Patrol1985 6 Opublikowano piątek o 14:25 Opublikowano piątek o 14:25 34 minuty temu, Shen napisał(a): Pierwszy post po 20 latach Miałem ich trochę też wcześniej, ale rzeczywiście długo się nie logowałem na konto, a widocznie gdzieś po drodze była "czystka" i stare wpisy zostały usunięte Cytuj
Meanthord 400 Opublikowano piątek o 14:46 Opublikowano piątek o 14:46 Powinien być za to jakiś achievement ;] 1 Cytuj
bartiz 1 647 Opublikowano piątek o 16:46 Opublikowano piątek o 16:46 Wczoraj wieczorem jak odebrałem i otworzyłem paczkę w domu, to od zapachu farby aż dostałem ataku alergii. Czytania sporo, zapowiada się fajnie, a na dodatek jeszcze numer o Amidze wziąłem. Cytuj
PiotrekP 2 170 Opublikowano piątek o 17:12 Opublikowano piątek o 17:12 Ceny PSXa nie ma co ruszać, jeśli nie ma takiej potrzeby. Nie wiadomo co przyniesie przyszłość. Jak wszystko się ładnie spina" i nie trzeba (będzie) przechodzić na inny cykl wydawniczy. CDA się nadal chełpi liczbą fanów, a jakby tak było, to nadal by byli miesięcznikiem, bo mocy przerobowe mają chyba takie jak Wy, jak nie większe. Cytuj
OldMuffin 16 Opublikowano sobota o 22:17 Opublikowano sobota o 22:17 Zasadnicze pytanie - bo jeszcze koperty nie otworzyłem (tak jak zresztą ostatnich pięciu wydań specjalnych, po prostu nie mam czasu) - jest Little Big Adventure? Cytuj
Patrol1985 6 Opublikowano sobota o 23:25 Opublikowano sobota o 23:25 W dniu 21.03.2025 o 15:46, Meanthord napisał(a): Powinien być za to jakiś achievement ;] To ja w duchu omawianych gier pecetowych proponuję "I live again!" 1 godzinę temu, OldMuffin napisał(a): Zasadnicze pytanie - bo jeszcze koperty nie otworzyłem (tak jak zresztą ostatnich pięciu wydań specjalnych, po prostu nie mam czasu) - jest Little Big Adventure? Owszem, jest Recenzja na stronie 53. Cytuj
Ukukuki 7 592 Opublikowano niedziela o 10:50 Opublikowano niedziela o 10:50 Spoko ten patent z informacją gdzie można gierkę ograć. Na ogromny plus współpraca z gog.com, świetna reklama na tyle czasopisma co też wleciało na ich socjale i przyjęło się świetnie, szkoda ,że w anglojęzycznej części społeczności xd To co można poprawić to większa współpraca z sprzętową częścią PC, CDA ma wiele reklam komputerowych peryferiów, gdzie nawet reklamodawcy potrafią pod retro CDA przygotować coś tematycznego. Podoba mi się też skład tego pisma, jest mega czytelnie i bez żadnych udziwnień oraz sztucznych zapychaczy. Pamiętam babkę siedzącą na automacie czy dziwny wywiad w Dreamcast xd 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 667 Opublikowano niedziela o 14:29 Opublikowano niedziela o 14:29 3 godziny temu, Ukukuki napisał(a): Pamiętam babkę siedzącą na automacie O co chodzi z tą babką? Czytam o tym już któryś raz na forum. Cytuj
Shen 10 471 Opublikowano niedziela o 14:36 Opublikowano niedziela o 14:36 6 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a): O co chodzi z tą babką? Czytam o tym już któryś raz na forum. O arcade extreme 1 Cytuj
Danny85 0 Opublikowano niedziela o 15:17 Opublikowano niedziela o 15:17 Co wy macie z tą babką? Cytuj
Ukukuki 7 592 Opublikowano poniedziałek o 07:00 Opublikowano poniedziałek o 07:00 Nie wiedziałem ,że z Urala taki PCtowiec xd Niech mi ktoś wytłumaczy jakim cudem brakuje kultowej strategii z ciekawym pomysłem na siebie Z: The Game, Panzer General, heroes of Might and Magic, Wizards, Worms, Theme Hospital, Lords of the Realm, Master of Orion, Settlers of Catan, Battle Chess, The Lost Vikings, Dungeon Keeper, Rayman, Warlords II, Caesar, Discworld, Abuse, Wasteland, chociaż jedna Ultima, Winter Games, Bard's Tale, Microsoft Flight Simulator, kultowy Strip Poker (xd), Nuclear War, pominięcie pinballi, symulatorów których była masa, Screamer 2, Rally Championship - chyba najładniejsze wyścigi na DOSa, Liero. Nieoficjalny port Super Mario Bros na DOSa. Brakuje masy klasyki z DOSa a dostaliśmy Unreala, Half Life, Baldur's Gate które mają tyle wspólnego z DOSem co mój penis z Alizee A masa przygodówek z epoki DOSa? Dało by się z tego wybrać z 10 topowych. Do tego pominięcie pierwszych Polskich gier jak Tajemnica Statuetki, Sołtys, Polanie, earth 2140, Electro body, Skaut. Wiadomo ,że nie były w większości zbyt lotne no ale fajny materiał można było z tego skleić. Cytuj
PiotrekP 2 170 Opublikowano poniedziałek o 07:30 Opublikowano poniedziałek o 07:30 Może zostawili do PC Extreme część 2? Cytuj
Ken Adams 378 Opublikowano poniedziałek o 08:03 Opublikowano poniedziałek o 08:03 17 godzin temu, Paolo de Vesir napisał(a): O co chodzi z tą babką? Czytam o tym już któryś raz na forum. laska zebrala delikatny hejt za luzackie wdarcie sie na teren elitarnych salonow graczy a przeciez normalna zdrowa dziewucha zycie 1 1 Cytuj
Badus 305 Opublikowano poniedziałek o 08:12 Opublikowano poniedziałek o 08:12 (edytowane) 17 godzin temu, Paolo de Vesir napisał(a): O co chodzi z tą babką? Czytam o tym już któryś raz na forum. Słaba wstawka do Arcade Extreme. Dla mnie to szczucie cycem i marnowanie cennych stron na papkowaty content. Edytowane poniedziałek o 08:13 przez Badus Cytuj
Perez 2 182 Opublikowano poniedziałek o 08:12 Autor Opublikowano poniedziałek o 08:12 Godzinę temu, Ukukuki napisał(a): Nie wiedziałem ,że z Urala taki PCtowiec xd Niech mi ktoś wytłumaczy jakim cudem brakuje kultowej strategii z ciekawym pomysłem na siebie Z: The Game, Panzer General, heroes of Might and Magic, Wizards, Worms, Theme Hospital, Lords of the Realm, Master of Orion, Settlers of Catan, Battle Chess, The Lost Vikings, Dungeon Keeper, Rayman, Warlords II, Caesar, Discworld, Abuse, Wasteland, chociaż jedna Ultima, Winter Games, Bard's Tale, Microsoft Flight Simulator, kultowy Strip Poker (xd), Nuclear War, pominięcie pinballi, symulatorów których była masa, Screamer 2, Rally Championship - chyba najładniejsze wyścigi na DOSa, Liero. Nieoficjalny port Super Mario Bros na DOSa. Brakuje masy klasyki z DOSa a dostaliśmy Unreala, Half Life, Baldur's Gate które mają tyle wspólnego z DOSem co mój penis z Alizee A masa przygodówek z epoki DOSa? Dało by się z tego wybrać z 10 topowych. Do tego pominięcie pierwszych Polskich gier jak Tajemnica Statuetki, Sołtys, Polanie, earth 2140, Electro body, Skaut. Wiadomo ,że nie były w większości zbyt lotne no ale fajny materiał można było z tego skleić. Te gry na winde, których jest kilka, miały być trochę takim wstępem "na kiedyś" plus trochę pokazać jak to się rozwijało od czasu MS-DOS. To co wymieniłeś zgoda, no ale to masz lekko kolejne 20-30 stron, gdyby np. robić reckę na stronę. A i tak już dobiliśmy do 140. Cytuj
Pix 1 146 Opublikowano poniedziałek o 08:36 Opublikowano poniedziałek o 08:36 32 minuty temu, Ken Adams napisał(a): laska zebrala delikatny hejt za luzackie wdarcie sie na teren elitarnych salonow graczy a przeciez normalna zdrowa dziewucha zycie Gracze nie mają dziewczyn i w ogóle nie lubią kobiet, dlatego prosimy aby przy następnym Arcade Extreme siedział na automacie Roger. Najlepiej ubrany tylko w bikini Cytuj
Perez 2 182 Opublikowano poniedziałek o 08:46 Autor Opublikowano poniedziałek o 08:46 10 minut temu, Pix napisał(a): Gracze nie mają dziewczyn i w ogóle nie lubią kobiet, dlatego prosimy aby przy następnym Arcade Extreme siedział na automacie Roger. Najlepiej ubrany tylko w bikini Nie wiesz, o co prosisz... Cytuj
Pupcio 19 423 Opublikowano poniedziałek o 08:48 Opublikowano poniedziałek o 08:48 Roger to bardziej jako 5ta okładka z silent hilla ewentualnie jakaś naga sesja to numeru ze snesem Cytuj
Ukukuki 7 592 Opublikowano poniedziałek o 08:53 Opublikowano poniedziałek o 08:53 17 minut temu, Pix napisał(a): Gracze nie mają dziewczyn i w ogóle nie lubią kobiet, dlatego prosimy aby przy następnym Arcade Extreme siedział na automacie Roger. Najlepiej ubrany tylko w bikini Połowa tego forum ma już dzieci Cytuj
Ukukuki 7 592 Opublikowano poniedziałek o 09:02 Opublikowano poniedziałek o 09:02 1 godzinę temu, PiotrekP napisał(a): Może zostawili do PC Extreme część 2? To będzie ale nie już o erze DOSa 48 minut temu, Perez napisał(a): To co wymieniłeś zgoda, no ale to masz lekko kolejne 20-30 stron, gdyby np. robić reckę na stronę. A i tak już dobiliśmy do 140. Byłbym gotowy na takie poświęcenie xd no ale braku Theme Hospital, Heroes, Z, Dungeon Keeper, Screamer 2, Rally Championship to nie wybaczę 1 Cytuj
łom 2 177 Opublikowano poniedziałek o 09:09 Opublikowano poniedziałek o 09:09 Gdyby wywalić/skrócić opis Dooma to parę więcej recek by się znalazło... Cytuj
Shen 10 471 Opublikowano poniedziałek o 09:16 Opublikowano poniedziałek o 09:16 6 minut temu, łom napisał(a): Gdyby wywalić/skrócić opis Dooma to parę więcej recek by się znalazło... Moze nie miał kto ich napisac, wiec wleciała taka zapchajdziura Cytuj
SlimShady 3 548 Opublikowano poniedziałek o 09:19 Opublikowano poniedziałek o 09:19 Ten pomysł z poradnikiem zupełnie nietrafiony. 1 Cytuj
Ukukuki 7 592 Opublikowano poniedziałek o 13:08 Opublikowano poniedziałek o 13:08 Mi się podoba, zapomniałem ,że coś takiego istniało w prasie growej. Jednak faktycznie może bardziej trafny byłby poradnik do przygodówki jednak ten z kolei potrzebowałby zdecydowanie więcej stron? W sumie można też pomyśleć o bogatszym limitowanym wydaniu gdzie w zestawie była by dyskietka do wydania o grach z DOSa lub płyta do wydania z Windowsem. Jednak koszt tłoczenia tych 400 sztuk pewnie jest nieopłacalny. 1 Cytuj
Observer 10 998 Opublikowano poniedziałek o 13:51 Opublikowano poniedziałek o 13:51 (edytowane) Przeczytałem na razie dosłownie kilka recek, więc moja opinia to takie pierwsze wrażenia a nie obraz całego numeru, ale widzę już niezły bałagan. Moim zdaniem redakcja powinna najpierw przegadać sposób oceniania - czy bierzecie w ocenie pod uwagę jak gra się ma w porównaniu do dzisiejszych produkcji gdyby wyszła dziś, czy patrzycie jaki efekt robiła na dzień premiery i z jak wpłynęła na branże? Bo sorry ale śmiesznie się patrzy że Mortal Kombat, gra która zmieniła postrzeganie gier w oczach opinii publicznej, doprowadziła do przesłuchania przed senatem i wprowadzenia ESRB, a przy tym była ogromnym hitem, wielbionym przez graczy w tamtym czasie dostał ocenę 40% (druga najgorsza gra numeru), pomimo tego że w recenzji jest nawet powiedziane że konwersja na PC wypada najlepiej ze wszystkich platform. W wadach mamy np. mało postaci - no w porównaniu do dzisiejszych gier to mało, ale nie do gier z tamtych czasów - a kilka stron dalej jest NFS, który dostaje 85% bo jest "grą kultową" i już nikt nie wspomina w minusach że jest tam tylko kilka samochodów czy tras, a całą zawartość gry można sprawdzić w 30 minut. To samo z AI, MK dostaje minus że AI z tamtych czasów jest słabe - bo oczywiście jest w porównaniu do współczesnego, szkoda że ten sam argument dotyczy praktycznie wszystkich innych gier, gdzie nie jest o brane pod uwagę przy obniżaniu oceny. Dwie strony po MK mamy recenzje Ecstatica, w którą nie da się grać dziś przystawiając ją do dzisiejszych standardów - ale dostaje 85% i autor argumentuje "Oczywiście grafika nie szokuje, a gameplay i sterowanie bywają nieprzyjazne, ale przecież to wszystko można powiedzieć o wszystkich pionierach TPP z tamtych czasów". No tak, oczywiście się zgadzam, ale dlaczego tego samego podejścia nie ma w przypadku MK? "Historyczna rola Ecstatiki jest bardzo ważna" w podsumowaniu, no to ciekawe że już w przypadku MK historyczna rola nie była brana pod uwagę i gra dostała ocenę jak dla typowego crapa. Zresztą jak patrzę to najgorzej ocenione gry numeru (poza jednym Prehistorykiem) to recenzje Konsolite, więc skoro jest tu taka zależność, to chyba wychodzi inne podejście do gier retro niż u innych redaktorów. Jakoś usystematyzujcie według jakich kryteriów się ocenia gry retro. Bo jak jeden patrzy na to jaka gra była w porównaniu do konkurencji z dnia premiery, drugi czy gra była legendarna i wpłyneła na branże, a trzeci patrzy czy ilość zawartości i AI przystaje do dzisiejszych standarów, to się trochę mija z celem dawanie ocen. Ale ogólnie jestem zadowolony z zakupu, będę kupować kolejne almanachy Edytowane poniedziałek o 14:06 przez Observer 4 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi