Skocz do zawartości

Command&Conquer i Red Alert temat ogólny

Homelander

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam, bo czemu nie :) Są jacyś miłośnicy tej klasycznej serii Westwoodu? Ja z serią miałem do czynienia tylko na Playstation, jak miałem PC to już były nowsze strategie jak Myth, Starcraft czy Age of Empires, ale teraz chciałbym nadrobić. Jako, że moje FOMO jest na krótkiej smyczy nie chcę grać we wszystkie odsłony. Co polecacie ograć, a co omijać?

• Odpowiedzi 13
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Bardzo ciepło wspominam Red Alert 3 ogrywany na premierę na PC, głównie grałem Japonią, a lata później za grosze na Allegro dorwałem wersję na PS3, ale to już nie było to samo. Jakby się pojawił jakiś remake/remaster na PS5 to bym się rzucił jak szczerbaty na suchary 

Opublikowano

Supreme Commander 1, Total Annihilation, KKND i jeszcze Sins of Solar Empire (ale to dopiero przede mną ale słyszałem mocne opinie). W przypadku C&C to na Steam wylądowało Ultimate Collection i na promkach lata po 50zł a są w tej kolekcji wszystkie poza ostatnim remasterem który też prawie za darmo na wiekszych promocjach.

Opublikowano

C&C zawsze będę miło wspominał, razem z Red Alertem. C&C miałem za dzieciaka demo z kilkoma misjami, to się bawiło w budowę bazy na całą mapę. Dopiero później udało się nam zdobyć pełną wersję. Red Alert był rewelacyjny i grę przechodziłem wielokrotnie, a dostępny tryb Skirmish był wtedy jak swego rodzaju sandbox. Szkoda, że jedynka go nie posiadała i dopiero Remaster wprowadził walkę przeciwko CPU.

Co do reszty serii, to nie grałem we wszystko. Tiberian Sun dorwałem jakoś późno, nie wiem czy nie w okolicach liceum dopiero, ale bardzo mi się podobał ten postapokaliptyczny klimat. Podobnie Red Alert 2, przy którym spędziłem mnóstwo godzin i bawiłem się rewelacyjnie. Szkoda tylko, że zaczęli wprowadzać jakieś cudaczne jednostki. Nie wszystkie pomysły mi się podobały.

C&C Generals był dziwnym odłamem serii, ale mnie osobiście bardzo się podobał. Jako RTS był całkiem przemyślany i satysfakcjonujący. Skirmish z różnymi generałami specjalizującymi się w określonych taktykach również zapewnił sporo godzin zabawy. Ja bym nie przekreślał tej części. Sam myślę, czy sobie nie odświeżyć.

C&C3 pamiętam tyle, że... go przeszedłem. Niewiele utkwiło mi tam w pamięci. Gra była ok, ale to chyba już były czasy, że nie zagrywałem się w to więcej, niż w kampanię.

Nie przypominam sobie, żebym grał w Red Alert 3 i C&C4. Tzn. RA3 na pewno musiałem uruchamiać, bo jakieś przebłyski mam, ale chyba nawet kampanii nie przeszedłem, a z samej gry niewiele kojarzę.

Remaster mam obecnie zainstalowanego i przechodzę go powoli od około roku. Naprawdę porządne odświeżenie obu gier z dodatkami. Pełno opcji i udogodnień - niczego nie brakuje. Jedynie przypomniało mi się, jak wysoki poziom trudności miała kampania NOD w oryginalnym C&C... Nie w głowie mi nawet przechodzić to na Hard.

Opublikowano

Starych części nie znam ale to co Klepacki odwalił przy ścieżce dźwiękowej to klękajcie narody. Hell March :wub: 

3D odsłony za to mam ograne i uwielbiam. Żeby stare odsłony nadrobić kupiłem Command & Conquer™ Remastered Collection ale jeszcze nie grałem. Jednak widzę ,że odbiór mega pozytywny. 

image.png.1895dae7c5f350b1b6a72584a457b3fa.png

• Plusik 1
Opublikowano

Zainstalowałem sobie Remastery, Red Alert 2 i Company of Heroes z dodatkami. Jak będzie mi mało to pomyślę o reszcie. Wywaliłem też Starcrafty, bo by się skończyło na tym, że właśnie je bym odpalał milionowy raz :) 

Opublikowano

No zatytułowany przyjaźnie dla wyszukiwarki, nie ma co xd

Idealnie odświeżony watek bo naszlo mnie doslownie 3 dni temu na C&C Red Alert 3, jak zobaczyłem filmiki na YT z cut scenek z hollywoodzka śmietanka aktorską (np. JJ ze Spidermana).

Kupiłem od razu za 8.50 zł kod na Muve do EA App xd Jeszcze da się kupic na steamie, ale jedynie jako całą kolekcje za stówkę - tu juz mi trochę się nie chciało bo i tak bym nigdy nie odpalił większości, tak jak Civ 6, która leży od 2 lat.

Opublikowano
1 hour ago, _Red_ said:

No zatytułowany przyjaźnie dla wyszukiwarki, nie ma co xd

Idealnie odświeżony watek bo naszlo mnie doslownie 3 dni temu na C&C Red Alert 3, jak zobaczyłem filmiki na YT z cut scenek z hollywoodzka śmietanka aktorską (np. JJ ze Spidermana).

Kupiłem od razu za 8.50 zł kod na Muve do EA App xd Jeszcze da się kupic na steamie, ale jedynie jako całą kolekcje za stówkę - tu juz mi trochę się nie chciało bo i tak bym nigdy nie odpalił większości, tak jak Civ 6, która leży od 2 lat.

Ja właśnie kupiłem ten pakiet jak wychodził i chyba 5$ kosztował. Wszystko tam jest poza Remasterem, nawet te strzelanki Renegade. Za tyle to warto choćby po to żeby mieć