Ken Adams 347 Opublikowano wczoraj o 15:13 Opublikowano wczoraj o 15:13 Tu akurat nie wniose nic ciekawego jesli chodzi o ranking. DKC1 > DKC2 > DKC3 > DKCR > DKCTF Trylogia ze SNES jest nie do ruszenia, nic nie jest blisko. w DKLand na GB gralem doslownie kilka minut. Moze kiedys. W koncu to wariacja na temat oryginalu wiec bede musial. DKC 1 i 2 w wersji GBA odmawiam pamietac, no ale tam dwojka juz byla lepsza niz ta aboninacja przebraba za pierwowzor Co ciekawe to moglbym napisac, ze „zawiodlem sie” na Tropical Freeze, brakowalo mi Diddiego, lekkosci, Kremlinow… z drugiej strony taki zawod to wygrana, bo nie mozna klamac, ze gra jest zla, jest cudowna. Mozna sie zawiesc na grze cudownej? No wlasnie. Swiatynie, bez udzialu kompanow, to kwintesencja projektowania plansz skakanych, zloto. DKCR ogrywam wlasnie teraz, po raz pierwszy i otwierajaca kraina buchnela we mnie ogniem nostalgii mocno az przez chwile nie dowierzalem. Jest bdb. Nadal brak mi ekwilibrystycznej zwinnosci Diddiego, ale jest bdb Cytuj
PiotrekP 2 054 Opublikowano wczoraj o 16:57 Opublikowano wczoraj o 16:57 Pixel w 2015 to jednak był trochę fenomen. Patrząc na aferę w jakiej się zrodził, tematykę i czasy- przetrwali długo. Teraz nikt by się nie porwał na pismo o gierkach, jak nawet cda nie chce iść w dwumiesięcznik, ani z Retro robić kwartalnika. Więc oby PSX trwał nam najdłużej jak się da jako miesięcznik. Cytuj
Grześ 430 Opublikowano wczoraj o 18:16 Opublikowano wczoraj o 18:16 @Perez powtórzę się, ale może warto by było uderzyć do jakichś jutuberów zajmujących się retro? Ja nie potrafię za bardzo podać przykładu poza Rysławami i jemu podobnymi, ale inni forumowicze na pewno znają zajawkowiczów prowadzących swój kanał. Może dałoby się dogadać, żeby wysyłać im numer za gratis, aby o nim trochę opowiedzieli, zwrócili uwagę na fantastyczną publicystykę, pokazali że to nie jest ściek newsów z ppe. Nie wiem czy to jest dobry pomysł czy nie, ale wokół takich osób skupia się stała widownia, która być może nigdy PSXa nie czytała lub przestała kupować lata temu z różnych powodów. Od czasu do czasu widzowie mogliby dostać jakąś promkę na prenumeratę, tak jak czasami robisz, tylko wiesz coś w stylu "z kodem Rysław zamówisz prenumeratę w sklepie PE 10% taniej". Albo może zagospodarować jedną stronę na której taki twórca mógłby napisać artykuł? Wtedy przyciągnęło by to choć część jego widowni. Wiem, że kiedyś udzielali się jacyś ludzie z YouTube, ale bardziej chodzi mi o wymianę twórców co miesiąc a nie stałą współpracę (i raczej musialaby to być ciekawsza tematyka niż najnudniejszy artykuł w historii PE autorstwa tego całego retrocośtam plującego się o plagiat). Kurczę, nie wiem czy to dobry pomysł, ale to jedyne co mi przychodzi w temacie trafienia do szerszej grupy odbiorców. Cytuj
iluck85 3 034 Opublikowano wczoraj o 19:37 Opublikowano wczoraj o 19:37 7 godzin temu, Enepsignos napisał(a): Ostatnio jednak jest moda by co ważniejsza strona czy youtuber miał swoje specjalne wydanie papierowe, chociażby ARNH ostatnio i kilka innych. Może coś ruszy... Moda na książki u YT była już dawno temu. ARHN poległ niestety, ale nie aż tak jak gimbus z kanałem YT który mając lat 12? 15? napisał SWOJĄ BIOGRAFIE xD Adbuster to wyśmiał kilka lat temu, bo jaki życiorys może mieć małolat i więcej tam było zdjęć, obrazków niż samej treści. Taka moda. A ARHN poległ na tym samym. O ile kanał na YT ma top, tak w książce się nie odnalazł. Chciał, jakiś pomysł miał, ale do końca chyba sam nie wiedział co to ma być finalnie. Wspomnienia? Jego historia? Jego wspomnienia? Podtytuł to O ZŁOTEJ EPOCE GAMINGU W POLSCE. Zbędne 3 grosze jakiegoś randoma- który się okazuje kimś z wydawnictwa. Kilka str poświęcone śwince morskiej. Zmarnowane strony na obrazki. Końcowy rozdział, to apogeum. 11 str totalnie bezsensu. Rozdział 13, a na kolejnej str grafika z Zeldy, kolejna pusta, na kolejnej grafika pada, kolejna i nowy rozdział. Kilka stron "zapisu" rozmowy z wcześniej wymienionym randomem. Kotarski. Nie wiem kompletnie kto to jest? Jak złota era gejmingu, to trzeba było dać jakiegoś zgreda z PE, z n+ czy innego czasopisma. Nawet rysław by się lepiej sprawdził. No zapychał strony jak się da, bo te jego niecałe 400 stron było można spokojnie skrócić do 200. Na YT byłby to film na 30 min z porywem do 40 minut. Czasem lepiej mniej.... Tutaj ARNH poległ. Ale to nie dział o książkach, to jest w innym miejscu forum. W empiku dorwałem, powąchałem, przekartkowałem- papier mocno ok. Coś tam poczytałem, reszta potem. Do następnego. 2 Cytuj
grzybiarz 10 368 Opublikowano wczoraj o 20:33 Opublikowano wczoraj o 20:33 Odnośnie jutuberow to pamiętam kiedyś Dawid Podsiadło z Koterskim (ten co teraz reklamuje banki), komentowali psx extreme. O dziwo dobrze znali te klimaty, co mi utkwiło w pamięci to komentowali rozlane cheaty w pierwszym numerze, ponieważ wiedzieli że tak rozciągnęli zgredziole tekst na dwie strony. Pewnie o zjedzie na fotelikach też słyszeli. A może to nawet mieli kiedyś konta na forum? W sumie wiedzieć dużo takich smaczków i nie mieć konta tu, to trochę podejrzane. Dawid, jak tu jesteś, to weź mrugnij, albo jakąś piosenkę zrób o PSXie. Cytuj
Shen 10 065 Opublikowano wczoraj o 20:35 Opublikowano wczoraj o 20:35 Dawid chyba kiedyś dawał krótki wywiad do PE. Lepiej niech tu nie wchodzi, bo on jest fanem Sonki, zaraz Paolo na niego naskoczy. Cytuj
Pix 1 046 Opublikowano wczoraj o 20:38 Opublikowano wczoraj o 20:38 Dawid swój chłop, wielki fan Final Fantasy z tego co kojarzę Cytuj
mitra 1 791 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu Do Drwala można by też posłać. Cytuj
PiotrekP 2 054 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu Energejuch kiedyś fajnie o Retro opowiadał. Z mocnym naciskiem na kiedyś, bo od dawna jego kanał obniżył poziom. A ogląda(łe)m praktycznie od początku. Cytuj
Bzduras 12 962 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Podsiadło? Nie słucham, ale za bycie w teamie "ósemka najlepszy Fajnal" postawiłbym mu piwo, chłop ewidentnie ma dobry gust. A Kotarski (nie Koterski, bo Koterski to jest Misiek od MONARu i Dnia Świra) z Podsiadłem ogarniają temat, szmatławiec nie jest im obcy. 1 Cytuj
Pix 1 046 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Godzinę temu, Bzduras napisał(a): za bycie w teamie "ósemka najlepszy Fajnal" postawiłbym mu piwo Jesteśmy niewielkim teamem, ale bardzo mocnym. Wiadomo, ósemka fajnal życia @Roger jakbyś podpowiedział Panu Kubicy, żeby wziął kiedyś na warsztat FFVIII to będę wdzięczny 2 Cytuj
łom 2 104 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 1 godzinę temu, Bzduras napisał(a): Podsiadło? Nie słucham, ale za bycie w teamie "ósemka najlepszy Fajnal" postawiłbym mu piwo, chłop ewidentnie ma dobry gust. 3 minuty temu, Pix napisał(a): Wiadomo, ósemka fajnal życia Chorzy ludzie. FF8 można tak opisać. Intro, grafika i muzyka: Cała reszta: Najbardziej oszukane 10/10 w PE. 10 dla Śródziemie: Cień Mordoru to przy tym racjonalna ocena. 1 Cytuj
Bzduras 12 962 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Jedyna słuszna ocena dla tego arcydzieła ery PSX to FFVIII/10 - dokładnie tyle, ile wystawiło Neo Plus Cytuj
Shen 10 065 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 7 minut temu, łom napisał(a): Chorzy ludzie. FF8 można tak opisać. Intro, grafika i muzyka: Cała reszta: Najbardziej oszukane 10/10 w PE. 10 dla Śródziemie: Cień Mordoru to przy tym racjonalna ocena. Beznadziejny system rozwoju i magii, strasznie mnie to odrzuca od ponownego ogrania, mimo, ze kupilem remaster na premiere Cytuj
łom 2 104 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Z chęcią bym zobaczył retroreckę FF 8. Niech Adamus czy Piechota ukończą to "arcydzieło" w oryginalnej wersji. 1 Cytuj
Bzduras 12 962 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Dla Was junction psuje grę i jest za łatwo i w ogóle kto to widział, a dla mnie to power fantasy i challenge "jak bardzo uda mi się zepsuć balans" okraszony kozak qurwa historią, epickimi momentami, wspaniałymi FMV i OST, który wwiercił się w czachę. No najlepszy fajnal, dla entuzjastów wyzwania mamy inne gierki i inne części serii - nie zawsze łatwo = słabo. Ósemeczka? Przed nią jest błoto, brud i ugór, ale jak już się wejdzie do środka to jest się w skarbcu, całym ze złota i zginę na tym wzgórzu broniąc tej opinii 1 Cytuj
łom 2 104 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Tu nie chodzi tylko o junction system, cały system jest zepsuty. Limit breaki powiązane z ilością HP postaci więc można z nich korzystać non stop (wystarczyło parę razy kliknąć przycisk zmiany postaci żeby attack zmienił się na limit), beznadziejne skalowanie leveli przeciwników, najlepsze przedmioty uzyskiwane są z karcianki, komenda draw, a do tego właśnie junction przez który po pierwsze można było zepsuć grę a po drugie praktycznie usuwała komendę Magic. Nawet jak by usunęli junction to nadal trzeba by było zbalansować limit breaki, skalowanie leveli i nagrody za triple triad. 1 Cytuj
dominalien 286 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu To że można coś zepsuć nie znaczy że trzeba. 1 Cytuj
Bzduras 12 962 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 8 minut temu, łom napisał(a): Limit breaki powiązane z ilością HP postaci więc można z nich korzystać non stop (wystarczyło parę razy kliknąć przycisk zmiany postaci żeby attack zmienił się na limit) Tak, jeden z moich ulubionych ficzerów - power fantasy pełną gębą. A jeszcze troszkę farmy, Card RF i Lionheart na pierwszym dysku i można lecieć na pełnej. 8 minut temu, łom napisał(a): beznadziejne skalowanie leveli przeciwników No tu akurat zgoda, ale skoro już zepsułem grę i jestem gigakoksem to niespecjalnie mi to przeszkadza, bo i tak klękają przed moją drużyną i żadne skalowanie im nie pomoże 8 minut temu, łom napisał(a): najlepsze przedmioty uzyskiwane są z karcianki ...ok? Nie wiem, czemu jest to wada, ale ok. 8 minut temu, łom napisał(a): komenda draw Remaster akurat tutaj się przydaje, speed x3 i Draw nie męczy aż tak mocno buły. 8 minut temu, łom napisał(a): do tego właśnie junction przez który po pierwsze można było zepsuć grę a po drugie praktycznie usuwała komendę Magic. Nawet jak by usunęli junction to nadal trzeba by było zbalansować limit breaki, skalowanie leveli i nagrody za triple triad. I znowu - balans, balans, balans. To nie jest bijatyka kompetytywna żeby była idealnie zbalansowana, to jest jRPG dla jednego gracza. Znowu wracamy do podstawy problemu - gra ma "zepsuty" balans, ok - zgadzamy się. Dla Ciebie to wada i nie czujesz satysfakcji bądź totalnie psuje Ci to grę i rozumiem. Nieporozumienie zaczyna się w momencie, w którym ja wskakuję w to na miękko i zaczynam kombinować jak stać się jak największym przechujem w grze, jak jeszcze mogę przekoksić swoją drużynę i jak zrealizować swoje power fantasy, a Ty nie przyjmujesz tej wersji wydarzeń "no bo jak ktoś może się przy tym dobrze bawić jak to jest zepsute i w ogóle nie daje satysfakcji". Mi daje, i to bardzo duże pokłady tej satysfakcji. Może po prostu nie w ten sposób, którego Ty oczekujesz. 2 minuty temu, dominalien napisał(a): To że można coś zepsuć nie znaczy że trzeba. A to już swoją drogą. 1 Cytuj
łom 2 104 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Ja też lubię sobie zrobić przekoksowaną ekipę w RPGach tylko niech to będzie okraszone przynajmniej minimalną dozą kombinowania. W FF8 wszystkie narzędzia dostaje się w pierwszych godzinach i już od tego momentu rozgrywka robi się płytka jak kałuża. Jeszcze bardziej to boli patrząc na poprzedników, FF7 z materiami gdzie do końca gry odkrywało się nowe kombinacje i FF Tactics z przekozackim Job Systemem. I żeby nie było jak pierwszy raz grałem w FF8 miałem z 11 lat i już wtedy wiedziałem (bez pomocy internetu czy gazetek) że gra jest zepsuta. 1 Cytuj
Bzduras 12 962 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Kumam, ja też tutaj nie mam zamiaru być jehowcem i wmawiać Ci, że chuja się znasz i jesteś bezgustem - przez lata czytam w zasadzie wszystko to, co przytoczyłeś jako krytykę ósemki czy to na forum, czy na redditach czy innych twytach. Rozumiem, dlaczego ósemka zbiera tyle cięgów i za co, po prostu w mojej opinii te zarzuty nie mają zastosowania gdy spoglądam na nie przez optykę swoich doświadczeń i swojego podejścia do tej gry Na koniec dnia i tak pozostaje cieszyć się z tego, że seria jest tak różnorodna i dla każdego znajdzie się w niej coś miłego. Mi akurat ósemeczka spasowała najbardziej. 2 Cytuj
Shen 10 065 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 12 minut temu, łom napisał(a): FF Tactics z przekozackim Job Systemem. I żeby nie było jak pierwszy raz grałem w FF8 miałem z 11 lat i już wtedy wiedziałem (bez pomocy internetu czy gazetek) że gra jest zepsuta. akurat FFT też jak się chce można zepsuć bardzo szybko. Jeszcze przed era youtube i poradnikow prawie na poczatku gry wyczailem, ze mozna okrazyc chocobo na jednej z pierwszych walk, rzucac w niego kamieniem albo bic z łapy a on sie bedzie leczył i mozna bylo tak farmic joby. Knight z dual wield, move +3 i lecisz jak przecinak, bo kazdy break odpala się dwukrotnie przy ataku. 1 Cytuj
Mari4n 579 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu #teamFFVIII Nie bawiłem się w draw, tylko robiłem MagRF. Tak samo nie spamowałem Limitów. A godzin mam tyle, że licznik się przekręcił, i cyfry są na czerwono. 2 Cytuj
dominalien 286 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 23 minuty temu, łom napisał(a): I żeby nie było jak pierwszy raz grałem w FF8 miałem z 11 lat i już wtedy wiedziałem (bez pomocy internetu czy gazetek) że gra jest zepsuta. Ja byłem o wiele starszy jak w to grałem i nie rozkminiłem po paru godzinach jakie to wszystko jest zepsute. Skoro jesteś takim geniuszem to powinieneś ogarniać, że nie wszyscy naokoło są i zrozumieć, że gra została zaprojektowana dla normalnych ludzi, a nie dla 15 osób na całym świecie z hiper wysokim IQ. 1 Cytuj
łom 2 104 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 1 minutę temu, Shen napisał(a): akurat FFT też jak się chce można zepsuć bardzo szybko. Jeszcze przed era youtube i poradnikow prawie na poczatku gry wyczailem, ze mozna okrazyc chocobo na jednej z pierwszych walk, rzucac w niego kamieniem albo bic z łapy a on sie bedzie leczył i mozna bylo tak farmic joby. Knight z dual wield, move +3 i lecisz jak przecinak, bo kazdy break odpala się dwukrotnie przy ataku. Farmić JP można też na swoich jednostkach : ) Różnica jest taka że przez pierwsze godziny nawet nie wiedziałeś że jest taka profesja jak Ninja (gdzie zdobywałeś Dual Wield a którego bronie pojawiają się dopiero w drugim chapterze) o Bardzie już nie mówiąc. No i zdobywając za dużo leveli na słabych Jobach można było skopać sobie build, taki Knight mocno bił ale był bardzo wolny, wolałem zrobić z Ramzy Ninjasa z Equip Sword. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi