

Zamowilem tez arcade extreme i tez jest bdb. Mniej pachnie wiec to moja lektura na wieczor.

okladka z outrun 128/10

• Plusik 1
Opublikowano

U mnie magazyn obecny też już od środy (okładka z Diablo, w które nawet nie grałem, ale postawiłem na estetykę zamiast sentymentu), co było lekką niespodzianką, bo nie śledziłem aż tak tych dat wysyłek itd. Zapach oczywiście wspaniały, wypełniający pomieszczenie, a treść i wykonanie po pobieżnym przekartkowaniu jak najbardziej na propsie (podoba mi się ponownie zastosowana chronologiczna kolejność recenzji). Wspomnienia na początku spoko, ale odczuwalny jest brak jakichś fotek z przeszłości (lub teraźniejszości-wielu autorów w ogóle nie kojarzę, więc zawsze by to była forma poznania jegomościa). Dobrze, że chociaż grzybiarz utrzymał poziom. No i mam lekki ból dupy, że przez ciągłe odkładanie tego na później, nie wrzuciłem w końcu nic ze swoich wspominek, bo wyrosła z tego cała strona dla forumowiczów i może by się człowiek załapał. Cóż, może innym razem.

Szkoda tylko, że akurat z mojego osobistego retro w reckach nie ma tu prawie nic (patrząc na szybko widziałem tylko krótką wzmiankę o Electrobody w dziale z polskimi grami). No ale to może kwestia tego, że postawiliście na raczej duże i znane pozycje, a ja grałem w sporo dosyć niszowych tytułów, ale też w gry, które wyszły na Amigę i opisaliście je już w dedykowanym numerze (choćby Lotusy czy Rick Dangerous). No nic, będzie co czytać, bo akurat kończę ostatnie PE.

Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie zdecydowanie najlepszy nr ze wszystkich numerów specjalnych. Pewnie spora zasługa takiej, a nie innej oceny jest fakt, że tamte czasy, to był mój gamingowy prime (nigdy później nie przeszedłem już tylu gier, co właśnie wtedy), ale takich sztosów opisanych w numerze, to ciężko byłoby szukać gdzieś indziej. Szczególnie dzięki za reckę genialnego Colorado, w którym swego czasu nie mając wymaganego naszyjnika, a dochodząc do dosłownie ostatniej planszy gry okazało się, że bez niego jej nie ukończę :).

Edytowane przez Meanthord
  • Plusik 4
Opublikowano
4 minuty temu, _daras_ napisał(a):

Bardzo dziękuję za kolejną piękną gazetkę do kolekcji. Szczerze chciałbym takiego papieru w każdym PE, a nie tego marszczącego jak teraz, czy jest na to szansa?😀

To nie tyle jest kwestia papieru, co techniki druku. Specjale z racji mniejszych nakładów są drukowane na arkuszu - papier wtedy inaczej schnie, trzyma, ekhm, zapach, nie fałduje się tak. A już miesięcznik z racji nakładu powyżej 10k (to taka granica w drukarni dla druku z roli) drukowany jest z roli, co ma te swoje mankamenty, no ale jest tańsze z racji tej techniki. Przejście na druk arkuszowy w miesięczniku to by było lekko plus kilka tysiaków za druk na wydaniu ergo jakieś pewnie z 40-50k więcej rocznie.

Opublikowano
3 minuty temu, Pix napisał(a):

@Perez a gdzieś tam chodziło Ci po głowie podniesienie ceny PE? Do np. tych 29.99?

Nie, uważam, że to byłoby znowu dla części osób "co, 30 zł za gazetkę, nara". Ba, nawet myślałem, czy nie wrócić do 19,99 zł, ale doszedłem do wniosku, że to raczej nie przywróci tych, którzy odeszli od pisma po tych podwyżkach, których było kilka w dość krótkim okresie. 

Tak że cena zostaje, bardziej szukamy nowych opcji, gdzie z pismem się pokazać, większa aktywność w socialach, ale ceny już nie ma co ruszać. 

• Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano
9 minut temu, _daras_ napisał(a):

Dzięki za odp Perez. Tylko wydawajcie te specjały już regularnie, nawet jak się pomysły skończą. Możecie zrobić nawet remake LoLa a i tak kupię😀

Z LOL-em to już chyba CDA nas uprzedziło, ale nawet nie było tego w planach. Ogólnie jak najbardziej chcemy to cyklicznie wydawać - w sensie te obecne specjale, a może docelowo np. co pół roku i książki - tu już dużo zależy od redakcji, bo to jednak niezmiennie dla chłopaków dodatkowa robota, więc też ileś mocy przerobowych na to mają. 

Mnie pociesza fakt, że numer lutowy chyba całkiem OK wypadnie, ale to, tfu tfu odpukać, jedna jaskółka wiosny nie czyni, no ale zawsze te po nowym roku to średnio bywało, a tu ze wstępnych danych jest OK. 

Opublikowano

Za starego właściciela jeszcze był ten album ze zdjęciami z archiwum redakcji obiecany, ale już bylo ostatnio tyle rocznic i wspominek, że to chyba nie ma racji bytu.

Opublikowano
3 minuty temu, Shen napisał(a):

Za starego właściciela jeszcze był ten album ze zdjęciami z archiwum redakcji obiecany, ale już bylo ostatnio tyle rocznic i wspominek, że to chyba nie ma racji bytu.

Wiesz, wbrew pozorom naprawdę jest zainteresowanie tymi specjalami, teraz książka (w kilka dni poszło już 450 egz.), tylko wszystko rozbija się o dotarcie do ludzi. Ja początkowo miałem wrażenie, że "wszyscy nas znają", a teraz z każdą inicjatywą, nowym wydawnictwem, nowym kanałem promocji okazuje się, że mało kto o nas wie :D. 

Rozmawiam teraz z jednym muzeum o współpracy, mają PC Extreme wrzucić do siebie, bo na dniach odpalają 2-miesięczną wystawę starych kompów (może nawet i Amigę tam dodamy, zobaczymy). Odezwała się Retro Sfera z pytaniem o patronat - rok temu z nimi działaliśmy, wysyłałem tam trochę archiwalnych numerów do rozdania. Ktoś pyta, czy z książką o Silencie będziemy na Pyrkonie albo Festiwalu Komiksu. W temacie Silenta odezwał się też jeden z jutuberów, który chętnie wejdzie w promo, byleby podesłać mu książkę, bo jest fanem serii. Jest tego dużo, tylko ciężko to ogarnąć, chyba pierwszy raz zacząłem rozważać zatrudnienie kogoś do marketingu, bo uważam, że te nasze produkty są jakościowo bardzo OK, jest co pokazać, tylko wszystko kwestia dotarcia. 

• Lubię! 2
Opublikowano

Wystawka na konwentach gdzie jest masa nerdów nie jest głupim pomysłem. Tylko nie wiem jaki to koszt, Pyrkon na pewno tani nie jest, bo to najwieksza tego typu impreza w kraju. No i jeszcze pixel heaven jest w tym roku:kekw:

Opublikowano

W dniu 19.03.2025 o 17:27, Ukukuki napisał(a):

Urzekła mnie też historia redaktora z wołaniem mamy aby pokazać wyuczone fatality w Mortal Kombat.  

Cieszę się, że historia się spodobała :D A dumny byłem przepotwornie, bo w tych starych częściach MK nie było training mode, które pozwoliłoby na spokojnie przećwiczyć sobie fatality. Każda spalona próba oznaczała, że kolejna będzie dopiero na końcu następnej walki. Sytuację niby trochę ratował tryb dla dwóch graczy, gdzie mogliśmy szybko obić tego drugiego, ale to i tak oznaczało raptem jedną próbę na półtorej minuty czy jakoś tak. No ale dzięki temu satysfakcja utrzymała się we wspomnieniach do dziś - jakby mi to wyszło od razu, to pewnie bym zapomniał w przeciągu tygodnia ;)

W dniu 19.03.2025 o 19:10, grzybiarz napisał(a):

Ten opis dooma, to przecie ukłon w stron mapek z top secret… no ale faktycznie może za dużo stron wyszło. No nic, ogra się kiedyś najładniejsza wersje w duckstation z aczikami.

Taki dokładnie był plan - skorzystać z formuły, która była bardzo popularna "w epoce" i tchnąć przez to trochę więcej nostalgicznego ducha w wydanie. Oczywiście głosy krytyki związane z tym pomysłem są bardzo cenne i stanowią ważny punkt na przyszłość.

3 godziny temu, Meanthord napisał(a):

Szczególnie dzięki za reckę genialnego Colorado, w którym swego czasu nie mając wymaganego naszyjnika, a dochodząc do dosłownie ostatniej planszy gry okazało się, że bez niego jej nie ukończę :).

Bardzo miło mi to czytać i cieszę się, że recenzja się spodobała :) Tym bardziej, że w trakcie jej pisania zdarzył mi się podobny "dramat" - tylko w moim przypadku pokpiłem sprawę, bo nie przeczytałem pergaminu od wodza indian, w którym informował on o tym, żebyśmy uratowali dziecko porwane przez orła. Dziecko pojawia się w docelowej lokacji tylko jeśli przeczytamy pergamin. W innym przypadku nic tam nie będzie, a przez to nie popchniemy fabuły do przodu. Deadline gonił, a ja straciłem cały progres, na wypracowanie którego potrzebowałem 2-3 dni. Na szczęście koniec końców wszystko się udało, grę ukończyłem, a tekst dostarczyłem. Ja już kiedyś ukończyłem Colorado jako dziecko i w swej arogancji myślałem, że pamiętam wszystko na tyle dobrze, że teraz pójdzie mi bez problemu... cóż, lekcje pokory atakują z zaskoczenia ;)

• Plusik 2
  • Lubię! 1
  • Dzięki 1