Pix 1 070 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego Tak jak Pan Bzduras mówił, dla mnie to też nie problem, że można było szybko przekoksować drużynę. Dla mnie to był urok starych fajnali, żeby trochę pokombinować i potem lać wszystkich bossów kilkoma ciosami. Miało to swój urok, ale oczywiście rozumiem inne opinie. Natomiast dla mnie ósemka to przede wszystkim mnóstwo niezapomnianych fmv i muzyki. Każdą melodię z gry znam na pamięć. Do tego tyle kultowych, epickich scen: intro, desant na plażę w Dollet, zamach na czarownicę, bitwa ogrodów, loty w kosmos, podróże w czasie - ta gra miała wszystko. 2 Cytuj
Mari4n 597 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego Podobał mi się też motyw że każdy potwór miał swoje odgłosy na początku walki. Po samym dźwięku można było poznać z czym się walczy. Nawet specjalnie kupiłem pocketstation żeby grać w chocobo Edit: Tak się akurat złożyło, że właśnie odebrałem paczkę z pierwszą płytą FFVIII. Kupiłem bo moja wersja pal jej nie miała, a grałem w wersję nstc. 3 Cytuj
Tokugawa1982 95 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego A powiedzcie mi proszę kim jest ten Kubica? Skąd się wziął w PE? Cytuj
Pix 1 070 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego Roger poznał go na torze wyścigowym. Naczelny coś w nim dostrzegł i zaproponował pracę w magazynie PSX Extreme. Reszta jest historią. Tak samo jak Grabarczyka zwerbował na siłowni, Piechotę w szkole, a Adamusa na spotkaniu kółka filozoficznego. Tak powstali ikstrimowi Avengers 1 2 Cytuj
sph! 987 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego Chyba pod szkołą. Był tylko jeden krzak i musieli się nim podzielić. 3 Cytuj
Piechota 467 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego Ja z Rogerem pisałem wiele lat przed Ekstrimem, chciałem się wkręcić na PPE (sic!). Ale potem spotkaliśmy się na żywo na Gamescomie… Cytuj
Konsolite 600 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego Godzinę temu, Pix napisał(a): Roger poznał go na torze wyścigowym. Naczelny coś w nim dostrzegł i zaproponował pracę w magazynie PSX Extreme. Reszta jest historią. Tak samo jak Grabarczyka zwerbował na siłowni, Piechotę w szkole, a Adamusa na spotkaniu kółka filozoficznego. Tak powstali ikstrimowi Avengers Jakie uniwersum tacy Avengers 3 Cytuj
iluck85 3 050 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego Ja tu widzę potencjał na kolejny specjal- Final Fantasy Extreme. 3 1 Cytuj
K.Adamus 709 Opublikowano 8 lutego Opublikowano 8 lutego 11 godzin temu, Konsolite napisał(a): Jakie uniwersum tacy Avengers Ja chce być tym, co nie ma żadnych mocy, strzela z łuku i ostatecznie zaszywa się na farmie żeby dłubać w zepsutym traktorze. Za to Grabarczyka nominuje na stanowisko Hulka. Cytuj
Nemesis 1 293 Opublikowano 8 lutego Opublikowano 8 lutego Nie będę zielony, zapomnij piękny (już nie kawalerze). 2 Cytuj
Pix 1 070 Opublikowano 8 lutego Opublikowano 8 lutego 15 godzin temu, iluck85 napisał(a): Ja tu widzę potencjał na kolejny specjal- Final Fantasy Extreme. Ja widzę potencjał na coś jeszcze. Extreme Extreme o historii PSX Extreme 2 Cytuj
Mari4n 597 Opublikowano 8 lutego Opublikowano 8 lutego Wywiad z twórcami KCD przypomniał mi czasy jak chodziłem na sekcję szermierską i założyłem kolczugę. W tym jest ciężko chodzić, a co dopiero machać mieczem który niby nie waży dużo, ale jak się to robi nieumiejętnie to można się zmęczyć w kilka minut. Cytuj
LeifErikson 1 143 Opublikowano 8 lutego Opublikowano 8 lutego 30 minut temu, Pix napisał(a): Ja widzę potencjał na coś jeszcze. Extreme Extreme o historii PSX Extreme Czytałbym! Do tego trochę przekrojowych tekstów o branży i konkurencji na przestrzeni lat i byłaby bardzo ciekawa lektura. Na początku akcji z patronitem zapowiadany był też album ze zdjęciami z historii Szmatławca, z którego nic nie wyszło póki co, więc częściowo może mogłoby się to pojawić w takim specjalu. Tak, wiem, że sprzedałoby się pewnie z 200 sztuk, ale pofantazjować można. 1 Cytuj
Neon49 11 Opublikowano 8 lutego Opublikowano 8 lutego Bardzo dobry numer. Przeczytałem od deski do deski. 2 1 Cytuj
Emtebe 2 603 Opublikowano 8 lutego Opublikowano 8 lutego Bardzo fajny numer! Dobra robota Pan Perez, dobra robota Pan Roger. Pozdrawiam cieplutko, każdego kto przeczyta ten komentarz w Szmatławcu 1 Cytuj
oFi 2 561 Opublikowano 8 lutego Opublikowano 8 lutego Dobry dobry. Numer odebrany, wywąchany (mój egzemplarz znowu pachniał po otwarciu!) i przeczytany w całości. Lecimy po kolei: Okładeczka schludna, kandydat do goty tego roku prezentuje się mocarnie. Recenzje - najbardziej oczywiście interesował mnie henryczek, ale i recka nowego Elitarnego snajpera sprawiła, żebym nigdy nie musiał zaznajamiać się z tą serią. Japonia i Polska z lekką przewagą wschodu w tym numerze jeśli chodzi o interesujące mnie treści Komiksy zawsze mnie bawią, tym razem czeski krecik spowodował mój uśmiech pod wąsem Intergalactic analiza łysej baby z beczelną manierą siorbania przez słomkę na dwie strony gazetki. Interpretacja trailera ciekawa, ale babsztyl mnie irytuje swoim designem. TOP 100 gier 2025 - litości. Większość pewnie zostanie przesunięta na 2026, niektóre to szroty nie warte uwagi, ale najważniejsze mięsko to top10, które dostało boost graficzny w PE by zaznaczyć ich wartość w tym roku Pytanie miesiąca pierwsza gra odpalona w roku - przyznam, że mocno różnorodnie u Zgredów Headshot mój detektyw wciąż na tropie tożsamości Anonima - mam nadzieję, że w końcu przyniesie mi nowe dowody, bo zawsze się go przyjemnie czyta. Konsolite i Koso również dostarczyli garść trafnych przemyśleń. Systemy moralne - temat rozległy jak wodne światy, ale poruszyłeś Buczyński wiele mechanik, które do dziś tarmoszą siusiaka (paper please mój faworyt). Zrozumieć gry wideo - co ja bym dał by uczestniczyć chodź raz na twoich wykładach Mazzi. Myślałem, że w recenzjach twoich studentów zobacze same mariany czy chińskie gierki a tu zaskoczenie. Nawet Baldury trzecie się trafiły w "ostatnio grane". Final fantasy VI - szkoda, że akurat ta część nie dostała remake (zamiast siódemki). Kefka to dla mnie dalej dziwny villan, klaun z cringowymi dialogami. The thing - felieton, na który najbardziej czekałem. Sporo informacji o marce, której nie znam a mam w planach poznać. Książka już zamówiona, na której bazował film pt. "who goes there?" z 1938r. Koncepcja niewiadomego kosmity troszkę mnie nahajpował na zgłębienie tematu. Remaster już w planach do zagrania również. Dzięki Komodo za wyczerpujący materiał. Extreme Plus - Elom Musk akurat naliczyłem aż 4 wpisy o tym panu w całym PE. Często coś poruszany temat Muska w różnych kontekstach, ale praca domowa odrobiona jeśli chodzi o główną treść w czarno-białej oprawie. Ale to, że koleś zbliża się do bycia BILIONEREM (czaicie 1000 miliardów na koncie to jest chyba jakiś żart?) to się nie spodziewałem. Marcellus wspomina w swoim felietonie, że jakby Musk zgubił 1mln dolarów to dla polaka ze średnio krajową wypłatą to by było 50 groszy. Dystans między najbogatszymi a zwykłymi ludźmi prowadzi chyba nas do rzeczywistości cyberpunka moi drodzy Tematy filmowo/komikosowe - pomijam, bo nie moje kredki Strefa felietonów - nie będę spoilerował tematów - polecam przeczytać i przemyśleć każdy tekst przez czytelników. Dużo mięska jak zwykle napisane przez pasjonatów - moja ulubiona rubryka. Czytam po dwa razy za każdym razem, lubię do nich wracać na świeżo. Graczpospolita - Elon musk oszust wbijania levelów w diablo i poe2? No kto by się spodziwał. Gracze szybko wyjaśnili oszusta. Ciekawe statystyki odnośnie usypiania/wyłączania PS5 - przyznam się, że nie spodziewałem się takich wyników. Ja zazwyczaj usypiam, ale zdarza się, że konsole wyłączę. Głos ludu - tym razem bez wyróżnionej recenzji z "własnie ukończyłem" ale za to forumkowe podsumowanie roku wjechało na realny papier! Listy - HIV w tym numerze obrał za taktykę edukację marudziarzy "nie ma gier" "nudzę się w grach" "kiedyś to było" szybko zostało puentowane przez Hiva "typie, wpisz w chat GPT 10 mechanik w nowych grach, których Ci brakuje i zaraz dostaniesz wyniki świetnych gier, których nie znasz". Troche w tym racji jest, ale i troche racji mają nadawcy listów, że gry wyrzygane na Unrealu wyglądają tak samo. Jest w tym wiele prawdy, ale trzeba się cieszyć z tego co mamy, bo branża stoi w takim rozkroku, że można dostrzec czy nie ma raka prostaty. A i podpis HCROOMa powalił mnie na łopatki - "no siema, zrobiłem sobie HCroom, miałem mieć ślub z lubą ale się pożarliśmy i wygoniłem babe z domu. W zamian przesyłam zdjęcie mojej nowej drogi życia" - tak się powinno pielęgnować hobby <3 Podsumowanie naczelnika - nie popisałeś się Roger w tym numerze, ale announcement nowej książki pod szyldem PE to chyba największy prezent w tej edycji szmatławca więc nie będzie kazań "mogłeś się bardziej postarać", bo nie przeczę - czekam na tą książkę z wywalonym jęzorem odnośnie historii pierwszego szaraka. Kolejny miesiąc za nami, kolejne gry przed nami. Premier, które mnie interesują za wiele nie było, ale felietony i przemyślenia Zgredów to jest TOPKA dziennikarskiego giereczkowa. Ja się żegnam, a Kmiot już się z wami policzy w bardziej rozwiniętej formie dydaktycznej! Dziena! PS. Roger, mam nadzieję, że twoje komiksy trafią w końcu do szerszej publiczności. Nowa wspaniała marka serii komiksów, a trzymana w szufladzie - nie godzi się. 2 4 Cytuj
Danny85 2 Opublikowano 8 lutego Opublikowano 8 lutego (edytowane) Nie ma artykułu o trailerze z zapowedzią Switcha 2 czy przeoczyłem? 🙄 Edytowane 8 lutego przez Danny85 😡 Cytuj
oFi 2 561 Opublikowano 8 lutego Opublikowano 8 lutego 6 minut temu, Danny85 napisał(a): Nie ma artykułu o trailerze z zapowedzią Switcha 2 czy przeoczyłem? 🙄 Filimik o S2 wyszedl 16 stycznia wiec mogli pominac ten aspekt w PE Cytuj
K.Adamus 709 Opublikowano 9 lutego Opublikowano 9 lutego 3 godziny temu, oFi napisał(a): Troche w tym racji jest, ale i troche racji mają nadawcy listów, że gry wyrzygane na Unrealu wyglądają tak samo. Jest w tym wiele prawdy, ale trzeba się cieszyć z tego co mamy No kurde trzeba, bo jest lepiej niż dobrze I tak, wiem [tu wstaw wszystko, co od dwóch lat i mi spędza sen z powiek] ale granie jest dziś mega tanie (o ile nie ma parcia na kupowanie w dniu premiery), mega różnorodne (już nawet nie mówię o indykach a segmencie AA) a dobrych tytulow jest na tyle, że jeden rok premier starczy do jakościowego grania przez resztę życia. Wiem, że ogólny kierunek trzeba ganić, że dużo trendów jest okropnych, ale jako gracz mam wrażenie, że pracując w fabryce, mając dziecko i mieszkanie w dużym mieście na kredyt spokojnie jestem w stanie cieszyć się swoim hobby i obcować z tymi tekstami kultury, które uważam za jakościowe. Większym problemem niż niedobór growych opcji czy hajs jest czas. To ogranicza. Ale często ten kto marudzi, że nie ma w co grac, tak naprawdę nie wie w co chce grac. Przynajmniej ja tak to widzę 1 Cytuj
Pix 1 070 Opublikowano 9 lutego Opublikowano 9 lutego Sześciostronicowe filozoficzne rozkminy Adamusa lub czterostronicowe rozkładanie kultowych jrpgów na czynniki pierwsze Kubicy? Nie dziękuję Komodo opisujący w recenzji Donkey Konga jak srał w publicznej toalecie? Dla takiego KONTENTU kupuję psx ekskreme(nty) 1 8 Cytuj
LeifErikson 1 143 Opublikowano 9 lutego Opublikowano 9 lutego Przescrollowałem sobie PDFa i widzę, że postanowiliście pójść za głosami dotyczącymi umieszczania logotypów gier w recenzjach. No i tak to powinno wyglądać moim zdaniem, bardzo dobra decyzja. 2 Cytuj
Perez 1 980 Opublikowano 9 lutego Autor Opublikowano 9 lutego 2 godziny temu, LeifErikson napisał(a): Przescrollowałem sobie PDFa i widzę, że postanowiliście pójść za głosami dotyczącymi umieszczania logotypów gier w recenzjach. No i tak to powinno wyglądać moim zdaniem, bardzo dobra decyzja. Troche specjale temat ruszylo, bo tam te loga byly, czesc osob pochwalila, stad pomyslelismy, ze sprobujemy i chyba znosnie, chociaz same recki moze jeszcze lekki lift przejda. 1 1 Cytuj
sadiker 86 Opublikowano 10 lutego Opublikowano 10 lutego W dniu 8.02.2025 o 18:44, Neon49 napisał(a): Bardzo dobry numer. Przeczytałem od deski do deski. W dniu 19.01.2025 o 11:40, Neon49 napisał(a): Bardzo dobry numer. Przeczytałem od deski do deski. W dniu 13.12.2024 o 10:14, Neon49 napisał(a): Bardzo dobry numer. Przeczytałem od deski do deski.🙂 W dniu 11.09.2024 o 11:24, Neon49 napisał(a): Bardzo dobry numer. Przeczytałem od deski do deski. To jakiś bot? 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi