Skocz do zawartości

Budowa Domu

Ukukuki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A działka ile? 

W takim Rzeszowie ile działki kosztują? 

Poznań- 180k działka 1200m2 40/50km za Poznaniem :D 

Bliskie okolice Poznania działka pod dom, to 600-800k :D Mieszkanie 3 pokoje w okolicach 60-70k to się zaczyna od 700k, ale najwięcej ogłoszeń w okolicy 800/900. 

Opublikowano
43 minuty temu, iluck85 napisał(a):

Milion przekroczyliście w podliczeniu?  

Dużo osób żałuję piętrowej chaty- na starość jak zostają sami, to schodzą na parter i piętro "wyłączone" Kumpel ma chyba 180  i już mówi że za duże i dzisiaj dałby mniejszą chatę. 

Większa chata to kolejne pomieszczenia z zamkniętymi drzwiami- modele można rzeźbić i inne robótki. Drugi pokój- najlepiej poddasze z tymi krokwiami na wierzchu jako gaming room :banderas:

1200000 wychodzi nam z działką, ogrodzeniem i kostką pod dom. 

Nie wiem czy jest sens żałować piętrowej chaty, życie  w domu toczy się na parterze a poddasze to część sypialniana z łazienką i garderobą. Plus moje szalone 10m2 na gierki xd  Na parterze nie ma żadnego pokoju oprócz gabinetu żony. Mniejszy dom nie ma sensu z mojej perspektywy. Zresztą powierzchni użytkowej ja tam mam 150m2 z czego sama kuchnia z salonem to 50m2.

Opublikowano
12 minut temu, iluck85 napisał(a):

A działka ile? 

W takim Rzeszowie ile działki kosztują? 

Poznań- 180k działka 1200m2 40/50km za Poznaniem :D 

Bliskie okolice Poznania działka pod dom, to 600-800k :D Mieszkanie 3 pokoje w okolicach 60-70k to się zaczyna od 700k, ale najwięcej ogłoszeń w okolicy 800/900. 

Moja? 30 arów. Sporo. 

• Lubię! 1
Opublikowano
13 minut temu, Harbuz napisał(a):

Jaka duża działka? 
Jaka moc pompy?

Jak liczna rodzinka?

Piękna sprawa. Zgrabna bryła, nie widać tych metrów.

Fakt, bryła domu nie wydaje się tak pojemna z metra, natomiast jest dużo miejsca w środku :). 

Działka ma 40 arów, ale rozdzieliłem na 30 arów (to ogrodzone) i 10 arów na przyszłość.

Rodzinka na razie 4 osobowa + kot, jeżeli przeżyje przeprowadzkę :).

Pompa 10 kW taką dobrał hydraulik i kierownik, z tym, że nie mamy żadnych grzejników, sama podłogówka i dobre ocieplenie. 

• Plusik 1
Opublikowano
11 godzin temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Pompa 10 kW taką dobrał hydraulik i kierownik, z tym, że nie mamy żadnych grzejników, sama podłogówka i dobre ocieplenie.

Nie widać paneli na dachu, nie planujesz instalacji? Nie obawiasz się kosztów w miesiącach zimowych? Czy na papierze się jednak wszystko spina?

Opublikowano
1 minutę temu, Artur_K napisał(a):

Nie widać paneli na dachu, nie planujesz instalacji? Nie obawiasz się kosztów w miesiącach zimowych? Czy na papierze się jednak wszystko spina?

Na papierze się spina, ale będzie instalacja (z magazynem energii) przed następną zimą na pewno, kable są wyprowadzone, ale jakoś nie było jeszcze czasu na ten temat, teraz i tak jest tam grzane delikatnie, no bo fachowcy dużo nie potrzebują, więc ciężko oszacować koszta. 

Opublikowano
Teraz, KrYcHu_89 napisał(a):

teraz i tak jest tam grzane delikatnie

Nie załapałem od razu, że jeszcze nie skończone ;). Panele z bateryjką to mimo kosztów dobre rozwiązanie. 

Sam jestem na etapie podjęcia decyzji o budowie, mieszkamy w domu budowanym kilkanaście lat temu, nauczony błędami z pierwszej budowy od wyboru projektu po masę błędów wykonawczych wiem już (chyba) czego potrzebuję a czego nie. 

Zero balkonów, wielospadowych dachów z poddaszem użytkowym, kominów, okien dachowych. Wiadomo są to elementy, które dobre ekipy wykonają poprawnie ale o tym przekonam się po fakcie, więc nie ma co ryzykować ;). 

Najpierw miała być parterówka ok 120 m2, ale WZ narzucają wysoki dach (kąt 40st.), więc i tak planowałem jakoś to poddasze wykorzystać czyli zrobić schody, stwierdziliśmy, że jednak ekonomiczniej i przy budowie i późniejszym użytkowaniu będzie wybudować "samowystarczalny parter z sypialnią" plus pokoje na poddaszu, które gdy już synowie się wyprowadzą nie będzie musiało być często użytkowane. 

Opublikowano
6 minut temu, Artur_K napisał(a):

Nie załapałem od razu, że jeszcze nie skończone ;). Panele z bateryjką to mimo kosztów dobre rozwiązanie. 

Sam jestem na etapie podjęcia decyzji o budowie, mieszkamy w domu budowanym kilkanaście lat temu, nauczony błędami z pierwszej budowy od wyboru projektu po masę błędów wykonawczych wiem już (chyba) czego potrzebuję a czego nie. 

Zero balkonów, wielospadowych dachów z poddaszem użytkowym, kominów, okien dachowych. Wiadomo są to elementy, które dobre ekipy wykonają poprawnie ale o tym przekonam się po fakcie, więc nie ma co ryzykować ;). 

Najpierw miała być parterówka ok 120 m2, ale WZ narzucają wysoki dach (kąt 40st.), więc i tak planowałem jakoś to poddasze wykorzystać czyli zrobić schody, stwierdziliśmy, że jednak ekonomiczniej i przy budowie i późniejszym użytkowaniu będzie wybudować "samowystarczalny parter z sypialnią" plus pokoje na poddaszu, które gdy już synowie się wyprowadzą nie będzie musiało być często użytkowane. 

Wiadomo, że duże domy nie mają nic wspólnego z opłacalnością, to raczej fanaberia inwestorów, niestety ja nie jestem osobą trzeźwo myślącą :), a tym bardziej moja żona, także oczywiście podzielam to zdanie. U mnie jest wszystko, co można było zepsuć:

• antresola
  • dach wielospadowy
  • balkon
  • kominek/ czyli też komin
  • dużo dużych okien (ale dobrze, że nie zrobiliśmy trójkątnego, bo to już jest hardkor)

Brak takich elementów na pewno znacznie obniża koszt budowy.

Opublikowano
20 godzin temu, Mejm napisał(a):

Serio? Ale to same polki na gierki tylko?

Półki mam na jednej ścianie tylko. Jednak to jest poddasze i tam gdzie będzie stało biurko na całą szerokość to ścianka ma wysokość 150 cm, ale tam gdzie będzie przechowywanie moich gratów ściana ma wysokość 3,8-4m nie pamiętam już dokładnie. I mam wizję ,że cała ściana to będzie przechowywanie, niecałe 7m3 powinno wystarczyć na gierki. Sprzęty będą na biurku i tam mam jedno stanowisko modern PC, retro PC i TV. Biurko ma szerokość 3,6 metra część na modern PC to 1,4m, retro PC to 0,9m więc zostaje miejsce maksymalnie na TV 60 cali ale nie przeszkadza mi to. Pokój jest na tyle mały ,że to wystarczy.  Na jednej ze ścian nie tam gdzie jest wejście będzie też stał automat arcade obudowany szafką w której będę eksponował moją setkę gierek na MVS w pudełkach neominibox.  i do tego chowane w automacie krzesło barowe. 

I nic już więcej tam nie wejdzie xD szerokość między zabudową szafki a krawędzią biurka to będzie dwa metry. 

• Plusik 1
Opublikowano
26 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Półki mam na jednej ścianie tylko. Jednak to jest poddasze i tam gdzie będzie stało biurko na całą szerokość to ścianka ma wysokość 150 cm, ale tam gdzie będzie przechowywanie moich gratów ściana ma wysokość 3,8-4m nie pamiętam już dokładnie. I mam wizję ,że cała ściana to będzie przechowywanie, niecałe 7m3 powinno wystarczyć na gierki. Sprzęty będą na biurku i tam mam jedno stanowisko modern PC, retro PC i TV. Biurko ma szerokość 3,6 metra część na modern PC to 1,4m, retro PC to 0,9m więc zostaje miejsce maksymalnie na TV 60 cali ale nie przeszkadza mi to. Pokój jest na tyle mały ,że to wystarczy.  Na jednej ze ścian nie tam gdzie jest wejście będzie też stał automat arcade obudowany szafką w której będę eksponował moją setkę gierek na MVS w pudełkach neominibox.  i do tego chowane w automacie krzesło barowe. 

I nic już więcej tam nie wejdzie xD szerokość między zabudową szafki a krawędzią biurka to będzie dwa metry. 

U mnie udało się wygospodarować dla mnie na dziuplę całe 20,4 m2 :). No, ewentualnie jest jeszcze poddasze, ale to plany późniejsze. 

Opublikowano
13 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

U mnie udało się wygospodarować dla mnie na dziuplę całe 20,4 m2 :). No, ewentualnie jest jeszcze poddasze, ale to plany późniejsze. 

O to sporo :D U mnie nie ma tyle miejsca, salon z kuchnią 50m, gabinet żony 12m, pokoje dzieci jeden 12m drugi 14m, sypialnia 14m, łazienka 10m, druga łazienka 3,5m, spiżarnia 2m, pralnia 4m  garderoba 6m, wiatrołap z drugą garderobą 10m2 do tego komunikacja i już masz 150m2 użytkowej. Do tego garaż i kotłownia i robi się 200m. Więc to wcale nie jest tak ,że dom 200m2 jest jakiś ogromny dla rodziny. Jest komfortowy, to na pewno. 

Opublikowano
34 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Ciezko mi to zwizualizowac sobie bez jakiegos rzutu z gory ale 2m przestrzeni to chyba nie tak zle. Tyle, ze nadal mam watpliwosc co do tych 10m2 bo na tym co masz teraz raczej sie nie zatrzymasz. A jeszcze kojarze, ze masz te plyty z automatow neo geo. No wlasnie jeszcze automat tam wcisnales :notlikethis:Nie czepiam sie, bardziej patrze na to tak, ze jak ktos sobie buduje chate (a przynajmniej gdybym ja budowal) to na mancave'a wygospodaruje wiecej miejsca. Ale w sumie ta 4m sciana to tez kawal przestrzeni.

Opublikowano
4 minuty temu, Mejm napisał(a):

Ciezko mi to zwizualizowac sobie bez jakiegos rzutu z gory ale 2m przestrzeni to chyba nie tak zle. Tyle, ze nadal mam watpliwosc co do tych 10m2 bo na tym co masz teraz raczej sie nie zatrzymasz. A jeszcze kojarze, ze masz te plyty z automatow neo geo. No wlasnie jeszcze automat tam wcisnales :notlikethis:Nie czepiam sie, bardziej patrze na to tak, ze jak ktos sobie buduje chate (a przynajmniej gdybym ja budowal) to na mancave'a wygospodaruje wiecej miejsca. Ale w sumie ta 4m sciana to tez kawal przestrzeni.

Teoretycznie mogę dzieciaka do tego wepchać a sam zgarnąć pokój 12 lub 14 metrów ale nie mam serca a dwa to mi wystarczy. No i do tego mam jeszcze garaż wolnostojący w warunkach 50m2 na moje motocykle i mały warsztacik. Więc i tak mogę się przed rodziną chować w swojej jaskini, garażu motocyklowym albo w garażu na samochody + dwa kibelki xd No ale nie łudzę się ,że ten garaż powstanie zbyt szybko więc pewnie część sprzętów dalej będę trzymał u rodziców a u siebie motocykl główny na którym często jeżdżę. 

Opublikowano

Z budową domu jest zawsze to samo- wydaję Ci się że masz wszystko ogarnięte, ale nie masz. 

Najlepiej postawić, puścić i zbudować kolejny po praktykach przy 1 i już wiesz mniej więcej co i jak ma być. Nie chodzi o samą budowę, ale pokoje, rozkład, co warto mieć, a co olać. 

Mówiło się że 1 dla wroga, drugi dla przyjaciela i dopiero 3 dla siebie. 

Ja uwielbiam poddasze z tymi belkami. 

Opublikowano
12 godzin temu, iluck85 napisał(a):

Mówiło się że 1 dla wroga, drugi dla przyjaciela i dopiero 3 dla siebie.

Coś w tym jest, ja już ten pierwszy mam i chętnie wskoczę na drugi poziom ;). Faktem jest, że powiedzonko trafne ale w tych czasach na szczęście trochę łatwiej o mniej błędów. Internet pozwala się dedukować, łatwiej znaleźć kogoś kto już dany projekt (przy założenia gotowca) wybudował i doradzi na co zwrócić. Bardzo ważny jest dobry i zaufany kierownik budowy.